Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 43

• 155 769
  • 802
  •   1
Отговори
# 30
В Света Марина във Варна, май месец го слагахме- всичко мина по ЗК. Много по-удобно е с този порт. Иначе една игла струва 8лв, по една на вливка се ползва по принцип.

# 31
Благодаря, ще се огледам къде в Пловдив слагат по ЗК,

# 32
  • Пловдив
Благодаря за новата тема  bouquet
Честит Кръстовден! Бог да  закриля всички ни!

# 33
  • Ænima/Albuquerque
Благодаря за новата тема. Май нямаше линк в предната.  Thinking

Бъдете здрави!    Hug

# 34
Здравейте!
 Преди седмица откриха рак на свекърва ми. Още чакаме хистологията, но има разсейки в черния дроб и тазобедрените стави и казват, че е старо, на около  2 години. Откриха го, като почнаха от много висок креатинин, диализа и оттам пуснаха изследвания. В понеделник я изписаха от болницата. Не зная, може и да има някъде писано, но не мога да се ориентирам. Чудя се, с какво трябва да се храни тази жена. Че яде малко, така е. Че има проблем с пикочните пътища и е с нефростома (катетър от бъбрека), и това е така. И кръвното и ниско. Просто не знам къде да прочета. Сокове - ами солите в тях подходящи ли са за бъбреците. А ниското кръвно пък точно със сол се преборва. Мляко (напр айрян) може ли? Или, понеже яде съвсем малко, да е по-концентрирана храна. Дали изобщо трябва да я подлагаме на някакво специално хранене, или няма смисъл да я мъчим, а да яде това, което поиска? Много е ново всичко за мен, може би и другата тема да е по-подходяща... не знам.

# 35
  • пловдив
Благодаря за новата тема. Май нямаше линк в предната.  Thinking

Бъдете здрави!    Hug

Има, но останя на предишната страница: )

Зелена салата при ниско кръвно се пият много течности, ако няма проблем със захарта давайте компоти, при тях няма нетрати, няма и сол, разбира се и повечко вода. На майка помогна кисело мляко с накълцано листо от индрише, че да няма сол. Салатата от настъргано цвекло, морков и ябълка овкусена с лимон и зехтин също е много добла комбинация, супа от варено пиле или телешко, малко картоф, морков, целина, доматче.. варена без сол също става доста поносима с изтискано лимонче. Вода от попарена коприва ще помогне малко на кръвта. Пъстърва на скара без кожата с лимонче без сол, моцарелата е безсолна и може да замести сиренето, а ако все пак го обича го киснете в хладка вода няколко пъти да се обезсоли... това ми хрумва на първо време, а да не забравим и таратора, в краставивиците има и фибри полезни за червата, малко но все е нещо. Питайте и лекаря, той също ще помогне със списък на позволените неща
Да се добавя, в Метро продават охладени зайци, мисля Полски, които много добре се сварават и изпичат. С карофки,  които са позволени при проблеми с бъбреци си става отлична манджа. Ако го нарежеш на порции и го сложиш в тенджерата под налягане заедно с ксртофи и моркови на кубчета, вариш 20-25 минути, вадиш месото, прецеждаш зеленчуиа, пасираш и добавяш обратно от водата до гъстота, която и харесва и ето ти заешко задишено със сос Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 сеп 2016, 16:59 от antom

# 36
  • София
Привет красавици, не съм влизала от доста време, ама ще наваксам. Цяло лято не се спрях  Mr. Green
Като чета някои коментари, по- добре да не влизам назад да преговарям в старата тема, да се не нервирам  Laughing
При мен всичко е наред, на 19 съм на контролен преглед, първия шест месечен. Пенсията ми излезе и вече съм пенцйонер индивид  Joy Сега и мъж ми да се пенсионира и здравей животеее  hahaha
Имам и въпрос (разбира се)- 80% е ТЕЛК казаха ми да отида до социални грижи и там щели да ми кажат какво ми се полагало, ама са ми далечко, та се чудя дали имам право на картонче за паркиране?

# 37
Да, и винетка

# 38
  • София
Благодаря за инфото  bouquet

# 39
привет Гери и успех на контролния  bouquet
Не мисля, че имаш право на талонче за паркиране. На мен ми отказаха много официално писмено от соф. градска община Confused защото съм нямала двигателни проблеми и специфични такива, които ми пречат да ходя пеша... Бях със 72%. Вече не гласувам за тах хахах
Имаш право на винетка и карта за градския транспорт за цяла градска мрежа за 6лв/месец. Плюс някви намаления на данъците за колата и апартамента, но не и за такса смет, аз още не съм взела такова, не ми се занимава. Имаш и 7хиляди и нещо лева намаление върху годишната данъчна основа, което е към 70лв на месец. И още някакви соц. помощи за които се пускат спец документи, но дотам не съм стигнала... Вземи си половин ден отпуск поне.... ако решиш да се занимаваш със социални грижи. Една камара документи и копия и какво ли още не. Копие и оригинал на големия талон на колата + гражданска отговорност, няколко (десетина) копия на решенията на ТЕЛК и на НОИ...

# 40
Уф, това с талоните се контролира от общината и за всеки град е различно. При нас дават без никакъв проблем, но помня от стари теми, че в др градове не е така. Peace

# 41
Антом, благодаря!
Гергана Р, полага ти се карта за гр транспорт, за която първо се ходи до социалните, както и можеш да кандидатстваш за социална интеграция, която е 10 или 20 лв месечно (но много вероятно и да не ти я отпуснат) Ако работиш - в работата носиш решение от ТЕЛК (макар че и те ще пратят), за да не ти начисляват данък и можеш да ползваш 26 дни годишен отпуск, а не само 20.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2016, 11:24 от Зелена салата

# 42
  • София
Здравейте!

Имам нужда от информация и мисля, че това е мястото. Преди около седмица диагностицираха свекър ми с неходжкинов лимфом. Около 2 месеца го разхождаха по изследвания и в момента продължават. Терапия, каквато чета, че се препоръчва, няма назначена. В епикризата пише само "контролни прегледи на 3 месеца" и евентуално лапаро на коремни лимфни възли. Нищо повече. Притесняваме се, е губим ценно време. Искаме да го доведем тук в София за консултация и лечение. Молбата ми е да препоръчате болница и евентуално конкретен специалист в тази област. Благодаря!

# 43
  • В царството на игрите:)
Здравейте!

Имам нужда от информация и мисля, че това е мястото. Преди около седмица диагностицираха свекър ми с неходжкинов лимфом. Около 2 месеца го разхождаха по изследвания и в момента продължават. Терапия, каквато чета, че се препоръчва, няма назначена. В епикризата пише само "контролни прегледи на 3 месеца" и евентуално лапаро на коремни лимфни възли. Нищо повече. Притесняваме се, е губим ценно време. Искаме да го доведем тук в София за консултация и лечение. Молбата ми е да препоръчате болница и евентуално конкретен специалист в тази област. Благодаря!
Болницата по хематология в Дървеница. Това е мястото.
http://info-call.bg/f/nsbal-na-hematologichni-zabolyavaniya/4595/1/
Попитай и в другата тема, която е за близки на болни. Там също са наясно!

# 44
  • София
здравейте,

Золадексът този месец ми се пада на 22/09.В отделението казаха,че няма да работят.Питам -да дойда на 21-ви,а те '' лекар може да ви каже дали може 1 ден по-рано'' #Crazy А 4 дни по-късно по-добре ли е  бре
Знам ,че има сред вас дами,които са си сменяли датата на Золадекса,но аз 4 години съм стриктна като часовник,всички почивки и пътувания се върят около това лекарство  Embarassed и сега ми е малко дискомфортно.И затова сега пиша,защото знам,че ще изригнете с успокоения,че това няма никакво значение  Joy

Целувки и хубави почивни дни  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт