За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 52

• 58 005
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
Колко време на ден трябва да се разхожда бебе на 4 месеца и фатално ли е, ако пропуснем един ден в седмицата например? При температури 15-17 градуса и вятър /ту горещо без вятър, ту силен вятър студен/ трябва ли да слагам покривалото на коша за новородено?
Извеждам го облечен в памучно гащеризонче с дълъг ръкав и памучно чувалче. Понякога му слагах тънка памучна шапчица при 17 градуса, ама после спрях да не го изнежвам.
Просто искам да го каля детето а аз самата съм толкова кекава, че след две разходки настинах. Понеже нямам баби на разположение го гледам сама /е и с татко му но той е на работа/ и съм доста уморена. Та излизаме горе-долу всеки ден по час и половина. Понякога прескачаме разходка, просто нямам сили. Понеже при нас трябва като излезем нон стоп возене, и час и половина набивам пети из парка. Аз се вталих, ама...

# 106
  • София
Аз изкарвам във всяко време, стига да не духа супер силно, да няма мъгла и да не е под 5 градуса. Не е фатално и повече от 1 ден да не го изкарваш, но тогава проветрявай по-често, за да влиза чист въздух. Или ако имаш балкон - оставяй го там.

За обличането - аз мъкна по-топли дрехи и резервно одеалце и завивам ако ми се стори по-хладно.

# 107
Бебето е още в коша за новородено, предполагам. Там температурата е по-висока, само като го напече слънцето и вътре доста се стопля, отделно самия кош е защитен, бебето е облечено и завито. 17-18 градуса въобще не е студено, вятъра специално за тези кошове не е фактор, защото и без дъждобран има покривало и сенник. Ако излизате по обяд си е доста топло все още. Вече зависи от теб, но разходкште са много полезни. Няма фатално да се прескачат, но използвай сега, защото зимата ще ви се стегне душата предимно вкъщи. Вярвай ми и аз до момента, в който тръгна на ясла съм била все с нея.
Прекарвахме доста време в разходки (но и парка ми беше на 5 мин), малката обичаше навън. Дори зимата в слънчеви дни я извеждах да спи обедния сън навън. На 5-10 градуса спеше в зимно чувалче в летния кош на количката.

# 108
Здравейте! Дъщеря ми след няколко дни става на 1 година. От вчера кашля, днес бяхме на лекар и се оказа, че гърлото й е червено и има задна хрема, педиатърката изписа сироп Хербитусин Първа помощ. Но сега чета на кутията, че е за деца над 3 години и съдържа пчелен мед, а аз още не съм й давала.
Сега не знам какво да правя, някой давал ли го е на толкова малко дете?

# 109
Колко време на ден трябва да се разхожда бебе на 4 месеца и фатално ли е, ако пропуснем един ден в седмицата например?
Скрит текст:
При температури 15-17 градуса и вятър /ту горещо без вятър, ту силен вятър студен/ трябва ли да слагам покривалото на коша за новородено?
Извеждам го облечен в памучно гащеризонче с дълъг ръкав и памучно чувалче. Понякога му слагах тънка памучна шапчица при 17 градуса, ама после спрях да не го изнежвам.
Просто искам да го каля детето а аз самата съм толкова кекава, че след две разходки настинах. Понеже нямам баби на разположение го гледам сама /е и с татко му но той е на работа/ и съм доста уморена. Та излизаме горе-долу всеки ден по час и половина. Понякога прескачаме разходка, просто нямам сили. Понеже при нас трябва като излезем нон стоп возене, и час и половина набивам пети из парка. Аз се вталих, ама...
Фатално нищо няма. Но, ако сега ти е студено и се притесняваш толкова, не знам какво ще правите зимата. Аз също съм зиморничава и детето ми винаги е умишлено по-леко облечено от мен. Миналата зима в най-големите студове януари-февруари синът ми беше на 5-6-7 месеца и сме излизали всеки божи ден, стига да няма мъгла или да духа ураганен вятър. На -15 аз се обличах с термобельо под дрехите и замръзвах, а той блажено спеше по над 3 часа навън. С количката с коша за новородено и в парка. Нито веднъж не ми е боледувал, нито е настивал за цяла зима ежедневно излизане. В това време (септември) не съм му слагала никакъв чувал, а си е бил с тънко боди и ританки и отгоре с плюшен/поларен недебел космонавт и тънко одеало. Даже си гледах снимките, до средата на декември все така е бил, само съм сложила по-дебело одеало. Разбира се, времето беше топло и не падаше под нулата. Но не беше и толкова топло, колкото тези дни. Може да сложиш тънко поларено или някакво друго тънко одеало под бебето, ако се притесняваш, гледам, че това съм правила аз.

С всичко това искам да кажа, че е важно детето да диша въздух и да има ежедневни разходки. Това, че се пропуска от време на време не е драма, но трябва да си изградите режим и да съберете сили да излизате, въпреки времето. Защото иначе ако се падне студена зима какво ще правите? До април в къщи ли? Това не е живот и за теб Peace

# 110
Бебетата, а и децата, боледуват не толкова, защото настиват, а защото пипват вируси. Та бебе, което няма контакт с болни ( или деца в ясла/ градина) е малко вероятно да се разболее. Разходките и каляването нямат нищо общо, за съжаление. В Англия, където ходят боси и голи постоянно също се скъсват да боледуват децата, щом тръгнат на градина.
Нищо не е фатално, като ти се излиза - излизаш, ако не - на терасата е съвсем достатъчно.

# 111
То може би и аз не се изразих правилно. Аз настинах понеже времето сега е - ту много горещо, в следващия момент леден вятър. Та се почудих какво да му слагам на това бебе да не го изнежа, ама и да не се разсополиви. На мен каквото и да ми е гледам да излизаме / но все пак предела ми е 6 дни в седмицата, толкова си мога/ и бебето според мен не е навлечено с тънко памучно чувалче без пълнеж /все едно памучна пеленка, доста по-тънко от одеало/ и памучно гащеризонче без нищо отдолу. Просто забелязах, че другите майки си слагат и покривалото на количката за коша за новородено /онова от плат/.
Иначе при нас проблемът е, че аз трябва нон стоп да я бутам тази количка като сме навън. Няма сядане. И съответно повече от час и половина не мога да издържа физически. Като се прибави и че вкъщи търчим като луди между  домакинската работа и бебето, като се допълни картинката и със ставане през нощта. Абе ясно ви е, сигурна съм, сте минали оттам.
Понеже днес говорих с една позната, обаче на нея двете баби и дядовци се редуват да й помагат и при нея излизат два пъти на ден по два часа. Та се запитах не вредя ли на детето, дали да направя някакво върховно усилие и ние така. Ама после си казах, че то това не е бягане 50 метра, да се напъна, ами си е маратон, и трябва да си пестя силите.

# 112
Няма норматив нито задължително време за разходка. Не може ли да излизате два пъти за по - кратко примерно? Дъщеря ми до 6 - тия месец също не можеше да стои в спряла, на едно място, количка и бяхме непрекъснато в движение. Излизахме 2, че и 3 пъти на ден за 30 минути до час най - много.
Не е фатално да се пропусне ден без разходка, но те съветвам засега да се опиташ да сте редовни защото не се знае какво ще е зимата и е добре да се възползваме максимално от хубавото време, че вкъщи се откача направо. Поне при нас е така  Peace

# 113
Няма норматив нито задължително време за разходка. Не може ли да излизате два пъти за по - кратко примерно? Дъщеря ми до 6 - тия месец също не можеше да стои в спряла, на едно място, количка и бяхме непрекъснато в движение. Излизахме 2, че и 3 пъти на ден за 30 минути до час най - много.
Не е фатално да се пропусне ден без разходка, но те съветвам засега да се опиташ да сте редовни защото не се знае какво ще е зимата и е добре да се възползваме максимално от хубавото време, че вкъщи се откача направо. Поне при нас е така  Peace
Това за излизането по няколко пъти на ден, но за по-кратко всъщност е доста добра идея. Не се бях сетила, а е очевидно лесно решение. Още от утре ще опитам!

# 114
Да бе, по няколко пъти на ден да приготвям и нея, и себе си, си е по-голяма умора от самата разходка.
 Мм много се чудеше на това нашето дълго разхождане по няколко пъти на ден. Тук няма такова нещо, не се разхождат, излизат за кафе, да свършат нещо или пазар. На Мм сестра му изведе бебето за пръв път когато беше на около 6 месеца. Еми сега е два пъти по-здрава от моя кекльо, който беше разхождан по не знам си колко пъти.
 Даже от три седмици е на градина за пръв път, а сина ми издържа ден и направи гнойна ангина- две седмици в бокса Simple Smile

# 115
6 месеца вкъщи?! Мисля, че всеки би полудял  Rolling Eyes Или е излиза без бебето? Честно не мога да повярвам. И по каква причина го е извела чак на 6 месеца?
Иначе умора, не умора предпочитам така отколкото да слушам мрънкане вкъщи, а и аз не издържам без да изляза, а навън повече от 2 часа нямам какво да правя наведнъж... 2 пъти по 5 минути обличане, не ми е голяма философия, на мен поне  Simple Smile с уговорката обаче че не мъкна количка по стъпала и т.н. това вече би било проблем...

# 116
  • Стара Загора
На мене ми е голям тормоз самото излизане с количката.На милиметри влиза в асансьора с големи маневри.После по стълбите.Изобщо голям зор.Кракът ме боли ама гледам да излизаме по два пъти на ден,че по-нататък знам ли как ще е през зимата.Все пак се моля за мека зима и по-малко лоши дни.Определено е по- добре да има някоя разхода навън отколкото постоянно затворени.

# 117
И аз излизам, защото вкъщи бебето не спира да мрънка и реве. Иначе вярвайте ми щях да си седя по цял ден вкъщи и разходката да ни е следобед до градината на баткото.

# 118
Kalina, по причина, че не го смятат за толкова нужно. Малко на терасата да вземе слънце и хайде.
 Я се замисли големите мегаполиси, които имат дръвче чак на километри от дома, дали трамбоват всеки ден? Просто в Бг имаме страхотни паркове, а и ни е набито в главата да се разхождаме.
 Признавам, че и аз не излизам всеки ден. Ако ще я разхождам покрай пътна артерия, по-добре на балкона.

# 119
Когато бебето е в количка е лесно. Не ти мрънка за навън и не обръща къщата като след торнадо.
Дъщеря ми си обува обувките и чака до вратата, повече от ден не мога да си позволя да не излезем. Разбира се, вече не бутам количка, но мъкнем играчки, постоянно е в движение, а понякога и нея трябва да нося барабар с всичко. Отделно, че след излизане, особено в пролетните/есенните месеци е направо за пералнята. Затова с носталгия гледам мамите удобно поседнали на пейките с книга/телефон в ръка, докато бебешока спи спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт