Как / защо се навиват жените да заживеят с роднините на мъжа си?

• 15 672
  • 104
  •   1
Отговори
# 30
А аз съм.
На някои места все още битува манталитетът, че жилището на родителите се полага на сина (заради израстъка в повече, който го прави по-специален), а дъщерята е "чужда" – да си отваря очите и да си търси имотен мъж, мама и тати към нея ангажименти нямат. Счита се, че родителите на синове са длъжни да им осигурят дом и ако нямат възможност да купят/построят отделно жилище, трябва да живеят заедно.
При двама братя вече е който превари. Обикновено по-малкият и по-глезеният остава в дома на родителите, а големия го натирват да се оправя сам. То затова като цяло по-големите деца са по-оправни и цял живот влачат на гърба си по-малките братя и сестри.
Също така е много срамно един мъж да живее в жилището на жена си. Така де, какво ще кажат хората – "заврян зет". Няма да може да тропа с юмрук по масата и ще трябва да се съобразява. Ужас!  Laughing

# 31
По финансови причини обикновено.

Един цитат от мен:

Цитат
Когато бях по-млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава все се върти в главата ми.
„Почувстваш ли желание да критикуваш някого — ми рече той, — просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти.“

Това за хората, които все не разбират "как можело нещо си, те никога не биха..."

# 32
Най-добрата приятелка на свекърва ми и нейна съседка живее с мъжа и майка си в един дом! Двойката е на  по 60 и 70 години, имат си собствен дом в столицата, добре осигурени са, добра пенсия... но майката на жената е на 93 години и вече не много в час! Живеят в дома на майката от вече близо две години! Не минава ден, в който да няма проблеми! Жената всеки ден по един или друг начин се оказва между чука и наковалнята и играе ролята на съдия! Вярно, тук проблема е че бабката вече не мисли като хората, но това не значи, че проблеми не се създават! Вчера двойката беше на една сватба и съседката помоли свекърва ми да наглежда майка й! Вечерта свекърва ми отива да й даде лекарствата и да да я затвори, и бабката тръгнала да разправя как дъщеря й направила баница и всички яли, но не дали на бабата (нещо невярно, но забравила, че е яла)! Тази 93 годишна жена се държи с дъщеря си сякаш е на 5 години, не й позволява да излиза на вън щом се стъмни, кара я да се облича независимо дали е студено или топло, пред чужди хора й казва да пие вода, разпорежда се с гостите... изобщо тя е шефа там! С пълно основание често мъжът се оплаква и казва, че му е омръзнало да се отнасят с него като с малко дете или сякаш той няма глас, при което той е често порицаван и накрая не само излиза виновен пред жена си, но и всички техни познати го съдят! Така, че не само мамин златен и маминка създават проблеми в една двойка била тя млада или вече на възраст, ами и маминката на дъщерите много обичат да си врат носа! ... Но сега като се замисля тя бабата и преди много се бъркаше в живота на всичките си деца!

# 33
  • София
Не знам какъв е отговорът! Аз лично не бих  се навила на такава жертва! Макар и в друга държава дса съм, виждала съм 3 членни семейства (с малко дете) да живеят с една заплата под минималната и то на квартира! Имаше място в дома на маминка да се пренесат да живеят, но те предпочитаха да се възползват от готварските й умения, когато имаше нужда или като детегледачка веднъж на не знам си колко време! Това че цял живот на квартира не е приятно- така е, но по-добре ли е да си трови човек живота, от кокото да си има собствен макар и под наем дом, където може и гол да си се разхожда и няма да има родителско тяло, което да му дудне, кой колко е невъзпитан и да се създават интриги?! За мен това не е опция! Прекалено "скъпо" е съжителството на две семейства под един покрив!
Е това в България няма как да стане! То само като сметнеш на детето разходите за дрехи, които се подменят постоянно, храна, ДГ/училище, занимния, спорт и т.н. Замисли се само колко е минималната заплата в Гърция и колко е в България, а цените на дрехи, храна и др. са еднагкви, да не кажа, че някои неща в Гърция са по-евтини.

# 34
Аз се съгласих с огроооомна неохота след сватбата да живеем при свекърите, защото обещанието беше уж да е за кратко, докато си намерим жилище. Преди това бях живяла сравнително сама (в общежитие - пак баня, кухня бяха общи), но в друга държава, определено се ужасявах да живея с други хора, при това родители. Да, ама веднъж попаднала там, няма измъкване - то се намираха всякакви поводи и оправдания да не се търси квартира. Едва след две години и див скандал се изнесохме. Но както се каза по-нагоре, той като си слуша майка си само, и в отделна квартира пак по нейната свирка ще ходи.
Но втори път не бих живяла с родители, освен при изключителни обстоятелства (т.е. болест)
.                           И аз така преди години след годежа с триста зора се съгласих да поживеем заедно за кратко,за да видели комшиите,че имат снаха.И изведнъж се оказа,че предишната ни уговорка да се изнесем в моето или неговото жилище отпадна без да се съобрази с мен.И се оказа,че каквото каже мама това ще става.Събрах си багажа и дим да ме няма.Дойде,моли ме пак да се съберем вече отделно и аз се съгласих.Но мама командваше дистанционно и всеки ден вкъщи се говореше,че трябва да се върнем отново там и да живеем в една стая,да слушаме мама,а жилищата си да пуснем под наем.И реших,че няма да има оправия и си го оставих на мама да си се гледат както решат.Но повече на молбите му не се поддадох,колкото и да го обичах към оня момент.
Ами, глупак е бил този. Сега има ли си някоя и с мама ли живеят?
След мен беше дълги години с едно момиче,което ми се виждаше много свястно,но и с нея не се получиха нещата.Майка му почина.Сега като ме види ме гледа като застрелян,но след дъжд качулка.Интересното е,че докато ходехме хич не се занимаваше с майка си,даже все й отговаряше и го раздаваше много мъжкарски.Въобще и не заподозрях,че всъщност е мамино синче.

# 35
Не знам какъв е отговорът! Аз лично не бих  се навила на такава жертва! Макар и в друга държава дса съм, виждала съм 3 членни семейства (с малко дете) да живеят с една заплата под минималната и то на квартира! Имаше място в дома на маминка да се пренесат да живеят, но те предпочитаха да се възползват от готварските й умения, когато имаше нужда или като детегледачка веднъж на не знам си колко време! Това че цял живот на квартира не е приятно- така е, но по-добре ли е да си трови човек живота, от кокото да си има собствен макар и под наем дом, където може и гол да си се разхожда и няма да има родителско тяло, което да му дудне, кой колко е невъзпитан и да се създават интриги?! За мен това не е опция! Прекалено "скъпо" е съжителството на две семейства под един покрив!
Е това в България няма как да стане! То само като сметнеш на детето разходите за дрехи, които се подменят постоянно, храна, ДГ/училище, занимния, спорт и т.н. Замисли се само колко е минималната заплата в Гърция и колко е в България, а цените на дрехи, храна и др. са еднагкви, да не кажа, че някои неща в Гърция са по-евтини.
Въпросната двойка живееше със заплата от 400 евро,( като минималната е 500+) от които 250 даваха за квартира! Така че ако трябва да сметнем всички разходи и да теглим чертата- не не им стигаха от никъде, но това не им попречи да търсят независимост! Дрехи за детето взимаха от познати, не ходеха по кафенета и всякави такива, даваха пари за най-нужните неща, но главата им беше тиха и за тях си струваше че толкова време се лишаваха от най-обикновенни неща! А това кое е по-евтино и къде... за Гърция не мога да кажа, че има по-евтини продукти, виж че има такива на една и съща цена- да, така е, но това са техника и вносни продукти пък и не е това темата!  Peace

# 36
  • София
Абсурт,не казвам да заличи връзките си с близките си, а да стъпи на краката си и да подреди приоритетите си.След като е решил да има собствено семейство независимо къде ще живеят те двамата ще създадат собствени правила,съобразени само и единствено то интересите и желанията на тях двамата.
Да ,добре живял е 18-20г с родителите си.Това значи ли че пък жената до него е длъжна да се съобрази с този моделсамо защото той така е научен,значи ли че една жена трябва да промени мисленето си тотално,да промени почти всичко в живота си само защото маминия е научен че за всичко в живота трябва а се слуша мама.Защо пък само момичето да се съобразява
Къде е тогава зрелия,самостоятелния мъж в цялата картинка.
Един наистина стабилен мъж не допуска намеса в семейния му живот,не допуска майка му да се"навре между чаршафите"

С нищо от реда на свекървата не е длъжна да се съобразява снахата.
Но, нищо няма да постигне като се конфронтира.
Всички вкупом обяснявате, че един мъж трябвало да бъде научен от майка си да върши всички домакински работи, само че не отчитате факта, че той ще е научен на реда на мама и по начина на мама, не на жена си.
И " зрелият и самостоятелен мъж", ще смята че точно този ред е нормален, защото това е И неговия ред, с който е израсъл.
И затова се чуди, какво пък не ѝ харесва на жена му, какво не ѝ е удобно и защо рита срещу майка му и подредбите ѝ.
Всъщност, жената когато създаде семейство, просто иска да наложи своето виждане за ред и на него да подчини виждането на мъжа си.
Няма лошо, но не може да стане от днес за утре и с насъскване, и отричане на неговото / и на майка му/, виждане за нещата.

# 37
То е ясно че нищо не става от днес за утре и на момента.Лошото е когато мъжът игнорира мнението на жена си заради влиянието на майка си и то за неща които касаят само тях двамата.Същото важи и за жената разбора се.Има и тъщи майко мила
Моя колежка точно така разведе дъщеря си,която живееше в една къща със свекърите .Къщата е огромна на 3 етажа и младите бяха самостоятелни.Уж де....
Тук пък тъщата реши че може ,че има право да дирижира дистанционно живота на дъщеря си и започна една намеса във всичко.Жалкото е,че момичето така и не успя да се отърси от влиянието на майка си ,онази пък не спря да нарежда и ...разведоха се младите.Детенцето им беше на 2-3 месеца
Та мисълта ми  по темата е че не се ли отърсят от влиянието на родителите младите мястото на живеене  не е от значение.Конфликт и то сериозен винаги ще има

# 38
Ако чуя, че мои познати живеят с 400лв и дават 250 за квартира, последното, което ще изпитам, е възхищение. Със 150лв остатък това семейство би гладувало, не знам как може да ти е мирна главата, като няма да ти стигат парите за храна и сметки и детето ти яде кренвирши през ден, щото и за толкова няма да стигат.

# 39
Има и хора, които живеят в миналия век и мислят, че така е правилно. Снахата отива в дома на свекървата, преминава в нейното семейство и започва да ги нарича "майко" и "татко".
За финансовите причини писаха и преди мен. Но аз мисля, че ако има желание, винаги има начин човек да е самостоятелен.

# 40
Светлина, моето мнение по отношение това едно семейство с колко пари живее никой не ги иска! Въпроса е, че те така бяха решили и се оправиха! Намериха начини, така че хем на масата им да има нормално готвено ядене, хем да не студуват, хем нечий родител да не им е на главата! Както каза и веселка- при желание, начини има! За някои хора не е вариант да са под един покрив с родителите на когото и да било, така както за някои квартирата не е вариант! Темата не е да съдим кой прав, кой крив как си живее живота, а как някои хора се навиват да живеят с родителите на любимото!  Peace

# 41
  • София
Светлина, моето мнение по отношение това едно семейство с колко пари живее никой не ги иска! Въпроса е, че те така бяха решили и се оправиха! Намериха начини, така че хем на масата им да има нормално готвено ядене, хем да не студуват, хем нечий родител да не им е на главата! Както каза и веселка- при желание, начини има! За някои хора не е вариант да са под един покрив с родителите на когото и да било, така както за някои квартирата не е вариант! Темата не е да съдим кой прав, кой крив как си живее живота, а как някои хора се навиват да живеят с родителите на любимото!  Peace
Как се постига болднатото с тричленно семейство и остатък от дохода, след плащане на наема в размер на 150 евро в Гърция? То само нормалното ядене е над тази сума.

# 42
Един родител, ако иска да помага, може да го направи и без децата му да живеят при него. Ще помага с наема, със сметките, с храна... Все ще се намери начин, стига да има желание.
Така че финансовата страна не е чак толкова решаваща, колкото нагласата, че пари, дадени за наем, са хвърлени на вятъра. А че всичко се плаща с нервите, спокойствието, здравината на младото семейство – това не се отчита.
Друга, често срещана, причина е, че младите не желаят да снижат стандарта си на живот, когато създадат свое семейство. Ако се отделят, те задължително трябва да разполагат (и то веднага) с всички удобства и благинки, с които са свикнали в дома на родителите си (без да отчитат факта, че всичко това родителите им не са го постигнали за година-две, а за поне 20). Собствено жилище, ремонтирано по най-нова мода, обзаведено от-до... Чак тогава са склонни да се пуснат от полата на мама. А някои дори тогава не искат.

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 16:49 от Как` Сийка

# 43
  • София
Освен всичко друго, има стари хора, които са сами родители и са с 160-200 лв пенсия. Подло е да оставиш такъв човек да живее сам, според мен.

# 44
  • София
Освен всичко друго, има стари хора, които са сами родители и са с 160-200 лв пенсия. Подло е да оставиш такъв човек да живее сам, според мен.
И какъв е проблема да му помагаш финансово и ако трябва нещо да се закара някъде, да се напазарува от време на време, такива неща. Ако не се разбира с половинката, защо трябва да се тъпчат в 1 апартамент?

Общи условия

Активация на акаунт