Частни училища - информативна тема 15

• 132 598
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • в страната на чудесата
Извинявай Афтършок. Не съм разбрала, че работиш в специфична среда - да, за съжаление има деца, които растат извън семейна среда.

# 106
  • София
Здравей Афтършок,няколко неща. По време на открит урок ни хареса: атмосферата, малки класове, малко деца, всички се познават и изглеждаха щастливи и спокойни. Близо ни е, може да учи немски език, таксите са поносими и има възможност при необходимост детето да стои до по- късно в училище.

# 107
Извинявай Афтършок. Не съм разбрала, че работиш в специфична среда - да, за съжаление има деца, които растат извън семейна среда.
Нямах предвид това. Някои деца нямат нормален пример вкъщи, въпреки присъствието на родители.

Здравей Афтършок,няколко неща. По време на открит урок ни хареса: атмосферата, малки класове, малко деца, всички се познават и изглеждаха щастливи и спокойни. Близо ни е, може да учи немски език, таксите са поносими и има възможност при необходимост детето да стои до по- късно в училище.
Благодаря! Не съм била на открит урок, но и не бих ходила - откритите уроци са нагласени и подготвени, и аз съм водила такива, прекрасно знам как се случва. Влязох в непредвиден момент и това, което видях, не ми допадна. Става въпрос за преди една година. Децата трябваше да имат организирани занимания, уроци, нещо, а нямаха, шляеха се по коридора, влизаха по другите стаи, всички врати на всички стаи бяха отворени, имаше един възрастен на целия етаж. В детската градина видях грубо, според мен, отношение към децата, незаслужено.
Организацията по други въпроси отсъстваше, но те не засягат пряко децата, а са по-скоро административни.

Питам, защото предполагах, че ще изброиш неща, които присъстват във всяко ЧУ, с единственото изключение на локацията - това училище ви е близко, а десетките други не са. Беше ми интересно дали има някакви плюсове, които компенсират минусите, които съм наблюдавала. Надявам се нещата да са се променили оттогава, или хаотичното да е било инцидентно и да съм случила на погрешния ден Thinking

# 108
  • София
AfterShock, кога и по кое време на деня си била там?

# 109
За какво е служила сградата на Питагор преди да бъде наета от Дорис Тенеди преди години? Изненадана съм, че има ДВЕ читалища вътре...
Сградата е била на основно училище, в което живущите в квартала са учили. Поради демографския срив го закриха и сега половината от прилежащия квартал не попада в района на нито едно държавно или общинско училище и родителите се чудят къде ще приемат децата им по милост.
Между другото напълно подкрепям Андриел за читалищата. Не мисля, че трябва читалището да напуска сградата, то е там доста преди частното училище, а по-скоро ЧУ, ако претендират да са по-най, най да си построят някъде нова и хубава сграда. Между другото в читалището има библиотека, в която питагорчетата ходят непрекъснато, почти всяко междучасие, така че се ползва и от тях.
А за учениците извън сградата и двора, не знам дали и каква забрана имат, но на пицата на парче откъм Владайска редовно има деца с униформи, някои значително по-малки от 8 клас.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2016, 21:02 от MianaNia

# 110
Онзи ден хванах края на някакъв репортаж за ЧОУ Томaс Едисън. Дали са им сграда на общинско училище и хората от кв. Лагера протестираха. Те нали отварят тази година и са някъде по Околовръстното? Явно ще се местят след ремонт на сградата.

# 111
  • София
Отворено писмо на ЧОУ Томaс Едисън по темата:

Скрит текст:
През последните дни ставаме свидетели на серия публикации, които целят вероломна атака срещу нашето училище. Администраторите на Facebook страницата Лагера и приятели започнаха яростна кампания срещу строежът на новата ни сграда, като заблуждават обществеността, позовавайки се на откровени лъжи. Каква е мотивцията им да нападат Частно основно училище "Томас Едисън" няма да гадаем, но сме длъжни незабавно да реагираме и да споделим своята позиция.

1. Парцелът не ни е подарен или продаден, а е даден за ползване при строго определени правила. В градоустройствения план той е предвиден единствено и само за училище. Не е за гора, парк, стадион, детска площадка или каквото и да е друго. Това, че ние сме сред малцината поставили си за цел да строят училище в днешна България не ни прави престъпници.

2. Парцелът ни бе предложен от Общината именно защото е предвиден за училище. Не сме си го посочили сами, нито сме определили границите.

3. Всички процедури по кандидатстване за парцела са според изискванията на Наредбата за общинска собственост и документите по тях са на разположение в администрацията на р-н Красно село и СО.

4. Ние, както и повечето семейства доверили ни децата си през последните години, сме жители на р-н "Красно село". Така че всичко, което построим, ще бъде за жителите на квартала. Спортната инфраструктура, която е предвидена в двора на училището също ще бъде достъпна за всички.

5. В публикациите неколкократно се споменава името на фирмата, която стои зад училището, Дани Партнърс ЕООД и се акцентира върху факта, че тя е регистрирана с 500 лв. капитал. Да се коментира това първо е сигнал за икономическо невежество, но по-лошото е, че внушава на гражданите съмнение за престъпна схема, фалшификация, измама и т.н. Нека авторите потърсят отговор на много по-съществения въпрос - колко семейства са ни се доверили през годините, колко деца са преминали през нашата детска градина 101 Защо и колко от родителите на тези деца бяха главната движеща сила да се решим да основен училище!

Нека всички, които по някакъв начин се опитват да изкривяват информацията и да представят Дани Партнърс ЕООД като участник в корупционни схеми и измами, имат предвид, че ние държим на името си и ще им се наложи да носят отговорност за твърденията си в съда. Нашият морал не позволява да стоим безучастно към подобни твърдения!

Разбрахме, че много граждани и медии са поканени на протест срещу нас, което е разбираемо с оглед изнесените лъжи по наш адрес. Все пак смятаме, че истината и добрата кауза са на наша страна и за това каним всеки, който се интересува от казуса да се свърже директно с нас. Ще отделим нужните време и енергия да обясним на всеки, който има каквото и да е съмнение към нашия проект. Ще го направим най-вече заради децата, които очакват тази училищна сграда с нетърпение, заради учителите, които ще преподават в нея с любов и заради гражданите, които искат нещата в България да се случват по правилата. Ние работим по правилата!

# 112
Коригирам се. Сега прочетох, че всъщност им отстъпват парцел, а не построена сграда.

Като споменахте библиотека, искам да попитам има ли училищни библиотеки в частните училища?
За ФЛ знам, че всяка седмица си вземат книжка на френски и трябва да я прочетат. Как е в останалите?

# 113
  • София
Онзи ден хванах края на някакъв репортаж за ЧОУ Томaс Едисън. Дали са им сграда на общинско училище и хората от кв. Лагера протестираха. Те нали отварят тази година и са някъде по Околовръстното? Явно ще се местят след ремонт на сградата.
Всъщност са им дали общински терен, на който да построят бъдещото училище.
В момента са на Околовръстното под наем докато стане готова новата сграда.

# 114
  • София
Аз говорих с Дани и тя ми каза, че искат да си построят нова сграда. Бяха в етап на проектиране през месец май. Жената ми направи страхотно впечатление и, ако Афтършок ме попита "защо" (съвсем резонно), няма да мога да отговоря Blush. Просто ми хареса  Peace.

Както и да е - в момента училището временно е в чужда сграда, близо до Околовръстното и бул. Цар Борис III. Да не би затова да се гневи народът  Thinking? Новата сграда ще се строи върху терен за училище, какво толкова. Това е сто пъти по-добро за децата от това да пребивават в училища, които са настанени в жилищни кооперации. В кой закон се описва процедурата, даваща приоритет на строежа на общински училища пред строежа на частни! Ще разровя новия ЗПУО.

# 115
Казаха, че искали читалище там, но пък в днешно време във всеки квартал има вече построено читалище.

И продължение на въпроса ми за библиотеките.
Препоръчайте библиотеки в София, където могат да се заемат адаптирани по нива книжки на английски?
В детската библиотека на Славейков има, но изборът е малък. В Американския център на долния етаж не сме ходили, но на сайта им не можах да намеря дали предлагат такава литература.
За Бритиш кансъл нищо не знам. Навремето във Варна имаха хубава библиотека.

# 116
  • София
Дъждец, звънни на Американския център - имаха много хубава библиотека навремето. Другият вариант е, нали знаеш - amazon.co.uk  Flutter.

# 117
В Бритиш знам, че имаше преди години. Виждала съм деца. Но от тогава промениха условията за достъп. Най-добре звънни. Вашите деца на какво ниво четат текстове? Започнаха ли активни занимания по всички предмети вече?

# 118
  • Sofia
В Азбуки имаме онлайн платформа с книжки по английски. Дават се книжки според нивото на всяко дете. В детската градина имахме библиотечка и всяка седмица ни даваха по една книжка.

За БГ книжки не съм сигурна....ще попитам.

# 119
Вижте това ще свърши ли работа, има онлайн детски книги на много езици:
http://en.childrenslibrary.org/

Иначе, ние имаме доста книги на английски, от амазон, но моят син не ги чете, били бебешки. А тези, които са за неговата възраст, не разбира още.
Сестра му вече чете само на английски, сама не иска преведени книги.

Общи условия

Активация на акаунт