Частни училища - информативна тема 15

• 132 290
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Нашите третокласници започнаха учебник за flyers - "Kid's box 5" на Cambridge. В края на годината имат изпит, но не знам сертификат ли ще взимат, или само училищен тест ще бъде.
сертификат

# 361
Там френски не се изучава, това е училище за французи и всички са третирани сякаш френският им е първи език. И си права, френската система не изисква толкова английски в първите 5 класа, но децата се разделят по ниво на владеене на езика и напредналите стават още по-напреднали.
много ми се искаше да си права относно третирането на децата като френскоговорящи, но не е така.
Скрит текст:
българчетата са около 2/3 в училището, почти всички не знаят никакъв френски, когато започват. в дг учителките са българи (с две изключения), децата общуват основно с българките, не разбират нищо от указанията на френски, така че поне до края на първи клас на тях им се превежда на български, за да могат изобщо да участват в учебния процес.
не знам точно кога става разделянето на нива по английски език, до 3-ти клас учат по два часа седмично, няма разделение. не мисля, че с тази подготовка децата могат да защитят определен сертификат.

# 362
  • София
Там френски не се изучава, това е училище за французи и всички са третирани сякаш френският им е първи език. И си права, френската система не изисква толкова английски в първите 5 класа, но децата се разделят по ниво на владеене на езика и напредналите стават още по-напреднали.
много ми се искаше да си права относно третирането на децата като френскоговорящи, но не е така.
Скрит текст:
българчетата са около 2/3 в училището, почти всички не знаят никакъв френски, когато започват. в дг учителките са българи (с две изключения), децата общуват основно с българките, не разбират нищо от указанията на френски, така че поне до края на първи клас на тях им се превежда на български, за да могат изобщо да участват в учебния процес.
не знам точно кога става разделянето на нива по английски език, до 3-ти клас учат по два часа седмично, няма разделение. не мисля, че с тази подготовка децата могат да защитят определен сертификат.
Извинявай, но говориш наизуст неща, които дори не се доближават до истината. Доколкото помня твоето дете изобщо не е там, разсъждаваше дали да го запишеш. Аз  познавам училището от 20 години и там никой никога не е говорил на децата на български извън часовете по български език. На самите деца е забранено извън рекретата, т.е. междучасиято навън, да си говорят на български. И децата не знаят френски на 3 в матернела, а още преди първи клас – СР, който не знае френски не продължава, а повтаря или се мести. Дори изключенията, които записват училището директно в СР правят адаптационен курс през лятото и ако есента не знаят достатъчно френски не успяват да се запишат в първи клас.
Децата учат в две групи и по английски и по български още от СЕ1, т.е. втори клас. И не твърдя, че там са научили толкова английски, колкото знаят, изброих защо някои знаят повече, но тези които знаят повече са в отделна група и учат повече. И имат външни изпити. Пак казвам, френската система не е със силно изучаване на английски до колеж, т.е. то 6-ти клас, но учат и се съобразяват с онези, които знаят повече и те продължават да учат повече, отколкото е по изискванията на системата.

# 363
Бояна, разрибам, че си голям фен на училището и всяка дума, която може да хвърли и минимална сянка върху него, не ти е по вкуса  Peace достатъчно впечатления събрахме за училището, за да преценим за нас дали е удачно или не. да, о, ужас, децата в gs и cp не знаят френски, повечето дори не могат да вържат едно изречение, знаят готови наизустени фрази (“мога ли да отида до тоалетната?", “може ли да изляза?" и т.н.), това не е владеене на езика. говорят си на български помежду си. не знам дали си постоянно в училището, но простото влизане в сградата е достатъчно, за да се забележи това.

# 364
  • София
Бояна, разрибам, че си голям фен на училището и всяка дума, която може да хвърли и минимална сянка върху него, не ти е по вкуса  Peace достатъчно впечатления събрахме за училището, за да преценим за нас дали е удачно или не. да, о, ужас, децата в gs и cp не знаят френски, повечето дори не могат да вържат едно изречение, знаят готови наизустени фрази (“мога ли да отида до тоалетната?", “може ли да изляза?" и т.н.), това не е владеене на езика. говорят си на български помежду си. не знам дали си постоянно в училището, но простото влизане в сградата е достатъчно, за да се забележи това.
По какво разбра, че съм "фен" на училището, извинявай?  Shocked
 И не, не съм постоянно в училището, но както казах съм далеч по-запозна от "едно просто влизане", с което ти си натрупала впечатления. Никой не превежда на децата на български до първи клас или изобщо. А това кое дете колко френски знае се вижда по това как се справя с материала, защото той е само на френски. И онези, които не се справят повтарят. Често това са повече от 10% от децата, във Франция е доста разпространено повтарянето, не като тук. Сега опитват да прекратят тази практика в цялата система, защото излиза прекалено скъпо, но все пак тук продължават да повтарят. Ето ти един недостатък.
А в междучасията, както ти казах по-горе, всеки може да говори или да не говори на какъвто език иска. Ако детето играе с французи ще говори с тях на френски, защото те не знаят български. Ако се сприятели само с българчета ще им говори на български. Както сама отбеляза, а и аз също казах, повечето деца са българчета. За едни това е плюс, за други минус, зависи от произхода на детето.

И ако детето ти не е било в училището от 3-4 годишно съвсем правилно сте решили да не го записвате там.
а минусите на училището са очеизбодни, коментирали сме ги многократно. Най-малкото, таксата излиза доста висока, предвид графика на часовете и ваканциите, който изисква поне един от родителите или баба, гледачка, да се грижи за детето след 15.30, в сряда след 11.30 и веднъж на 6 седмици да го поема в двете седмици ваканция.

# 365
Бояна, не бих искала да споря с теб, защото по някаква причина приемаш твоето мнение на много запознат с училището човек за единствено меродавно. въпреки, че в семейството ни има хора, преминали през системата от училища, част от които е фл, не бих могла да си позволя да правя обобщения за образованието във франция. радвам се, че имаш по-широк поглед върху нещата, който ти дава възможност за по-цялостни преценки, както и че споделяш тази информация тук.  Peace
коментираните от теб минуси на училището за нас не са такива, за нас “слабите“ места на училището са други.

# 366
  • София
Бояна, не бих искала да споря с теб, защото по някаква причина приемаш твоето мнение на много запознат с училището човек за единствено меродавно. въпреки, че в семейството ни има хора, преминали през системата от училища, част от които е фл, не бих могла да си позволя да правя обобщения за образованието във франция. радвам се, че имаш по-широк поглед върху нещата, който ти дава възможност за по-цялостни преценки, както и че споделяш тази информация тук.  Peace
коментираните от теб минуси на училището за нас не са такива, за нас “слабите“ места на училището са други.
Не знам защо така агресивно се държиш, но нямам никакво намерение в отговор на твоята биография да си приложа моята, нито да се карам на тема, която ни най-малко не ме вълнува. . А обобщения не правя, давам информация, която като знаеш френски лесно можеш да провериш и в интернет (като тази за честотата на повтарянето в системата).
И минус на училището отбелязах един, а има много повече и те зависят от изискванията на родителите и техните представи. Ако искаш да дискутираме конкретни въпроси би имало смисъл, така няма смисъл да обсебваме темата. И без това всичко започна от простата вметка, че изпитите по език не се плащат допълнително и вече загубих нишката как стигна дотук.
Извинявам се на останалите са спама. Peace bouquet

# 367
sylviana твоето дете нали учи сега в ФЛ? newsm78

# 368
Бояна, не мисля, че проявявам агресия спрямо теб, ако считаш, че е така, приеми моите извинения.

# 369
  • София
Бояна, не мисля, че проявявам агресия спрямо теб, ако считаш, че е така, приеми моите извинения.
Така ми "звучи" написаното наистина. Пиша тук само, за да съм полезна ако мога с нещо, което знам, темата е за взаимопомощ. Нищо повече. Затова не виждам повод да водя напрегнати разговори или да влизам в излишни спорове.  Peace

# 370
  • София
За мен е нормално да се очаква и да има условие за владеене на френски на някакво необходимо и достатъчно ниво, за да може детето да бъде записано в първи клас там. Едва ли има смисъл да пояснявам, но само ще ви кажа да си представите как дете, което не знае български го записват в българско училище и как детето ще се справи отведнъж с всичко.

# 371
Нашите третокласници започнаха учебник за flyers - "Kid's box 5" на Cambridge. В края на годината имат изпит, но не знам сертификат ли ще взимат, или само училищен тест ще бъде.
сертификат

За Flyers ли? Това на А2 ли отговаря?

# 372
Аз се обърквам от толкова много степени, които нищо не ми говорят.
Как вървят нивата по английски? А1, А2, В1, B2, C1, C2?

# 373
Starters и Movers, които нашите минаха, би трябвало да са А1 и сега да са започнали да учат А2 (Flyers)?

http://www.britishcouncil.bg/exam/cambridge/which/young-learners
Скрит текст:
Cambridge English: Flyers е най-високото от трите нива изпити по английски на Кеймбридж за деца (YLE) от 7 до 12 годишна възраст. Изпитът показва, че детето ви може да разбира простички ежедневни ситуации и да общува в тях на основен английски език.

Ниво на квалификацията: Основно (Elementary) = A2 на Общо европейската езикова рамка.

За кого е предназначен изпитът?

Децата, които се явяват на този изпит са обикновено на възраст между 9 и 12 години и са учили английски език в училище около 2 - 3 години (около 250 часа чуждоезиково обучение).

По време на изпита детето ви ще трябва:

да каже какви са разликите между две картини или разкази
да напише или разкаже кратък разказ на английски език
да задава въпроси и да използва минало време.
Изпитът Cambridge English: Flyers е на същото езиково ниво като Cambridge English: Key for Schools (KETfS).

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 11:12 от Анонимен

# 374
А говоренето как се осъществява и къде се провежда изпитът?

Общи условия

Активация на акаунт