Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 474
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Пилешкото е най-непълноценното от всички меса, дори да е "био".

Да, но го препоръчват, носи му се славата някак на по-полезно, по-диетично, по-здравословно, нискохолестеролно и пр. Като стане дума за диета за сваляне на килограми или по други здравословни причини, масово в в съзнанието на хората е останало впечатлението, че пилешко е най-добре да се яде. Въпреки че пилето може да е расло в тясна клетка, интензивно тъпкано с хормони и антибиотици.

Това е само част от по-всеобхватната заблуда, че мазното и холестеролът са вредни, а постното е полезно.

# 106
  • София
Телешкото е скъпо и затова не се консумира много. За рибата не знам, май като цяло кухнята ни не е много по рибата.

# 107
  • София
Все пак си остава свинското и то е 200 пъти по за предпочитане от пилешкото. И не заради някакви хормони и антибиотици в последното, а защото е непълноценно като състав, бедно на хранителни вещества.

# 108
Телешкото е скъпо и затова не се консумира много. За рибата не знам, май като цяло кухнята ни не е много по рибата.
Рибата също е скъпа, това обяснява ограничената и консумация.

# 109
Колко е скъпа?
За веднъж в седмицата все ще съберат, ако искат.
Едно меню в KFC е 5 лв. пък като гледам това до нас е все претъпкано, за 4 човек - 20 лв. на хранене, хич не ми звучи да са закъсали.

# 110
  • София
Скумрията не е скъпа, а е полезна риба.
http://www.puls.bg/health/food/news_14456.html

Иначе ние ядем основно свинско, малко телешко. Пиле не купувам, нямам вяра на боклуците, които се съдържат в пилешкото месо. Чат-пат риба, но рядко - за жалост, у дома никой не обича морски неща.

# 111
  • София /Абсурдистан
Моля ви, кой яде телешко в България... Според статистиките се падат по 800 грама телешко на човек годишно. Tired Хубаво телешко в магазин не съм виждала, то са някакви жили.
Аз. По принуда Confused поради здравословен проблем. Но купуваме направо от производител. Веднъж месечно ходим и зареждаме, че е на стотина км. от София. Разликата във вкуса е огромна с купеното от веригите, нищо общо няма.

# 112
Според мен не е толкова важна храната, колкото движението. Спомням си като бях малка постоянно ядях сладки неща, домашни тестени лакомства, мазничко домашно сирене и мляко. Обаче! Сутрин приятелчетата ме викаха за игра в 10 и се прибирах към 10 вечерта. Цял ден навън тичане, скачане и игри!
Ако искаха да ме накажат, ми забраняваха да изляза да играя навън.
Гледам сега моите деца. Ако ги оставя, цял ден няма да мръднат и ще седят с носове, забодени в монитора. Всеки ден ги юркам да излизат, ама не е същото - къде са 12 часа бесняне навън доброволно, къде са 2 със зор?
Аз не съм имала проблеми с теглото до момента, в който не седнах да работя на бюро. И колкото повече седя, толкова по-малко ми се мърда - срамна работа! И килата растат, въпреки домашният хляб, домашно приготвената храна, изобилието от плодове и зеленчуци, месото и млякото.

# 113
В Родопите може и да е така, но по останалите части на страната не съм забелязала хиляди крави, които да пасат по цяло лято.  Rolling Eyes Телешко месо може да не се яде много, но виж мляко се потребява, че и сирена се правят и то голяма част с бг мляко. Би трябвало да няма полянка без крава по вашата логика. А месо само официално се яде малко - излезте малко от София и вижте колко често се купува половин или цяло животно и се бута във фризера. Това очевидно не влиза в статистиките на НСИ. И с част от млякото е така. Агнешкото пък масово, там си е традиция ако можеш да купиш животно, а не а отидеш в магазина и да купиш бутче. Нали не мислите, че чукват касов бон продавачите?
Това е така.
Откакто се помня около Коледа се заколваше по едно/две прасета и едно/две телета, чието месо се делеше на всички и се правеха всевъзможни луканки, наденици, бахур, пастърма, пуски, наденици, суджуци и останалото на кайма и разфасовано месо във фризерите.

Отделно винаги е имало домашни кокошки, пуйки и гъски в буркани или прясно заколени през седмица. Да не говорим за пълните кошари с ярета/агнета, домашното кисело мляко, извара, масло, катък и сирена, както и за домашния мед, плодовете и зеленчуците отглеждани от бабите и дядовците ни.
 Винаги сме имали изобилие от домашна храна и сме свикнали да има.

И сега , при възможност, си купуваме цяло животно и замразяваме за да имаме домашно както и поддържаме и градина с плодове и зелени подправки.

Купуваме и много готова храна, храним се навън често, готвим почти всеки ден и сме нормално семейство.  От всичко по малко има у нас, въпреки, че според тукашните класации ще сме явно от ниско-интелигентната прослойка.  Crazy

# 114
В България няма истинска икономика.Затова при нас винаги е стагнация.Ако имахме реална икономика досега щяхме да сем 4 пъти по добре в заплати и жизнен стандарт на живота.Получаваме едни еврофондове които обаче на 90 процента се усвояват от правилните хора.Затова и емиграцията ще продължи,бедноста ще си остане и т.н.Само да припомня че Цветан Василев и неговата банка КТБ бяха избирани 3 поредни години за банкер и банка на година.Тoва говори само по себе си.

# 115
  • София
Колко е скъпа?
Едно меню в KFC е 5 лв. пък като гледам това до нас е все претъпкано, за 4 човек - 20 лв. на хранене, хич не ми звучи да са закъсали.

Това, че е претъпкано не означава, че всички редовно консумират. А и подобни екстри има само в София. КФС  и подобни са популярни сред младежите, и то ако не дадат парите за цигари.

# 116
  • Насред хаоса
Колко е скъпа?
Не съдете за възможностите на хората в страната само по тези на хората в София. В по-малките градове, където заплатите са доста мизерни, хората масово купуват разни евтини колбаси, замразени пилешки бутчета, докарани кой знае откъде и кога, с ужасен вид, замразени кой знае кога карантии. В месарниците най-често се купува кайма или готови за печене кюфтета и кебапчета, които също не са кой знае колко за предпочитане. 

# 117
  • MI
Спомням си като бях малка постоянно ядях сладки неща, домашни тестени лакомства, мазничко домашно сирене и мляко. Обаче! Сутрин приятелчетата ме викаха за игра в 10 и се прибирах към 10 вечерта. Цял ден навън тичане, скачане и игри!
Скрит текст:
Ако искаха да ме накажат, ми забраняваха да изляза да играя навън.
Гледам сега моите деца. Ако ги оставя, цял ден няма да мръднат и ще седят с носове, забодени в монитора. Всеки ден ги юркам да излизат, ама не е същото - къде са 12 часа бесняне навън доброволно, къде са 2 със зор?
Аз не съм имала проблеми с теглото до момента, в който не седнах да работя на бюро. И колкото повече седя, толкова по-малко ми се мърда - срамна работа! И килата растат, въпреки домашният хляб, домашно приготвената храна, изобилието от плодове и зеленчуци, месото и млякото.
В подчертаното е ключа към палатката.  Laughing С годините се забавя много метаболизма, и по мен виждам, че трябват повече усилия от преди 10 г., за съжаление. Ако се и заседим още по-зле, но я пробвай и да ядеш всеки ден хамбургери и картофки и да сравним.

Рибата наистина не е по-скъпа от много други неща, които се купуват. Може да няма КФС, но я вижте колко дюнерджийници има например из по-малките градове. Вместо да вземеш 2 дюнера, спокойно ще изпечеш скумрия например. Но навик е по-скоро, а и наблюдавам че много хора не знаят дори как да приготвят рибата, съответно не им харесва и се отказват.

Контеса, защо пък да сте от ниско-интелигентната прослойка според тукашните класации?  newsm78

# 118
  • В градината...
Рибата, колкото и да е скъпа, на всичкото отгоре е и стара. В нашия град всичко, което се намира, е замразена риба и не се знае коко пъти замразявана. Като я размразиш, си личи, че не е било само веднъж. А т.нар. прясна, също е била замразена. Пък няма как да е прясно уловена и директно доставена на часа от Норвегия, да речем.
Наблюдавам как се продава толстолоб или шаран /това, всъщност, е наистина прясната риба, която може от някой язовир да се досатви и да е прясна/. 2 дни сае продава, после се филетира, защото й личи по очите и по кожата, че е стара, накрая се замразява и се продава като замразена, а някой ден могат да я размразят и да го продадат като прясно филе. Ама то и с месото е така.

# 119
  • София
Скумрия съм приготвяла само 1-2 пъти, защото я продават непочистена и замразена, а мен ужасно ме е гнус да я чистя. Предпочитам пъстърва, сьомга (откакто разбрах колко е токсична сьомгата от норвежките развъдници съм я заменила със сьомгова пъстърва от Доспат) и ципура.

п. п. Някой ако знае къде могат да се намерят пресни сардини в Сф, моля да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт