Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 480
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 120
  • MI
В родния ми град (среден по размери за страната) редовно има прясна скумрия и шаран, периодично пъстърва, сулка, лаврак. Последният път намерих дори свестни пресни миди.
Скрит текст:
Преди някой да ми каже, че не разбирам от риба и затова мисля че е прясна, готвя риба 2 пъти седмично и съм се научила да разпознавам добра от недобра риба.  Crazy

Alexandria,аз от доста време вече не съм в София, но пробвала ли си в гръцките магазини?

# 121
В Метро има хубава прясна и изчистена скумрия  Peace Вероятно и сардини, не съм гледала.

# 122
Ми как да влияе...Мисля че има правопропорционална зависимост.
Когато икономиката е в растеж, хората са склонни да консумират по-скъпа и "истинска храна". Сещат се за рибите, за телешкото, ресторанти, минават от олио на зехтин Wink...
Ритъмът в Европа не е толкова забързан като в Америка, така че това с фаст фуд-а...не е задължително да се увеличи при растяща икономика-както би станало в Америка, защо няма време, времето е пари, няма време...

# 123
В момента цената на скумрията е около 4лв. 

Но бай Ганьо/еснафа в София, не сваля цените и естествено...
Продава на двойна цена... около 8лв....  ooooh!

Срещу свинско на 6лв /вратна пържола/.... newsm78 

# 124
  • MI
8 лв за скумрия?!  Shocked Че аз тук за по-малко я вземам, луди ли са.

# 125
Не съдете за възможностите на хората в страната само по тези на хората в София. В по-малките градове, където заплатите са доста мизерни, хората масово купуват разни евтини колбаси, замразени пилешки бутчета, докарани кой знае откъде и кога, с ужасен вид, замразени кой знае кога карантии. В месарниците най-често се купува кайма или готови за печене кюфтета и кебапчета, които също не са кой знае колко за предпочитане. 
От малък град съм и съдя по него, защото купувам доста от там (яйца, мляко, риба, месо).
За рибата конкретно взимаме на нормална цена жива, тук в София за подобно нещо мога само да си мечтая, така че не съм много съгласна за това, че в малките е зле, в големите - супер.

# 126
Какво се разбира под малък град (брой жители)? Мисля, че навсякъде е различно. Примерно малък град до морето или близо до Дунав е едно, в Централна България - друго. Това по отношение на рибата.

# 127

Интервю с Марион Нестле по много въпроси, свръзани с темата.

# 128
Какво се разбира под малък град (брой жители)? Мисля, че навсякъде е различно. Примерно малък град до морето или близо до Дунав е едно, в Централна България - друго. Това по отношение на рибата.
В моя случай Монтана.

# 129
8 лв за скумрия?!  Shocked Че аз тук за по-малко я вземам, луди ли са.

В провинцията си отядох  риба....  Питах, защо е евтина...-били намалили цената по борсите... Peace
 Като се върнах в София цената на скумрията ме шокира...не е мръднала  над 8лв/кг Shocked

Бях на риба/хапвах и лових/ през отпуската.... newsm53
Едра скумрия от магазина  4лв/кг....   Wink
Пресен сафрид, черноморски зарган, паламуд...  
Ловихме паламуд,  ribolov имам още 3бр...във фризера... Laughing  

# 130
8 лв за скумрия?!  Shocked Че аз тук за по-малко я вземам, луди ли са.
8 лв е за замразена и после размразена, маскирана като "прясна". Прясната (наистина прясната) е 14-15 лв за килограм. ooooh!

# 131

Е, Монтана е областен град, по-скоро среден по големина, бих казала. Предполагам, че за жива дунавска риба става дума.

Моите впечатления са от град около 20 хиляди в Централна България, нещата откъм риба са зле - замразена по фризерите. Не е много евтина. Тъй че много си зависи за кое място става дума.

# 132
  • MI
Боже, 15 лв. за килограм скумрия.  ooooh! Май е вярно че в по-малките градове струва по-малко рибата, аз като си идвам в България ходя при родителите ми и от там са ми впечатленията, супер скъпо ми се вижда. ама то и за Милано е скъпо, а и тук не сме на море, луд народ. Във Варна в Метро бяха нормални цените и имаше избор, не знам в София как е...

# 133
qrye, на границата м/у среден и малък е, но е в Северозападна България, която се води за най-бедния район.
По селата в околността също има риба. От язовири е, Дунав е далеч. Зависи от самото населено място, не толкова от размера. Ето, София е голяма, но с рибата нещата са зле.

# 134
Тъпата скумрия верно не я чистят. И на цена е колкото пъстърва, онзи ден купих - 9,50 за килограм, а дори е по-скъпа, защото я мерят нечистена. Имаше и някаква по-дребна за 6,50, но това не е риба, а рибка - само кожа, кости и никакво месо.

Общи условия

Активация на акаунт