Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 507
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 135
  • Насред хаоса

От малък град съм и съдя по него, защото купувам доста от там (яйца, мляко, риба, месо).
За рибата конкретно взимаме на нормална цена жива, тук в София за подобно нещо мога само да си мечтая, така че не съм много съгласна за това, че в малките е зле, в големите - супер.
Ако сравниш заплатите в един голям и един малък град, и това, което може да си купи човек тях, се вижда разлика, и то голяма. Колкото пъти вляза в рибарски магазин, щандът за пържена цаца или подобие на цаца е пълен и препълнен. Това е предимно яденето на риба. Скумрията е под всякаква критика, купувах я преди два-три пъти седмично, като не беше все още толкова воняща и мърлява. Забелязала съм, че ако купуват, хората си вземат от средната или дребната. А рибата, която се води прясна, така си и стои. Колко хора могат да дадат 19 лв. за кило африкански сом, 15 за ципура, 10 за пъстърва или 30+ за сьомга? Особено пък за сьомгата не разбирам защо толкова й надуха цената - ще речеш, че не е от развъдници, ами дива и Бог знае от кое опазено и чисто място.

# 136
Няма ли български сом, че трябва да се яде африкански? Имам сред познатите си хоби-рибари и дори те успяват да уловят сомчета. Даже не знаех, че има африкански сом. Не е чудно де, днес изборът ми в плод-и-зеленчука беше между египетски и канадски боб, български не зареждат.

# 137
Във Фантастикото в Скай сити миналата седмица имаше чистена пъстърва за 8 лева, тази седмица не съм ходила да видя. Американски сом (който на мен не ми допада особено), беше към 10 лева нечистен. По принцип щом не е споменато, че рибата е чистена, може да я изчистят по желание на клиента, но естествено, че я мерят нечистена. В Билата продават чистена, но замразена скумрия в пакети. Преди на ъгъла на Графа, близо до Попа имаше рибарски магазин с прясна и дори жива риба, но отдавна не съм минавала оттам и не знам дали съществува още. В Халите също продаваха прясна и жива риба.

# 138
  • София
В София богат избор на жива риба има на бул. Сливница, преди магазина на Кенар.
https://www.facebook.com/zlatna.pastarva/
Избираш, улавят и почистват.   Heart Eyes

# 139
Не виждам връзка между това, колко пари има едно домакинство и как се храни.

Ако се яде само по ресторанти, даже скъпи ресторанти, пак може да е всеки ден пица и шоколадова торта за десерт. Само пицата ще е 15лв, а десерта 7лв.

Ако се яде домашна храна, пак може да е и много обрано и здравословно приготвена, може и да е препържена, панирана, домашни кексове с много захар и т.н.

Хора с много ограничен бюджет, могат да хапват предимно ориз, леща, картофи,  сезонни плодове и зеленчуци. Всичко това е много здравословна храна, ако имат време и желание да си я приготвят на пара и т.н. По-евтино от пици на парче и сандвичи ще е.

Няма общо дали имаш/нямаш пари с това дали ядеш здравословно или боклучаво.

# 140
Да, да, с много ограничен бюджет първо махаш плодовете и зеленчуците, защото не засищат, а гладният гледа да се засити. Освен това са и скъпи в сравнение с други храни. Само за салати и плодове на едно 4-членно семейство отиват десетина лева на ден поне.
Спомням си, че преди време една потребителка беше пуснала тема, в която молеше за идеи за бюджетни ястия, които да готви и веднага ѝ препоръчаха да си направи салата с риба тон, айсберг и царевица за 10 лева, защото било много евтино и засищащо ястие, тя съфорумката преяждала с това. Е да де, ама явно и не знае какво е истински глад, защото за 10 лева, особено ако са ти всичките пари, може да си напазаруваш по-оптимално и няма да искаш да се засищаш със салата. И ще купиш по-евтините продукти, защото няма да ти дреме за качеството. Яж ти ориз, картофи и зеленчуци, да те видим колко ще изкараш. Изобщо не съм сигурна, че е по-евтино от пица на парче и гнусна баничка, както твърдиш.

# 141
Янечек, аз ориз, картофи, плодове и зеленчуци си ям по принцип  Mr. Green

Не казвам, че това е без пари, всичко струва пари, но все пак твърдя, че варива и сезонна салата са по-евтини от дюнери и пици на парче. Сезонната салата може да бъде маруля пролет, домат и краставица лятото, зеле есента. Нищо луксозно, но все пак пълноценна храна.

# 142
А аз ти казвам, че нямаш представа какво ядат хората с ограничен бюджет - ако им предложиш ориз и пресни зеленчуци, ще те напсуват. Гладният гледа да зареди гърбицата с калорична храна, няма време да си играе на модерни диети и да жали животните.
Без месо и млечни, никое хранене не може да се нарче пълноценно.

# 143
А не, в този спор не влизам  ooooh! Лека от мен Simple Smile

# 144
  • MI
Но и с месо всеки ден не е пълноценно. А варивата засищат. Неслучайно толкова боб са яли предните поколения. И какви плодове купувате за 10 лв.?! На мен в Италия са ми по-малко плодовете и зеленчуците на ден, а цената им е горе-долу двойна на България. Просто купувам сезонни зеленчуци, по много при това... Не е задължително целогодишно да се ядат пресни домати и салатки, въпреки че в България основно това се купува.

# 145
А не, в този спор не влизам  ooooh! Лека от мен Simple Smile
Помня твоите идеи за здравословно хранене от темата за веганство и вегетарианство и въпреки, че не споделям вегетарианските ти идеи, мога да кажа, че за едно си много права- с малко пари човек може да се храни здравословно. Само трябва да има добра хранителна култура, организация и да не го мързи да положи малко труд. НСЧ преди няколко страници спомена, че е значително по-евтино да си омесиш хляб отколкото да нагъваш пакетирания заводски. При наличието на хлебопекарна, дори особен труд не полагаш.

# 146
Аз като дете - около '97 г., че и след това в студентските години доста бедно съм живяла. Спомням си даже, че ме беше спрял един да ми иска 5 лева да си купел сандвич и нещо за пиене и се възмутих как аз не мога да си позволя да ям сандвичи навън и да си купувам за пиене, пък този, който проси, си го позволява. Мисля, че бедните хора не си позволяват да си купуват банички, сандвичи, пици, дюнери - мажат филии с маргарин, може с някой евтин колбас, нарязан на тънко, с имитация на сирене, ядат картофи и ориз с мирис на кайма или месо, от време на време леща, ама боб по-рядко, че е по-скъп от пилешкото.

# 147
  • София
Така си е, човек с ограничен бюджет маха нещата, които не засищат, особено ако не отглежда зарзават в градината си. Маха зарзавати, маха и месото, после и кашкавала и сиренето. Кара на въглехидрати и варива.

# 148
Но ако има три лева бонус към боба, няма да купи кило домати с тях, а кренвирши, ще ги нареже в боба и ще се наяде, няма да мисли, че един плод на ден, държи доктора далеч от мен и какви ета има в кренвирша.

# 149
  • София
Защото има нужда от месо, а кренвиршите, макар и жалка имитация, са някакво месоподобно изделие. Растителните белтъчини не са заместители на животинските и на хората им се яде месо към боба, а не гол боб и домати или ябълки.

Общи условия

Активация на акаунт