Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 459
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Гери го е обобщила много добре.  Peace То и статистиките го потвърждават - май целия свят има проблем със затлъстяването, освен най-бедните страни. Ако беше вярно, че само бедните затлъстяват защото се хранят зле, САЩ нямаше да са с един от най-големите проценти затлъстели хора на глава от населението:

http://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/ncd/risk_factors/obesity/atlas.

И личните ми впечатления са същите - по-скоро е мързел, поддаване на влиянието на реклами, липса на движение, не толкова на пари. Ето, и в Италия има не малко (по-малко от при нас но има) млади затлъстели, а зеленчуци колкото искаш и не са скъпи спрямо стандарта. Ама защо да не натъпчат нещо тестено или да не изпият подсладена напитка вместо вода.
Именно.

Когато бях в Италия ми направи впечатление, че сред младите има доста затлъстели. Бившият ми съпруг смъртно се разочарова, той милият вярваше в мита за прекрасните кръшни италианки  Laughing Имаше и такива млади жени, но бяха малцинство. Поне в регионите, в които бяхме.

# 76
  • MI
Това е сайта на СЗО, явно трябва всеки да си отвори сам картата, иначе не се отваря:

http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/overweight/en/

Не казвам, че бедността не е един от факторите, казвам че не е основният. Защото и най-бедният американец не е беден на нивата на Африка, а така като гледам в Африка само по-богатите страни имат проблем със затлъстяването. А и има известна разлика между хранителните навици в САЩ и в Европа като цяло. Виж това вече е наистина много важен фактор. Ако вкъщи се готви, свикнал си от малък да се храниш правилно, много по-малко вероятно е като възрастен да започнеш да се храниш супер вредно и да стигнеш 150 кг.

Таис, като % са по-малко отколкото при нас, но има. Като цяло не са слаба нация, но няма много затлъстели именно заради начина на хранене. Спорта не го практикуват повечето, така че наистина основния фактор е храненето. А на италианките масово структурата им е такава, и да не ядат пак няма да станат тип Жизел Бюндхен.  Simple Smile

# 77
Ох, това ваксиниране на хормоните и по-голямото бутче винаги ме е разхилвало Simple Smile. Не знам в България, колко по-заможните затлъстяват, може и така да е сега. Аз и там, както и тук наблюдавам повече затлъстели от по-ниски социални слоеве. Изключения разбира се има, но както казах забелязвам кой какво купува и предимно по-бедните купуват джънк фуд и полуфабрикати в магазините, а не зеленчуци, месо, млечни.

# 78
Според теб зимата с какво ги хранят? Отглеждат им оранжерийна био-тревица ли? Или им носят трева, набрана в екологично чисти райони, от южното полукълбо, където е лято...?   Laughing
Ами тук съм виждала как им събират сено и т.н. и наистина не вземат ГМО фуражи. Има огромна разлика във вкуса на месото, опитвала съм. Очевидно не ям само такова месо, но аз и не ям особено много месо.

То и да искат да ги хранят с ГМО кравите, трудно ще успеят. И тук ядат небио-кравите сено - окосено от естествени пасища и след това изсушено; изсушена люцерна, от която дори в САЩ само 1% от посевите с люцерна е с ГМО люцерна (в България въобще няма); силаж от царевица, за която също няма данни в България да се отглежда в производствени количества ГМ царевица. При кравите за месо модифицират генетично с някаква бактерия самия хормон на растежа, не толкова храната, с която ги хранят. Обаче в България (за Родопите ми са впечатленията) такива месни породи не се отглеждат, по различни причини.

# 79
  • MI
Скрит текст:
То и да искат да ги хранят с ГМО кравите, трудно ще успеят. И тук ядат небио-кравите сено - окосено от естествени пасища и след това изсушено; изсушена люцерна, от която дори в САЩ само 1% от посевите с люцерна е с ГМО люцерна (в България въобще няма); силаж от царевица, за която също няма данни в България да се отглежда в производствени количества ГМ царевица. При кравите за месо модифицират генетично с някаква бактерия самия хормон на растежа, не толкова храната, с която ги хранят. Обаче в България (за Родопите ми са впечатленията) такива месни породи не се отглеждат, по различни причини.

Зависи от начина на отглеждане. Има ферми, в които кравите и не помирисват трева... В смеските, които ядат има и соя включително. Внос, очевидно, в Европа е много малко производството. Така че има начин да ядат смески ГМО дори да не се отглежда ГМО в България.

# 80
Разбира се, че ядат ГМО кравите. 90 % от царевицата в света е ГМО!

# 81

Зависи от начина на отглеждане. Има ферми, в които кравите и не помирисват трева... В смеските, които ядат има и соя включително. Внос, очевидно, в Европа е много малко производството. Така че има начин да ядат смески ГМО дори да не се отглежда ГМО в България.

Възможно е, да, но у нас в Родопите кравите пасат трева и ядат фуражи, за които има слаба вероятност да са ГМО - не заради претенции за био, а от икономически съображения - по-евтино им излиза да ги гледат така. Проблемът е, че говеждото и телешкото, което е в търговската мрежа, рядко е българско и там вече не се знае с какво ги хранят животните, с какво ги третират, а понякога и през кой век точно са заколени животните за това месо.

# 82
Икономика на страната - нашата ли ?  Joy rotfImbo
Каква икономика в БГ... въх.... ще умра от смях... #Crazy

Отдавна сме е в дългова спирала, което ще рече, че икономика - НЯМА... bishop

При такива условия естествено, че недохранването е на лице, за повечето от основното население.
Отделни обгрижвани групи - естествено, че  заглаждат косъма.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2016, 14:55 от маманет

# 83
  • MI
Кукумицинка, и ти си права, но колко от всички български крави/овце/прасета/кокошки са отгледани в Родопите? Аз ти говоря за големи ферми, не за човек, дето има 10 крави и ги пасе. Проблемът е, че и българско да купиш, пак няма гаранция че е расло и пасло на поляната на чист въздух, вместо денонощно да седи в клетка и да яде ГМО фуражи.

# 84
Кукумицинка, и ти си права, но колко от всички български крави/овце/прасета/кокошки са отгледани в Родопите? Аз ти говоря за големи ферми, не за човек, дето има 10 крави и ги пасе. Проблемът е, че и българско да купиш, пак няма гаранция че е расло и пасло на поляната на чист въздух, вместо денонощно да седи в клетка и да яде ГМО фуражи.

Точно  Peace

Говорим за месото в магазините или за средно големи български производители. Не за дядо Иван от Горно Нанадолнище дето пасе 5 крави. Щото не всеки има по един дядо Иван под ръка дето да го снабдява и повечето пазаруваме от магазините...

# 85
  • Пловдив
Икономика на страната - нашата ли ?  Joy rotfImbo

При такива условия естествено, че недохранването е на лице, за повечето от основното население.
Отделни обгрижвани групи - естествено, че  заглаждат косъма.

Няма икономика, нямааааа!
И храна няма.
Мрем от глад!

Чакай да сложа и аз някой и друг празен ред.

Няма! Нищо няма, всичко окрадоха!

# 86
  • София
Икономика на страната - нашата ли ?  Joy rotfImbo

Отделни обгрижвани групи - естествено, че  заглаждат косъма.

Няма икономика, нямааааа!
И храна няма.
Мрем от глад!

Чакай да сложа и аз някой и друг празен ред.

Няма! Нищо няма, всичко окрадоха!
Хем мрем от глад, хем сме дебели  Crossing Arms  Laughing

# 87

И аз за големи ферми говоря - с поне по няколкостотин животни. Наемат пасищата от няколко близки села и там ги пасат почти целогодишно.

# 88
  • София
Eстествено, че и в големите ферми кравите си пасат почти целогодишно по ливадите. Златни ще му излязат на производителя тия крави ако ги държи в затворени помещения посред лято и ги храни с фураж, внос от САЩ и Латинска Америка. Бая ще се изприщи само ако трябва да им рине и извозва ежедневно л-та от обора.

# 89
Извинете ме за спама, обаче като прочетох заглавието и се сетих за това -

Скрит текст:
Външната политика на нашата държава се подобрява с годините. Страната ни вече е член на НАТО и ЕС. Ние общуваме с повече народи, опознаваме техните култури и обичай. Това дава възможност да обогатим собствената си култура. Въпреки това народът е беден. Старите цървули да дядо се скъсаха, но той още ги носи. Спестява от хигиена и от нови цървули. Той казва, че докато храним Китайците , като има купуваме цървулите, така ще е. Дядо ми също е на мнение, че не е хубаво да ходиш сред хората, когато не си къпан и затова си седи в къщи. Той преди обичаше планината, но се вече смята, че не си заслужава да ходиш там. Оставете дядо ми, аз ще ви кажа, че когато няма пари за цървули кой ти ходи на планина !?!? С немита глава кой ти ходи на планина ?!?!?! Виж на морето е друго. Там можеш да се изкъпеш, както се казва „ на аванта” . Те хората са го казали: „ Шамар да е, на аванта да е ! „ . Та като цяло морето е хубаво. Можеш да си вземеш безплатен сувенир. Не, не джепчийството не е само по морето, но аз говоря за лова на рапани. Да, те са хубави, стават за подарък ( не, че в днешно време е редно да се подарява нещо, защото то все пак си е твое и „ Криза е „ ) О най-важното за рапаните, БЕЗПЛАТНИ СА. Безплатни са за разлика от лунапарка. Ние бедните си имаме свой лунапарк. Люлеем се на люлките пред блока, возим се на асансьора, който впрочем пак е счупен. Те моите хора все го чупят и лудата лелка от 7 етаж само мърмори. А, като казах лелка, да знаете какъв хубав син има... Много се обичаме с него. Голям е сладур и не мога без него.
     Знаете ли поуката? Нали всички велики умове (като мен) пишат текстове с поука. Моята е : „ Външната политика на страната ме накара да се влюбя в сина на лудата лелка от 7 етаж „

А по темата - смятам, че селските райони в България са мястото, където хората се хранят най-разнообразно и здравословно. Но това производство замира, така че съм скептична за бъдещето

Общи условия

Активация на акаунт