Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

  • 88 465
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: X
Моля ви, кой яде телешко в България... Според статистиките се падат по 800 грама телешко на човек годишно. Tired Хубаво телешко в магазин не съм виждала, то са някакви жили.

Въобще много малко месо се консумира - 11 кг пилешко, 9 кг свинско, 1 кг агнешко (на човек годишно). Бедна държава.

# 91
  • MI
  • Мнения: 11 890
В Родопите може и да е така, но по останалите части на страната не съм забелязала хиляди крави, които да пасат по цяло лято.  Rolling Eyes Телешко месо може да не се яде много, но виж мляко се потребява, че и сирена се правят и то голяма част с бг мляко. Би трябвало да няма полянка без крава по вашата логика. А месо само официално се яде малко - излезте малко от София и вижте колко често се купува половин или цяло животно и се бута във фризера. Това очевидно не влиза в статистиките на НСИ. И с част от млякото е така. Агнешкото пък масово, там си е традиция ако можеш да купиш животно, а не а отидеш в магазина и да купиш бутче. Нали не мислите, че чукват касов бон продавачите?

# 92
  • Мнения: 47 352
Ние редовно ядем телешко, родителите ми също. От вас чувам, че рядко се яде  Rolling Eyes
Купуваме от производител, по магазините не съм гледала.

# 93
  • София
  • Мнения: 12 374
Ние редовно ядем телешко, родителите ми също. От вас чувам, че рядко се яде  Rolling Eyes
Купуваме от производител, по магазините не съм гледала.
Все пак не сте еталон за всички. Аз муам Гинес в индустриални количества, но съвсем не си въобразявам, че това е любимата бира на сите българи.
Относно телешкото: рядко консумираме, около нас също.

# 94
  • Мнения: 47 352
Така е, просто около нас е често, затова не се бях замисляла и се изненадах Simple Smile

# 95
  • MI
  • Мнения: 11 890
Честно казано в България е трудно и да намериш хубаво телешко, особено извън София. Просто няма традиция за яденето му. Традиционно се яде свинско и агнешко, стига само рецептите да разгледаш...

# 96
  • Мнения: 1 610
Ако  Laughing икономия, обяснява думата "ИКОНОМИКА", то икономика правим от всичко днес.
Икономисваме  newsm78 -27 години вече - от месо, от плодове и зеленчуци, от образование, от култура, от информация, от здраве и от каквото се сетите.

 С такава "икономика"... се затлъстява - и физически и умствено....   

--------------------------------------------------------------------------------
Икономика - съвкупност от отраслите в една страна.   
   oops

Машиностроене? 
Тежка промишленост? 
Лека промишленост?
Селско стопанство?
Добивна и преработвателна промишленост?
Енергетика?
Транспорт? 
 Туризъм.....

Това са думи чуждици за бъдещите поколения  bg 

# 97
  • Мнения: 47 352
Хайде без драми. Това че едно време се създаваше изкуствено усещане, че можем всичко видяхме докъде ни докара. Няма как без суровини да си конкурентоспособен. Голяма смешка беше - внасят ги, плаща се транспорт да се прекарат през цяла България и накрая искаме да направим добра цена. Или се преработва нещо, от което нищо не става.
Въобще не са толкова зле нещата, нито хубавите земи пустеят, нито сме го съвсем закъсали с производството, за мащабите на страната сме си добре. Туризма също. Не гледайте финансовите резултати, защото е голям %-тът на сивата икономика, всяко нещо с времето си, и тя ще излезе, но все пак тези пари са в джобовете на хората.
Няма как всичко да стане изведнъж след годините комунизъм, 45 г. като минат ще се види светлината в тунела...


Мхм, да върнат режима на тока, че да кажем, че се развива...

# 98
  • Мнения: 427
Освен по-добри възможности човек трябва да има и култура, за да се старае да се храни здравословно.
Здравословното хранене не осначава да ядем само супер храни  ( киноа, годжи бери, спирулина и и тн) от 20 лв/ кг.Човек със по-скромни възможности може да си готви по-простични чисти, непреработени неща и да е по-здрав отколкото заможния.

Бай Ганьо може да е бизмесмен, но пак може да яде тройка кебапчета с картофки.

# 99
  • Мнения: X
Не знам за суровини и производства, но е връх на тъпотията и простотията една държава да има планини (идеални условия за зимен туризъм), море (идеални условия за летен куризъм), земеделска земя в изобилие (но ядем вносен зеленчук) и народа на тая страна да мизерства.
Не искам да се впускам пак в световни конспирации, но за мен лично е необяснимо.
Има държави с никакви ресурси и природни богатства и живеят в пъти по-добре от българите.
Да напомням ли, че изнасяме и злато на безценица?!



# 100
  • Мнения: 47 352
Не виждам тези с туризма да гладуват, доста добри доходи си имат.

# 101
  • Мнения: 24 125
Моля ви, кой яде телешко в България... Според статистиките се падат по 800 грама телешко на човек годишно. Tired Хубаво телешко в магазин не съм виждала, то са някакви жили.

Въобще много малко месо се консумира - 11 кг пилешко, 9 кг свинско, 1 кг агнешко (на човек годишно). Бедна държава.

Не знам на каква база е тази статистика за консумацията на месо  - въз основа на продажбите в търговската мрежа или на нещо друго, но в нея вероятно не се включва купуването на месо "на черно" и въобще сдобиването с месо извън официалните канали. Предполагам, че не са включени и продукти, съдържащи месо, като кайма и колбаси. Проблемът не е, че сме бедна държава, нито, че 22 кг. месо на човек годишно е малко. Всъщност масово ядем твърде много продукти, съдържащи месо - ако се огледа човек в средностатистически супермармет какво купуват хората, ще види какви суми се дават за кайми и колбаси, в които не се и знае какво има - за тези пари може да се купи и месо, и риба, но не го правят. Българите не сме свикнали да ядем риба. На път за вкъщи минавам през едно павилионче ли, как да го нарека, като за храна за вкъщи, разделено на 2 щанда, с двама служители - единият щанд е сръбска скара, другият - риба. Постоянно виждам клиенти на сръбската скара, на рибата много рядко. Та всъщност 22 кг месо годишно плюс, ако ядяхме съответното количество риба, хич не е лошо количество за консумация на подобни продукти. Ако се проследят православните пости, се вижда колко малко месо всъщност се консумира при тях и през какви периоди. И прословутите ни български столетници са все хора, които цял живот са имали ограничен прием на месо.

Другото, което ми идва наум - по някакви причини, не само в тази статистика, но и моите непредставителни наблюдения са такива, и други споменаха подобни наблюдения - много повече се купува пилешко и свинско, отколкото друго месо, а именно бройлерите и прасетата се гледат най-нездравословно - на затворено, наблъскани като сардини, без движение, без прясна храна, с кой знае какви смески и помии, с много лекарства и химии, помагащи им да оцеляват и да наддават бързо на тегло при подобни условия, докато кравите, овцете и козите в България се отглеждат на паша, съвсем по природните закони. Пилешкото за съжаление и винаги го препоръчват като по-здравословно от месото на други животни.

# 102
  • София
  • Мнения: 4 877
Пилешкото е най-непълноценното от всички меса, дори да е "био".

# 103
  • Мнения: 47 352
Най-пълноценно е разнообразието  Simple Smile

# 104
  • Мнения: 24 125
Пилешкото е най-непълноценното от всички меса, дори да е "био".

Да, но го препоръчват, носи му се славата някак на по-полезно, по-диетично, по-здравословно, нискохолестеролно и пр. Като стане дума за диета за сваляне на килограми или по други здравословни причини, масово в в съзнанието на хората е останало впечатлението, че пилешко е най-добре да се яде. Въпреки че пилето може да е расло в тясна клетка, интензивно тъпкано с хормони и антибиотици.

Общи условия

Активация на акаунт