Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 101
  • 799
  •   1
Отговори
# 165
Романьол, линка специално за Аутизъм , е към нещо което е лично мнение на родител, което за мен  може да бъде тълкувано само като интерпретация А не като научно медицинско обосновано становище ..... както и че дама често смесва Аутизъм и аутистично поведение. Освен това детето е с епилепсия а повечето деца с огнища на активност демонстрират аутистичния поведение.
Аз мислех че в бг вече правят нещо като при темпъл грандин-успяват да детерминират оцветено начина по който работи мозъка и обработва инфотокоето  е различно от това на децата в норма.

Един родител с който говорих наскоро ми каза че лекар при който водили детето  му казал че детето има вид строеж мозък като на аутист. Поинтересувах се какво има предвид и къде е водил детето. Каза ми на ирисолог. Бях до там. Но съм възмутена.

Последна редакция: пн, 03 окт 2016, 21:24 от _re_ge

# 166
  • София, Люлин-8
Една трета от децата с аутизъм са и с съпътстваща епилепсията. Има определени епилептични синдроми които имат съпътстващ аутизъм, но това не е правило. Това за което говориш сме на светлинни години от него. Към момента най-близкото и ефективно като терапия е биофидбек, но детето трябва да е достатъчно комуникативно за да може да се проведе.
Колкото до публикациите има още много просто сутринта за 5 минути това изрових. Simple Smile

# 167
Момичета, може ли някоя англоживееща мама да ми преведе смислено името на Авторката и заглавието на книгата? (че моя инглиш сега е  на ниво колкото да си поръчам ядене и да питам за посоката  Mr. Green)
Искам да я намеря на бг и да си купя.

Raising Your Spirited Child: A Guide for Parents Whose Child Is More Intense, Sensitive, Perceptive, Persistent, and Energetic Paperback – November 28, 2006
by Mary Sheedy Kurcinka  (Author)

Ето и линка:https://www.amazon.com/Raising-Your-Spirited-Child-Rev-ebook/dp/ … amp;tag=bgma0c-20

Имаше още една подобна-нея успях да я намеря на нашия пазар.

# 168
  • Пловдив
Мери Шиди Курчинка е авторката - като го пуснах в Гугъл на кирилица, и ми излезе така на руски. Wink

За другото няма да се пробвам, понеже общият смисъл е ясен (при слаб английски вероятно си ползвала речник и нищо ново няма да ти кажа, превеждайки приблизително), а най-добрите и хващащи нюансите преводи на думите не съм аз човекът, който може да ги предложи; ще се включат вероятно майките от англоговорещите страни или поне по-интензивно и с по-голямо умение от мен ползващи английски.

# 169
Да, на мен авторката ми беше по важна-че да не казвам как ѝ произнасях фамилията, та затова нищо не ми излизаше  Blush
Много ти благодаря, Магдена  bouquet
Обаче уви-няма я на български. Tired

# 170
Здравейте, момичета! Днес разчистваха и видях,че имаме една почти пълна бутилка Nootropil 1mg/5ml. Ние го давахме 3-4 пъти, но по същото време дъщеря ми получи гърчове и спряхме. Ако някой го ползва, мога да го пратя. Купуван е от Гърция, срокът му е до 2020, отворен е януари (не знам даже дали е годен, но мисля,че би трябвало да е).

# 171
Здравейте, отново. Искам да ви разкажа какво е при нас. И така много четох за финната моторика и как тя е съпътстваща при проговарянето и реших да пробвам да дам на моето момче малко ориз и едно шише за да видя дали може да хване едно оризче и да го пъхне в шишето. Много се зарадва и от първо показване се справи без проблем, но това беше около две минути и му омръзна . Принципно той е така, обича да прави нови неща и когато вижда че се справя и му омръзва. Например той отдавна има кубчета, рингове от първата си година и още тогава редеше кубчетата и поставяше ринговете в правилния им размер след това му писна и сега не иска да го прави защото за него това е стара играчка.Незнам дали е нормално това, но  всичко свързано с действия се справя без проблем, но не иска да говори, освен бебешкото бърборене и няколко думи но много рядко. Ходихме при личната лекарка онзи ден, защото в момента е болен от вирус и ми направи впечатление че не плаче като когато беше по малък, разбираше като му говорех че няма нищо да му правят само сме на преглед и няма да има боцкане.
Искам също да ви разкажа за една моя приятелка те има момиче на 2 години 3 месеца по малка от моя син. Тя също упорито отказва да говори, но майка и не се притеснява и казва "не ме интересува когато проговори". Странно ми е това отношение, но както и да е. Иначе детето често боледува не обича да си играе с други деца, по затворена е самонараняване се сама, дори има белези по лицето. Изпада в истерия ако някой и вземе играчката и т.н. Вие как мислите затова,?

# 172
Здравейте, отново. Искам да ви разкажа какво е при нас. И така много четох за финната моторика и как тя е съпътстваща при проговарянето и реших да пробвам да дам на моето момче малко ориз и едно шише за да видя дали може да хване едно оризче и да го пъхне в шишето. Много се зарадва и от първо показване се справи без проблем, но това беше около две минути и му омръзна . Принципно той е така, обича да прави нови неща и когато вижда че се справя и му омръзва. Например той отдавна има кубчета, рингове от първата си година и още тогава редеше кубчетата и поставяше ринговете в правилния им размер след това му писна и сега не иска да го прави защото за него това е стара играчка.Незнам дали е нормално това, но  всичко свързано с действия се справя без проблем, но не иска да говори, освен бебешкото бърборене и няколко думи но много рядко. Ходихме при личната лекарка онзи ден, защото в момента е болен от вирус и ми направи впечатление че не плаче като когато беше по малък, разбираше като му говорех че няма нищо да му правят само сме на преглед и няма да има боцкане.
Искам също да ви разкажа за една моя приятелка те има момиче на 2 години 3 месеца по малка от моя син. Тя също упорито отказва да говори, но майка и не се притеснява и казва "не ме интересува когато проговори". Странно ми е това отношение, но както и да е. Иначе детето често боледува не обича да си играе с други деца, по затворена е самонараняване се сама, дори има белези по лицето. Изпада в истерия ако някой и вземе играчката и т.н. Вие как мислите затова,?

Здравей Simple Smile И аз съм чела много за фината моторика. затова  купихме касичка на малкия и започваме да слагаме стотинките ...като му омръзне започваме с нанизване на макарони и копчета. Разпределя сам всичко по цветове (кубчета ,моливи,пластелин). когато го питам кой е жълтия цвят,той не ме отразява.....Взехме му 3 дървени пъзела с колички,ферма и животни. Проявавя интерес ама за малко. В центъра за аутисти пък ми казаха,че можел да прави кръгчета и чертички. Вчера реших да видя,какво е научил...а пък той само си драскаше. Аз му показвам,но пак не ме отрази. Дори се зачудих да не ме лъжат нещо....
Извинявай,ако прозвуча грубо,но не й пожелавам на твоята приятелка да минава по този път,по който минаваме почти всички от форума. Много ме е яд на мен и на тези уж специалисти тук,които се подиграват с нас. Всеки ми викаше той ще проговори, те момчетата по бавно се развиват,то от третата сливица недочува ама след това ще се отпусне. Видях че нямаме резултат махнахме сливицата,започнахме да посещаваме психолози и логопеди. Едната логопедка ми вика то детето ти нищо не знае,много е назад от връстниците си,не може да реди пъзели,не се обиждайте ама е глупаво..... Е как да не се обидя,да кажат че детето ти е глупаво.... Ходихме и при друга логопедка,която пък не може да работи с детето докато не направим изследване на слух и посещение при невролог в София.... Бях се побъркала,че никой не иска да помогне на детето ми. Затова го записах в центъра за аутисти,там ми помогнаха,казаха ми върху какво да работим и имаме напредък бебешко говорене и няколко думички. Наистина имаме поведенчески проблем затова пък се ориентирам към София и св Никола....Изчаквам да направим изследването на слух,за да го пусна на градина. Пък от градината ми казват че нямало как да работи ресурсен учител с детето,защото нямаме диагноза. а в психологичната оценка пише :разстройство в развитието на речта и езика .... А това не било диагноза.....ох главоболия навсякъде  ooooh!

# 173
Ztinna_st, на колко е години си записала детето в този център? Защото моето дете засега се възпирам да го водя по психолози и невролози, защото педиатъра ми каза че не намира нищо нередно и да изчакам няколко месеца, защото той понякога прави изречения макар и не често например " Ко това" " айди дъж" (хайде дръж топката, като си подаваме топката), но пак казвам изключително рядко е това. Искам да кажа също, че баща му също е проговорил по късно, а те двамата са като две капки вода и попоходка по- поглед и т.н. Аз лично като дете, да не кажа и сега като голям човек съм била доста странна. Буквата " Р" аз самата си спомням кога започнах да я казвам правилно на 7 -8 години. Майка ми не си спомня кога съм проговорила. Другото което е, аз на детска градина не съм ходила защото не съм искала, след това в 1- ви клас до 5-6 клас дума не обелва. Не исках да говоря с никой само когато ме изпитваха, но тогава пък когато ми се налагаше да говоря чувствах че ушите ми заглъхваха и сякаш някой ме заливаше с гореща вода. Спомням си също в 1-ви клас класната беше извикала майка ми да каже че иска да ме заведе на психолог, защото не съм изглеждала като другите деца например: постоянно си стоях на чина от 1-ви час до последния, не ходих до тоалетна там, а вкъщи не се хранех там, а вкъщи, не играех с децата, защото ми изглеждаше безсмислено да бягам напред назад, не виждах смисъл. Ходих на психолог един път, психоложката каза че ми няма нищо просто съм била съм си била такава. Консултацията протече като ме накара да нарисувам едно момче след това да повторя някакви точки и да нарисувам слънце. Така де странен човек съм и сега, но предпочитам да говоря когато трябва, а не напразно просто така. И още и още съседите ме мислят за човек който се мисли за голяма работа, защото не искам да контактувам с тях, а с определени хора. Малко дълго стана и дано не съм ви уплашила. Hug

# 174
Ztinna_st, на колко е години си записала детето в този център? Защото моето дете засега се възпирам да го водя по психолози и невролози, защото педиатъра ми каза че не намира нищо нередно и да изчакам няколко месеца, защото той понякога прави изречения макар и не често например " Ко това" " айди дъж" (хайде дръж топката, като си подаваме топката), но пак казвам изключително рядко е това. Искам да кажа също, че баща му също е проговорил по късно, а те двамата са като две капки вода и попоходка по- поглед и т.н. Аз лично като дете, да не кажа и сега като голям човек съм била доста странна. Буквата " Р" аз самата си спомням кога започнах да я казвам правилно на 7 -8 години. Майка ми не си спомня кога съм проговорила. Другото което е, аз на детска градина не съм ходила защото не съм искала, след това в 1- ви клас до 5-6 клас дума не обелва. Не исках да говоря с никой само когато ме изпитваха, но тогава пък когато ми се налагаше да говоря чувствах че ушите ми заглъхваха и сякаш някой ме заливаше с гореща вода. Спомням си също в 1-ви клас класната беше извикала майка ми да каже че иска да ме заведе на психолог, защото не съм изглеждала като другите деца например: постоянно си стоях на чина от 1-ви час до последния, не ходих до тоалетна там, а вкъщи не се хранех там, а вкъщи, не играех с децата, защото ми изглеждаше безсмислено да бягам напред назад, не виждах смисъл. Ходих на психолог един път, психоложката каза че ми няма нищо просто съм била съм си била такава. Консултацията протече като ме накара да нарисувам едно момче след това да повторя някакви точки и да нарисувам слънце. Така де странен човек съм и сега, но предпочитам да говоря когато трябва, а не напразно просто така. И още и още съседите ме мислят за човек който се мисли за голяма работа, защото не искам да контактувам с тях, а с определени хора. Малко дълго стана и дано не съм ви уплашила. Hug

Записах го в центъра за аутисти преди 2 месеца....преди това половин година го водих по различни психолози и логопеди.  Този месец малкия ще навърши 4 годинки. Макар и страшно да звучи психолог,невролог и логопед. По добре да се посетят и да видите дали има някакъв проблем,или пък да ти препоръчат на какво да наблягате повече,на какви игри. Всъщност аз съм проговорила много рано на годинка,а таткото също рано ( по точно свекито не си спомняла на колко години).

# 175
  • Пловдив
Цитат
Всъщност аз съм проговорила много рано на годинка,а таткото също рано ( по точно свекито не си спомняла на колко години).
И ние така - таткото първи думи на около годинка според дневника на майка му, а за мен майка ми помни само, че в ранна възраст съм говорела по-добре от другите деца, тоест пак вероятно някъде тогава. А синът на три и осем месеца не говори изобщо, щерката на две години казва само думи. Wink

# 176
Здравейте!

За жалост се записвам и с малката, за да следя темите. Големят тази година официално спря ходенията на логопед, изчисти последните звуци, които го мъчеха. След цялата одисея по късното проговаряне - логопеди, психолози, терапия в къщи, добавки, витамини и т.н. към момента му остана дислексията за доборване. Колко ще я преборим е друг въпрос - надявам се да му помогнем да си изработи механизми и трикове за запомняне, справяне с трудните за него неща, като наблягаме на области, в които е силен, за да гради самочувствие чрез тях. Искам да благодаря специално на Hope и Дони, както и на останалите момичета в групата, за тоновете информация, идеи и съвети които намерих тук
Дъщеря ми за жалост няма никакво намерение да ми спести тревогите, които имах покрай синът ми с проговарянето и с широки крачки е тръгнала по батковите си стъпки. На 2 и 2 месеца е, но не е по-напред от брат си на тази възраст. Това, което за момента ми дава някакво успокоение е, че тя все пак не прескочи фазата с лепетна реч, за разлика от брат си, който никога не мина през нея. Тръгна силно и що годе в норма до към годинка и от тогава до сега няма особен напредък относно думите. Проходи сравнително късно, но не извън нормите, на година и 7 месеца, въобще цялото и физическо развитие като малко бебе беше в горният край на нормите за възрастта - обръщане, сядане и т.н. В същото време тя няма абсолютно никакъв проблем с финната моторика - на 7 месеца любимата и игра беше да се занимава със случайно докопан косъм, на 10-11 месеца пълнеше шише с варен ориз и дребен грах, на годинка забиваше клечки за зъби в мънички дупчици. Както и брат си е общителна, социална, копира всичко което правим, освен говоренето и думички:-) Както и брат си е в състояние да изиграе цяла сценка за това какво иска, но не и да каже думички свързани с него
Та това е накратко за нас. Отново ще следя темата от близо.
Успех на всички мами и дечица! bouquet

# 177
Романьол
Отново повтарям че вече се прави разлика между аутизъм и аутистично поведение. Системата за оценка на аутизъм е много променена последните години именно заради факта че много деца по предишната система  попадаха в тази група без да са аутисти имайки аутистично поведение по една или друга причина. Аутизма не е физически проблем той е състояние. Той не се подобрява / лекува медикаментозно. терапиите могат да смекчат последствията от това състояние и да подобрят качеството на живот. Епилепсията е физически проблем иначе казано болест. Тя е водещия фактор предизвикващ аутистично поведение.

# 178
  • София
Романьол
Отново повтарям че вече се прави разлика между аутизъм и аутистично поведение. Системата за оценка на аутизъм е много променена последните години именно заради факта че много деца по предишната система  попадаха в тази група без да са аутисти имайки аутистично поведение по една или друга причина. Аутизма не е физически проблем той е състояние. Той не се подобрява / лекува медикаментозно. терапиите могат да смекчат последствията от това състояние и да подобрят качеството на живот. Епилепсията е физически проблем иначе казано болест. Тя е водещия фактор предизвикващ аутистично поведение.
Може ли да дадеш повече информация, каква е разликата.
Espa,  нормата за прохождане е до 1г и 6 според рехабилитаторите, но 1 месец едва ли е проблем  Wink

# 179
  • Пловдив
Моето мнение на неспециалист е, че онова, което се определя като аутизъм - без открити други проблеми - пак се дължи на някакви фини "физически", биохимични или както и да ги наречем, проблеми или особености, които засега медицината не успява да засече. Няма на какво друго да се дължат. Тоест едва ли има съвсем, съвсем рязка граница между аутизъм и аутистично поведение. Макар че е ясно какво се има предвид с второто.

Общи условия

Активация на акаунт