Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 108
  • 799
  •   1
Отговори
# 195
Момичета, тук не сме доктори. Никой няма да изкоментира състоянието на детето на друга мама, въпреки че най-вероятно всяка една от нас, която е майка на по-голямо дете и е отдавна с тези проблеми на главата, може да има догадки. По едно описание в интернет, никоя майка тук, нито пък в темата за аутизъм, няма да предположи диагноза или да ви назначи добавка. Това са деца, всеки си носи отговорност за своето дете и за своите действия спрямо неговото състояние / или за своите БЕЗДЕЙСТВИЯ. Има достатъчно информация в интернет, достъп до толкова много специалисти по клинична пътека, а и на частно, ако не искате детето да влиза в системата, че е абсурдно, а и вредно за децата ни тук да си правим предположения.
Когато не получавате отговор, това е най-вероятно, защото темата вече е коментирана по-рано и с търсачката ще намерите отговор на въпросите си. Има майки, които следят темата от 5 години и е безпредметно да пишат едни и същи неща постоянно през период от няколко месец, а и нали се сещате, че обяснението не може да е два реда и написването на такъв един пост е времеядно. Друга причина да не ви се отговаря на въпрос е, че е абсурдно да си изказваме предположения и диагнози тук - ами те и докторите на 3 години много често поставят работни диагнози, защото не са сигурни за състоянието на детето.
Темата е за обмяна на впечатления за специалисти, различни занимания за децата, впечатления за различни терапии, съвети от опит за справяне с различнини поведенчески проблеми - от там нататък всеки си прави проучванията сам и решава каква терапия ще е най-полезна за детето му или каква добавка да му даде, ако въобще реши да дава такива. Всичко останало на мен ми звучи несериозно и би било шарлатания.

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 10:43 от poppy-fairy

# 196
И в този ред на мисли, ето един цитат на re_ge, който е публикуван на 6 януари, 2015 в Трудно проговаряне, тема 17 и който ми е останал супер ясно в съзнанието. Открих го супер лесно и ви приканвам и вие да търсите назад в темите, защото има океан от информация.
"Тук искам само да спомена , че понеже езика е най-естественото средство за набавяне на информация и опознаване на околната среда няма ли го като импресивен и/или експресивен елемент винаги се проява аутистичност в поведението. дори децата със проблеми в слуха се държат като аутисти докато не е установи че имат именно такъв проблем. Затова и аз смятам че поведението не е показателно. то само е следствие от наличие на проблема.

примерно при нас на 3 години детето имаше почти 100% симтоматика на дете аутист с изключение че имаше частичен очен контакт. ( за сведение има много аутисти с добър очен контакт в момента, абе въобще диагнозата аутисъм не е това което беше преди 10-15 години ) . в момента детето ми дори не е с диагноза а по скоро в по-специално състояние и е в масово училище. Не че няма проблем- има и винаги ще има- мозъкът му ще работи по начин различен от този на другите .... но сме намерили за сега начина и продължаваме да работим за да можем  да поддържанме темповете на връстниците му.

Като се замисля ако не беше роден тук и сега а преди да кажем 20 години сигурно щеше да е графата аутизъм в някое помощно учлище. Като се замисля колко ли неаутисти са били етикетиране заради незнание на това какво се случва с тях или поне как да им се помогне.Толкова е хубаво че специалистите не спират да работят в тази посока, децата подлежат на терапия и често тя е успешна като им възвръща пълноцеността и радостта на нас родителите.

и още нещо
диагнозата е мнението на специалиста за състоянието на детето в момента. Тя не дава насока не помага при терапия. Тя просто изказва мнение. Много често детето се държи като аутист и съответно в случая прилича на такъв , може да му се постави  такава диагноза но дали наистина е такова и какво ще стане с него след терапия - това никой не може да каже. диагнозата не се равняава на това да ти кажат че детето е глухо или детето няма крак - това е диагноза която не подлежи на подобрение - няма как да чува без апарат няма как да проходи без протеза. Много често тази диагноза аутизъм в по-ранна възраст не се и поставя - предимно за д ане се стряска родителя - но това не значи че детето се държи нормално като то си има аутистичното поведение и съотвено всички основания да има подозрение ч еможе да аутист , но може и да не е.

Тук малко философтване -
мисля че е много важно специалиста да прецени ( но е невъзможно според мен )   конкретен родител  как би реагирал на тази диагноза. Ако като му кажат аутист това го амбицира да покаже че нещата не са такива- чудесно. ако обаче тази диагноза го срине така че той вече не е полезен за детето- ето това е лошо. Но пък ако му кажат- ами не е аутист и той изпадне в блаженно очакване нещата да се случат от само себе си и като датне детето на 6 години вече много влакове са изпуснати - тогава какво.. Не им е лесна работата на специалистите в тази ситуация."

# 197
  • Пловдив
  Poppy, много добър пост. Аз следя и пиша в аутистичната тема, не от 5, а почти от 10 години. Не се плашете да надниквате  там. Моят съвет е да прегледате темите от 2008-2012 година, има прекрасни дискусии, много адекватни съвети, не само за аутизма, но и за СИД и трудното проговаряне. Децата на тогава пишещите активно вече пораснаха и те като че ли малко се позагубиха, но написаното си стои и дано помогне на други, така както помогна на мен и детето ми.

# 198
 Poppy, много добър пост. Аз следя и пиша в аутистичната тема, не от 5, а почти от 10 години. Не се плашете да надниквате  там. Моят съвет е да прегледате темите от 2008-2012 година, има прекрасни дискусии, много адекватни съвети, не само за аутизма, но и за СИД и трудното проговаряне. Децата на тогава пишещите активно вече пораснаха и те като че ли малко се позагубиха, но написаното си стои и дано помогне на други, така както помогна на мен и детето ми.

The Game, благодаря! И благодаря на всички майки, които още от създаването на форума за проучвали и превеждали купища информация, която в момента е достъпна и преработена за нас.
Искам само да добавя, че нямам за цел да се заяждам с никого, но човек трябва да е много внимателен какво коментира и какво не в тези теми, защото неволно може да навреди на някой родител. Написаното остава завинаги. Всички идват в темата, за да потърсят подкрепа и успокоение. Подкрепа винаги ще намерят смятам, да обаче понякога да успокоиш някого означава да навредиш. И не може да изказваме мнение свободно, защото аз си давам сметка, че ако някой преди 3 години ми беше казал, че детето ми има притеснителни поведенчески проблеми, щях да настръхна и дори може би да се разсърдя. Темата за нечие чуждо дете е много, много деликатна. Внимателни сме, момичета, това е всичко. Препатили, всяка една от нас в различна степен, и затова много внимателни.

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 13:25 от poppy-fairy

# 199
  • София
Моето дете например имаше доста аутистични маркери преди да се появи реч. Колкото повече реч се продуцираше, толкова по-малко от аутистичното поведение оставаше. И до ден-днешен си има разни особености
Не случайно диагноза аутизъм се поставя след три години, тъй като деца проявяват симптоми, без да са аутисти преди и дори малко след тази възраст.
Точно  Peace но тъй като не сме обикаляли при толкова специалисти, както някои тук и няма как да го обясня по-ясно.

И аз не схващам целта на обикаляне по " специалисти ", както не схващам целта на обследването, особено пък в такава ранна възраст.
И сама виждам дефицитите при детето си и мога да преценя по- добре от всеки " специалист " видял го за 30 минути.
Достатъчно съм видяла трагедията на българските " специалисти ".
И понеже казвате, че целта на групата е да се коментират специалистите, ще се радвам ако някой препоръча такъв, който разбира от биохимичен подход.

# 200
Моето дете например имаше доста аутистични маркери преди да се появи реч. Колкото повече реч се продуцираше, толкова по-малко от аутистичното поведение оставаше. И до ден-днешен си има разни особености
Не случайно диагноза аутизъм се поставя след три години, тъй като деца проявяват симптоми, без да са аутисти преди и дори малко след тази възраст.
Точно  Peace но тъй като не сме обикаляли при толкова специалисти, както някои тук и няма как да го обясня по-ясно.

И аз не схващам целта на обикаляне по " специалисти ", както не схващам целта на обследването, особено пък в такава ранна възраст.
И сама виждам дефицитите при детето си и мога да преценя по- добре от всеки " специалист " видял го за 30 минути.
Достатъчно съм видяла трагедията на българските " специалисти ".
И понеже казвате, че целта на групата е да се коментират специалистите, ще се радвам ако някой препоръча такъв, който разбира от биохимичен подход.

Иванкака, постът ми не е насочен конкретно към теб, а към всички майки, които са отскоро в темата, защото те също повдигнаха въпроса. И темата не е само да се коментират специалисти, но не е и за самодиагностициране, както много хора си мислят, в случая не ти.

Конкретно на въпроса ти - щом проявяваш интерес към биохимичния подход, поинтересувай се от Център за ранна интервенция Всяка дума. Това е центърът, който създаде Сауле, мама, която пишеше тък до скоро. Тя е психолог, детето й е проговорило много трудно и основно са постиганли резултати прилагайки биохимичен подход. В центъра има различни специалисти, както и лекар, който може да препоръча биохимична терапия. Моето дете не е ходело там, но ако трябваше да го заведа някъде, определено щеше да е там - каква по-добра препоръка от специалист, който е приложил голяма част от нещата, които изписва, на детето си. Станислава има и блог, в него са описани подробно добавки и изследвания, може би го знаеш - Хапче за проговаряне.

# 201
Божке ...Попи Фери ме цитира което значи че някой ме чете и  моите писания не са само философстване на тема , а са били полезни на някого.......

# 202
Божке ...Попи Фери ме цитира което значи че някой ме чете и  моите писания не са само философстване на тема , а са били полезни на някого.......

Joy Joy  Joy
Чета, чета винаги много внимателно. Още помня и поста ти за двуезичието, който ми беше написала малката като беше на 1.6-2 годинки, че двуезичието не е за всеки. Защо ли не те послушах тогава, досега сигурно щяхме да сме забравили за проблемите с говора, защото той и вторият език си излиза макар и пасивно и все ще се появи към 6-7-8 годинки.

# 203

И сама виждам дефицитите при детето си и мога да преценя по- добре от всеки " специалист " .

Съжалявам че трябва да го напиша но видим е само върха на айсберга , особено за човек без опит.

Що се касае за биохимични подход , ако си току навлизащ в света на децата с проблеми като прочетеш блога на Станислава Ч. и си викаш - алилуя! Ако си поврял и покипял си скептичен и виждаш че не е за всяко дете и не е за всяка ситуация.

Попи- Фери, радвам се че на някой знанията и личния ми опит по въпроса са били от полза.

Последна редакция: сб, 08 окт 2016, 01:48 от _re_ge

# 204
Стига бе! Shocked Shocked Shocked Ужас!
Тина ти нали беше от Габрово?
Ние сме живели малко там (малкия беше на годинка и нещо), в Бичкинята и бях очарована от хората-много мили винаги са били и с количката по автобусите са ми помагали и със свестни майки се запознах...
Въобще хубави спомени имам от там, само дето работодателя на ММ не беше ок и затова дигнахме катуна.
Няма ли как да смените квартала поне?

Живеем на центъра,на доста спокойно място. В квартала няма проблем засега,но като тръгнем по площадки все се намира някоя мама,която гледа накриво. Има наистина и мами с които си говорим,а когато го видят че не говори а е на 4 гледат странно,а понякога си тръгват . Опитвам се да не се вдявам на приказки и на погледи върху детето и мен ( може би щото съм на 24) и това ги учудва . Гледам напред и това е,няма друг начин.

# 205
  • гр. Варна
_re_ge,много хора ви четем без да пишем и лично на мен сте ми много полезни bouquet

# 206
Форумът е полезен, спор няма. Информация много, но не последно място е споделянето без да чувствам, че ме гледат странно като пиша (говоря).

От хомеопатичните сега почвам да давам Baryta carbonica, според личната всяко дете, което давало и малки отклонения в развитието трябвало да го пие по схема, а и защото му е зачервено гърлото - широкоспектърна работа - "не им хващам дикиш" както се казва, ама не пречи да опитам. Нашата докторка скоро мина курс по хомеопатия и се раздава докрай  Joy Ако някой е давал бих се радвала да чуя какви резултати е постигнал, ако не аз ще споделя след два три месеца. Започнахме и противо-алергичните и нептуна

Напоследък ставам суеверна, не знам дали да се похваля или не (уж не вярвам, ама чукам на глава и т.н.). Та моят хубостник започна да разказва приказки и то за нивото му доста добре, отговаря на въпросите правилно и последователно според картинката. Най - хубавото от всичко (за мен), че виждам как му доставя удоволствие, което е основната борба при нас. Госпожите започнаха да ми казват, че им отговарял като го питат, точно и на място, справял се прилично с поставените задачи.

tinna_st, напълно те разбирам (предполагам и всички тук), при нас това беше по скоро заради атопичния дерматит, отколкото заради самото не говорене. Ще си търсиш място където няма такива перфектни мами с перфектни деца - това е болест, ти трябва да бягаш от тях, не те от Вас Wink

# 207
Бенчолино, ние сега започнахме схема за зимния сезон, че малката много ми боледува и често от черврно гърло ми орави директно спазъм на ларинкса. Тя също има изписана барита карбоника 15. Дават я и за забавено психомоторно развитие. Дъщеря ми и преди я е пила, но винаги в схема и не знам от какво тично се повлиява. 

Последна редакция: сб, 08 окт 2016, 12:32 от poppy-fairy

# 208
Аз ще споделям тогава, защото освен нептун крил, мисля да не давам друго. Така че, ако видя чудото непременно ще напиша.
Дребният пие Сингулар зимата вече трета година - почваме от сега и до пролетта, оказва му доста добро влияние след два бронхеолита. Мислехме да пропуснем тази година, но като почна оная дънеща кашлица решихме с докторката, че и тази трета поред ще пие, а догодина не. От понеделник го почваме.

# 209
  • София
Тина,много ми стана мъчно за това,че хората си дърпат децата. Та какво ги интересува дали говори,не е заразно неговоренето. За аутистично поведение, моето дете преди да проговори вземаше ръката ми и с нея насочваше какво иска да вземе. Това изчезна,щом думите минаха 50. Като стават големи,а липсва реч и има странности, но те изчезват щом комуникацията се подобри. Поне при нас не се появяват нови странни неща.

Общи условия

Активация на акаунт