Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 143
  • 799
  •   1
Отговори
# 570
Добър ден! Има ли някой , който да живее в Германия?Или да знае за барокамера, логопед, психолог или други специалисти в Германия.

# 571
Здравейте момичета. Днес звъннах за записване за обследване в Св Никола. Има часове за Януари. Та жената ми препоръча психолози,които имат опит с неговорещи деца и са работили в клиниката Св Никола и са запознати с аутизъм. Препоръча ми др Валентина Майсторова от Пловдив, др Попов пак от Пловдив и Биляна Мечкунова от Русе. Моля някой ако има информация за тези доктори да ми сподели и мнението си за тях. Благодаря предварително😉

# 572
Здравейте отново, скоро не бях писала и искам да ви разкажа какво се случва с нас . Моето момче скоро ще навърши 2 години и 5 месеца, но от месец и половина забелязвам огромна разлика в положителна посока.  Виждам, че започва все повече да разбира това което му говорим и това какво се иска от него. Например беше се разболял от вирус на 1-ви октомври и не даваше да му меря температурата и не искаше никакви лекарства просто за мен беше огромно предизвикателство да направя тези процедури с него, защото започваше да плаче и изпадаше в истерия. Сега преди  три дни  се разболя от чревен вирус и сам идваше при мен да мерим температурата след като го повиках и обяснявах,  без да плаче, така и с лекарството.(при нас в момента върлуват два вируса и доста деца има които изкарват и двата, мислих че нас ще ни подмине, но уви) Започна и да задава въпроси дори и не с толкова думи, например посочва ми хавлията и започва да си търка ръчичките и казва"айде" и нещо друго казва след това и очаква отговор. Разбирам от това че ме пита кога ще си мие ръцете. Започна да се обръща към членовете на семейството правилно( баба, дядо, тати). Една песничка която му пея от малък и която изисква отговор след това той отговааря, макар и не толкова с правилни думи. Та въпроса ми е : Дали е нормално, това че разбирането към нещата се увеличи, а с говора няма съществен напредък? Надявам се скоро да започне да говори повече неща.   Hug

# 573
  • Пловдив
Нормално е разбирането да върви значително преди говора, ако това питаш.

# 574
  • Пловдив
Добър ден! Има ли някой , който да живее в Германия?Или да знае за барокамера, логопед, психолог или други специалисти в Германия.

Аз живея в Германия. Но Германия е голяма и всяка провинция си е почти като самостоятелна държава. Мога да споделя за Бавария как са организирани нещата, единствено от барокамера не съм се интересувала.

# 575
Ще съм ти благодарна! Аз съм в Майнхайм.....

# 576
  • Пловдив
   Нашата здравна каса до сега напълно ни е покривала редовни контролни прегледи при психиатър, той си работи с екип, така че в това включвам и занимания с психолог, а също така и ерготерапия. Не е нужно да се минава през личния лекар, но ние преценихме, че е добре той да е запознат със състоянието на детето и сме го уведомили.
  Психиатърът сам изпрати епикризата на детето в тукашния ТЕЛК ( не се сещам в момента как се нарича на немски) и след около месец получихме по пощата решение с процента инвалидизация на детето.
  За специалист тук се чака с месеци, но на нас ни съдейства училището и нещата се получиха доста бързо.
  Логопед не сме ползвали, но имам приятелка шведка, чието дете не се представи много добре на някакви годишни тестове и от детската градина го пратиха на логопед, отново поет от здравната каса. В последствие детето беше записано в обикновено училище, но с допълнителни логопедични занимания.
  Питай ме ако искаш нещо по-конкретно на лични.

# 577
  • София, Люлин-8
Глей кво е на запад. Всичко ти поема касата. #Crazy
А аз тука давам по 400 лв. на месец за терапии.  ooooh!

Тоя пост го прати до министершите да видят как се прави.  Peace

Последна редакция: нд, 20 ное 2016, 04:58 от romanol

# 578
  • Пловдив
Романол, тука за нищо няма достатъчно пари, и да искат "министершите", пак същото. Не иронизирам. Недоправените и недомислени работи на парче са башка, също и неразумните разходи на държавата за други неща, но основно - парите не стигат в сравнение например с Германия. Пак добре, че децата с ТЕЛК получават някаква сравнително нелоша сума, макар че според мен е най-добре с нея да им се покриват директно терапии и т.н. по преценка на родителите.

Аз понеже още не съм ходила да отпиша малкия от градината, стои си вкъщи, но не мисля, че този вариант е най-добрият за него по няколко причини (скучае, не контактува с деца, и отделно започна да се нааква в гащите през деня, което в градината не го правеше, може би от притеснение от многото хора, но не го правеше, оттам пък баща му казал на бавачката да му слага памперс през част от времето, а аз не искам да е с памперс през деня), та взех да обмислям да говоря с директорката и даскалиците, ако му отпуснат ресурсен учител, да ходи само в дните, когато идва ресурсният учител - като взаимно приемлив компромис, докато евентуално се освободи място в близката до нас градина, за да го преместим. Научих обаче от психоложката, при която го водим, че ресурсните учители не достигали - някои от децата, които ходят при нея, все още нямали, макар родителите да са подали молба. Според нея вероятно причината е, че им плащат малко - около или малко над минималната заплата. А според мен, ако това е причината, нищо не пречи да се плаща някаква минимална такса от родителите, които ползват ресурсното подпомагане - едва ли са много тези, които биха отказали, и с нея да се увеличи поне малко заплатата на ресурсния учител. Обаче не. Ще ми приказват разни предизборни популистщини, да станели безплатни градините - и кво, те при сегашните такси, които ясно, че не са толкова високи, но все са пари, пак не могат да осигурят достатъчно персонал, какво ли би било, ако ги направят безплатни...

Последна редакция: сб, 19 ное 2016, 09:08 от Магдена

# 579
Здравейте.
Гледам стари теми и попаднах на пост на Bluevelvet за карти с упражнения за слухова памет, преведени на български. Аз съм ги виждала на английски и са много подходящи за нашите деца.
Става дума за тези:  https://www.superduperinc.com/products/view.aspx?pid=fd53#.WDALANV97IU
Ако някой ги има, може ли да ми ги прати.
Bluevelvet  е забранила изпращане на лични съобщения към нея и затова не мога да се свържа с нея.

# 580
Mira Manastira по принцип личния лекар преценява дали детето има нужда от логопед например и може да даде рецепта за такъв, което се покрива от здравната каса. Ако детето ходи на градина , обикновено оттам дават препоръка и го представят на Аmtsarzt.Той прави тестове и назначава необходимите неща- логопед, мотопедагог, ерготерапия, подпомагане на комуникацията и т.н., както и допълнителен ресурсен възпитател за детската градина. Веднъж годишно се оценява ситуацията и дали и как да се продължи. Всичко това, освен логопеда, се поема от Socialamt-а. Поне при нас е така. Барокамера и др.по-алтернативни методи на практика не можеш да намериш. Аз търсех терапевт, който се занимава с усвояване на примитивните рефлекси, открих 2 -в Холандия и в Австрия Sad
Ако нещо те интересува, пиши bouquet

# 581
А мнения за др Пискова от Пловдив имате ли ?

# 582
Tinna st приятели бяха ходили, каза им че детето е с алалия, в св.Наум аутист с умерено умствено изоставане......

# 583
Tinna st приятели бяха ходили, каза им че детето е с алалия, в св.Наум аутист с умерено умствено изоставане......

Едното може да е следствие на другото, както и да бъдат преодолени с терапии.

# 584
Здравейте, може ли да давам Ноотропила само сутрин, в 16,00 като дам втората доза, детето става много изнервено, лекаря няма да питам защото ще е против, но  аз си виждам датето все пак.

Общи условия

Активация на акаунт