Висок пролактин и аденом на хипофизата - 7

• 79 026
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Писах му и чакам...то може да не е опасно, ама не е и ок...толкова ниско да е все нещо значи.

Моята ендокриноложка каза, че по-добре стойностите да са малко под нормата, така по-бързо намалява аденома.

# 616
  • Пловдив
Писах му и чакам...то може да не е опасно, ама не е и ок...толкова ниско да е все нещо значи.

Моята ендокриноложка каза, че по-добре стойностите да са малко под нормата, така по-бързо намалява аденома.
Ух, дано да е така! Мерси, Дорис Kissing Face
Това ми е 4-та година с аденома и тая с-ст ме притесни. Ще чакам да пише и моят ендо и да видим...

# 617
  • Бургас
Стискам палци всичко да е наред!

# 618
  • Варна

Ух, дано да е така! Мерси, Дорис Kissing Face
Това ми е 4-та година с аденома и тая с-ст ме притесни. Ще чакам да пише и моят ендо и да видим...

Най-вероятно аденома се е свил и не секретира толкова големи количества пролактин. Просто следващата стъпка е контролен ЯМР и намаляване на Досинекс.

# 619
  • Пловдив
Ами моя док ми каза след три поредни години Ямр, че следващият е чак след още 3.
Ще видя кво ще рече...

Дали не е няква аномалия?

# 620
  • Пловдив
п.п. Пак аз...ама ся ми писа док...да намаля приема на 1/2 табл.всеки 4-ти ден, което било 1 на 8 дни. След месец пак контрола...

Дорис...? Кво мислиш?

# 621
  • Варна
п.п. Пак аз...ама ся ми писа док...да намаля приема на 1/2 табл.всеки 4-ти ден, което било 1 на 8 дни. След месец пак контрола...

Дорис...? Кво мислиш?
аз само в началото пиех 2 пъти в седмица. След това веднъж. Пролактина ми беше вече в норма и лекаря каза веднъж в петък вечер, достинекса прави депо и се натрупва 7 дни. А ко има странични ефекти - падане на кръвно световъртеж то те са в събота и неделя.
Мисля, че трябва да спазиш каквото ти е предписал. А за ЯМР ако имаш възможност може и по често.  Аз имам доп   здравна зстраховка.

# 622
  • Пловдив
М да...
Аз сега пиех 1т в събота.
Обърках се.

Т.е пия в неделя 1/2 и в четв.пак 1/2т...нали така? За да сране 1т на 8 дни.

Последна редакция: сб, 24 окт 2020, 15:31 от mystic woman

# 623
Здравейте, за първи път си изследвам пролактина и излезе висок. С Хашимото съм, TSH е в норма. Чудя се как ще е по-добре - да го изследвам повторно преди посещението при АГ / ендокринолог (тъй като доста бързах преди изследването и със сигурност стресът е повлиял. Не знаех, че трябва да си спокоен при изследването) или да посетя лекаря и след това да повторя, когато той ми каже. Колко време след първото изследване има смисъл от второ без да се прилага някаква терапия? Поздрави

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 01:22 от davs

# 624
  • до най-прекрасния мъж
Колко е висок? Трябва по принцип да е около средна граница на референтните стойности. Ако не си почивала поне 20-30 минути в лабораторията, повтори. На мен ми се е случвало, докато лежа, едно момченце да припадне, докато му взимат кръв, и аз се изплаших и скочих, а бях лежала 30 мин и беше мой ред. Накараха ме да лежа още 30 мин и винаги кръв са ми вземали легнала.

# 625
Добро утро, момичета. Чакам одобрение от касата за трети ЯМР (2014 и 2016 са предишните). Реших да проверя аденома след година и половина достинекс 0,25 седмично и преживян мисед през август. Пролактина в момента е ок според мен - 187 при референтни 102-496. Миседа беше в 8 седмица, след положителния тест спрях медикамента, и го започнах отново след аборта.
Чудя се как влияе контраста за стартирането на подготовка за ЗЕТ. Дали ще трябва да пропусна този месец, в който правя резонанса, дали е противопоказно веществото на опитите? Някоя от вас правила ли е ямр и замразен трансфер в един цикъл?

# 626
  • Пловдив
Контрастът не е вреден...мисля, че се извежда навън с урината.Не се отлага и няма да ти пречи.

# 627
Добро утро, момичета. Чакам одобрение от касата за трети ЯМР (2014 и 2016 са предишните). Реших да проверя аденома след година и половина достинекс 0,25 седмично и преживян мисед през август. Пролактина в момента е ок според мен - 187 при референтни 102-496. Миседа беше в 8 седмица, след положителния тест спрях медикамента, и го започнах отново след аборта.
Чудя се как влияе контраста за стартирането на подготовка за ЗЕТ. Дали ще трябва да пропусна този месец, в който правя резонанса, дали е противопоказно веществото на опитите? Някоя от вас правила ли е ямр и замразен трансфер в един цикъл?
Аз също имам един мисед в 10 г.с. Имам и една успешна бременност , пих си Бромокриптин до 20 г.с. Мисля, че трябва да го пиеш, но посъветвай се с лекаря си.

# 628
  • Варна
Аз също имам един мисед в 10 г.с. Имам и една успешна бременност , пих си Бромокриптин до 20 г.с. Мисля, че трябва да го пиеш, но посъветвай се с лекаря си.

Едното е достинекс, другото бромокриптин.

От листовката на Достинекс
Преди да започнете да използвате каберголин трябва да изключите възможността да сте бременна. Освен това трябва да се погрижите да се предпазите от забременяване поне месех след като сте прекратили лечението с каберголин.

От листовката на Бромокриптин

Употреба при бременност и кърмене.
При настъпване на бременност по време на терапията бромокриптин трябва да се спре веднага при пациентки, които желаят да запазят плода с изключение на случаите, при които има медицински показания за продължаване на терапията.

Обикновено заменят при бременност  достинекс с бромокриптин, ако не е ок изобщо да се спрат.

# 629
Ох, болна тема...
Ендокринолога - като занесох положителния тест, каза да спирам достинекса и метформина. Така практикуват уж всички, може би така им пише в учебниците, така съм прочела и аз в листовките и естествено се вслушах.
Като се случи аборта (донорски е, прекрасен, с чудесно оформена бременност) взех да се чудя дали пролактина е  виновен - ако рязко се е повишил заради аденома, дали инсулина не се е повишил със спирането на метформина, а толкова ми беше лошо, че само тесто ми се ядеше... Прочетох статии в нета, че и инсулин е една възможна причина. Но според ендото, не са причина.
На миналия преглед казах на репродуктивния док, че съм спирала достинекса, а той каза, че пролактина при бременност започва да се повишава чак след 12 седмица, и - аз така го разбрах - не е било необходимо спирането толкова рано. А ендото каза, че не се знае какви поражения може да даде достинекса върху плода. Но и тя имаше случаи с нейни познати, които са пиели до по-късни етапи и метформин, и бромокриптин. Общо взето, мътна и кървава.
Със сигурност като се видим след ЯМР-а ще се допитам и до двамата доктори дали да сменя отсега на бромокриптин, и след трансфера отново ще обсъдя метформина с АГ.

Общи условия

Активация на акаунт