ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 829
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
Моите болки бяха по-скоро от високите нива на естрогените. Вероятно се припокри и с естрофема (който също е естроген). И сега пак ме боли в ляво - пак тази ендометриозна болка, въпреки че съм бременна - няма оправия това нещо. Нали сега уж няма естрогени - защо пак го усещам...  newsm78

*Steffie* поне гледай нивата на естрогените в противозачатъчните горе-долу да кореспондират с нормалните нива на естрогените, с които ти е свикнал организма. Просто за да няма някакви особени сътресения в тези механизми - много са фини нещата.

Dundy Sladurska, може не ти понася естрофема. Друго приемаш ли заедно с него? Виж дали трябва или не на гладно да се взема - пробвай - хапнала / не хапнала.

# 196
В листовката са изброени доста стресиращи странични ефекти от Естрофема.Болките и подуването също ги има.
Мен така ме мъчиха коремни болки след трансфера,но дали от естрофема или от това че нещата не се развиха при мен,не можах да разбера. Tired

# 197
  • София - Варна
Благодаря на всички ви за отговорите.

На мен ми трябват противозачатъчни, за да потисна естрогена, който от своя страна ми потиска щитовидната (ТСХ ми варира от 1,5 до 3 през 2 седмици с жлеза на собсвтен ход, без прием на хормон), а тя ми удря брутално сърцето и едвам изкарвам всеки ден ден заради аритмия.
Щитовидната ми е здрава, и сега след раждането ходих при 3-ма различни, независими един от друг ендокринолога, не може да са такива идиоти, и да са се объркали. Нямам антитела, почти 0 са, нямам Хашимото. Гледат ме на ехограф, казват, че всичко е ОК... Вече не знам...
Всички ендота казват, че проблемът идва най-вероятно от ендометриозата и естрогена, и да не пия Л-тироксин, нямало нужда. Обаче сърцето ми има нужда, регистррира хипофункция и се почва страшна екстрасистолия. Кат му вкарам малко Л-тироксин почти всичко минава!
Та, искам да опитам с ОК, защото ми се налага да пия Л-тироксин и лекарства за сърце, без нужда един вид. И пак си страдам от жестоката аритмия...
Обаче, а де, кои да избера...

ФСХ има ли голям проблем, ако се покачи много, но не се цели забременяване???

# 198
Благодаря на всички ви за отговорите.

Ходи ли при Шинков? Чувам добри отзиви за него и личната ми лекарка потвърди, имам час на 2ри ноември. Мога да споделя впечатления.

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 14:05 от AnMary

# 199
Маги със сигурност ми е от естрофем, защото когато правих пролетта подготовка за ЗЕТ изпивах несметни количества, както и след ЕТ и така до негативния тест. Имах и кринон гел, но прогестеронови препарати и преди съм приемала и такова чудо не съм имала.
После спрях естрофем и  в рамките на 2 месеца се върнах в нормалното си състояние. Пробвах на глано и след хранене - нямаше промяна.

Още съм далеч от ЗЕТ, но все пак да ви питам - как се справяте?

# 200

ФСХ има ли голям проблем, ако се покачи много, но не се цели забременяване???

С по-бързи крачки вървиш към менопауза просто. Ако не планираш повече бременност - не би трябвало да ти е проблем. То ФСХ може после самичко да се регулира, но ще трябват месеци без противозачатъчни и старите стойности на ФСХ няма да можеш да стигнеш никога.

Dundy, имам отговор от моя познат. За сега тази апаратура се ползва само в научно-изследователски центрове и той не е чувал да е достъпна за хората, т.е. да се ползва рутинно. В Европа знае къде има, но е в сферата на науката, не е лаборатория за пациенти. Те така намират например нови мутации (щамове) на вече познати инфекциозни заболявания или дори нови такива. Така че съжалявам за тези новини. Ще трябва да поизчакаме докато се въведе като масова практика. Важното е, че все пак вече съществува такава техника.

# 201
Благодаря ти, Маги - наистина полезна информация.

# 202
  • София - Варна
Мерси, Маги. А ако ползвам прогестеронов препарат... макар че съм с добра дължина на ЛФ... ще има ли влияние това върху естрогена?

# 203
afrikancho, относно прогестерона - той пък понижава имунитета, но ако го вземаш нон-стоп като при изкуствена бременност. Ти как смяташ да го ползваш? Нямам представа как би повлиял, ако го вземаш по някаква странна схема.

Нали в миналото другият вариант за спиране на МЦ бил с прогестеронови препарати заради ендометриозата (не само с блокиращи инжекции), но защо с годините са се отказали от този вид метод - не зная защо

Може би ако обсъдиш с някой разбран гинеколог? Лекарите по правило гледат много странно пациентите, които се опитват сами да си помогнат.

ПП Ще паднете под масата, но сега ми хрумна, че ако се организира в световен мащаб един crowdfunding, за да се изследват точно пациенти с тази диагноза, например с такъв тип техника, бас държа, че ще могат да се съберат доста пари и така може и да получим достъп до такива научни центрове. Достатъчно много милиони жени страдат от това нещо. Ех, мечти Simple Smile

# 204
  • София - Варна
Така е. Като цяло карат по обща схема, никакъв индивидуален подход.
Бях забравила, че понижава имунитета, добре че ми припомни.
Аз мислех след овулация да го пия.  Joy
Просто искам да се спася от аритмията и ако може да не пия Л-тироксин, като само първото ми е достатъчно.

Кендъл, кой е този Шинков?
Ако е гинеколог, не ми трябва. Ще ми каже познатите неща...
Безсмислено ми е да ходя по лекари вече, да кихам пари само, и да ми вдигат рамена.

# 205
Така е. Като цяло карат по обща схема, никакъв индивидуален подход.
Бях забравила, че понижава имунитета, добре че ми припомни.
Аз мислех след овулация да го пия.  Joy
Просто искам да се спася от аритмията и ако може да не пия Л-тироксин, като само първото ми е достатъчно.

Кендъл, кой е този Шинков?
Ако е гинеколог, не ми трябва. Ще ми каже познатите неща...
Безсмислено ми е да ходя по лекари вече, да кихам пари само, и да ми вдигат рамена.

Ендокринолог е, не е гинеколог. Споменах го, защото беше казала, че имаш проблем с тиреоидните хормони и затова.

Светило, уж...поредното...

# 206
  • София - Варна
А мерси, може да се пробвам, но съм сигруна какво ще ми каже. Каквото и всичките останали: "съвпадение е, че аритмията намаляваили спира напълно при започане на Л-тироксин..." 
Е@аси съвпадението...

# 207
afrikancho, пусни сега едни хормони (ФСХ и т.н.), започни с някакви "средни" противозачатъчни, за да видиш как ще ти понесе няколко месеца под ред. Пропусни един месец, пусни контрола на хормоните - виж дали има големи отклонения във ФСХ (защото форсираното ФСХ няма никакви общи симптоми). После може да се прехвърлиш към противозачатъчни с по-ниски нива на естрогените. Това е само предположение. Нито съм лекар, нито нищо.

Л-тироксина действа много бързо (едното хапче), но докато се включат механизмите на обратна връзка щитовидна жлеза-хипофиза - отнема време, т.е. ти не можеш за 2 дни с Л-тироксин да регулираш ТСХ-то - абсурд. Сега има друг момент, че ако се доставя хормона (FT4) на готово на щитовидната жлеза, то тя става малко мързелива. И ендокринолозите заради това са ти казали, по-добре - не го вземай.

Интересно, че аз го вземам сега само заради бременността, за да държа ТСХ в идеални граници и при мен пък се появява сърцебиене когато ми повишат дозата. Свиквам полека-лека, но отнема време. С нетърпение чакам да се отърва от този Л-тироксин - много е капризен - не трябва да се яде 30 мин след хапчето, кафе не трябва да се пие до 1 час, храни с калций не трябва да се ядат до 8 часа, вкл. и витамини и т.н. с Калций...

# 208
  • София - Варна
Маги, на мен сърцето ми влиза в ритъм само благодарение на Л-тироксина.
Кардиолозите, при които съм ходила, всички ми казваха да не го спирам, за да ми работи ОК сърцето.
Просто за 2 дни след започване на приема му се оправям значително или напълно! Само за 2 дни!
Но понеже изследванията след раждането сега показаха, че нямам нужда от Л-тироксин, същото показаха и 3 ехографии на жлезата, при трима лекаря, го спрях постепенно и... настана чудо...  Такава екстрасистолия, че напрво станах получовек! Всеки божи ден по хиляди екстрасистоли с отваряне на очи.
А допреди да го спра, имах по 0 на ден.
Сега го почнах пак, ленива, неленива жлеза... предпочитам сърцето да ми е в ритъм. Обаче още не мога да се оправя напълно. Веднъж също се оправих по-трудно така, докато се нацели явно дозата.
Явно не е трябвало да го спирам изобщо. Голяма грешка! Сега си чукам главата!
И за всичко това обвиняват ендометроизата. Един казва явно е от естрогена, друг вдига рамена, не било от жлезата това, от друго место играело ТСХ и съм го усещала, по принцип до 3,5 не би следвало да ми дава симпотми... Е, дава ми...

# 209
afrikancho, от всичко това си правя извода, че просто трябва да се спре много бавно. Ако лекарите ми дадат една схема, аз ще я разтегля двойно при спирането на Л-тироксина, за да дам шанс и на сърцето да се напасне. Сега усещам, че се форсира с по-големите дози. Вероятно ще има и обратен процес при мен, сходен на твоя.

Където и да посегна да чета по-специализирана медицинска литература - винаги това пишат "механизмът на обратна връзка между ..... и .....". Всичко е изтъкано от много и сложни механизми на обратна връзка: хормони, имунна система, изобщо...

Общи условия

Активация на акаунт