ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 412
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
И аз преди си усещах овулацията, но сега са по-силни болките. Освен това когато ми откриха енд. киста другия яйчник беше  добре, а след 2 месеца по време на операцията се оказа с 3,5 см. киста на жълтото тяло. Но така или иначе утре съм на преглед, та ще видим какво е.

Аз имах проблем с сърдечния ритъм по време на инжекциите,сега съм ок. Само сякаш още съм схваната сутрин .

# 106
  • Sofia
И аз по време на Золадекса имах сърцетуп Simple Smile. След него отвреме на време също ми се появява, но в крайно критични ситуации, когато съм пред паника, отдавам го на притесненията покрай процедурите Simple Smile.

# 107
Здравейте всички. Нова съм в сайта, извинявам се, ако въпросът ми е бил вече дискутиран.
На 31 години съм, преди 4 месеца ми беше открита голяма киста на левия яйчник (6 на 7 см). Опитах да лекувам първо с противозачатъчни, но не се повлия изобщо в рамките на 2 месеца и много бързо се реших на лапароскопия (имах и завишени нива на тумор - маркер СА 125). След операцията се оказа, че диагнозата е ендометриозна киста, имало е и сраствания, които по време на операцията са били премахнати.
Епикризата ми се забави с един месец (!), след което чаках още около 15тина дни за преглед при опериращия лекар. В това време ми минаха два цикъла (нормално, на време, нямаше кой знае какви болки или поне не повече от обикновените). През това време четох много както за самото заболяване, така и за Золадекса, страничните му ефекти и тн. Ужасена съм от всички прочетено и искам да избегна това лечение. Четох, че има алтернативни способи с прилагане на Оргаметрил или Дуфастон.  Някоя от вас има ли опит с подобни препарати? Лекуващият лекар си изми ръцете и каза, че сама трябва да си взема решението дали да прилагам Золадекса или не. Беше уклончив, когато го попитах за Дуфастон и Оргаметрил, но не ги и отрече напълно. Нямам партньор в момента, не съм раждала, категорично няма изгледи да правя опити за забременяване след 6 месеца...Не знам дали изобщо има смисъл от прилагането на Золадекса сега, още повече, че вече съм в трети цикъл след операцията. Мнения? Идеи? Съвети?

Още нещо: чета големи страхотии за забременяването след операцията от ендометриоза, едва ли не - ин витро ми е единствения вариант. Така ли е наистина или все пак мога да зачена и ин виво (при наличие на партньор,. разбира се Wink)?

Извинявайте за многото питания, но наистина съм се видяла в чудо с тази история, много неочаквано ме връхлетя и ме свари неподготвена....наистина не знам какво да правя оттук нататък...

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 14:14 от Candle 123

# 108
Здравейте всички. Нова съм в сайта, извинявам се, ако въпросът ми е бил вече дискутиран.
На 31 години съм, преди 4 месеца ми беше открита голяма киста на левия яйчник (6 на 7 см). Опитах да лекувам първо с противозачатъчни, но не се повлия изобщо в рамките на 2 месеца и много бързо се реших на лапароскопия (имах и завишени нива на тумор - маркер СА 125). След операцията се оказа, че диагнозата е ендометриозна киста, имало е и сраствания, които по време на операцията са били премахнати.

ЗДравей мила добре дошла. Да нещата, които си чела са така от Золадекса страничните ефекти са не малко, но все пак млади жени принудително влизат в менопауза и няма как да е по друг начин. Идеята на Золадекса или другите го заместващи продукти е да нямаш цикъл между 3 и 6 месеца, за да се доубият огнищата, защото ендометрите се хранят от цикъла. Каква е ползата ти от лапароскопия с доказана ендометриоза и след това да няма лечение с препарати? - никаква! С две думи отново ще ти се наложи да се оперираш след време, тъй като ендометриозата си остава. Но въпроса е в оперативния протокол ли пише ендометриоза, т.е. правена ли ти е хистология и да пише в епикризата, че имаш доказана ендометриоза и то каква степен е? Питам те понеже и аз сега съм оперирана със съмнения за ендометриоза, в оперативния протокол пише ендометриоза трета степен, но хистологията не го доказа при което и нямам назначено лечение.
По въпроса за ин витро - да така е правилно си чула, че жените с ендометриоза се препоръчва да правят ин витро понеже самата ендометриоза подтиска качеството на яйцеклетките и няма как да стане забременяване по нормален начин.
Ако нещо греша в написаното, нека другите по компетентни мами и дами ме поправят.  Wink

# 109
  • София
Всичко зависи от конкретния случай!
Не е вярно, че "няма как да стане забременяване по нормален начин".
Тук има примери за обратното. Аз самата съм забременявала така 4 пъти. Имам две биохимични бременности и две деца.
Та, важно е какво е конкретното състояние и какво мисли лекарят.

# 110
Здравейте, много благодаря и на двете за бързите отговори!!
Лидия, да, направиха ми хистология, констатирано е заболяването, но не е посочена степента (което и мен ме озадачи, тъй като съм чела и чувала, че всички имат някаква степен).

Тогава, въпросът ми остава: при положение, че вече съм в трети цикъл след операцията, не е ли объркана последователността на лечението и не е ли "изпуснат" момента за започване на каквото и да било? Аз нямам намерение да скипвам тотално каквото и да е лечение, но ми се искаше да е нещо по-леко, от което да не се влиза в менопауза чак ...

Почнах да пия билки (знам, знам как звучи на фона на проблема, знам, че не е решение, но сметнах, че няма да навреди и да се почне отнякъде поне...).

Голяма каша ми е в главата, не мога да взема решение, да не говорим, че моментът с отчаянието започва да навлиза все повече и повече...Нашите майки сякаш не са били толкова дефектни, какво му има на това наше поколение Sad

# 111
  • София
Аз също нямам посочена степен в епикризата.
Лечението по принцип е хубаво да се започне веднага. Не знам защо при теб не е. Какво казва лекарят?

# 112
Аз също нямам посочена степен в епикризата.
Лечението по принцип е хубаво да се започне веднага. Не знам защо при теб не е. Какво казва лекарят?

Твърди, че било ок и имало време (ама на мен ми е много нелогично, именно изхождайки от позицията:"трябва да се спре захранването на остатъците, ако има такива"...)  newsm78 newsm78

Прегледът ми беше тази седмица и напълно спокойно ми обясни, че имам време да съм си помислела...

И...аз си мисля, ли мисля... хаха

Но при липса на партньор и спиране на лечението опасността не остава ли пак налична след 6тия месец?!

И още нещо: знаете ли как точно функционира тази гадост (ендометриозата)? Т.е. изчетох всичко за поява, симптоми и тн, но един път като те оперират не махат ли всичко, след което има ПОТЕНЦИАЛНА опасност да рецидивира ИЛИ си е нещо, което остава и е въпрос на време отново да се появи под формата на киста, срастване и тн?

Това с четирите бременности....не знам, ти си някакъв абсолютен герой! Много се възхищавам! Браво на теб, да са ти живи и здрави дечицата.

# 113
  • София
Опасност винаги има. Гаранция няма.
Странно ми е, че лекарят не дава препоръки...Все пак е видял отвътре за какво точно иде реч. Особено щом не плануваш скоро бременност, за мен лечението е нужно.
Аз имам две деца все пак. Другите две бременности се оказаха биохимични и приключиха рано, което всъщност отдавам на кофти яйцеклетки заради ендометриозата.
Аз вече 6 години нямам рецидив. Но никога  е се знае.. Болестта още не е съвсем ясна дори за специалистите...

# 114
  • Sofia
Candle 123, и аз нямах в епикризата степен, попитах ги информативно докторите и те ми казаха, когато обче ми трябваше степен за да кандидатстваме по фонда за инвитро, ми написаха протокол със степента.

Относно, връщането не болестта и лечеие: Аз точно тръгнах по лекари и операции точно защото неставаше бебето и така ми откриха ендометриозата. Ходих при много лекари за мнение както преди операцията така и преди Золадекса. От всички обяснения разбрах, че след лапарото ако целиш бременост вариантите са 2 - или Золадекс и после опити (инвитро или нормално) или ако няма огнища веднага опити. Ако не целиш сега бременост, най-добрия вариант е Золадекс и после противозачатъчни. Така ми обясниха на мен.  Според мен щом са ти казали, че трябва Золадекс, значи има останали гадинки от болестта и трябва да се спре цикъла. Аз бях на Золадекс 6 месеца, после тръгнах на инвитро процедури - сега 1 година и 4 месеца от лапарото ми пак имам киста и сраствания. Тоест след Золадекса месеците с цикъл възвърнаха болестта Sad. Не знам какво да те посъветвам, но може би трябва да си смениш доктора. Какво е това имаш време  newsm78 или почваш Золадекс или не. С Дуфастон ендометриоза не се лекува, ти вече си диагностицирана, за да се излекуваш трябва да нямаш цикъл известно време и затова или Золадекс (Лукрин) или Бременост. Според мен върви на друго мнение  Peace

П.С. Ти къде се оперирай и кой е лекаря ти съответно?

# 115
В "Надежда", при Еленчев. За него само хубави неща мога да кажа, мисля, че е много добър професионалист, откри ми и други неща и ще лекуваме и тях (дано поне там всичко да е наред...).

Ходих къде ли не на консулт в този месец и половина, докато чаках за преглед: ходих при Горчев в Плевен, при Яков, Узунов и още 2-3ма (забравих им имената вече) във Варна; тук, в София, ходих на консултация и при проф. Иванов, който твърди, че е човекът въвел золадекса в БГ и е участвал в клиничните изпитвания преди да го въведат в употреба. От всички мнения (около 10, може би) повечето казват: "ми то лекуващия лекар тр да посъветва" или "ми то така се прави, това е лечението" (на конвеир, един вид...). Узунов твърди, че е против золадекса, заради многото странични ефекти, но ме посъветва да се наблюдавам на всеки 3 месеца, да си правя тумор-маркери и да заместя с нещо по-леко + билки. Иванов също ме посъветва да мина на варианта  билки + дуфастон + някаква физиотерапия след време (ама малко съм с едно наум при него, ако трябва да съм честна). Той също така твърди, че имал много случаи на пациентки, на които после не е можел да възстанови цикъла, заради силата на препарата и можело да доведе допълнителни проблеми... Еленчев, както казах, в началото каза, че Дуфастон и Оргаметрил биха били варианти, но по учебник си е Золадекс.
Горчев твърди, че нямало да има проблеми и за забременяване ин-виво... Голям ми е филм...

# 116
  • Sofia
Рзбирам те, Еленчев наистина е голям специалист, както и другите при които си ходила. Ако пък искаш опитай с Дуфастон щом не бързаш наистина, той няма да те излекува, но ще поддържа положеието докато не решиш нещо друго. Чувала съм също така за един билкар в село Железница, забравих сега как се казва, който те преглежда и изписва билки в зависимост от състоянието ти, освен това много мои познати с ендометриоза, са ходили при него и твърдят, че на някой помогнал, на други не. Ако искаш се поинтересувай и това не е лош вариант за билките. Аз така и не отидох  Confused. Щом наистина не бързаш за бебе, а и Еленчев те е оперирал, би трябвало да е много добре направена операцията и щом ти казва че имаш време да решаваш, може би можеш да си позволиш алтернативно решение на Золадекса.

# 117
Рзбирам те, Еленчев наистина е голям специалист, както и другите при които си ходила. Ако пък искаш опитай с Дуфастон щом не бързаш наистина, той няма да те излекува, но ще поддържа положеието докато не решиш нещо друго. Чувала съм също така за един билкар в село Железница, забравих сега как се казва, който те преглежда и изписва билки в зависимост от състоянието ти, освен това много мои познати с ендометриоза, са ходили при него и твърдят, че на някой помогнал, на други не. Ако искаш се поинтересувай и това не е лош вариант за билките. Аз така и не отидох  Confused. Щом наистина не бързаш за бебе, а и Еленчев те е оперирал, би трябвало да е много добре направена операцията и щом ти казва че имаш време да решаваш, може би можеш да си позволиш алтернативно решение на Золадекса.

Абе аз че бързам-бързам (вече), ама има независещи от мен обстоятелства  Laughing Laughing Laughing Laughing

И във Варна има едно билкарско светило, хората се кълнат, че вдигал мъртъвци на крака  #Crazy. Точно от неговите илачи започнах, пък да видим (мога да ви напиша после състава, пише го на пакета, но не помня в момента; има невен със сигурност, а за турта ми каза да изчакам...) Ако вземе, че подейства, ще споделя опит и дано и други намерят помощ, но засега не мога да дам мнение.

МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, че ми откликвате на въпросите, наистина ми помагате много. Да видим какви ще ги забъркам, дано не си вкарам окончателния автогол, че в житейския ми чеклист има 2 собствени деца + 1 осиновено (дай Боже да имам сили! хахаха)... Целувки на всички!

# 118
  • София - Варна
Candle123, билките изобщо няма да ти помогнат, но ако искаш си ги пий за собствено успокоение.
Моля ви, не пишете такива крайни и невярни изказвания, че с ендометриоза не може да се зачене по естествен път. Достатъчно стресирани момичета четат темата и само това им липсва.
А почти още толкова познавам, които не пишат тук, и които забременяха по естествен път въпреки ендометриозата.

# 119
Candle123, билките изобщо няма да ти помогнат, но ако искаш си ги пий за собствено успокоение.
Моля ви, не пишете такива крайни и невярни изказвания, че с ендометриоза не може да се зачене по естествен път. Достатъчно стресирани момичета четат темата и само това им липсва.
А почти още толкова познавам, които не пишат тук, и които забременяха по естествен път въпреки ендометриозата.

Благодаря! Това дава надежда! Simple Smile
Аз просто съм изумена колко много момичета страдат от тая гадост!!! ОТКЪДЕ БЕ, ХОРА, ОТКЪДЕ?!?!?!!!
Дано всички сме добре и се оправим и си имаме дечица.

Да,да, за билките казах и по-горе, далеч не е панацея ама да се почне от нещичко поне...

Иначе ще ходя при Еленчев пак след 2 седмици, да видим, да видим...

Благодаря отново на всички!

Общи условия

Активация на акаунт