ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 452
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
Маги, това е интересна информация. Да не би този изследоватеки център да се намира в Дания? Чела съм за такъв именно так, който се занимава с такъв вид изследвания. Знам, че е много скъп.
Дай малко повече информация или пусни линк, аз съм много любопитна и непрекъснато като теб се ровя за подобен вид инфо.

# 166
  • Sofia
Здравейте,

Аз съм оперирана веднъж от ендометриозна киста, минала съм лечение със золадекс. Няколко месеца по-късно отново имах киста на другия яйчник, която все още не съм оперирала. При един от последните прегледи се оказа, че имам киста и на вече оперирания яйчник. Бих искала да се консултирам с лекар, който оперира, но се се занимава и с инвитро. Моля Ви да ми препоръчате.

# 167
Dundy Sladurska, ще го разпитам по-подробно и ще ти пиша. Не зная дали този метод се предлага срещу заплащане. Би трябвало в Европа да има тази техника също. Аз го питах дали мога евентуално при него да пусна изследвания. За съжаление няма как да стане - при него е невъзможно.
Като имам повече информация пак ще пиша.  Hug

# 168
А аз само да ви се оплача: оказа се, че от клиниката не са ми дали протокола към епикризата при изписване (за сметка на това вече имам три епикризи!!!) и едва днес ми го дадоха след като изрично отидох и питах какво да правя, колко мг от препарата да си взема, за колко месеца (на епикризата си пишеше само: лечение със золадекс и нищо повече). Дани с епикризите се била разсеяла (през август, разбирате ли!!!).

Ще мога да си почна лечението едва през ноемви, а това е вече три пълни цикъла след операцията, т.е. чак на първи ден на 4тия. (да не говорим, че едва измъкнах информация как точно се започва лечението: знам, че е на 28 дни, но четох, че има препарати , които се слагали от 1ви до 5ти ден на цикъла и препарати, които се слагат на 1ви ден на цикъла....е, сигурно вече знаете, че золадекса е от вторите, но вече и аз го знам!)...

Много ми е притеснено, че губя доста време...реално са два месеца и половина след операцията (първо ми забавиха ЕДИН месец епикризата, после чаках още 2 седмици за преглед и т.н., и т.н....)

# 169
Candle 123 това е много неприятно.

# 170
Между другото, нещо, на което се натъкнах наскоро и може да ви е полезно:

http://mytemptationsbg.blogspot.bg/2013/06/zoladex.html

Девойката е описала подробно как се е преборила със страничните ефекти.
Аз още не съм почнала нищо (както вече казах горе...), но мисля да започна по малко с масло от вечерна иглика (видях, че и други дами от форума са го пили) и калция, за да съм подготвена за великата дата!

('ма си ме е шуба big time)...

# 171
Здравейте,

Аз съм оперирана веднъж от ендометриозна киста, минала съм лечение със золадекс. Няколко месеца по-късно отново имах киста на другия яйчник, която все още не съм оперирала. При един от последните прегледи се оказа, че имам киста и на вече оперирания яйчник. Бих искала да се консултирам с лекар, който оперира, но се се занимава и с инвитро. Моля Ви да ми препоръчате.

Нямаш ли намерение да забременяваш? Имаш ли вече деца? Ако кистата е под 4 см изобщо не си прави труда да я оперираш! Може само да я следиш дали расте. За какво ти е да повреждаш яйчниковия си резерв.

# 172
Candle 123 мислих си и друго, дали не е добре да почнеш противозачатъчни докато стартираш със Золадекс, за да задържиш положението такова каквото е след лапароскопията?! newsm78

# 173
Candle 123 мислих си и друго, дали не е добре да почнеш противозачатъчни докато стартираш със Золадекс, за да задържиш положението такова каквото е след лапароскопията?! newsm78

Питах дали да почна оргаметрил и аз точно със същото съображение (да се почне нещо поне...).
Получих нещо като полу-отговор докато си зяпаше телефона...

Щяло да навреди за золадекса като го почна...

Явно днес вселената не ми се кефи, ама мен почва да си обвзема паника  #2gunfire #Crazy

# 174
Candle 123, не се притеснявай, че ще почнеш  по-късно золадекса. Като ме оперираха говорих с лекаря, че искам да забременея. Правихме 3 месеца опити, аз се притесних, че не се получава и реших да почна  със золадекса. Аз почнах да го слагам на 2 ден след като ми дойде 4 тия цикъл и после на 28 дни.

Бях писала, че имам болки в яйчниците и се установи, че имам кистозна формация 4-5 см. на яйчника, който беше с шок. киста. Това 3 месеца след като ми се възстанови цикъла. Сега ще вземам противозачатъчни 1 месец. Уж правим опити за бебе, а то все нещо друго става. Като ви чета направо се отчайвам за това естествено забременяване.На 36 години съм имам едно дете и  инвитро не мисля да правя. Смятам да почна да вземам добавки да опитваме още 5-6 месеца и да се отказвам.Това чакане всеки месец дали ще ти дойде или не, е направо смазващо

# 175
Candle 123, не се притеснявай, че ще почнеш  по-късно золадекса. Като ме оперираха говорих с лекаря, че искам да забременея. Правихме 3 месеца опити, аз се притесних, че не се получава и реших да почна  със золадекса. Аз почнах да го слагам на 2 ден след като ми дойде 4 тия цикъл и после на 28 дни.

Бях писала, че имам болки в яйчниците и се установи, че имам кистозна формация 4-5 см. на яйчника, който беше с шок. киста. Това 3 месеца след като ми се възстанови цикъла. Сега ще вземам противозачатъчни 1 месец. Уж правим опити за бебе, а то все нещо друго става. Като ви чета направо се отчайвам за това естествено забременяване.На 36 години съм имам едно дете и  инвитро не мисля да правя. Смятам да почна да вземам добавки да опитваме още 5-6 месеца и да се отказвам.Това чакане всеки месец дали ще ти дойде или не, е направо смазващо

Аз не съм голям специалист, но...прегледа ли си тръбите? Да не би оттам да идва засечката? Макар че, сега препрочитам,  няма как и с кистата, нали пречели. Коя степен ти определиха след лапарото?

Не се отказвай и не се отчайвай. Ин-витрото е начин да си имаш второ детенце, наистина е болезнено и неприятно, но пък знаеш, че след това си си решила нещата на този фронт веднъж завинаги Simple Smile Аз бих опитала всичко... И да ти кажа, и едно дете нямам, та...може и по-лошо :* Кураж и не се давай, горе главата и само смелост!

# 176
  • Sofia
Нямам деца. Едната киста е 4 на 3 сн., другата на вече оперирания е 2 на 2 см.  След първата операция нямах намерение за бебе. Но 6 месеца след като спряхме золадекса и отново се появи киста (февруари) и реших, че може и да не искам сега, но после може и да не мога и започнахме  да правим опити по естествен път, но за сега бебе няма, но има и още една киста. 
Здравейте,

Нямаш ли намерение да забременяваш? Имаш ли вече деца? Ако кистата е под 4 см изобщо не си прави труда да я оперираш! Може само да я следиш дали расте. За какво ти е да повреждаш яйчниковия си резерв.

# 177
В епикризата пише, че фимбриалния апарат е запазен, след операцията не сами казали да имам проблем с тръбите. Но може следващия път да питам лекаря ако трябва да си направя изследване. Не пише коя степен съм, но мисля че като има киста е 3та или 4та степен.
За инвитрото, просто сега не мога да си представя да отделя такава сериозна сума. Пък и сякаш желанието за второ дете постепенно се изпарява. Но пък никога не казвай никога.
Просто годините толкова бързо се изнизаха и изведнъж се оказах  на 36 г.  Бях решила, че ще забременея до 35 г. и сякаш като ги минах, желанието не е толкова силно. Преди това ходих редовно на профилактични геникологични прегледи, но при един лекар от моя град( от малък град съм) Мин. година смених лекаря и хоп шок. киста 4 см.

# 178
cecitu, а хистология имаш ли?

Защото историята познава случаи в които се прави лапароскопия, но нито е била проверена проходимостта на тръбите, нито е взет материал за хистология (аз съм такъв случай за съжаление). Златният стандарт за поставяне на диагноза Ендометриоза, е след хистологично изследване на тъкан, която са ти взели по време на лапарото.

То ако ставаше само на принципа "тъй като гледам" ... щяхме да ги наричаме лекари-шамани Simple Smile

На ехограф могат да заподозрат, че кистата е шоколадова, ако стои по-плътна, но реалната диагностика е чрез хистологично изследване.

# 179
Имам хистология - на десен яйчник - шоколадова киста, на ляв яйчник - киста на жълтото тяло. За тръбите писах по - горе. Мислех си че задължително ги проверяват иначе щях изрично да искам да ги прегледат. Смятам, че е редно щом си жена във фертилна възраст поне да те попитат искаш ли да ти направят това изследване. Сега за новата киста, ще се разбере след около месец.

Общи условия

Активация на акаунт