ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 838
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
помагат точно да се разгради фибрина и премахва срастванията.
Не вярвам в това твърдение. Срастванията са си съединителна тъкан, която се появява там в следствие на възпаление с неизяснени причини. Има клипове с лапароскопии при ендометриоза и сраствания. (Аз гледах и моя клип поне 10 пъти). Как, с какви механизми изобщо и без никаква физическа намеса (т.е. да играе ножа и горенето) могат тези сраствания да изчезнат?
Ако има научно обяснение, но точно с механизмите, дори и да е на много високо медицинско ниво, сложи линк, за да се запозная, но че някой си написал в интернет "премахва срастванията", "купете си еди си какво си" - не го вярвам просто.

# 466
  • София - Варна
И аз не го вярвам.

# 467
  • София
Здравейте, силно се заинтригувах. На мен това обяснение ми звучи логично и съм склонна да вярвам: "поради фибринолитичната си активност, разкъсва  коагулиралите фибрини (тромби) на фрагменти (по-къси съединения с  по-ниско молекулно тегло), които имат по-лесна транспортируемост в  междуклетъчните пространства. По този начин, естествено образуващите се  "запушвания" вследствие ексудацията при протичане на възпалителния  процес, които пречат на нормалната микроциркулация на лимфен и кръвен  поток в зоната на възпаление биват накъсани. След като се накъсат биват  изнесени извън възпалителното огнище, а микроциркулацията бива нормално  възстановена. Това ускорява заздравяването на тъканите."

# 468
И аз съм малко скептична за това, че могат да премахват сраствания. То тези ензими ще излезат някоя панацея. Иначе съм чела, че като цяло подобряват общото състояние и сигурно са подходящи и при страдащи от ендометриоза.

# 469
"поради фибринолитичната си активност, разкъсва  коагулиралите фибрини (тромби) на фрагменти (по-къси съединения с  по-ниско молекулно тегло), които имат по-лесна транспортируемост в  междуклетъчните пространства. По този начин, естествено образуващите се  "запушвания" вследствие ексудацията при протичане на възпалителния  процес, които пречат на нормалната микроциркулация на лимфен и кръвен  поток в зоната на възпаление биват накъсани. След като се накъсат биват  изнесени извън възпалителното огнище, а микроциркулацията бива нормално  възстановена. Това ускорява заздравяването на тъканите."

Това е обяснението за механизма на "Противооточно действие" за една хранителна добавка. Аз не виждам връзка между освобождаване на тъканите от по-голямото количество течности при аквитно възпаление с премахване на сраствания (те са като ципи). Но това е мое мнение.

# 470
  • In transit
sunny_f, панацея може и да не са, но наистина помагат за много неща(имам преки наблюдения от роднини). Просто ми стана интересно дали някоя от вас е пробвала. Аз направих един курс малко след операцията, сега правя втори и към момента мога да кажа, че се чувствам добре. Не знам дали наистина могат да премахват сраствания, но поне се надявам да помогнат да не ми появят такива след лапарото. От началото на януари почвам и физиотерапия.  Peace

# 471
  • Варна
И аз не им вярвам, въпреки , че си направих труда и прочетох за тях.
След НГ ще направя един курс 10 дена физиотерапия. Всички лекари през , които минах след операцията ми напомняха  за физиотерапията , а не за ензимите Wink  Peace
Общо взето повече вярвам на ефекта от физиотерапията и активния спорт , отколкото на ползата от този вид ензими  Simple Smile

# 472
Бихте ли споделили какво включва физиотерапията, която ще провеждате и къде ще я правите? Искам да направя разлика с тази, която аз правих. Само че моята беше по повод лошо качество на яйцеклетките, което сигурно дължа на проклетата ендометриоза.

# 473
Правила съм физиотерапия на малък таз след коремната ми операция уж за да ми помогне да нямам сраствания.Моите процедури бяха с магнити и ултразвук,но не ми помогнаха.Имаше единствено обезболяващ ефект за кратко.
Има теория че ултразвукът разграждал съединителната тъкан,а магнитите действали обезболяващо.
С второто съм съгласна,но с първото не.
Няма как да се махнат сраствания с физиотерапия,просто се разтягат като дъвка като по този начин болките и дискомфорта намаляват.След 2-3 месеца старите усещания при мен се върнаха.
Отстраниха ми ципите с лапаро и засега съм ок.
Но не е лошо периодично да се прави физиотерапия.За болки действа,а и процедурите са приятни-като масажче.Ако не помогне,поне не вреди.

# 474
Не знаех, че е добре да се прави физиотерапия. Аз нямам никакви оплаквания след лапарото, но и преди това нямах. Ще се поровя из нета къде се прави физиотерапия. Ако има някой от Русе, който може да даде съвет- благодаря!

Има ли някой опит с прогестеронови кремове и ако да- кой точно? Аз бях чела за тях, но преди лапарото. Сега като съм на инжекции ми се струва неудачно да започвам да мажа, но може би, след като ги спра бих опитала. Това, на което аз попаднах е, че повечето ни женски проблеми идват от твърде много естроген (който се съдържа къде ли не!) и малко прогестерон, та с помощта на тези кремове много жени виждали рахат Simple Smile

# 475
Фибси,моите сраствания ми се появиха след коремна операция,лапарото го правих после.
При мен пораженията бяха заради това че имам операция "на отворен корем",а не от ендометриоза или нещо друго.
Безкръвните операции не оставят такива щети и няма нужда да се прави физиотерапия ако няма оплаквания.Но за оперирани по агресивния начин е препоръчително.Не че ще помогне,но не е зле да се направи.

# 476
  • Варна
Аз също съм с лапаро, но съм имала доста сраствания, който са попремахнали по време на операцията.
ОБАЧЕ лекарите, които ме оперираха казаха, че все пак отново ще се получат малко сраствания , защото това си било операция и нямало как. Задължително казаха физиотерапия.
После друг гинеколог ми каза, че няма значение каква интервенция са ми правили, дори ако съм нямала сраствания то такива ще се образуват поради това , че е имало външна намеса.
Целите на физиотерапията са да подобрят кръвообръщенито, да се разтегнат сратсванията, да станат по-тънки (най-общо казано) , да намалят болката.
Казаха ми също , че при една бременност всички тези сраствания ще се разкъсат, но сега било хубаво да се направят процедури.
При мен се получи вече голямо забавяне, защото докато започна поцедури ще са минали 2 месеца и половина от операцията, но пък когато лежа по корем усещам едно придърпване ниско долу ....така че имам надежда ,че нещата ще се подобрят след процедурите. Вече говорих с физиотерапевтката и тя каза че ще ми правят йонофореза с калиев йодид (предимно се използва за сраствания) и интерферентен ток .

Нищо не губя да пробвам , освен по 30 минути от ежедневието си  Laughing Laughing

Спорта е най-ефективен, така че не забравяйте да спортуватеееее   newsm44 newsm44

# 477
  • София
Не знам от какво зависи, но имам лапаро и две секцио. След второто секцио се наложи ново лапаро за отстраняванд на жлъчка. Лекарите казаха, че почти нямам сраствания, въпреки трите предишни операции.

# 478
Здравейте момичета, след 2 годишно четене в темата и 3 годишни опити вчера видях за първи път втора черта на теста за бременност. Като в шок съм, след като всички лекари ми казваха че е почти невъзможно да забременея по естествен път с ендометриоза 3-та степен и 3 шоколадови кисти- то взе че стана. Надявам се всичко да е наред и стискам палци на всяка една от вас.
Малко ми е бледа чертичката за закъснението, което имам (31 ден от 26-28 дневен цикъл) но ще видим как ще се развият нещата.
https://pictub.club/image/sIElu2
Весело посрещане на празниците и успех на всички.

# 479
  • София - Варна
Бубето, че това си е направо черта-черта, не е никак бледа, много си е добре. Такава трябва да бъде.
Честито! Дано е безпроблемно натам! Hug

Общи условия

Активация на акаунт