ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 139
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Моят доктор каза, че не пипал кисти по-малки от 3 см. Той твърдо вярва, че ще забременея естествено, за разлика от мен...
Планът ми е да направим един опит и да пунктира и кистата. Пък после пак няколко месеца естествени опити.
Само се чудя, яйчниците с киста по-некачествени яйцеклетки ли произвеждат от тези без? Или качеството на Я се влошава без значение къде е кистата? Някой има ли идея?

# 631
Моят доктор каза, че не пипал кисти по-малки от 3 см.
И моят така. Peace
Много жени забременяват нормално с ендо кисти.

# 632
  • София
И аз така съм чувала, но си е въпрос на късмет. Да правя ли инвитро тогава или няма смисъл?

# 633
  • Sofia
И моят така. Peace

И моят (репродуктивен) също  Peace

# 634
Аз ще повторя Воайорчето, че сме при един лекар. Но за справка старото ми АГ беше на същото мнение и правихме година опити, точно след като ми откриха кистата и съм много щастлива, че изобщо не обели дума да я режем. И без това ми е кът резерва.

# 635
Момичета,

Всички вие, които казвате, че имате проблеми с резерва: мога ли да попитам горе-долу на каква възраст сте? Не е нужно да се влиза в конкретика и тн, но доколкото аз знам (може и да греша), възрастта е основна причина за намален яйчников резерв (изключвам хипотезите, в които има някаква генетична предразположеност, защото има и такива случаи).

Четох, че могат да се направят кръвни изследвания за проверка на останалия резерв и качеството на яйцеклетките. Някоя правила ли си е? Мерси предварително.

# 636
Не е от възрастта.Мен ме оставиха с един яйчник на 27 години.Иначе изследванията ми не показват намален резерв и реагирам на стимулации.Но като препатила ще кажа,че да се реже всяка киста на месо не си е работа и в някои случаи пораженията са тежки.

# 637
  • Варна
И моят така. Peace

По-назад бях писала за киста и бебе в комбинация НЕ, но наистина се има значение размера на кистата.
В моят случай в началото кистата беше близо 7см. и това си беше опасно, постепенно намаля с лекарства и билки до 4 см и малко... , което отново не ме устройваше за бебеправене.
Аз също съм нямала никакви, ама никакви симптоми , че може да е ЕМ. Цикъла си ми беше редовен, много рядко имах леки болки първия ден от цикъла, но с 1 но-шпа всичко минаваше за 15 минути.
Да не говоря, че последно бях ходила на преглед през Август и оп септември /октомври почна да ме понаболява яйчника и докато реша да отида на лекар стана декември и така се оказах с киста почти 7см.
Лекарят, който ме оперира не е репродуктивен, но преди операцията имах разговор с него, на който той ми обясни, че тъй като не съм раждала, ще се опита да запази колкото може повече от яйчника, но все пак да имам впредвид , че ако се наложи и е много цитирам - "изконсумиран" ще го махне целия.
В крайна сметка малко след като се събудих от упойката , лекаря дойде и ми каза, че въпреки , че е Ем е успял да ми запази част от яйчника, защото е имало здрава тъкан Wink

И да ви се оплача миналата седмица бях на лекар  и гинеколжката, която ме следи за ЕМ като разбра, че имам и 35 положителен HPV ми подхвърли, че преди бременност може да се наложи първо да се направи конизация на шийката, за да се махне заразения участък от HPV-то , за да не станело така, че да родя преждевременно заради вируса и падането на имунитета. Направо ШОК ! Казах й че първо ще изчакам да мине лечението със Золадекса... онзи ден беше 4-тата инжекция и после ще го мисля този HPV вирус. Все пак края на месеца ще пусна една цитонамазка (последната е преди 3 месеца) и един скрининг за HPV (последния преди 7 месеца)  да видя и там какво се случва. 

И на мен ми е  любопитно за изследванията за яйчниковия резерв кои са ?
П.с. Аз от няколко дена съм на 29г. Simple Smile

# 638
  • София
Така е! Но това важи ли за пунктиране на киста?  newsm78

# 639
И моят така. Peace

По-назад бях писала за киста и бебе в комбинация НЕ, но наистина се има значение размера на кистата.
В моят случай в началото кистата беше близо 7см. и това си беше опасно, постепенно намаля с лекарства и билки до 4 см и малко... , което отново не ме устройваше за бебеправене.
Аз също съм нямала никакви, ама никакви симптоми , че може да е ЕМ. Цикъла си ми беше редовен, много рядко имах леки болки първия ден от цикъла, но с 1 но-шпа всичко минаваше за 15 минути.
Да не говоря, че последно бях ходила на преглед през Август и оп септември /октомври почна да ме понаболява яйчника и докато реша да отида на лекар стана декември и така се оказах с киста почти 7см.
Лекарят, който ме оперира не е репродуктивен, но преди операцията имах разговор с него, на който той ми обясни, че тъй като не съм раждала, ще се опита да запази колкото може повече от яйчника, но все пак да имам впредвид , че ако се наложи и е много цитирам - "изконсумиран" ще го махне целия.
В крайна сметка малко след като се събудих от упойката , лекаря дойде и ми каза, че въпреки , че е Ем е успял да ми запази част от яйчника, защото е имало здрава тъкан Wink

И да ви се оплача миналата седмица бях на лекар  и гинеколжката, която ме следи за ЕМ като разбра, че имам и 35 положителен HPV ми подхвърли, че преди бременност може да се наложи първо да се направи конизация на шийката, за да се махне заразения участък от HPV-то , за да не станело така, че да родя преждевременно заради вируса и падането на имунитета. Направо ШОК ! Казах й че първо ще изчакам да мине лечението със Золадекса... онзи ден беше 4-тата инжекция и после ще го мисля този HPV вирус. Все пак края на месеца ще пусна една цитонамазка (последната е преди 3 месеца) и един скрининг за HPV (последния преди 7 месеца)  да видя и там какво се случва. 

И на мен ми е  любопитно за изследванията за яйчниковия резерв кои са ?
П.с. Аз от няколко дена съм на 29г. Simple Smile

И аз имах "раничка" на шийката на матката. Лекарят ти изключил ли е ЦИН? На мен, за по-сигурно, ми взе проба-биопсия от матката (май), признавам, че  изобщо не беше приятно усещането и потреперих докато ми излязат резултатите, но поне играхме на сигурно после.
Преди да ме "изгори" ми направи и изледване за HPV (онези най-опасни видове, имат ги по смисък в лабораториите). После ме "изгори" с един лазер, за около 10 минути приключи всичко. Но, споредмен поне, е хубаво да провериш със сигурност дали не е нещо по-кофти, за твое си спокойствие.

# 640
Здравейте, виждам че обсъждате да се махат или да не се махат кисти според размера им. Аз съм с 2 ендо кисти от 2014 година(когато и започнахме опити), като септември 2016 вече бяха три , но и трите под 3 см.
Не живеем в Бг , но тук преди да ме изпратят на специалист ме следиха всеки месец на ехограф в продължение на 6 месеца. На консултацията е болницата при специалист ме посъветваха да не пипам кистите, защото няма гаранция че ще забременея по-лесно без тях.
След като не останах доволна от този отговор се насочихме към частна клиника със специално звено за ендометриоза, като се надявах там да ме оперират и да се свършва с тези кисти. Е да ама не, и от там препоръчаха да не се пипат кистите, а да преминем направо към силна стимулация и ИКСИ (ММ имаше проблемна спермограма). Докато вземем направления за повечето изследвания, които може да минат през касата за да си спестим малко пари (за 2 месеца ги събрахме всички направления), в края на декември месец ми закъсня с няколко дни и аз даже и не обърнах внимание, защото просто не очаквах- на 29 декември видях 2-те чертички.
От тогава съм на легло заради сериозно отлепяне на плодния сак (нисък прогестерон) и силно се моля всичко да е наред. Сигурна съм обаче, че проблемната бременност (поне до сега) се дължи на нелекуваната ендометриоза.
Стискам палци на всички за успешно лечение и здрави бебчета на желаещите.

# 641
Мис,резерва си изследвах като пуснах пакета женски полови хормони-фсх,лх,естрадиол,пролактин и тестостерон(първите три изследвани на 3 ден от МЦ показват състоянието на резерва).Също така и АМХ и Инхибин Б както и преглед на 2 ден от МЦ за преброяване на антралните фоликули.

# 642
  • Варна
Мис,резерва си изследвах като пуснах пакета женски полови хормони-фсх,лх,естрадиол,пролактин и тестостерон(първите три изследвани на 3 ден от МЦ показват състоянието на резерва).Също така и АМХ и Инхибин Б както и преглед на 2 ден от МЦ за преброяване на антралните фоликули.
Благодаря !
Ще направя след като ми дойде цикъла някой ден Grinning Grinning

# 643
  • София
Добре де, ако лапарото намалява толкова резерва, как има толкова жени, забремнели само с един яйчник? Чела съм, че в такива случаи работещият яйчник поема функциите на неработещия/липсващия и овулира всек месец. При мен също беше така.

# 644
Аз също забременях с един яйчник и то кистозен,но от второ инвитро.Сега се моля всичко да е наред. Praynig

Общи условия

Активация на акаунт