Есенно оцветена КАНАДскА тема 59

• 76 537
  • 433
  •   1
Отговори
# 225
  • Калгари, Канада
Шемет  Hug и Новембър рейн  Hug, и вашите картички са вече част от нашата украса. Laughing Огромни благодарности и за малките картички  Heart Eyes

# 226
  • Калгари, Канада
За Alberta няма ограничения за възрастта. Звънях на child services и ми казаха, че това си е решение на родителите. Аз дори настоявах пред тях, че възрастта за оставяне на дете само е 12 год., но нямало такъв закон за нашата провинция. Казаха, че обаждания получават и проверяват всеки случай, решението било на индивидуален принцип. Важното било да няма опасност за детето и то да се чувствало добре и подготвено за да остане само (разговаряли с детето също). Ако обаче има инцидент родителя е отговорен и си понася последиците.

Съседите ми 100% ще се обадят обаче, не виждам как ще пропуснат.

# 227
  • Canada
Здравейте и за много години!  Laughing

Благодаря сърдечно за картичките на Mama Desislava, Тарилилей, Barefoot Kontesa, Mamamia, shemet_neveroiaten!

Mamamia, за пореден път съм впечатлена от Марти и Влади! И като си представя колко ли много карички са надписали... За колко време ги надписват? Моите хора едвам ги накарах за госпожите в училище да напишат по две думи...

Мили какво учиш и за колко време? Ти май го беше започнала преди бебка още, нали?

# 228
Mamamia, забравих да благодаря специално от дъщеря ни за прекрасната картичка от сина ви.  bouquet Удивително добре пише на български и много му се възхитихме с трите БГ деца у нас.
В къщи ли се занимавате или посещава и БГ у-ще?

Доскоро по новините тука споменаха, че Торонто са с възможно най-високите такси за градините.
Зависи и какви градини. Тези, който са в дом (мисля, че се водеха нелицензираните) може би са идея по-евтини. Зависи и от възрастовата група. Преди 2-3 години вървяха по 40$/ден поне и ние сме в страни от Торонто.

Това не е задължително. Дава им  се избор дали да са лицензирани или не.
И цените им понякога даже са по-високи, защото съотношението учител-деца е в пъти по-добро и има много 1:1, за разлика от центровете.

Таксите за градина и занимални тук са почти идентични с Торонто, също както и наемите и парадоксът е, че къщите там са доста по-скъпи оттук, но наемите са същите като цени.

Също така и заплатите на учителите са по-високи тук, отколкото в Торонто.

Нямам търпение да дойде петък и след това съм ваканция до 3ти.

Реших в петък да направим БГ сурвачки с децата.
 Купих прежди и конци, ще направя пуканки и сушени портокали, но нямам идея откъде да взема дрян и дали въобще вирее из нашата прерия. С кое друго дърво може да се направи сурвачка?

Върбата е меко дърво, какво мислите?  newsm78

Последна редакция: пт, 23 дек 2016, 05:17 от Анонимен

# 229
  • Vaudreuil Canada
Контеса, има дрян но не знам зимата как ще го различиш - Cornel (Cornus) се води. Има червен и жълт. А иначе и върбата става за сурвачки но трябва да наслагваш клонки щото не е така разклонена като дряна.

За възрастта има 1-2 провинции, в които е забранено, в другите е препоръчително - преди време се бях ровила и намерих някъде инфо. Също така возенето на деца на предна седалка е забранено до мисля 12 години. Има и възрастово ограничение за оставяне на дете само в кола, мисля че е 7 или 8 години.

Ето това е което бях намерила и преди http://cwrp.ca/publications/2941

А това е за возенето в кола
Children 3 years and over, up to 135cm tall must sit in the rear and use an adult seat belt. Children aged 12 years or more, or over 135cm tall, may travel the front, but must wear the seat belt.

Последна редакция: чт, 22 дек 2016, 08:21 от shemet_neveroiaten

# 230
  • Калгари, Канада
Благодаря за комплиментите за децата момичета  Hug

Малко над 20 картички е надписал всеки, по 3,4, 5 на вечер на човек (зависи от настроението). На мен не ми харесва, че се разсейват, правят грешки, после трият, не пишат в прави редове и т.н. Понякога са и доста съсредоточени де, то си личи ако сте получили такава картичка. За майка ми и роднините също писаха картички, както и за децата на всички, на които аз изпращам картички.  Laughing

Времето за написване е относително, понеже ако са се съсредоточили или пък ако бързат за нещо (за игра) става по бързо, но могат и да си говорят, да се смеят и да си отвличат вниманието с какво ли не, тъй че и да им отнеме доста време.

Да вметна, че само за класните им и за едни тукашни приятелчета писаха на английски, останалите всички са на български.

На Българското училище спряха да ходят преди известно време (мисля, че две години вече), а когато ходеха часовете бяха само две съботи в месеца, тъй че не беше много (и пак две години ходеха, Влади вече знаеше да чете и пише когато тръгна, а Марти не, но после го учих лятото). Главно аз ги карам да правят от време на време нещо, да ми четат или пишат, но сме на приливи и отливи (не съм много постоянна, но за Коледа надписването на картички си е традиция, поне за сега). Осъзнавам, че българския им е доста труден за учене. И си трябва постоянство. А понеже са заети в училище и имат домашни, и това според мен им е по важно, съм оставила българския на заден план.

В момента четенето им е трудно понеже (поради липса на практика) бъркат и произнасят българските букви с английските звуци, и така една дума може да стане доста неразчетима (особено ако прочетат повече от една буква на английски вместо на български). Laughing А писането е ок, ако е като преписване, не като диктовка. Въпреки че коледните пожелания вече ги знаят.  Wink

Тъй че да се хвалим с българския няма как да стане, но колкото да зарадваме с коледни картички могат да се справят децата.

Ще ми е интересно да споделите и вашите опити за ученето на децата на български и какви трудности срещате.

Barefoot Kontesa, при нас домашните детски градини са по-евтини от центровете или поне не лицензираните такива (не съм попадала на лицензирана и всички, с които съм говорила, са ми казвали че не е на сметка да се лицензира тук, имали много изисквания, проверки, а таксите към родителите са едни и същи). Но все пак ти имаш право, че като имаш нужното образование, предлагаш добри условия за децата и съотношението учител/гледач - деца е добро, то би трябвало да се плаща повече. Тук обаче повечето домашни детски градини са не на такова ниво, много са обикновени майки гледащи още няколко деца и обикновено (дори гледащата жена да има някакво учителско образование) не се предлагат кой знае какви програми, приема се по скоро като гледане на децата, не като прискул (не е изключено да има и момичета предлагащи някакви програми, но не съм чувала за такива).

Бизнеса ти е много хубава идея, добре е да се подготвиш с детайли и да си направиш прецизна сметка на приходите и разходите за да знаеш на какво можеш да разчиташ.

Купуване, бутане, строене и продаване звучи много добре на хартия, но там също има приходи и разходи и подводни камъни, тъй че и за това ще ви трябва проучване и планиране, не е шега работа.

Трябва и да помислиш дали е добра идея да инвестираш в бизнес, при положение, че планувате местене, няма ли да е по-добре след като се преместите по близо до Торонто да започнеш бизнеса.

Попътен вятър, дано няма проблем с пристигането ви в Калгари и успеете да си изкарате добре тук. Бих ти предложила да се видим, но не съм сигурна кога къде ще сме, децата искат да ходят на ски, свекъра иска да ни води на зимен риболов и тези неща ще се плануват както винаги в последния момент в зависимост от времето и настроението.

За сурвачката не знам кое дърво ще е подходящо, ако имате парк наблизо (от тези дивите, разбира се), поразходи се и виж какво има налично. Може и алуминиево фолио да сложите, виждала съм и цветен сириал нанизан.

# 231
  • Калгари, Канада
Шемет, като каза за колата, при нас съм виждала деца на предната седалка, които по закон не трябва да са там. Понякога направо им се чудя на родителите.  ooooh!

# 232
Благодаря ти за изчерпателния отговор, mamamia.  Hug

При нас БЕ е на най-ниското ниво и въобще не знае как да чете или пише, но разбира и понякога отговаря и на БЕ. В момента се съсредоточаваме на АЕ и френския и няма много време за допълнителни занимания.

При нас е същото ако искаш да си лицензирана градина.

Благодаря за поканата!

Бих се радвала да се видим, ако имате време.
 При нас също няма много ясна програма, освен интервюто в американското посолство, и също всичко ще се реши на место. Набелязали сме си 1-2 неща за посещение, но от 4 дни поне два ще са в пътуване, така че за 2 дни не смятам, че ще видим много неща, за съжаление.

Шемет, благодаря ти!
При нас всяко дърво е ръчно садено и няма диви дървета. Ще потърся в градинарския център, но ще е след работа.

Шемет, като каза за колата, при нас съм виждала деца на предната седалка, които по закон не трябва да са там. Понякога направо им се чудя на родителите.  ooooh!

И тук съм го виждала.  ooooh!

Последна редакция: пт, 23 дек 2016, 05:16 от Анонимен

# 233
По повод на стоенето сам у дома, в Квебек има един курс за деца между 8 и 11 години "Гледам се сам у дома". Предполагам, че и в другите провинции може да има нещо подобно.
http://carrefouraccesloisirs.com/je-me-garde-seul

# 234
  • Монреал
Ние също получихме супер красива картичка от Контесата и фамилия - интересно, че пристигна без марка  Laughing Сигурно е била много файска и пощальона си я е прибрал  Laughing
Сериозно ли? Как ли е дошла тогава?
Аз лично налепих марките на всички писма и ги предадох на пощальона. Не знам как въобще е пристигнало, но се радвам, че не се е загубила картичката.  Hug

Не знам, но си личеше, че е имало марка, но беше отлепена  Laughing

Получихме картичка и от ~milly~ - благодаря!

# 235
  • Под кленовите дървета
аз не отделям никакво време за писане и четене на БЕ. Лятото всеки ден работихме и като започна училище много бъркаше буквите в диктовките и двата езика. Та го оставих намира. Като усвои добре френския ще го започна пак.

Иначе аз най-накрая завърших тази дълга и тежка сесия, остава само стажа, от 10 януари започвам. Това ще е финалния стаж 400 часа+80 часа разработване на реален проект и после защита пред комисия. И лудото Ленче реши, че ще продължава да учи. Ще си дам една година и половина пауза и се надявам есента на 2018 да продължа в подобна област в университет. Иначе от януари започвам и курс за 1во ниво за езика на знаците (за клиенти с глухота) един път седмично, вечер.

Тази година аз никакви сладки и такива неща не съм правила, чак ме срам леко....ама леко Laughing като се замисля, че следващите дни ще съм все в кухнята и малкото срам ми минава и разпускам. Днес даже станах, пих кафе, закусих и пак си легнах като пратихме децата на училище и градина и спах до 12:30 Sunglasses

# 236
  • Калгари, Канада
Тарилилей   Hug, и вашата картичка вече е при нас. Много благодарим за елхичката!

# 237
пристигна и от kiko картичка  Hug
Много настроение ми създават  Heart Eyes

November, човешки ресурси, бак. В България имам магистратура в тази област, но нямам стаж, тук почнах бак  hahaha hahaha hahaha Пътят е дълъг, но пък и бебето ми е още доста зависимо и имаме нужда една от друга. Не се оплаквам

За стоенето сам у дома, от едни булки от център за защита на детето Мтл, които се занимават с проблемни семейства, знам, че в закона не е посочено изрично на каква възраст може да се оставя детето само у дома, зависи от детето, доколко е самостоятелно и т.н., но в закона не се казва, Йок, до 12 год. трябва да е с възрастен или по-голямо дете. Не ми е на дневен ред, затова не съм и задълбавала, дори не знам за федерален или за провинциален закон говорим  Blush Но пък ето че ще се възползвам от инфото на шемета и на дензъл.

# 238
  • Монреал

Какво ще правите по празниците. Монреалки, някой за кафе някъде, където децата могат да играят?
Аз излизам във ваканция в петък и до 9.01 съм фрий  Joy

Блазе ти! Аз имам само 4 дена сега по Коледа и после 1 почивен на 1-ви Януари  Confused

Като дойде майка ще си взема 3 дена почивни в средата на Януари.
Иначе сме с гости от Мароко (пак) и поне има кой да гледа децата, докато са във ваканция.

Получихме картичка и от kiko - много благодаря!  Hug

Днес уж ми е почивен ден, ама списъка със задачи е огромен  Rolling Eyes

# 239
Тарилилей и kiko-01, благодаря и на вас за прекрасните картички!  Hug

Днес, по случайност, ми се отвори да е свободен ден и не мога да си се нарадвам:) Спах до 9 Crazy и сега пия кафе и планувам какво да купя днес за Бъдни вечер и за Коледното празненство.

Лек ден!

Последна редакция: пт, 23 дек 2016, 17:58 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт