Детската градина – всичко, което ни вълнува – 16

• 63 303
  • 778
  •   1
Отговори
# 720
Много ме притеснява и мен отношението на педагозите към децата. Днес синът ми за втори път на отиване към градината ме пита: "Мамо, какво ще стане, ако не мога да направя нещо?" Стъпим ли в градината усещам как детето се стяга и паникьосва сякаш.
Много пъти ми се е случвало да чувам резкия глас на госпожите към децата, дори обидни думи като "Ти тъп ли си, бе?" Боя се, че директорката и учителките ни се вълнуват само от това дали ще покрият държавните образователни изисквания. А това, че децата са различни, че имат различни нужди и различни темпове на усвояване - никой не се интересува от това. Иначе са сложили разни шарени листи с правата на децата и съвети към родителите. А самите педагози не се съобразяват с тези неща. В градината ни има чудесни, спокойни, позитивни учителки, но за съжаление са в други групи.

# 721
Много ме притеснява и мен отношението на педагозите към децата. Днес синът ми за втори път на отиване към градината ме пита: "Мамо, какво ще стане, ако не мога да направя нещо?" Стъпим ли в градината усещам как детето се стяга и паникьосва сякаш.
Много пъти ми се е случвало да чувам резкия глас на госпожите към децата, дори обидни думи като "Ти тъп ли си, бе?" Боя се, че директорката и учителките ни се вълнуват само от това дали ще покрият държавните образователни изисквания. А това, че децата са различни, че имат различни нужди и различни темпове на усвояване - никой не се интересува от това. Иначе са сложили разни шарени листи с правата на децата и съвети към родителите. А самите педагози не се съобразяват с тези неща. В градината ни има чудесни, спокойни, позитивни учителки, но за съжаление са в други групи.

Ето това почерненото и аз го забелязах. Голям зор с тези тържества. Какво ще стане, ако не протече тържеството гладко например се чудя - от заплатата ли им удържат Thinking като че ли земята ще спре да се върти, ако не се яви дадено дете или ако нещо се запъне ooooh! Не го разбирам това. Както казах - има нещо сбъркано Stop
Нашите учителки в групата не си позволяват грубости, особено едната е душичка направо и детето не случайно я обожава. Но тази музикалната е голяма ряпа.
И без това не е сигурно , че ще присъстваме на въпросното тържество Mr. Green-знаете, болни, сополиви и т.н., но направо се чудя дали да не им заявя да не репетират с детето ми изобщо Naughty Whistling
Сигурна съм, познавайки го, че това ще му хареса даже Wink

# 722
  • Варна
Не знам дали е точно по темата, но аз лично много се учудих на не малко мои комшии с деца на сходна възраст с моята дъщеря, които при кандидатстване в градина гледаха само тя да е близо. За съжаление двете най-близки до нашия блок градини имат доста неприятна слава, включително познавам потърпевшо семейство, което с много ходене по мъките смени едната градина, защото детето им беше много унижавано там. Аз лично си направих труда не само да прочета всички налични тук теми за градините във Варна, независимо колко са стари, но и да ровя в нета за отзиви, включително и да говоря с куп познати, на които децата им минаха през различни градини в квартала. Никога не ми е било приоритет на МЕН да ми е удобна градината, а исках да намеря добра такава, в която да съм спокойна, че си оставям детето. В крайна сметка нашата градина макар и да се води в квартала ни, не е никак близо до вкъщи и се караме с кола. Само лятото, като беше топло, съм я прибирала пеша и то защото малката може да върви като кон и ми се сърдеше като ходех с колата да я взимам. С голяма изненада слушах мотивите на други майки, с които е ставало дума за съответните градини до блока, на тях им беше важно да е близо, при все че без изключение ставаше дума за семейства с по един или два автомобила и активно шофиращи двама родители. Не съм си натрапвала мнението, разбира се, даже не се сещам дали изобщо съм го изказвала. Но ми беше странно. Какво значение има дали на теб ще ти е добре и близо, нали детето ти прекарва 10 часа дневно там, не е ли по-важно на НЕГО да му е добре и да отива с желание?!? За мен е дребно неудобство разстоянието до градината, по-важно ми е, че случихме на учителки, а за директорката мога само с уважение да се изкажа. Дъщеря ми тръгва на бегом сутрин,а вечер с голям ентусиазъм ми разказва какво са правили, през деня съм спокойна, че детето ми е в добри ръце.

С това си изказване нямам за цел да критикувам някой, нито визирам някой, писал в темата. Просто ми прави впечатление. Споделете мнение, ако сте се сблъсквали с подобни ситуации сред своите познати.

# 723
Аз нямам наблюдения - нито ме интересува, нито ми влиза в работата. Гледам себе си и моето дете Peace

# 724
Не е единствено заради удобството на родителя близостта на градината, аз заради детето избирах. От значение си е сутринта дали ще може да поспи повече, и не мисля, че си струва да губи час или повече в пътуване/ходене. По-бързо  се уморяват дребните и от повече почивка имат нужда.

# 725
  • Варна
HighSpeed,
да не сте в Трошево?

# 726
Били сме в ясла през два квартала /поради липса на места/. Сега сме в градина на 5 мин. Е, познайте коя бих избрала отново!!! Репутация или не, близостта е много важна, особено ако нямаш постоянно кола на разположение.
Като беше в яслата и нямах кола на разположение, не ми се говори колко е трудно по автобуси и таксита.... Crazy Може би за по-големички деца да е малко по-добре, но особено в яслата е ужас!

# 727
  • Варна
Месечинке,

Скрит текст:
Да, там сме. За Пролет и Изворче говорех като казах, че са близо.

Не, момичета, говоря за градина, която е на 7-8 мин с кола и такава, която е пред блока. Изобщо не става дума за часове път, таксита или един час допълнително спане на детето. И написах изрично, че става дума за семейства с поне една, даже две коли и ДВАМА активно шофиращи родители.

# 728
  • Варна
И аз така си помислих.

# 729

Ако имах избор, бих сменила градината. Но нямам. В големите градове има избор, но там също хората си имат приоритети, в които не се меся. За едни е разстоянието, за други - храненето, за трети - персонала, условията и т.н. За мен най-важен е персоналът. Живеем близо до голям град и сме обмисляли да запишем малкия в частна градина, ноо проучих... и там не е цвете положението. Единствената, която ме впечатли е с много високи такси. Като отчетем и пътните разходи в двете посоки... както и да е. Отпадна този вариант.
Сега се опитвам да си затварям очите за нещата, които не мога да променя. Директорката е нова, млада, все още без деца - не очаквам да разбере нито страховете ми, нито да промени нагласата си да критикува децата, вместо да ги поощрява. Веднъж не я чух да каже нещо мило на някое дете. Влиза, разменя няколко изречения с напрегнатите учителки и излиза. Не разбирам изобщо защо е избрала да бъде предучилищен педагог.
Тета, интересно ми е какво ще излезе от вашия случай с музикалната. Сподели после Simple Smile Искам да почерпя опит.

# 730
Най-много да се ядосам и да заявя, че не желая да участва. В крайна сметка, ако посещението в ПГ е задължително, то участието в някакво си там тържество-не е.

# 731
  • Куциндрел
Не знам дали е точно по темата, но аз лично много се учудих на не малко мои комшии с деца на сходна възраст с моята дъщеря, които при кандидатстване в градина гледаха само тя да е близо. За съжаление двете най-близки до нашия блок градини имат доста неприятна слава, включително познавам потърпевшо семейство, което с много ходене по мъките смени едната градина, защото детето им беше много унижавано там. Аз лично си направих труда не само да прочета всички налични тук теми за градините във Варна, независимо колко са стари, но и да ровя в нета за отзиви, включително и да говоря с куп познати, на които децата им минаха през различни градини в квартала. Никога не ми е било приоритет на МЕН да ми е удобна градината, а исках да намеря добра такава, в която да съм спокойна, че си оставям детето. В крайна сметка нашата градина макар и да се води в квартала ни, не е никак близо до вкъщи и се караме с кола. Само лятото, като беше топло, съм я прибирала пеша и то защото малката може да върви като кон и ми се сърдеше като ходех с колата да я взимам. С голяма изненада слушах мотивите на други майки, с които е ставало дума за съответните градини до блока, на тях им беше важно да е близо, при все че без изключение ставаше дума за семейства с по един или два автомобила и активно шофиращи двама родители. Не съм си натрапвала мнението, разбира се, даже не се сещам дали изобщо съм го изказвала. Но ми беше странно. Какво значение има дали на теб ще ти е добре и близо, нали детето ти прекарва 10 часа дневно там, не е ли по-важно на НЕГО да му е добре и да отива с желание?!? За мен е дребно неудобство разстоянието до градината, по-важно ми е, че случихме на учителки, а за директорката мога само с уважение да се изкажа. Дъщеря ми тръгва на бегом сутрин,а вечер с голям ентусиазъм ми разказва какво са правили, през деня съм спокойна, че детето ми е в добри ръце.

С това си изказване нямам за цел да критикувам някой, нито визирам някой, писал в темата. Просто ми прави впечатление. Споделете мнение, ако сте се сблъсквали с подобни ситуации сред своите познати.
tooth
То па във Варна щото са много големи кварталите и е супер неудобно да се ходи до малко по-далечна градина. Joy
По-добре да не се обощава, защото в София нещата стоят по-различно с разстоянията и трафика. Wink

# 732
  • Пловдив
Аз да си призная, изобщо и не съм проучвала градините извън квартала... но в него има 9, а мога да пиша 5 в заявлението за кандидатстване Mr. Green
4 са горе-долу на еднакво разстояние от вкъщи (10 минути пеш, 20 - с децата пеш Mr. Green). Две от тях писах начело, третата - на последно желание. Четвъртата даже не я удостоих с внимание - вярно, базата е много хубава, но...всико свършва до там Mr. Green

Сега с училищата ще видим какво ще стане - в Пловдив отново 2010 набор ще са опитните зайчета на електронната система Whistling Надявам се, да не е истина това с районирането на училищата - това, което ще ни е по район, изобщо не ми е опция #Cussing out ще видим какво ще излезе newsm78

# 733
  • Варна
Сега няма да се бием по гърдите кой е по-по-най Mr. Green Достатъчно големи са кварталите. Айде живей в центъра, работи в Чайка и води детето на градина във Владиславово да те видя колко ще ти е удобно. Не бих търсила на всяка цена най-близката градина но ще гледам поне да е в една посока с местоработата ми, а не в противоположната. Иначе естествено ще проуча и няма да натреса детето в градина, за която преобладават отрицателните мнения.

# 734
  • Куциндрел
Сега няма да се бием по гърдите кой е по-по-най Mr. Green Достатъчно големи са кварталите. Айде живей в центъра, работи в Чайка и води детето на градина във Владиславово да те видя колко ще ти е удобно. Не бих търсила на всяка цена най-близката градина но ще гледам поне да е в една посока с местоработата ми, а не в противоположната. Иначе естествено ще проуча и няма да натреса детето в градина, за която преобладават отрицателните мнения.
Нали говорим за градина е същия квартал, в който живеят?
А ти можеш и в Аксаково да си водиш детето т центъра. Wink

Общи условия

Активация на акаунт