Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 681
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
По-конкретен въпрос - по-конкретен отговор!
В общини има хора със средно образование, но надали за там е интересът.

Не е разбрах,къде търсят такива специалисти

например в РЗИ ,РЗОК

# 46
То си има изисквания, които се обявяват предварително. Ако това образование е достатъчно, няма проблем да се пробваш.  Peace

къде са обявени тези изисквания
изобщо не съм наясно как се кандидатства в държавния сектор,дори къде да търся такива обяви за работа

В административния регистър се обявяват свободните позиции и изискванията към тях.

http://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/all_competitions

# 47
Здравейте!
Какъв е шансът да постъпиш на работа в държавна администрация,с медицинско образование,но степен специалист,т.е.колеж!
Има страница, на която се обявяват позиции в държавна администрация.  Четете и отмятате една по една.  Изискванията са винаги точно изброени. Ако отговаряте на критериите продължавате на следващ етап. А относно шуро-баджанащината, винаги я има. Но и винаги има хора, които постъпват с кадърност. Мои познати се явиха на поредица от изпити за митнически служители.  Дето уж без роднина в "бранша" не ставало. Но се справи ха и ги назначиха.

# 48
Нещо съм се заблудила за образованието. Но все пак, не вярвам. При положение, че толкова много хора завършват като бакалаври и има толкова безработни такива...

# 49
Преди години също кандидатствах за.митнически служител.
Стигнах до интервю с Ваньо Танов, след 20мин разпит къде работят роднините ми.до девето коляно и после.за.моят до сегашен опит..директно ме попита "Абе момиче, ти какво търсиш тук?".
Не ме назначиха. След 3месеца гръмна скандал точно с назначенията от този конкурс.

# 50
Безработни медицински кадри май отдавна няма. По-скоро има дефицит на такива. Е, говоря за извън София.
Даже познавам пенсионерки, които продължават да работят в държавни/общински болници, защото няма кой друг...
Но имам предвид медицински сестри. За административните дейности сигурно няма търсене и все още действа методът на подбор "наш човек".

# 51
Дефицит има, но не защото няма кой да работи, а защото на хората не им се работи за малко пари.

# 52
  • София
То си има изисквания, които се обявяват предварително. Ако това образование е достатъчно, няма проблем да се пробваш.  Peace

къде са обявени тези изисквания
изобщо не съм наясно как се кандидатства в държавния сектор,дори къде да търся такива обяви за работа

Здравей. На въпросите ти отзад - напред:
1. Къде да търсиш такива обяви за работа?
На първо място на сайтовете на съответното министерство или агенция. Можеш да се поровиш в административния регистър, където също всеки ден се публикуват обяви за конкурси. Към всяка обява за конкурс задължително са посочени изискванията към кандидата, в това число образование и специалност, които трябва да притежава;
2. Дали с образователна степен "специалист" можеш да кандидатстваш за държавна работа"
Най - лесно можеш да си отговориш сама на въпроса ако разгледаш "Класификатора за длъжностите в държавната администрация". Там за всяко ниво по служебно или трудово правоотношение е посочена съответната образователна степен и годините професионален опит, които следва да притежава лицето.
Ако го разгледаш, сама ще се убедиш, че най - ниската образователна степен, която трябва да притежаваш, за да работиш по служебно правоотношение е "бакалавър" или "професионален бакалавър по..." За низши длъжности по трудово правоотношение може да имаш и средно образование, но само в обща администрация, в специализираната не се допуска средно образование.

# 53
  • в огледалото на живота
 bouquet за темата

И да задам един въпрос.
Тази година в периода от март до май работих на граждански договор.Обясниха ми,че най-късно до април 2017 е необходимо да декларирам доходите си в НАП.Необходимо ли е нещо друго да правя или само това?
п.п:Осигуровките от работодателя са приспаднати в работния фиш.

# 54
  • София
bouquet за темата

И да задам един въпрос.
Тази година в периода от март до май работих на граждански договор.Обясниха ми,че най-късно до април 2017 е необходимо да декларирам доходите си в НАП.Необходимо ли е нещо друго да правя или само това?

Да си вземеш бележка от съответния работодател за изплатените суми през времето в което си работила за него, заедно с размера на приспаднатите осигуровки, да си попълниш декларацията за данъчните и да я подадеш при тях. Ако си работила между временно и по трудов договор, следва да обявиш и двата вида изплатени възнаграждения, но в отделни раздели на декларацията.

Последна редакция: нд, 02 окт 2016, 14:11 от Hellsun

# 55
  • в огледалото на живота
bouquet за темата

И да задам един въпрос.

Да си вземеш бележка от съответния работодател за изплатените суми през времето в което си работила за него, заедно с размера на приспаднатите осигуровки, да си попълниш декларацията за данъчните и да я подадеш при тях. Ако си работила между временно и по трудов договор, следва да обявиш и двата вида изплатени възнаграждения, но в отделни раздели на декларацията.
Значи декларацията се подава в данъчна служба,а не в НАП така ли да разбирам?Бележката я имам.Още щом приключи договора ми изплатиха полагаемата сума и ми дадоха такава с приспаднатите осигуровки.
п.п:Работила съм на трудов договор,но преди да започна с този.Значи следва да не ги вписвам според мен.
Извинявам се,но ми е за първи път такава работа на ГД и не съм напълно запозната.Пък и не искам да ме гони държавата за недекларирани доходи...  Grinning

# 56
  • София
bouquet за темата

И да задам един въпрос.

Значи декларацията се подава в данъчна служба,а не в НАП така ли да разбирам?Бележката я имам.Още щом приключи договора ми изплатиха полагаемата сума и ми дадоха такава с приспаднатите осигуровки.
п.п:Работила съм на трудов договор,но преди да започна с този.Значи следва да не ги вписвам според мен.
Извинявам се,но ми е за първи път такава работа на ГД и не съм напълно запозната.Пък и не искам да ме гони държавата за недекларирани доходи...  Grinning

НАП (Национална агенция по приходите) и данъчна служба е едно и също нещо  Simple Smile))
Ако работата ти по трудов договор и по граждански такъв е в рамките на една и съща данъчна година то тогава в декларацията описваш и двата дохода, прилагаш и двете бележки от двата работодателя за получените доходи от възнаграждения, заедно с начислените осигуровки. Попълването за данните от трудов договор става в един раздел, за тези от граждански договор - в друг раздел. На база на попълнените данни в декларацията изчисляваш дали имаш да плащаш данък или да ти връщат предварително платен такъв...

# 57
Къде мога да видя обявите за работа в библиотеката на СУ Rolling Eyes

# 58
  • Пловдив
Къде мога да видя обявите за работа в библиотеката на СУ Rolling Eyes
Който търси, намира  Peace:

https://www.jobs.bg/company/223592#active_jobs

# 59
  • в огледалото на живота
Хелсън,сърдечно благодаря bouquet

Общи условия

Активация на акаунт