Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 671
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
ZinaSt, а защо толкова често се налага да освобождавате хора? В същото време постоянно говориш за наемане на персонал. Или това с наемането е било преди? Не се справят ли? Или свивате разходите? Thinking

Това с шестте масимум не вярно. Wink. Но не ми се спори за обезщетението по чл.331. Защото знам, че има хора, за които това е непостижим лукс.
Някои отворени български работодателчета, знайни и незнайни ЕТ и ООД-та, дори не прибягват често до тези минимум 4 заплати. Хората се свиват и приемат нещата. По градчетата с голяма безработица даже не смеят да си мислят за съкращение по този член. Каквото шефа каже. Разправия да няма. А шефът е някакъв мизарен дриШльо, дето не се знае след 10 години ще го има ли изобщо на манежа или не. Видяхме какво стана с много отворените играчи в строителството от преди 2008-ма. Какво? Ами просто ги няма.

А сега де! Откъде пък реши, че често освобождаване хора? Аз просто рзвих хипотеза, с която илюстрирах, че не винаги увеличението на заплатата зависи от желанията на шефа.
Иначе, да. За близо 20 години стаж съм освободила доста хора. Работила съм за няколко работодателя. Но да освобождаване често хора....Последно преди 2 години се наложи.
Свободни позиции също няма много. Една-две годишно. Просто няма текучество при нас (въпреки нулевите увеличения на заплатите).
Честно, в първия момент реших, че ме обърка с някоя друга колежка.

А това за 6-те заплати е прилежно записано в КТ.

То стана като моя случай, дето изглеждало, че само кандидаствам и получавам обаждания. Grinning

# 646
А сега де! Откъде пък реши, че често освобождаване хора? ............

А това за 6-те заплати е прилежно записано в КТ.

Ами защото спомена "от години го правя" и че вски път продължава да ти е все така неприятно. Просто самото изречение оставя с впечатление, че се случва често.
Ако някойси мисли, че на нас ни е приятно да освобождаваме хора...много се лъже. От години го правя и продължава всеки път да ми е ужасно преживяване. Хем никога не е било грубо.
Инак чудесно ако не е така. Разбрах - имаш предвид сборния си опит като... нямам представа всъщност... вероятно като HR. Peace

За 6-те заплати като максимално обезщетение по чл. 331 ли говорим? За него ли казваш, че е надлежно описано в КТ? Не могат да бъдат повече от 6 изплатените от работодателя заплати?
Горна граница не е предвидена в КТ, ZinaSt. Това е изгоден за служителя начин за прекратяване на трудовите взаимоотношения. И затова всеки е позачитал тук-там. Често и най-обикновеният служител. Та и аз в това число.  Blush

# 647
Защо ме търсиш? Назад съм описала много подробно откъде идват 6-те заплати. Да, по КТ таван на обезщетението по 331 няма. Но след като, отново по КТ има таван на обезщетението, което може да получи служителя по съдебен ред...повечето работодатели могат да съберат 2 и 2.

# 648
Един вид като най-често случващо се. Така съм съгласна.

Защото помня, че когато навремето в работата направиха голямото съкращение, имаше хора с доста над 6. Единият случай беше майка, която съкратиха след края на второто ѝ майчинство. Момичето открито влизаше от майчинство в майчинство. Заби на очи, но пък и тя си знаеше изглежда възможностите. Друг случай беше трудоустроен човек. На устата му винаги беше "Мен не могат с пръст да ме пипнат". Е, пипнаха го. Но си платиха скъпо. Мисля 9. Трети служител на по-висока длъжност се затръшка за причинен шок, неочакваност на нещата, понеже месец преди това беше пращан на дълго обучение в Европа. Било гавра, не бил подготвен. 8 на него. Жена му, в знак на солидарност, си подаде сама молба за напускане. Тя също получи обезщетение. 4, но получи.
Боже, като си помисля каква година беше. Масова сеч. Тогава много хора изтрезняха. Намахани счетоводителки. Тази била с английски, другата - с второ висше, третата... не знам си какво. Заминаха си безследно. Няма незаменими служители. Периодично човек бива да го напомня сам на себе си.

Този член от закона е добре да се знае от хората. За съжаление инициативата за него принадлежи само и единствено на работодателя. Но дето се казва - може да му подшушнеш на последния, че при този вариант няма да създаваш проблеми.  

# 649
Това, което описваш, може да се случи в държавната администрация, рядко в частните фирми, където или те съкращават, или ти сам си напускаш по "собствено съгласие".

В бившата ми фирма, когато някой станеше неудобен за началството, по една или друга причина, не го махаха. Обаче почва тормозът - допълнително работа, крясъци, недоволство, оставане извънредно и т.н., да не изброявам повече. Рано или късно неудобният си тръгва....всеки има праг на издържливост.

# 650
Мен също ме освободиха с 4 заплати обезщетение от частна фирма.

# 651
Момичета, включвам се във връзка с дискусията по темата за уволняването!
Точно в момента имам нужда от помощ със семеен казус. Шефът на майка ми поне един-два пъти на месеца й обяснява, че ще я уволнява. Само дето няма да закрие работното й място, в това съм повече от сигурна. Т.е. Ако я съкрати и веднага назначи друг човек би било основание за повдигане на жалба за обезщетение, нали?
Не говоря за дисциплинарно уволнение. Ако не друго, майка ми си е изрядна в работата.
Освен вариантът за 331 теоретично по какъв друг член би могъл да я уволни, който би й навредил? Говорили сме с нея да не подписва прекратяване по взаимно съгласие.

# 652
Може да съкрати длъжността. Новият човек може да бъде назначен на различна длъжност, дори и да изпълнява същите задължения. Другият вариант е да изчака 2 мес., в които тя може да заведе дело и после да назначи нов служител.
За съжаление, решат ли да те разкарат, ще намерят начин. Tired

Една приятелка скоро имала неприятен разговор, при който я принудили да разпише /поне са я съкратили, та може на борсата да иде/. Шефът й казал - Ако не подпишеш, ще намеря начин да те уволня дисциплинарно, така че по-добре си тръгни сега с добро.
Цялата работа, че си води негов човек за мястото на малко по-различна длъжност като наименование.  Tired

# 653
Е по-различна длъжност от продавач-консултант в малък магазин - трудно. Laughing
Няма да тръгне според мен да й прави мръсно. Не на 100, но на 90% съм убедена. Не желая да коментирам конкретно защо.
Просто не съм наясно с всички "финтове" по уволняването на служител. Питам за легалните начини. Нелегалните и измамите не го коментирам в момента. Ако се стигне до там, проблемите после ще са сериозни и за него. Wink

# 654
Четете тук за реда, по който трябва да се правят дисциплинарни уволнения.
Интересно четиво. Особено поучително за разни ербап работодателчета.
Не се занимавайте с евтините плашенки на разни ЕТ или с приказки наизуст в стил "една жена каза".

# 655
emerald_eyes - по-добре би било да се споразумеят някак си, защото винаги може да я обвини в кражба на пари или стоки и после иди да обясняваш, че нямаш сестра. Аз бих съчинила и отпечатала примерно една жалба до ИТ за тормоз и заплахи от работодателя и бих я показала на шефа с въпроса - ше се разберем ли или да подавам жалбата и да си взимам болничен. И това е някакъв вид шантаж, но мисля, че е единствения дори и минимално печеливш ход. Печеливш дотолкова, че може и евентуално да въздейства на р-теля да я освободи по добър начин и да й плати обезщетение. Вероятността за това според мен е 20%. Много по-вероятно е да я отреже и да стане лошо. Аз лично не вярвам в правораздавателната с-ма в БГ и мисля, че дори и да си прав и невинен - да тръгнеш да се жалваш и да се съдиш е безкрайно трудно и скъпо упражнение с малък шанс за успех. Ако става въпрос за някакви мизерни пари, по-добре майка ти да си спести проблемите и да си запази здравето и нервите, те са по-скъпи.

# 656
Четете тук за реда, по който трябва да се правят дисциплинарни уволнения.
Интересно четиво. Особено поучително за разни ербап работодателчета.
Не се занимавайте с евтините плашенки на разни ЕТ или с приказки наизуст в стил "една жена каза".

Наясно съм, че дисциплинарното уволнение не е току-така. Но как се доказва примерно:

"3. системно нарушаване на трудовата дисциплина

4.злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения

5.ощетяване на клиентите от работника или служителя чрез измама в качество, тегло, цена на предлаганата стока или услуга –нужно е в случая да има подадени сигнали от клиенти

7.други тежки нарушения на трудовата дисциплина"

Да, доказва се с протокол, ама свидетели като нищо ще си намери. Неговата дума срещу моята. Особено пък, ако има подкрепата на други работници и адвокати, познай!!!

Уволнението се обжалва в срок 2 мес., което ще рече съдилища и т.н., независимо, че е освободено от такса, нали трябва да си платиш на адвокат.

Както и да е, варианти много, но истината е, че щом не те искат, по-добре да си тръгнеш.  Tired

# 657
За измама на клиенти - да се види по фактура. И протокол. Другото е една жена каза.
Разпространяването на поверителни за него сведения - свидетели. И да покаже документ черно на бяло, че служителят е запознат с това кое е поверително. Евентуално да покаже правилник за вътрешния ред.

Истината е, че ако не те искат трябва да си тръгнеш, за да е по-лесно на пишман работодателя, който няма 4 твои брутни заплати в джоба си, за да си стиснете все пак ръцете на тръгване. Работодател, за който това са адски много пари... пИши го бЕгАл. Не забравяй, че и служителят за престоя си там все ще да се добрал до някои леееки нарушения от страна на т.нар работодател.

Трудовите дела вървят по особено ускорена процедура. Просто на малко хора им стиска. И разбираемо. Права си, Natali - това са нерви, пари все пак за адвокат. Но ако работодателчето се е осрал по всички параграфи... защо не? Българският работодател е масово просто един гнусар, който печели от това, че на 30 човека ще даде по 200 лева по-малко отколкото би било добре да им даде.

В крайна сметка и да се откаже човек от дело, добре е поне да се ослушва за всякакви нередности. Отмъщението е ястие, което се сервира студено.

# 658
Това, което говорихме с нея е, че няма как току - така да я уволни, без да влезе в нарушение или без да й плати обезщетение. И без тя да се подпише сама разбира се. Има причини да искаме да знаем възможностите.
Прочетох КТ в частта с освобождаване от работодател, но знам, че в темата има хора, които са доста навътре в нещата и може да пропускам нещо. Simple Smile
Пак казвам - ако тръгне да й инсценира някакви неща, няма да му мине номерът толкова лесно. Просто няма да го оставим. Свидетели могат да се намерят и от двете страни, ако това ще е драмата. Някои от най-дългогодишните клиенти вече са близки с майка ми. Wink

# 659
Здравейте,искам да поставя нещо тук което копирах от сайта Кариери,може би ще е полезно на всички нас търсещите работа

>На интервюто за работа например е важно вие първи да харесате човека срещу вас, защото дори и да не го осъзнавате, в тогава вашето поведение се променя и ви е много по-лесно да накарате и човека срещу вас да ви хареса, разказа той. Може би точно затова е хубаво да кандидатствате на места, които ви харесват - ще можете да сте по-убедителни, че вие сте точният човек. И обратно - ако не харесате човека срещу вас, може би това е сигнал, който да ви накара да се замислите дали това е вашето място.>

Общи условия

Активация на акаунт