Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 701
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Заплатата не се определя само от търсенето и предлагането на работодателя, а и от търсенето и предлагането на целия пазар.

Съвсем точно.
Ти може да искаш и очакваш 2000лв, но заплащането за твоята сфера да е 600-700лвл.
Ами ясно е, че няма да си доволен.

Оникс, къде ги чете тези неща? То няма много HRи в темата, а те не са показател за работата като цяло на такива хора. Simple Smile

# 586
Заплатата не се определя само от търсенето и предлагането на работодателя, а и от търсенето и предлагането на целия пазар.

Напротив. Пазарът не е определящ. Една позиция може да е с една стойност при един работодател и със съвсем друга стойност при друг. Съответно и заплатата за тази позиция ще бъде различна. Но различни ще са също изискванията и натоварването.

Т.нар. „пазар“ е един напълно спекулативен термин. Първо, защото на пазара има едни средни възнаграждения, които обаче само много детайлни проучвания могат да разшифроват. Средна заплата от 500 лева може да значи, че реално се плаща между 450 и 550 лева. Но също така може да значи, че се плаща между 400 и 900 лева. Т.е. данните от пазара не значат нищо сами по себе си.

Заплащането се определя основно на база мястото на позицията в конкретната фирма, ползите които този служител носи на фирмата (в сравнение с аутсорс на задачите например или допълнително заплащане на вече наети служители, за да покрият и тези задължения) и най-вече възможностите на фирмата.

Т.нар. пазар може да е само ориентир. Но много малко са работодателите, които дават пари, за да участват в сериозни проучвания. И дори и тогава данните са доста мъгляви.

Замислете се за една позиция, за която можете да кажете какво е „пазарното“ заплащане. Ще ми е интересно да чуя мнения.

# 587
ZinaSt, не си напълно права.
Нека разгледаме една сфера и съответно заплащането в нея.
В град има Х-фирми с еднаква сфера на дейност. Нито една от тях не може да си позволи да дава много над, или много под "средната" заплата за областта.
В единият случай няма да е конкурентноспособна, в другия, ще търпи загуби, заради изкуствено надути заплати.
В тези случаи работодателите започват да си играят със социални придобивки, ипредоставянето на купони за храна, изплащането на суми за транспорт, или осигуряването на собствен такъв, и др.

# 588
  • на последния етаж
И какъв е отговорът на въпроса за очаквано заплащане, след като работодателите така или иначе имат предвиден бюджет за позицията, а търсещият не е наясно какви са нивата в съответната компания и хем не иска да се подцени, хем да се изхвърли. Нивата наистина варират много. И то в международни компании.

# 589

Напротив. Пазарът не е определящ. Една позиция може да е с една стойност при един работодател и със съвсем друга стойност при друг. Съответно и заплатата за тази позиция ще бъде различна. Но различни ще са също изискванията и натоварването.

Т.нар. „пазар“ е един напълно спекулативен термин. Първо, защото на пазара има едни средни възнаграждения, които обаче само много детайлни проучвания могат да разшифроват. Средна заплата от 500 лева може да значи, че реално се плаща между 450 и 550 лева. Но също така може да значи, че се плаща между 400 и 900 лева. Т.е. данните от пазара не значат нищо сами по себе си.

Заплащането се определя основно на база мястото на позицията в конкретната фирма, ползите които този служител носи на фирмата (в сравнение с аутсорс на задачите например или допълнително заплащане на вече наети служители, за да покрият и тези задължения) и най-вече възможностите на фирмата.

Т.нар. пазар може да е само ориентир. Но много малко са работодателите, които дават пари, за да участват в сериозни проучвания. И дори и тогава данните са доста мъгляви.

Замислете се за една позиция, за която можете да кажете какво е „пазарното“ заплащане. Ще ми е интересно да чуя мнения.

Аз ти говоря за пазар на труда, а ти ми говориш за статистики.
Ще ти го обясня с пример.
Ако един работодател предлага заплата 500 в един град (защото хората там нямат избор и биха работили за такава), в друг град той ще прердложи за същата работа заплата от 2000, защото никой няма да му се навие да му работи за по-малко.

# 590
Не само захаросаните отговори си личат. Всичко си личи. Дори и тези, които имат планове за бебе си личат, по въпросите които задават. Личат си по това, кое изслушват с по-голямо внимание. Обикновено тях ги интересува осигуряването, дали се остава след работа....едни такива, несъвместими с майчинство и малко дете неща. Не питат какви са възможностите за развитие например.

По тази логика и за мен може да реши някой, че планирам бебе. Нито ми е приятно да работя безплатно редовно 10-11 часа вместо 8-те по договор, нито съм съгласна да ме осигуряват на минимума. И предполагам, че всеки след определена възраст е така. То като ти се случи да лапаш мухите, защото 2 седмици (не дай, Боже, и повече) си бил в болничен, а те осигуряват и ти изплащат болничните върху много различна от реалната сума или искаш да напуснеш и се оказва, че обезщетението ти за безработица не стига само да си платиш наема или вноската по ипотеката, защото са ти плащали под масата, много живо започваш да се интересуваш от осигуровките.

# 591
  • София /Абсурдистан
За мен въпросът как се виждам след 5г. е откровено малоумен. Живеем в най-несигурната стрна в ЕС, утре не се знае дали фирмата ще я има изобщо, или ще фалира в идните 5 месеца, а аз може и да се виждам и като неин генерален директор след 5г, ама каква полза да си говорим глупости.

# 592
Бе тя и Европата не се знае вече колко е сигурна.

Това с осигуровките на минимума върлува определено най-вече в чисто българските компании за съжаление. Или от чуждоземските - сред италиански и гръцки. Не знам как не могат да ги заставят с нещо.

Sesylle, питам, защото сякаш съм мяркала, че ходиш по интервюта из държавната администрация и останах с впечатлението, че си търсиш работа. Пък после странно ми се забоде в окото чуденето ти за кандидатите какво искат - червен килим ли да им разпънат.
Полезно и за двете страни е да помнят, че интервюто е ДВУстранен процес на одобрение/неодобрение. Никой не бива да се държи така сякаш е в силната позиция. За да не стане смешен, когато от другата страна внезапно му кажат: "Разговорът приключи. Успешен ден."

# 593
Аз лично съм го срещала и в турска компания.

# 594
Защо ме търсиш, подкрепям мнението ти!

Peace

И, ако работодателите искат можещи и знаещи служители, трябва да започнат да ги ценят и уважават, дори и от самото интервю.
Не да ти се казва колко са велики, но повече от еди колко си не можели да си позволят, че и трябвало да им влезеш в положението.... Ами и аз искам да живея в къща в Драгалевци, ама не мога да отделям за наема /или ипотеката и затова живея в панел. На мен никой не ми влиза в положението.... Mr. Green
Като искаш добър кадър, ще предлагаш добри условия.
Като не можеш да си го позволиш, няма да се оплакваш, че не са достатъчно квалифицирани или че бягат при по-добро предложение. Peace

А това за червения килим е леко обидно, дано не го показваш пред хората, които интервюираш. /към Sesylle/ Shocked

# 595
Срещала съм хора, които предпочитат осигуровки на.минимум и плащане.под масата. И не са никак малко.

# 596
За мен въпросът как се виждам след 5г. е откровено малоумен. Живеем в най-несигурната стрна в ЕС, утре не се знае дали фирмата ще я има изобщо, или ще фалира в идните 5 месеца, а аз може и да се виждам и като неин генерален директор след 5г, ама каква полза да си говорим глупости.

+1

Последна редакция: пн, 14 ное 2016, 19:10 от Аktivity

# 597
Има позиции, за които има сигурност (относителна), има и такива, за които не се търси сигурност. Като цяло пълна сигурност няма в нищо.

# 598
Въпросът "Къде се виждате след 5 години?" цели да чуе вашите очаквания и желания, не да бъдете ясновидци. То е ясно, че фирми и обекти се затварят, но това няма как да се знае от вас, а и никой не го очаква.

# 599
Бих искала да повдигна въпроса за интригите на работното място  Confused

Общи условия

Активация на акаунт