Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 691
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Който иска да ти двигне заплатата, го прави без да ти обещава. Аз лично никога не съм се интересувала ще ми вдигат ли заплатата като започвам някъде работа. Ако ме оценят, ще го направят. Ако не го направят, няма да ме задържат дълго или пък и аз толкова ще си гледам работата.

# 616
Аз влизам да се похваля , докато търсех работа и бях подала на 2-3 места за стажант в аптека , понеже съм студент по фармация , щастието ми се усмихна от друго място.
Интерсно ми беше станало и бях подала документи за студентска практика от МОН.
 Вчера следобед работодателката се обади  и ми каза , че са ме одобрили.
Следва разговор с академичен наставник , посещение да видя аптеката и изготвяне на график.
Та съветвамвсички не спирайте да вярвате!!

# 617
ZinaSt, не знам защо се хващаш за всяка една дума буквално.
От позицията на HR звучиш компетентно, но когато се намесват и икономически, и финансови принципи, струва ми се нямаш чак толкова добри познания.

За желаното заплащане съм съгласна. Човек назовавайки сума, трябва да е преценил под какъв минимум не може да падне.
Ако желаното от него заплащане не може да му се осигури, тогава ще премине на варианта да каже колко най-малко може да си позволи да получава.

# 618
ZinaSt, не знам защо се хващаш за всяка една дума буквално.
От позицията на HR звучиш компетентно, но когато се намесват и икономически, и финансови принципи, струва ми се нямаш чак толкова добри познания.

За желаното заплащане съм съгласна. Човек назовавайки сума, трябва да е преценил под какъв минимум не може да падне.
Ако желаното от него заплащане не може да му се осигури, тогава ще премине на варианта да каже колко най-малко може да си позволи да получава.

Интересно как го прецени. Както и да е. Струва ти се.
Имам доста повече финансов и банков опит (и образование) от HR-ски. А HR-ският ми не е никак малко. В този форум започнах преди 11 години, точно в Майчинството счетоводно.

Иначе, и аз не знам. Може би предпочитам да се захвана за всяка дума буквално, отколкото да правя предположения за компетентността на хората на база напълно мъгляво и необосновано "струва ми се".

Любопитно ми е твоите познания по "икономическите и финансови принципи" какви са, та ти дават увереността да преценяш познанията на останалите и то на база няколко поста.

# 619
На мен казаното за санитарния минимум ми допада. Хубаво е ако хората свикнат да си го изчисляват сами за себе си и после да не се срамуват да го казват на интервю.
Аз си го знам и казвам, но вътрешно винаги пък винаги съм имала усещането, че им е висок. Мисля само от Каргил ми бяха казвали, че не е проблем.

Впрочем какво стана с тях? С Cargill? Продължават ли с многобройните обяви?

# 620
Който иска да ти двигне заплатата, го прави без да ти обещава. Аз лично никога не съм се интересувала ще ми вдигат ли заплатата като започвам някъде работа. Ако ме оценят, ще го направят. Ако не го направят, няма да ме задържат дълго или пък и аз толкова ще си гледам работата.

Понякога се чудя в кой свят живеете и в какви фирми работите.

Аз много искам всеки месец да вдигам заплатите на служителите си с по 300 лева. Ама не може. Има си годишен бюджет и той казва колко мога. Въпросът е че, ако много ценен служител ми каже, че напуска за по-висока заплата, аз мога и да уволня някой друг и с тези пари да увелича заплатата на по-важиня ми служител. Мога и по друг начин да реорганизирам, но да намеря пари. Въпросът е, че това е екстремно положение. И може да случи ведниж. Втория път вече, ще трябва да му пожелая всичко добро.

Само собственик на фирма може да си позволи да увеличава "ако иска". Всички други шефове работят с бюджет. И за да дадат на един - трябва да вземат от другаде. Това е. Няма "ако иска".

# 621
 ZinaSt, не съм твърдяла обартното. Била съм и на места, където е било невъзможно да ми вдигнат заплатата, но там и дума не е можело да става за обещания. Ние тук говорим за случаите с обещания.

# 622
ZinaSt, казах "струва ми се", което както и ти изрази е чисто предположение.
Няма как да съдя по друго, освен по изказванията ти.
По образование аз също съм финансист и опит имам достатъчно. Това трябва да ти стига като отговор.

# 623
....
Ако желаното от него заплащане не може да му се осигури...........
рядко се "осигурява" това, което иска кандидат, освен ако "желаното" не е много ниско. Затова е добре да се каже по-високо с някакви уговорки. Това при условие, че си приемлив кандидат и отговаряш на всичките изисквания. Питат те колко си взимал на предишната работа - казваш нещо от рода на: ".... 1200лв чисто, но там задълженията ми бяха много, работех по 12-13 часа и събота ... а тук при тези условия бих се съгласил в началото на... момент да си помисля - може би 900-1000...." примерно...  Grinning Интервюиращият се изнервя и пита - е, колко точно 900 или 1000??? казваш - ами, добре де, нека да са 950, нето, компромисно решение... Понеже по принцип са стиснати, а и HR-рите получават бонуси ако уредят качествен и евтин материал.
А за обещанията - ако не си ги изпълняват и нещата не ви устройват - ставаш и си заминаваш, какво толкова.

# 624
Фри, не е задължително работодател да предлага ниско заплащане, несъответстващо с желанията на кандидата.
Случва се и кандидата от страх, да назове по-ниска от предвидената за тази позиция сума.
За договорката нето-бруто, трябва да се внимава.
Да не се окаже, че после са го назначили на бруто сумата, която той е пожелал като нето.

# 625
....Въпросът е че, ако много ценен служител ми каже, че напуска за по-висока заплата, аз мога и да уволня някой друг и с тези пари да увелича заплатата на по-важиня ми служител. Мога и по друг начин да реорганизирам, но да намеря пари. Въпросът е, че това е екстремно положение. И може да случи ведниж. Втория път вече, ще трябва да му пожелая всичко добро.

Само собственик на фирма може да си позволи да увеличава "ако иска". Всички други шефове работят с бюджет. И за да дадат на един - трябва да вземат от другаде. Това е. Няма "ако иска".

Да уволниш?
Ех, правилни неща говориш понякога, ZinaSt. Но дано в случая машинално използваш тази дума. Ако един работодател спазва трудовото законодателство не е ли трудно да уволниш служител? Аз не съм HR, изобщо не съм толкова голяма работа. Но нашето ТРЗ ми е казвала, че това е дяволски трудно ако спазваш законите. Та не знам...

Инак за бюджетите ще се намеся. Принципно да, точно така е - има си заложени параметри. Но обикновено тези неща първо са в по-големи компании. ЕТ Минчо Минчев и подобните в 90% от случаите увеличават хаотично. "На този толкова, на другия по-малко. И това новото маце... охххх... дай и на нея коледен бонус, нищо, че започна през септември.".
Второ те никога не са премерени до лев, сто или дори 1000. В големи компании бюджети има и се одобряват поне година по-рано. Поне. Оставя се и малко аванс за мърдане. Никога не се знае дали няма да стане нужда от наемане на нов човек. Местният изпълнителен директор може да използва този толеранс, за да увеличи някому заплатата с 500 лева нетно докато всички останали получават стандартните си 3 или 5% годишно увеличение .
Мисълта ми е, че бюджетно нещата рядко са фиксирани чак толкова.

# 626
....Въпросът е че, ако много ценен служител ми каже, че напуска за по-висока заплата, аз мога и да уволня някой друг и с тези пари да увелича заплатата на по-важиня ми служител. Мога и по друг начин да реорганизирам, но да намеря пари. Въпросът е, че това е екстремно положение. И може да случи ведниж. Втория път вече, ще трябва да му пожелая всичко добро.

Да уволниш?
Ех, правилни неща говориш понякога, ZinaSt. Но дано в случая машинално използваш тази дума. Ако един работодател спазва трудовото законодателство не е ли трудно да уволниш служител? Аз не съм HR, изобщо не съм толкова голяма работа. Но нашето ТРЗ ми е казвала, че това е дяволски трудно ако спазваш законите. Та не знам...

Скрит текст:
Не, не я използвам машинално. Има достатъчно законни начини да се прекрати договор на служител, които не са нито трудни, нито некоректни към служителя. Аз например, в описаната от мен ситуация, когато освобождавания служител няма пряка вина за прекратяването на правоотношението, предпочитам чл.331 от КТ. Така хем човекът получава няколко заплати, хем си има пълни права в БТ, ако реши да се запише там, хем на годишна база аз мога да си спестя до 8 негови заплати (зависи кога се случва освобождаването), които да разпределя между останалите в отдела.

Извън тази хипотеза, КТ предвижда достатъчно възможности работодателят да прекрати договор, стига да има основание за това и да може да защити това си основание. Т.е. да изпълни мотивите си със съдържание. Налагало ми се е. Правила съм го. Не, не е дяволски трудно.

Надявам се "вашето ТРЗ" не прекратява договори, погазвайки законите, защото спазването им и се струва дяволски трудно. Би било много неприятно липсата на умения у един служител да водят до ощетяване на други.

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 16:16 от ZinaSt

# 627

Второ те никога не са премерени до лев, сто или дори 1000. В големи компании бюджети има и се одобряват поне година по-рано. Поне. Оставя се и малко аванс за мърдане. Никога не се знае дали няма да стане нужда от наемане на нов човек. Местният изпълнителен директор може да използва този толеранс, за да увеличи някому заплатата с 500 лева нетно докато всички останали получават стандартните си 3 или 5% годишно увеличение .
Мисълта ми е, че бюджетно нещата рядко са фиксирани чак толкова.

В някои компании е така, както казваш. Но те са малцинство и предимно в IT сектора. В други обаче масово има забрана за ръст на разходите в бюджетите. Т.е. бюджета ти за заплати тази година е колкото е бил миналата. Максимум да разрешат 0,6% увеличение заради класа прослужено време. Тогава какво правиш? Как мотивираш и как наемаш?
Аз бюджет за 5% увеличение на заплатите плюс толеранс не съм имала от години, а ти говориш за това като едва ли не за минимум някакъв, който по принцип съществува навсякаде. Няма такова нещо.

# 628
ZinaSt, служителят не е длъжен да се съобрази с предложените му 4заплати като обезщетение. Така че не е задължително да си спестиш 8заплати. Simple Smile

# 629
ZinaSt, спокойно. Не всичко е както в твоята компания. Нито както в тази, в която работя аз или Селика, или Фри. Нека не забравяме това все пак. То те не са съвсем съотносими нещата де. Най-малкото аз не съм собственик, нито управител. Ти явно си. Защото говориш от първо лице. Докато аз съм просто една малка мишчица на заплата.  Simple Smile

Скрит текст:
Споделеното е от гледна точка на собствения ми трудов опит при конкретен работодател. И настоящ. Но това е чудовищно голяма корпорация. Колкото и да ги оплюваме в момент на афект... стараят се хората всяка година с 3% поне да догонват инфлацията. 500-те лева годишно не съм измислила впрочем. Имам колега с точно толкова годишно увеличение. Но не мога да си кривя душата - натоварен е с твърде много работа, а явно няма шансове за издигане. Той знае това. И те също. Той си иска - и получил е. Явно са компенсирали и натовареността му, и факта, че няма изгледи за израстване.
Не сме IT сектора. Има и доста други печеливши бизнеси. Знаеш това.

Чл. 331 са го чували даже и малките деца. Да, точно по него махат хора при нас. ТРЗ-то не знам кое как е правила. Но тя беше изключително скромна жена с много опит. Пенсионира се миналата година. Съмнявам се да е била некомпетентна. Малко хора след 60 получават ласкави предложения да останат на работа на същата заплата. Въпреки възрастта си. Жената вземаше 2000 лева почти. Нетно. Едва ли са ѝ я давали защото е срещала трудности със спазването на закона.

Общи условия

Активация на акаунт