Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 688
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
ZinaSt, служителят не е длъжен да се съобрази с предложените му 4заплати като обезщетение. Така че не е задължително да си спестиш 8заплати. Simple Smile

Нито той е длъжен да се съобрази с предложението, нито аз съм казала, че трябва да са 4. Къде съм казала, че трябва да се съобрази? Нещо пак ти се е сторило май?

Те са минимум 4. Максимум няма. Въпрос на преговори.

Има обаче нещо друго. Нещо като естествен таван, наложен от съдебната практика. Ако служител оспори освобождаването си в съда, ще му бъде изплатен пропуснатия доход, за времето през което е останал без работа, но не повече от 6 месеца. Т.е. КТ казва минимум 4 заплати, но реално, максималното обезщетение, което освободен служител може да получи е 6 заплати. Доста често се получава дилемата - 4 заплати сега веднага или 6 след месеци и дела....Ти кое би избрала?

Да не говорим, че повечето работодатели направо предлагат 5-6 заплати, за да я няма и тази дилема. Това е маскимума, който може да се получи. Да, служителя може да откаже. Но ако работодателят има нужда да освободи този служител, той няма избор и ще го направи. Дори и с риск от последващо дело. Като ти се налага - налага ти се. Отново няма искам - не искам.

Ако някойси мисли, че на нас ни е приятно да освобождаваме хора...много се лъже. От години го правя и продължава всеки път да ми е ужасно преживяване. Хем никога не е било грубо. Винаги с разбиране, с прегръдки, сбогувания и т.н. И пак е гадно.

# 631
ZinaSt, а защо толкова често се налага да освобождавате хора? В същото време постоянно говориш за наемане на персонал. Или това с наемането е било преди? Не се справят ли? Или свивате разходите? Thinking

Това с шестте масимум не вярно. Wink. Но не ми се спори за обезщетението по чл.331. Защото знам, че има хора, за които това е непостижим лукс.
Някои отворени български работодателчета, знайни и незнайни ЕТ и ООД-та, дори не прибягват често до тези минимум 4 заплати. Хората се свиват и приемат нещата. По градчетата с голяма безработица даже не смеят да си мислят за съкращение по този член. Каквото шефа каже. Разправия да няма. А шефът е някакъв мизарен дриШльо, дето не се знае след 10 години ще го има ли изобщо на манежа или не. Видяхме какво стана с много отворените играчи в строителството от преди 2008-ма. Какво? Ами просто ги няма.

# 632
Какви заплати, какви 5 лева.

Съкращават те и това е!
Има вариант дори и да не те съкратят, ти сам да си напишеш молбата, даже и на борса да нямаш право! Пълно е с мизерни работодатели, особено в провинцията, където хората нямат избор!  #Cussing out

# 633
ZinaSt, ти лично написа как като освободиш служител и си спестяваш 8негови заплати.
Нямам желание за повече реплики към теб.

# 634
Аз малко не по темата, но как да кажа, по-културно и меко, на колега, че понамирисва на пот и манджичка.

# 635
  • София
Ако в бюджета на фирмата има планирани за година 12 заплати за един служител, то като му изплатиш 4-те заплати, остава бюджет за 8 заплати, ако сте се разделили в началото на януари. Тези пари се пренасочват към заплатите на останалите или към каквото шефа прецени.
Не виждам драма.

Аз се радвам по-скоро, че наистина има фирми, които не действат като цитирания от Натали начин.

# 636
  • тук-там
Ако в бюджета на фирмата има планирани за година 12 заплати за един служител, то като му изплатиш 4-те заплати, остава бюджет за 8 заплати, ако сте се разделили в началото на януари. Тези пари се пренасочват към заплатите на останалите или към каквото шефа прецени.
Не виждам драма.

А, разходите за наемането на нов човек? Обучение, грешки..? newsm78

# 637
  • София
Нали беше обяснено вече? Конкретната хипотетична ситуация беше, че на фирма Х и трябва нов служител на друга позиция, но бюджет в повече няма и трябва да се намери начин да бъде назначен в конкретната година. Не е невиждан казус, по-скоро много рядко сме в обувките на тези, които това го работят.

# 638
Wild_rabbit, ти пък...кой ще ти се занимава с обучение и изчисляване евентуалните загуби при грешки на нов служител. Simple Smile
Важното е да се освободи един, за да се намери местенце за друг. Simple Smile

В@ня, той начинът, както се обясни тук, е да се освободи друг служител, за да се назначи нов. Simple Smile `Щото пари няма...Simple Smile

# 639
  • София
Ами не беше точно това казусът, но както и да е. Чешем си клавиатурите тук.
Хубаво е все пак да приемем,че казуси има в разнообразие наброяващо хората, ходещи по земята и личният ни опит не изчерпва всичко, което е възможно да се случи под небето.

# 640
Кинтите за обучение не са в обсъжданите бюджети за заплати.

# 641
Не виждам драма.

А, разходите за наемането на нов човек? Обучение, грешки..? newsm78
Е нали го освобождава, за да останат с един по-малко. Какъв нов човек?

# 642
ZinaSt, а защо толкова често се налага да освобождавате хора? В същото време постоянно говориш за наемане на персонал. Или това с наемането е било преди? Не се справят ли? Или свивате разходите? Thinking

Това с шестте масимум не вярно. Wink. Но не ми се спори за обезщетението по чл.331. Защото знам, че има хора, за които това е непостижим лукс.
Някои отворени български работодателчета, знайни и незнайни ЕТ и ООД-та, дори не прибягват често до тези минимум 4 заплати. Хората се свиват и приемат нещата. По градчетата с голяма безработица даже не смеят да си мислят за съкращение по този член. Каквото шефа каже. Разправия да няма. А шефът е някакъв мизарен дриШльо, дето не се знае след 10 години ще го има ли изобщо на манежа или не. Видяхме какво стана с много отворените играчи в строителството от преди 2008-ма. Какво? Ами просто ги няма.

А сега де! Откъде пък реши, че често освобождаване хора? Аз просто рзвих хипотеза, с която илюстрирах, че не винаги увеличението на заплатата зависи от желанията на шефа.
Иначе, да. За близо 20 години стаж съм освободила доста хора. Работила съм за няколко работодателя. Но да освобождаване често хора....Последно преди 2 години се наложи.
Свободни позиции също няма много. Една-две годишно. Просто няма текучество при нас (въпреки нулевите увеличения на заплатите).
Честно, в първия момент реших, че ме обърка с някоя друга колежка.

А това за 6-те заплати е прилежно записано в КТ.

# 643
ZinaSt, ти лично написа как като освободиш служител и си спестяваш 8негови заплати.
Нямам желание за повече реплики към теб.
Дано така да си остане. И аз нямам желание да ме репликираш повече.

# 644
Wild_rabbit, ти пък...кой ще ти се занимава с обучение и изчисляване евентуалните загуби при грешки на нов служител. Simple Smile
Важното е да се освободи един, за да се намери местенце за друг. Simple Smile

В@ня, той начинът, както се обясни тук, е да се освободи друг служител, за да се назначи нов. Simple Smile `Щото пари няма...Simple Smile

Ако все още говорим за моя хипотетичен казус (че от свободни интерпретации не мога вече да го позная), ставаше дума да се освободи един служител, за да се освободят средства за увеличение на заплатата на друг/и. Всички служители са вече наети такива. Нови не се предвиждат.
Интерпретациите са щури, верно. Да се освободи място за някой си....разходи за обучения....

Общи условия

Активация на акаунт