Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 654
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Да, дипломация и възпитание, но не и честност! Не си излъгала, но си заобиколила истината. Именно затова не разбирам тези съвети за честност! Честност е да си кажеш нещата така, както са. Другото е възпитание. Именно него предпочитам аз!  Peace

Възпитание и заучени отговори - звучи като идеалната формула за спечелване на работа.
Ама не е точно така. И не, дипломацията не е заобикаляне на истината. Защото истината дипломатично изказана често звучи доста по-силно по принцип, впечатляващо. Иначе кандидатът става един от многото.
Клишетата на мен ми звучат като "не мога да се изказвам", "нямам собствено мнение", " досадно ми е" и т.н. подобни в зависимост от изражението и интонацията.

Не забравяйте и друго - шефовете в един бранш често се познават, та... Лъжата много лесно може да излезе с един телефонен разговор.

# 736
Благодаря за отговорите. Реших, че ще кажа истината, но в по-мек вариант. Нещо като: "Прехвърляне на работата от други отдели, и като следствие се забавям в изпълнението на преките си задължения; намеса в работата ми на оперативно ниво (което ми е голям проблем); често звънене след работно време, за да свърша нещо." Според мен е достатъчно.

# 737
Да, тъкво работодателят ще е наясно к какво не би била съгласна.

# 738
Момичета...чета ви непрекъснато,без да се включвам.
Идвам да разкажа за скорошно интервю,което  ме изуми.
От скоро съм в Сф и така започнаха св-та да се разпращат за всяка по сносна позиция в близост.
Изпратих си кандидатура за длъжност секретар в неголямо производствено предприятие.След няколко дни ми звъннаха,за да ме информират,че длъжността е заета вече, но мога да се явя на среща за по висока позицията която имах нужните компетенции и за която имало обявена свободна позиция,но съм пропуснала.
Още на интервюто ми предложиха позицията -Отговорник  готова продукция,1500лв нетно възнаграждение....но с условието 6 месеца да работя в производството,за да добия опит,на половината заплата, след това да заема уговорената позиция.
Съгласих се след бърз размисъл-имаше резон условието им.При подписване на договора се оказа,че този пробен срок ще е 1 година ,длъжността си е нисшата(следва въпросът ми  на ум как ще съм сигурна че ще спазят обещанието си за преназначаване след толкова усилия от моя страна) и най шокиращото-ако реша да напусна през тази една година ще дължа  неустойка за това в размер на 1000лв?!?!
Казах им,че е безумие и е некоректно и си тръгнах.
 Направо нямам думи за наглостта им..смятате ли,че с право се усъмних,защото в мен остана тайното чувство дали пък не изпуснах възможност за добра позиция,заради нежеланието ми е да се приравня с другите служители?

# 739
Смятам, че преценката ти е била правилна. Ако бяха коректни, то защо не са споменали и за тези подробности още преди да се стигне до подписване на договор?!
И аз попаднах на две подобни места, със сходни странни точки в договорите. Отказах и двете предложения, защото не разчитам на "добра дума".

# 740
Екатеринна - за фирма Сискосет ли говорим  Laughing

# 741
Преди време в една фирма след 3 инервюта, цял ден тестове за какво ли не, ме бяха одобрили. Отивам на деня за започване и се оказва, че в ТД има клауза - ако напусна по собствено желание - 5000 лв., ако работодателят се усъмни нещо в мен, дори и без докарателства - 5000 лв, нямам право да си ползвам отпуска по мое усмотрение. Shocked
На въпроса ми защо ги има тези клаузи и, че няма да разпиша, веднага ми се озъбиха, че така било за всички, не съм била нещо различно от тях и, ако искам да работя, да подписвам. Останах безмълвна и реших, че не искам да работя там на всяка цена!!!  Mr. Green

# 742
Момичета...чета ви непрекъснато,без да се включвам.
Идвам да разкажа за скорошно интервю,което  ме изуми.

Съгласих се след бърз размисъл-имаше резон условието им.При подписване на договора се оказа,че този пробен срок ще е 1 година ,длъжността си е нисшата(следва въпросът ми  на ум как ще съм сигурна че ще спазят обещанието си за преназначаване след толкова усилия от моя страна) и най шокиращото-ако реша да напусна през тази една година ще дължа  неустойка за това в размер на 1000лв?!?!
Казах им,че е безумие и е некоректно и си тръгнах.
 Направо нямам думи за наглостта им..смятате ли,че с право се усъмних,защото в мен остана тайното чувство дали пък не изпуснах възможност за добра позиция,заради нежеланието ми е да се приравня с другите служители?
Категорично не си сбъркала.  Ако искат да те обучават по тяхната схема не им пречи по договор да си на по - високата длъжност и заплата от първия ден. А после нека те водят през дебрите на производството колкото е нужно и за двете страни. Относно неустойката,  ако 1000 лв са им единствения лост да задържат кадри, пази Боже от такава фирма!
Възниква и следния въпрос.  Докато ти си единствено и само в производството кой работи на обещаната за теб позиция? Когато обучението ти завърши какво става с другия кадър? Разширяват отдела и сте заедно или ?
Най - вероятно търсят грамотен човек, който да се занимава с документооборот,  да подпомага сегашния служител, но в по - малко натоварени периоди да бачка и в производството. Ще те гърбят с всичко за половин заплата докато ти писне.....за което са предвидили и 1000лв,  т.е.да те ощетят заплата и половина. Реалният ти осрднен доход ще падне на минимална заплата на база 6 месеца труд. За такива пари в София не се хващат и с основно образование в производство.

Последна редакция: нд, 20 ное 2016, 10:23 от dobra

# 743
Екатерина,спокойно,не си сгрешила в преценката си.Ако са искали директно ще те назначат на позицията и ще те обучават,не е нужно да заюочваш от метачка за да да  стигнеш до твоята длъжност!Пълни измекяри!

# 744
  • София
Тия са пълни нещастници! Много правилно не си се вързала. И аз искам да науча името на фирмата, понеже търся работа и не бих искала да си губя времето с подобни некоректни фирми! #2gunfire

# 745
Благодаря момичета    Hug
Радвам се,че не се вързах на  нещастниците..
На същото мнение съм и аз-по тяхната логика утре ще ме карат да съм  метачка,за да си заслужа кой знае колко квалифицираната им длъжност.
Фирмата е в Костинброд-Пластмаса

П.С. и да не забравя, че казаха,че ще съм измежду другите под прикритие през тази година...за да им видя слабите места,кой се скатава.Веднага ми светна лампичката,че може и 10 кандидата като мен да изиграят така,едновременно да си работим заедно,да си мълчим за уговорката и да се надяваме Whistling

Последна редакция: пн, 21 ное 2016, 00:29 от Екатеринна

# 746
  • КиТ
Големи тарикати са тия,който се върже на въдичката добре дошло за тях.... Rolling Eyes

Аз да питам един въпрос имаше нещо такова,защо мисля,че го коментирахме newsm78
Ако те одобрят за длъжност,като държавен служител,не дължиш 1 м.предизвестие,няма значение дали си в изпитателен срок или не...
Имаше ли нещо такова?

# 747
  • Сф
Мисля, че да, не дължиш предизвестие.

# 748
  • КиТ
Търсих информация в едни форуми и не бях сигурна и за това питам тук,понеже нали имаме и HR-и  Hug Hug

# 749
Благодаря момичета    Hug
Радвам се,че не се вързах на  нещастниците..
На същото мнение съм и аз-по тяхната логика утре ще ме карат да съм  метачка,за да си заслужа кой знае колко квалифицираната им длъжност.
Фирмата е в Костинброд-Пластмаса

П.С. и да не забравя, че казаха,че ще съм измежду другите под прикритие през тази година...за да им видя слабите места,кой се скатава.Веднага ми светна лампичката,че може и 10 кандидата като мен да изиграят така,едновременно да си работим заедно,да си мълчим за уговорката и да се надяваме Whistling

ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт