Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 435
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Днес на 20 минутната разходка из квартала реших да заснема резултати от последната криза 2008г. Вложени милиони левове, излъгани купувачи...

Скрит текст:
ул. Мур - завършена на 95% сграда с над 30 апартамента

ул. Мур - тук са свършили по-рано парите...

ул. Мур - друга доста голяма кооперация

ул. Мур - и тук лианите вече са глътнали оградата и кота нула

ул. Иван Сусанин - многомилионна инвестиция.

ул. Иван Сусанин - блок на 20 години без Акт 16, изцяло населен, който е още на строителен ток.

# 316
На ъгъла на "Пирин" и "Стефан Тошев" също има една пустееща сграда, но е доста по-нова.

# 317
Здравейте, имате ли представа за адвокатските хонорари при закупуване на имот?  Имам директен контакт с продавача, така че сме без брокер. Искам да използвам услугите на адвокат, който да провери документацията по сделката.  Запозната съм с Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения, но питам по-скоро за нормалните пазарни цени за тези услуги, примерно колко пъти завишение на процента от Нредбата е разумна пазарна цена
По принцип нотариуса е човека който ще каже дали всичко е наред с имота и документите на продавачите. Ти като купувач можеш да посочиш нотариус на който имаш доверие или ти е препоръчан. Лично за мен адвокат не е нужен.

# 318
Какво се случва с тези пустеещи сгради?

Стоят с години, почват да се рушат и после?

newsm78

# 319
  • София
Адвокатът е много полезен на предварителен договор, за да може още тогава да се "закове" сделката, ако мога така да се изразя. Ако всичко минава наведнъж само с финалната сделка - добър нотариус е предостатъчен.

# 320
60000 евра за двустаен панел ?
Не чух добре.....
Това е пълен абсурд.
Явно ни налазиха разни брокери, които ни обясняват как да купуваме, защото панелите свършиха.

# 321
Не чух добре.....
Това е пълен абсурд.
Явно ни налазиха разни брокери, които ни обясняват как да купуваме, защото панелите свършиха.

И на мен ми се стори множко, ама рекох да си замълча.

Балонът се надува.....!  Mr. Green

# 322
Не чух добре.....
Това е пълен абсурд.

Столица, какво да се прави. Laughing

# 323
Абе хора, какви ги говорите? Нотариусът има задължение само да провери дали са налице всички изискуеми по закон документи за продажба. Да, гледе дали продавача е записан като собственик в нот. акт, но НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЕ И НЕ ПРОВЕРЯВА чиста ли е собствеността. Така например в нот. акт на моя апартамент пише моето име като собственик, но апартамента е придобит като дарение от майка ми. Отваря се наследство и се оказва, че е нарушена запазената част от наследството на брат ми. Той завежда дело и т.н. Това нотариусът не го проверява. Него не го интересува. Той не защитава интереса на купувача, а проверява дали са спазени изискванията на закона.Много неща могат да имат значение

# 324
  • София
Може би зависи от нотариуса. Ние попаднахме на една жена, която и майчиното мляко провери на продавачите. Толкова много документи изиска, че се видяха в чудо къде и как да ги вадят (някои бяха до трето коляно на рода за хора, които отдавна са починали) и реално тя си свърши цялата работа по проверката, но купувахме без предварителен договор. Може да има и по-небрежни нотариуси, споделям нашия опит.

# 325
Ако горното твърдение бе вярно, нямаше имотите да паднат от около 1250 на 750 евра квадрата средноз а София при предишния бум. Какво значи ще си ги държат. Ще ги държат ако могат, а ако им трябват пари, ще трябва да продават. Отделно самото "държане" също носи големи загуби, особено за т.нар. "инвеститори", дето са вложили 25-30% свои средства, а останалото е ипотека, която щяла да се финансира от наеми. Тъжна работа...

Кои имоти са паднали толкова? И защо дълго време хората се оплакваха, че няма какво да купят  въпреки ниските цени? Според мен паднаха цените на недоразуменията - стаи по 10 квадрата, с лошо изпълнение, и разпределение, с по някоя колона в хола и т.н. Цените на свестните имоти изобщо не са се сривали, понеже никога не са били много. Просто по време на бума куцо келяво и сакато стана строителен предприемачи наводниха пазара с боклуци. Е как да не паднат? А и много бунаци купиха тези боклуци с кредити.
Днес обаче ситуацията според мен е леко различна. Строителите, които преживяха срива, вече са по-внимателни и предлагат по-добри неща. Хората с кредити също три пъти мерят, а веднъж режат и купуват с някакъв план, а не просто за спекулация. Тези пък, които купуват "за да се намира", купуват със свои пари.
Та флуктуации в цените винаги ще има, то затова е пазар, но не очаквам огромни сривове. И ако някой чака срив на имотите за да си купи жилище рискува цял живот да се свива под наем и да чака.

# 326
  • София, Bulgaria
Не чух добре.....
Това е пълен абсурд.

Нали правите разлика между бюджети и цени на имоти? Аз говоря за бюджети!

# 327
  • In the shadows of my mind
Oтносно адвокатските хонорари - ние дадохме 2 хил. като адвокатът беше с нас през цялото време, състави предварителния, анексите, окончателния, нотариалния и ни издейства с връзки няколко документа от тук - от там по-бързо, отколкото иначе щяхме да чакаме (като напр. тежести точно преди да дадем парите от днес за утре).
Относно пустеещите сгради - около нас две такива вече са с възобновени дейности (явно някой е намерил пари да ги довърши).

# 328
Имах спор с мой познат за това колко е изгодно да даваш апартамент под наем в София. Той твърди, че било изгодно и аз не мога да проумея как апартамент, който ти си купил и обзавел и ти е излязал 100К евро си заслужава да го даваш под наем за по макс 700 лева на месец. Не говорим за апартамент, който ти е паднал от небето, а да го купиш примерно с тази цел. Неговият довод е, че в чужбина било още по-неизгодно и България имала не знам си какъв индекс за възвръщаемост при наемите.. Какво е вашето мнение? Спорът се води на абсолютно лаишко ниво, и двамата не сме капацитети в областта.

Добър показател се счита ако инвестицията се възвърне след 10 години. Т.е. - 120 наема на направят цената на имота. Написах преди време този показател, нахвърлиха ми се, че не било възможно. Възможно е.
И сега уточненията:
1. Цените на имотите играят. Сега се вдигат, утре може да паднат. Тази тенденция в общия случай е трудно да се прецени как ще се развие. Просто е добре човек да е наясно с този риск;
2. Наемът, който се смята може да е подценен, но най-често е надценен. Т.е. - на годишна база ако имаш 11-11.5  наема е добре. Често са 10. Защото има някои непокрити сметки и ремонти след наематели, защото ако наемът е надценен има празни месеци;
3. Ако все пак не си склонен да рискуваш и да вложиш другаде парите си, инвестицията в имот изглежда сигурна, поне засега (обезлюдяването ще окаже влияние до 15-20 години и в София). Все пак, даже и в момента има изгодни имоти. Е, те не са по обявите, или бързо изчезват оттам. Има си тактики как да се намерят. Не ме питайте как - не знам, само съм чувал че има Simple Smile))))))) .

След случая с пропукания блок и евакуираните хора, при купуване на апартамент трябва да знаем и да няма в блока бутнати носещи стени. Но как да знае човек, такива малоумни хора има напоследък. С какъв акъл местят тръби, "усвояват"  балкони /тъпа българска работа/, махат стени без преценка от сградостроител.
Специалистите нали направиха проверка казаха, че такъв проблем не е установен. И че по принцип не се натъкват на подобен.
Много се спекулира и не знам с каква цел. И никой не е виждал, знае че го имало...

Поне по репортажа приличаше на съседска вражда - някой прави ремонт, друг се цупи, намира връзки и вика телевизията, алармира разни органи. Добре ми е познато това. Затова преди ремонт си връзвам гащите с конструктивно становище, заверено в общината.

Не ходиш с арсенал от конструктори и архитекти и 5 адвоката и без никаква гаранция, че това е достатъчно.

Аз ли нещо не съм в час, че не съм видял подобен брокер все още?!
Рядко се стига до консултация с адвокат, като това обикновено е инициатива не на брокера, а на клиента, щото и плащането си е от него ...Отделно на брокера...
Това конструктори, архитекти  ... на подвеждане на наивни клиенти ми мирише ...

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 15:25 от bachkator

# 329
Ако горното твърдение бе вярно, нямаше имотите да паднат от около 1250 на 750 евра квадрата средноз а София при предишния бум. Какво значи ще си ги държат. Ще ги държат ако могат, а ако им трябват пари, ще трябва да продават. Отделно самото "държане" също носи големи загуби, особено за т.нар. "инвеститори", дето са вложили 25-30% свои средства, а останалото е ипотека, която щяла да се финансира от наеми. Тъжна работа...

Кои имоти са паднали толкова? И защо дълго време хората се оплакваха, че няма какво да купят  въпреки ниските цени? Според мен паднаха цените на недоразуменията - стаи по 10 квадрата, с лошо изпълнение, и разпределение, с по някоя колона в хола и т.н. Цените на свестните имоти изобщо не са се сривали, понеже никога не са били много. Просто по време на бума куцо келяво и сакато стана строителен предприемачи наводниха пазара с боклуци. Е как да не паднат? А и много бунаци купиха тези боклуци с кредити.
Днес обаче ситуацията според мен е леко различна. Строителите, които преживяха срива, вече са по-внимателни и предлагат по-добри неща. Хората с кредити също три пъти мерят, а веднъж режат и купуват с някакъв план, а не просто за спекулация. Тези пък, които купуват "за да се намира", купуват със свои пари.
Та флуктуации в цените винаги ще има, то затова е пазар, но не очаквам огромни сривове. И ако някой чака срив на имотите за да си купи жилище рискува цял живот да се свива под наем и да чака.

Готово жилище, което купихме в престижен район за 720 евра/кв. съседът ни е купил за 1400 на зелено само 3 години преди нас ! Вие си правете сметка колко са паднали. Говоря за изключително качествено строителство в затворен комплекс и за голямо жилище. С изолации, юг, гледка директно към Витоша, газово отопление и т.н. При това положение да се дават 60 хил. евра за двустаен панел.... Идеята да се "инвестират" едни пари в недвижимости, само защото лихвите в банките са 0% е меко казано спорна. Дори да допуснем, че покупката е със 100% лични средства с цел запазване на парите, самата транзакция е около 3% комисионни за брокер + още толкова поне държавни и нотариални такси. Същата процедура я повтаряте на излизане от "инвестицията". Междувременно говорим за панели на средно 35 години с изгнили тръби, често с едно козметично саниране под формата на дограма и външна изолация. Не искам да продължавам, ако всичко това е направено и с ипотека за 15-20г. и лихва в момента около 4% минимум, а в едно близко бъдеще и повече...

Общи условия

Активация на акаунт