Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 440
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Благодаря!  bouquet

# 301
  • София
Със сигурност много от вас ще се изсмеят на моя въпрос, но аз да си попитам.
От .м. януари 2017г. ще ми трябва данъчна оценка и скица на имот за друг град.
в София агенцията по вписванията и кадастъра няма ли да ми свършат работа, нали все пак са национални структури.

# 302
Със сигурност много от вас ще се изсмеят на моя въпрос, но аз да си попитам.
От .м. януари 2017г. ще ми трябва данъчна оценка и скица на имот за друг град.
в София агенцията по вписванията и кадастъра няма ли да ми свършат работа, нали все пак са национални структури.
За съжаление не, трябва да се подадат в населеното място.

# 303
  • София
Ако имш близки в града - правиш им нотар. заверено пълномощно да вадят всички документи за имота без да имат право да го продават.

# 304
  • София
Какво мислите-ще се качват ли още цените на жилищата? Да ли да купума или да изчакам.

# 305
Какво мислите-ще се качват ли още цените на жилищата? Да ли да купума или да изчакам.
Според мен ще паднат, има много ново строителство което като се завърши пак ще има пренасищане на пазара, което пак казвам според мен ще доведе до подане на цените.

# 306
  • Beyond the stars
Според мен ще паднат, има много ново строителство което като се завърши пак ще има пренасищане на пазара, което пак казвам според мен ще доведе до подане на цените.

Което ново строителство е продадено още преди разрешение за строеж  Peace

# 307
Ще паднат цените със сигурност, но след няколко години. Сега се краде на поразия покрай еврофондовете и понеже достатъчно интелект за бизнес липсва - всичко се набива в апартаменти. 2020-та идилията свършва и като поогладнеят ще почне разпродаване. Тогава ще паднат цените.

# 308
Българинът не е склонен да продава имот на загуба. Затова и да има спад ще е минимален, а ако не са в крайна нужда хората ще си държат имотите ей така, но няма да продават евтино.

# 309
Ако горното твърдение бе вярно, нямаше имотите да паднат от около 1250 на 750 евра квадрата средноз а София при предишния бум. Какво значи ще си ги държат. Ще ги държат ако могат, а ако им трябват пари, ще трябва да продават. Отделно самото "държане" също носи големи загуби, особено за т.нар. "инвеститори", дето са вложили 25-30% свои средства, а останалото е ипотека, която щяла да се финансира от наеми. Тъжна работа...

# 310
Принципно няма лошо да си купиш имот за инвестиция. Но е свързано с разходи, особено ако нямаш сумата готова.
Отново се надува един имотен балон, който също като предишния, рано или късно ще се спука. Лошото е, че пак ще има голям трус.  Confused

# 311
  • София, Bulgaria
Ако се знаеше, какво ще стане с точност във времето напред много хора щяха да са много богати... Единственото, което се знае е, че пазарът е цикличен. И много зависи, за какъв период от години се гледа. Ако е 10г. се вижда, че цените днес са по-високи от 2006г.  въпреки голямото покачване и последвалия го  срив. Цените падат, когато намалее търсенето, а намалее ли търсенето, значи не са добре нещата за голямата част от хората, които имат жилищни нужди. С една дума, когато е криза и ти си в криза и покупката на имот въобще не ти е приоритет, така че едва ли би се възползвал от този спад. Разбира се има и една част, за които кризата е възможност за големи печалби и изгодни сделки.
Към днешна дата, аз мисля, че цените ще се задържат. Защото, ако продължат на горе минават разумните граници и купувачите ще се изтеглят от пазара. " Разумни" може би не е най-точната дума, по-скоро границите, които хората на различни нива като доходи могат да си позволят да стигнат. 45000 Евро е максимума, който могат да си позволят за 1-ст апартамент, 60 000 Евро е максимума за 2-ст панел. Хората с 70-90 000 Евро си купуват по-често 2-ст или по-малък  3-ст , те са около 30 годишни и плануват семейство, но не веднага. Имат семеен месечен доход около 3500-4000 лв. Над 100 00 към 130 000 Евро тук има сериозна помощ от личен бизнес или хората са на високоплатени мениджърски позиции или са продали стари имоти, дали в София или в провинцията.

Над 130 000 ...до 170-180 000 Евро са хора, около 40-45 г., които последните 15г. не са купували имот  и са имали възможност да натрупат капитал, който сега им дава възможност да направят покупка на по-добро жилище от старото им. Много от тях, както и на по-долния ценови диапазон, вече имат имот, които не смятат да продават, а по-скоро да го дават под наем след новата покупка. 

Знаете, че най-добра сделка продавачът прави една стъпка преди най-високото ниво на цените. Аз смятам, че днес е този момент.

# 312
  • София
Много интересен пост, благодаря за споделеното Simple Smile

Все пак да попитам, цитираните суми за апартаменти независимо нови или стари, обзаведени или необзаведени - предполагам се говори по принцип и затова и варират в диапазон..

# 313
  • София, Bulgaria
Много интересен пост, благодаря за споделеното Simple Smile

Все пак да попитам, цитираните суми за апартаменти независимо нови или стари, обзаведени или необзаведени - предполагам се говори по принцип и затова и варират в диапазон..

Да, диапазонът в споменатите цени е голям, защото, ако трябваше да е по-детайлно щеше да стане много дълго...Има много нюанси...няма как да спомена всичко. Но все пак тук говоря за бюджет, не толкова за цени на имоти.

# 314
Здравейте, имате ли представа за адвокатските хонорари при закупуване на имот?  Имам директен контакт с продавача, така че сме без брокер. Искам да използвам услугите на адвокат, който да провери документацията по сделката.  Запозната съм с Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения, но питам по-скоро за нормалните пазарни цени за тези услуги, примерно колко пъти завишение на процента от Нредбата е разумна пазарна цена

Общи условия

Активация на акаунт