Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 393
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Всички квартали са динамични и се променят условията за живот в тях. След години, ако се заселят хора, които не одобряваш за съседи - местиш се. Не е случайна тенденцията в по-развитите страни младите хора да живеят цял живот на квартира.

А за големият комплекс над околовръстното в Младост. Така презентиран ми изглежда изцяло насочен към семейства с деца и активно работещи родители, но с възможности. На над средните цени се продава, има голяма и сигурна паркова част и училища. Напомня ми на квартала София Парк, където са предимно семейства с деца.

# 166
Не е случайна тенденцията в по-развитите страни младите хора да живеят цял живот на квартира...
В кои страни е така?

# 167
Примерно: за Лондон една статия.

Малко офтопик, но предполагам, че не е лошо да засягаме и тенденциите в недвижимите имоти и извън границите на страната.

# 168
За такъв град, пълен с придошли за работа и учене е нормално, но не съм съгласна, че когато тези хора вече създадат семейства и се установят, твърде вероятно в по-спокоен район, продължават да са под наем до края на живота си.
Ако има цяла държава с такава тенденция ще ми е интересно да прочета причините.
Защото реално сумата, която човек дава за целия си живот под наем е пъти по-висока от една ипотека newsm78

# 169
Не се сърди, човече, права си, че е по-неизгодно. Но "неизгодно" е просто фактор. Има фактори, които ако са по-критични, могат да обърнат тенденцията.
Например, сега вече хората работят динамично, местят се, командироват ги и т.н. Това може да е една причина да не купиш жилище и е съвременна тенденция, защото преди хората не са пътували толкова лесно между държавите по света с цел работа.

# 170
Така е, познавам хора в чужбина, които дори да са на една работа ги местят от град на град, понякога и държава. Обаче си имат имот, изплатили са си го (или го изплащат) и е пуснат под наем.
Много рядко ще се намери семейство 40+, което да е под наем, освен ако няма сериозни финансови проблеми или чака някоя прилична къщичка от мама и тати...

# 171
  • София
Не съм сигурна че живеят под наем. Сестрата на мъжа ми е женена за французин, живеят в Париж от години, с две малки деца са вече. Живеят още под наем, но се оглеждат да купят. Категорични са, че няма тенденция там да си живеят по наем. Напротив, млади, стари гледат да купят. Даже при безумните цени в Париж.  ooooh! ooooh!Иначе, незнам какви са статистиките официално.

А по темата, местене, като се преместя , ще го дам под наем. Наемателя ще ми изплаща ипотеката. Ние имаме едно такова жилище. Загуба за нас няма. Само ползи в бъдеще мога да имам от подобна стъпка.

# 172
Добре, не е в противоречие повечето живеене под наем с това, че рано или късно всеки купува. Ако тенденцията е да се качва възрастта, на която човек купува жилище, това обяснява, защо се качва броят на наетите помещения. Пък и ако човек купу на 20, на 30 ще смени с по-голямо, на 40 с още по-голямо, на 50 - втори имот (примерно). Ако наема до 40 и на 40 купи и изплаща, няма на 50 да купи втори имот (твърде много пари е пръснал по наеми), така де, просто си мисля, генерално. Ясно е, че има изключения, но като тенденция.

# 173
Значи да се ориентираме към купуване на жилища с цел даване под наем, щом ще има тълпи наематели Simple Smile
Не знам, на мен ми се струва невероятно да има такава тенденция, но си признавам, че нямам задълбочен поглед над чуждите пазари, само сред познати/роднини и тяхната среда - купуват си хората, под наем докато са студенти само.

# 174
Уф, ами чува се като тенденция. Сега се разтърсих из нета на бързо. В тази статия, данните са твърди. Тоест не са разни блогове на пътуващи бохеми, които излизат с теорията, че са "граждани на света"  Mr. Green

Tук пък има за щатите.

Тук има интересни статистики, които не са точно за наемането, но човек може да направи връзката.

Aз лично си купих на 26 години апартамент, а на 28 банката няма да ми е съсобственик. И по-рано бих си купила, но настоявах на 3-стаен. Като вас смятам, не не е проблем да го продам или дам под наем. Водещото не са ми разходите, а това, че искам, ако мога да си забия един пирон - мога и това, че не може някой да ми каже, от следващия месец си на улицата.

# 175
Интересно ми е при вас и се записвам да чета.

# 176
shinebox, чакай малко ти на 26 сама ли си го купи с изцяло изкарани от теб пари и заем или как? И ако не са изцяло твои парите сметни ако бяха, ама добави и още някой друг член на семейството през това време и/или финансова помощ за родител и т.н.

А цените в Лондон виждала ли си какви са?

# 177
За да се говори за тенденция трябва да е сравнено с различни периоди от доста години. Положението може да си е такова по принцип. И не виждам да е масово. Тези %-ти са съвсем нормални, все пак има хора в лошо финансово положение, които цял живот карат на помощи.

Скрит текст:
Цитат на: Mamma
При цитиране на чуждестранни източници, то чуждестранният текст трябва да е придружен с превод или поне кратко предаване на смисъла на цитираното.
ПРАВИЛА и ПОЛИТИКА на форумите!

# 178
да-а, както е казал Дон Кихот "Свободата, Панчо, свободата..." От тази гледна точка shinebox е напълно права. Много зависи от стила на живот на обществото. Когато имате чести промени в работните си назначения, да се купува жилище в страни като Австралия, Америка, Канада, Русия - с огромни разстояния, загубата на време в пътуване даже веднъж месечно до КЪЩИ е безсмислено. Но в БГ няма такива разстояния. Да си имаш свой дом , в който ще си ковеш колкото си искаш пирони е въпрос и на свобода, не само на необходимост и сигурност. А и коментарите под статията са доста по-интересни, отколкото самата статия, защото са направени точно от рентиери или потенциални собственици. Във всички случаи да се креира още една философия на безсобственост е много удобно за Лендлордовете. Представете си общество от 5% собственици и банкери и 95% наематели и работници. Кой печели повече и кой губи? Все пак човешкият вид е създал цивилизация на базата на уседналия начин на живот, не на номадския. И всички безкрайно топли, човешки преживявания свързани с празници и семейни традиции са свързани с дома- собствения дом. Или какво- след като гурутата на американското общество убедиха света, че няма полза да се създават семейства, сега са се заели да го убеждават, че няма полза да се купуват собствени жилища. Може би са прави - няма семейство, защо да има дом? По-добре е да рентираш от шепата рентиери, а те да дизайнерстват жилищата така, че в един момент всички наематели ще населяват еднакви по стил домове, които ще обитават временно и няма да се създава никаква емоционална връзка към място, дом, събитие, приятели. Колко удобно, значи - една безбройна маса от еднакви, лишени от мечти, спомени и планове за бъдеще хора, които имат повече задължения отколкото права, наричани работна ръка. За мен ползата е в свободата на личен избор независимо от лендлорда или банкера.  В конкретния случай - да си кова пирони където и когато поискам.

# 179
  • София
Съгласна съм, че е народопсихология на българина да притежава жилища, ама пък аз изобщо не мисля, че е лошо. Малко ретроспекция на последните 12 години при нас.
Запознахме се, иху-ахо година, после решихме да живеем заедно. Да, обаче млади и зелени нямаме пари, пробвахме при родителите и тук научихме правило номер 1 в живота - Поколенията не трябва да живеят заедно. Изнесохме се под наем - в началото страшна мъка, родителите ни помагат да си платим тока зимата. Лека полека извадихме късмет  - намерихме си хубава работа, парите които изкарвахме ги спестявахме, докато някои мои колежки се хвърлиха на БМВ единичка на лизинг и към момента още си го карат и си живеят при родителите. Удари кризата 2008-2009 г и си взехме в сравнение със сегашните цени на безценица жилище. Винаги родителите са ни помагали, ние също ще помагаме на децата - това е положението.  В ретроспекция 10 години по-късно имахме 2 жилища преди да имаме кола струваща над 2000 лева. Света не сме обиколили, млади сме още  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт