Първокласници 2016/2017 уч. г. - тема 4

• 68 763
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
Правилата на доминото са изключително прости. Трябва да поставяте плочки, които в едната си половинка имат същия брой точки като последно сложената. От другата страна, няма значение - може да си ги измислите в случая.
Домино комплектите са чудесен начин за прекарване на зимните вечери. Ние играем с комплект "девятка" от поне 2 години с дъщеря ни.

В градината ни нямаше оценяване в редовните занимания. Само по народни танци им даваха едни стикерчета, но на всички Simple Smile

# 541
Във все повече училища по света оценките се премахват.

Навсякъде има оценки, разликата е в техния вид.
Дали ще е 1-6, А-F или 1-100% e без значение.
Има ги, пишат се на децата от ПГУ, има стикери/близалки, дипломи за "Най-добър ученик тази седмица" и прочие...
Тестовете са всеки петък при нас. Excellent е с мокър печат.

# 542
На тази задача с Домино трябва нещо да  се дообясни от госпожата, защото в момента има много плочки, на които трябва да се сложат произволни варианти. Най-вероятно отстрани има точно определени плочки, така че да се запълнят празните места с тях и да се досетиш кое след кое да използваш. Другият вариант, под който сме срещали доминото е да се смятат точките на доминото, но пак има малко повече неща от 10 празни плочки, които можеш да поставиш произволно. Все пак не всеки знае точно колко  са плочките в доминото и още по-малко всичките им комбинации. Иначе такива задачи имаше на състезания по математика за предучилищна (развиват съобразителността, ако са направени както трябва).
По темата с оценките - при нас има Браво и Отлично от време на време, но май никой не се впечатлява от тях.  Виж на плуването от тази година им дават едни стикери, ако е работила добре на тренировката и след четири става рибка (редят се в книжка като пъзел) и на тях много се радва, а чувам, че всички деца били силно мотивирани за тези стикери. Иначе в училище всичко се проверява със зелено, само на контролни/самостоятелни работи с червено. Но и със зеленото не се шари или поне при нас не се е случвало. Госпожата показва на децата положителните неща в това, което са направили. Има няколко деца, за които писането е истинска мъка и пред класа са поощрявани с аплодисментите на всички, затова че са написали нещо цялото в клас или че било вярно. Няма забележки за грознопис.

# 543
  • Пловдив
На тази задача с Домино трябва нещо да  се дообясни от госпожата, защото в момента има много плочки, на които трябва да се сложат произволни варианти. Най-вероятно отстрани има точно определени плочки, така че да се запълнят празните места с тях и да се досетиш кое след кое да използваш. Другият вариант, под който сме срещали доминото е да се смятат точките на доминото, но пак има малко повече неща от 10 празни плочки, които можеш да поставиш произволно.

Не,няма никакви плочки отстрани,обяснение или нещо подобно.Както съм я снимала,така е дадена в листа.Ако имаше някакво обяснение към задачата,щях и него да снимам.И вероятно нямаше така да се възмущавам  Grinning

# 544
  • Варна
Има ги, пишат се на децата от ПГУ, има стикери/близалки, дипломи за "Най-добър ученик тази седмица" и прочие...

Не е така, потърсете "no grades at school" в гугъл.

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 15:12 от kеit

# 545
  • Пловдив
А защо трябва да има някакво допълнително обяснение към задачата. Тя е достатъчно ясна.

Защото не на всички ни е ясна.Първокласничката не можа да се справи.Аз също.

# 546
Ами освен да знаете, че комбинациите в доминото до 6, ако са учили до 6 са:
1/6 2/6 3/6 4/6 5/6 6/6 0/6
1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 0/5
1/4 2/4 3/4 4/4 0/4
1/3 2/3 3/3 0/3
1/2 2/2 0/2
1/1 0/1
0/0
и да ги поставите на празните места. Друго не ми хрумва, но това е мега глупаво. Аз предварително да си направя доминото, за да се сетя какви плочки има.

# 547
  • Пловдив
Друго не ми хрумва, но това е мега глупаво.

Да,и на мен ми се струва мега глупава задача.Домино не играем и нямаме вкъщи.Не мисля,че трябва да го разучаваме във връзка с математиката в първи клас.Не оспорвам полезността на доминото в никакъв случай,но не мисля,че трябва да е в редовите задачи.
Тъй като госпожата ги дава от сборник,очаквам отново среща с доминото  Mr. Green

# 548
Друго не ми хрумва, но това е мега глупаво.

Да,и на мен ми се струва мега глупава задача.Домино не играем и нямаме вкъщи.Не мисля,че трябва да го разучаваме във връзка с математиката в първи клас.Не оспорвам полезността на доминото в никакъв случай,но не мисля,че трябва да е в редовите задачи.
Тъй като госпожата ги дава от сборник,очаквам отново среща с доминото  Mr. Green
Чак пък "мега глупаво"... като гледам бройката на празните полета, не трябва да се ползват абсолютно всички плочици на доминото. Просто се слагат еднакъв брой точки на две съседни плочици (от 0 до 6, но като имаме предвид, че 0 не са го учили, просто пропуснете варианта с празна половинка на плочката)... Дори да повторите плочка, никаква драма няма да се случи...
Освен това е забавна и полезна игра, дори за доста по-малките от първокласниците Simple Smile тиха игра на пода или на маса, освен когато не че чуе (редовно) крясък "мамоооо, блокирах теееееее!" защото явно аз съм по-разсеяна  Crazy

# 549
Има ги, пишат се на децата от ПГУ, има стикери/близалки, дипломи за "Най-добър ученик тази седмица" и прочие...

Не е така, потърсете "no grades at school" в гугъл.

Няколко училища с "прогресивни идеи" не означава образователна система без оценяване.
В образователната система, в която учат децата ми, няма бележници.
Топ училищата скоро няма да премахнат оценяването.
Затова няма значение дали са пчелички или шестици.

# 550
  • София
Пишат шестички при нас, моята никак не се впечатлява обаче от тях. Понякога й е скучно и си рисува в часовете, а вкъщи иска да си играе. Нещо не го измислиха добре с тази двугодишна предучилищна, трябва да усложнят леко първи клас. Добре че поне имат сто и едно помагало, че да има какво да правят Simple Smile
Домино обичаме да играем, въобще всякакви настолни игри.

# 551
  • Варна
Децата трябва да свикнат, че може да има задачи/ситуации, при които няма еднозначно решение или да е нещо, което все още не са учили, или да има грешка в условието. В този смисъл, мисля, че задачата с доминото е супер полезна и готина.

# 552
  • София
Здравейте момичета,
Отдавна не съм ви чела. Колко много сте изписали   Simple Smile.
Ние се подготвяме за мат.турнир, но вече мен започва да ме хваща шубето. Дано да се справи. Нямаме проблем с решаването, а с разгадаването на някой задачи или и е по-късно да дотърчи при мен и да каже-"мамо не разбирам задачата" 😞
Иначе при нас си пишат 6-ици и браво .
Много добра идея давате с доминото, благодаря ви. Все научавам по нещо полезно  bouquet.
Да се върнем на 15.09 вашите деца получиха ли освен учебниците и помагалата книгата за Левски? http://www.dnes.bg/obrazovanie/2016/09/15/razkaji-mi-za-levski-p … pfk-levski.315635
Хубав ден

# 553
  • София
Ние имаме домино, обаче задачата няма ли доста решения, ако се избират произволно плочките? В този смисъл бих питала дали са решавали в час такова (често се случва) или директно учителката. Моят човек адски се разстройва като му кажат, че нещо му е грешно или грозно. Само защото не съм врачка да чета мислите на автора на учебника по-скоро ще го пусна без домашно (с обяснение ЗАЩО) или ще звъня за указания (което не знам колко е ОК, но все пак е само от 2 месеца първолак и дори аз още не съм свикнала с всичките ***). Също бих пуснала консилиум в групата на класа. Някои деца имат удивителна памет или правят добри аналогии на ученото през деня.

Книга за Левски не е получавана при нас.

# 554
  • Пловдив
Книга за Левски не е получавана при нас.

Ние получихме още в началото

На моята много й харесват занятията по програма Моят час-сценично изкуство и народни танци.Радва се,че я записах.Мин седмица ги водиха на голяма сцена,да разгледат.Беше много впечатлена

Общи условия

Активация на акаунт