Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 865
  • 770
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Имам въпрос към онези, чиито деца са били в специални детски градини - доволни ли сте?

Много зависи от самото дете. Ти трябва да прецениш кое е най добро за него. Моят син беше "изгонен" от масова детска градина по бързата процедура. Опитах да го запиша в логопедична градина, но  и от там отказаха да го приемат, не бил за тях, да си търся специализирана. Записах го в специална група към масова детска градина, с "връзки" и беше под въпрос няколко месеца дали ще го оставят за постоянно. Нивото му на разбиране беше около нулата  Embarassed. Но за него, този вариант беше най правилният. Имаше тежък СИД и не можеше да издържа на шума и правилата и режима в масова група. Всичките деца от специалната група се интегрираха почасово в масова група с цел прехвърляне там, само моето дете - не, защото беше неинтегрируем - тогава. С него ежедневно работеше специален педагог сутрин и психолог след обяд. Отделно го взимаха два пъти седмично индивидуално психолог и логопед от градината. Отделно аз си го водех на частно при терапевти. към момента всички проблеми са преодолени - вече е на 14 год. 7класник в масово училище без ресурсно подпомагане. казвам ти го с цел - няма нищо непоправимо и една специална група или градина не винаги е стъпка надолу, понякога е огромна помощ за детето. цял живот ще съм благодарна на специалистите в тази специална група - все още сме приятели с тях.

# 511
Браво на Вас, Катина!  Ето такива постове обичам да чета Simple Smile  Моите съображения относно логопедична ДГ са най-вече, че на този етап би била по-полезна за самото дете, предвид работата с логопеди, психолози и специални педагози /при все, че не възнамерявам да спирам и терапиите, които детето прави на частно/,както и заради доброто отношение, което показаха педагозите към децата. 

# 512
  • Пловдив
Супер, Катина, дай боже всекиму такова развитие на нещата като при твоя син (чела съм някои от старите ти постове)!
----
Тези дни мисля да отида на място до специалната градина и да разпитам как стоят нещата там.

# 513
  • София
Катина, голямо браво на вас, на детето и педагозите.
Само да попитам /темата е за тях и предполага отговора/- той аутист ли е? Това ми дава надежда, че и при моя внук нещата може да се подобрят.
Ако специалната градина     е в  София - къде се намира?

# 514
Аз съм писала и преди но често въпросът не е в детето а в персонала. В детските градини е като навсякъде в бг хората си придават важност на позиция в която нещо зависи от тях.... а страдат децата и ние. Не че децата ни не биха  се интегрирали ( поне голяма част) или биха пречели ако учителките направят усилие за което междудругото им се плаща .... но  и те и леличките не разбирам защо с някакво извратено удоволствие обичат да оказват натиск именно в случаи като нашите. И така се поражда този порочен кръг.

В това отношение имахме голям късмет с директорката на нашата градина. Това ясно го осъзнавам. Заведохме детето показахме го както и всички документи - всичко, разказахме си честно и тя реши че иска да опита. От нас се очакваше да е без памперс. Пусна го в сборна група лятото. Даде ми възможност да го вземам два месеца на обяд. Упражняваше натиск върху госпожата която и правеше най големи проблеми. Аз "обмаслявах" от друга страна и госпожите и лелите... Да не мислите че те не подлежат на корупция...Подаръци за всеки празник, материали ако потрябват .... има си начини и начини.... Научих се да правя неща който най- много съм мразила - са се подмазвам, да съм двуличник , да " купувам" нечие благоволение. Нямах избор. И сега нямам. На война всички оръжия са позволени.  Та така мили момичета. Налагат се компромиси, налагат се реверанси, чупки и прочие за да направиш най- доброто за детето. Никой , или много рядко някой показва благоволение в ситуацията...

Но тук говорим за персонала...Децата в детските градини са удивителни същества . За разлика от възрастните те обичат слабите и ги закрилят, а не гледат да ги стъпчат. При нас те също бяха от голямо значение - за игрите, за уроците, за преодоляване на сида...

# 515
  • София
Аз съм писала и преди но често въпросът не е в детето а в персонала. В детските градини е като навсякъде в бг хората си придават важност на позиция в която нещо зависи от тях.... а страдат децата и ние. Не че децата ни не биха  се интегрирали ( поне голяма част) или биха пречели ако учителките направят усилие за което междудругото им се плаща .... но  и те и леличките не разбирам защо с някакво извратено удоволствие обичат да оказват натиск именно в случаи като нашите. И така се поражда този порочен кръг.

В това отношение имахме голям късмет с директорката на нашата градина. Това ясно го осъзнавам. Заведохме детето показахме го както и всички документи - всичко, разказахме си честно и тя реши че иска да опита. От нас се очакваше да е без памперс. Пусна го в сборна група лятото. Даде ми възможност да го вземам два месеца на обяд. Упражняваше натиск върху госпожата която и правеше най големи проблеми. Аз "обмаслявах" от друга страна и госпожите и лелите... Да не мислите че те не подлежат на корупция...Подаръци за всеки празник, материали ако потрябват .... има си начини и начини.... Научих се да правя неща който най- много съм мразила - са се подмазвам, да съм двуличник , да " купувам" нечие благоволение. Нямах избор. И сега нямам. На война всички оръжия са позволени.  Та така мили момичета. Налагат се компромиси, налагат се реверанси, чупки и прочие за да направиш най- доброто за детето. Никой , или много рядко някой показва благоволение в ситуацията...

Но тук говорим за персонала...Децата в детските градини са удивителни същества . За разлика от възрастните те обичат слабите и ги закрилят, а не гледат да ги стъпчат. При нас те също бяха от голямо значение - за игрите, за уроците, за преодоляване на сида...

Напълно съм съгласна  Hug Двете с теб играем в един и същи филм, за да се случват нещата както искаме   Simple Smile

Ако специалната градина     е в  София - къде се намира?
  59 ОДЗ в ж.к. Младост и да, първата му диагноза е - детски аутизъм. И никога не говори за внука си, че е аутист. Казвай - има аутизъм..........той има нещо, а не слагай етикета - аутист. Психологически трик  Wink

# 516
  • Пловдив
Катина, а сега каква е диагнозата му? ГРР неуточнено, или друга?

# 517
Аз бях доволна от логопедичната градина, най-вече заради ежедневната работа с логопеди. Моето дете е тежък случай, ходеше само до обяд с придружител.

# 518
 първата му диагноза е - детски аутизъм. И никога не говори за внука си, че е аутист. Казвай - има аутизъм..........той има нещо, а не слагай етикета - аутист. Психологически трик  Wink

Нашата първа също , но беше формулирана като ранен детски аутизъм.

За второто +100
Това най - ясно го помня от съветите на Катина. Нама аутисти , няма нещо което да каже 100% диагнозата. Какво са аутистите  - толкова е сложно да бъде дефинирано...Особено в момента . Самите критерии за определяне го доказват. Използват се различни трикове - дете от спектъра, по умно звучи - дете със специални потребности, проявява аутистично поведение, има дефицити,от модерното сега поколение на труднопроговарящите е... Не слагай етикети. Така хората насреща са по- спокойни. А това което казваш не  е лъжа.

# 519
  • София
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-01-30&article=274474, слагам го,защото ми се вижда по темата за градините.  Първосигнално ми пожелание към автора е да разбере от първо лице за аутизма. Иначе моето хлапе не е от спектъра,но поради късно проговаряне получи отвратително отношение в градината.

# 520
  • Пловдив
Цитат
А там след подписки на родители, караници и разправии, резултатът е - нищо. Законът трябва да се спазва и той е на тяхна страна. За родителя на такова дете това е облекчение. Няколко часа спасение, когато друг бере грижите му. Но те се прехвърлят върху вашите деца.
Идиот.
Злобно е, но се присъединявам към пожеланието.  Embarassed
Ако го нямаше това подчертаното, бях готова да кажа, че има нещо вярно в написаното, сега няма да го кажа.
Аз не искам моето дете да стои на място, където не е желано, дори ако законът е на негова страна, но този е идиот.
Родителите на здравите деца имат право да оставят децата си в градините, за да ходят например на работа, но виж, за родителите на аутистите това е подло измъкване, при което друг незаслужено бере грижите им.
Съгласна съм, че детската градина едва ли, но училището е място за учене и не е редно учителката през цялто време да се занимава с нечие укротяване, както и няма смисъл да ходи в това училище дете, което не може, ама наистина не може, а не - може с известна помощ или поне до някаква степен (като децата с нецифрови оценки), да се справи с материала.
Не бива да се стига обаче и до другата крайност - на дете, което създава леки, преодолими проблеми с учебния процес, каквито деца винаи е имало тук-там в училищата, да се гледа като на защитен от закона натрапник. Щото някой да не се напъне да свърши нещо по-трудно. Било учителката или ресурсният, или този, който отговаря за организацията в училището.
Детската градина пък е място за отглеждане и възпитание, сега зорлем се мъчат да я направят и нея учебно заведение.

Послепис. Дочетох статията. Накрая звучи, все едно аутистите и изобщо децата със СОП в училищата са причината за лошите резултати на българското средно образование. И да не иска това да каже, така звучи. А май на всичкото отгоре точно това иска да каже. Sunglasses Само такова нещо не бях срещала като обяснение за това, че децата си губели времето в училище, а който искал да учи, вземал частни уроци и после отивал в Европа (щото в Европа нямат СОП-аджии в училищата, предполагам, затова, не за друго тяхното образование цъфти, а наЩо вехне; а ако някой каже, че там учителите имат нужната ресурсна помощ- нали уж и тук идеята е да я има).
Е, за тази кауза - да подобрим българското образование, да не съсипваме бъдещето на нормалното дете на тоя и такивата като него - ще си отпиша детето от градината, няма как.

Последна редакция: ср, 01 фев 2017, 07:48 от Магдена

# 521
Здравейте! Скоро не съм писала... въпросът ми днес е свързан с голямото ми дете...Без да изпадам за сега в подробности,в последните месеци от различни места ми беше подхвърлено,включително и от класната му,включително и от някои от вас на лични, че е възможно да има Аспергер. Дори на мен ми е минавало през ума многократно,на базата на това,което съм чела ли чела. Та на въпроса-той е на 9 и половина. Чудя се дали да го водя на обследване. Как ще му обясня къде и защо го водя?!Дали няма да влоша по този начин състоянието му? От друга страна странностите му твърде много се отразяват на малкия и се въртим в порочен кръг. 

# 522
  • с.Николово, обл. Русе
По въпроса за ДГ: Моето момче винаги е бил в градини с деца в норма -  и в частна 3 години и в държавна в предучилищната група. В частната за първи път не се наложи да се извинявам, да обяснявам и да треперя за това как ще реагират спрямо детето ми. Освен нас имаше още две деца от спектъра, няколко деца на родители от чужбина .... Даже там осигуриха за децата ни и ресурсен учител два пъти седмично, при положение, че закона ги задължава нашите деца да имат ресурсно подпомагане, но не им отпуска ресурсни, тъй като са частно заведение. По-голяма простотия дотогава не бях чувала. А и нас ни караха да се явяваме пред комисията по образованието към инспектората именно поради въпросните ресурсни.
В масовата държавна градина - приеха ни без проблеми след разговор с директора. Бяхме обаче "изненадата" за госпожите от групата. Те не бяха уведомени, че ще имат дете с аутизъм. Тъй като се беше разболял в началото на септември и се наложи да се лекуваме по-дълго и нямаше как да тръгнем точно на 15.09. отидох в групата да се запозная с госпожите и да ги уведомя за закъснението. Те останаха с отворени уста, като им казах за детето си. По-младата само се поинтересува дали е агресивен и дали се самонаранява. А по-възрастната до края на учебната година не знаеше как да се държи с него - и той максимално се възползваше от това. Той имаше респект от младата госпожа.
Както някои от Вас и аз съм носила неща за групата, с които съм била сигурна че моето дете няма да работи, но .... да си нямаме дразги с другите родители. Още повече, че в списъка за таксите се виждаше, че ние не плащаме такава.
С нас се занимаваше лелката на групата. Благодарна съм на тази жена, защото успя да го научи да яде различни видове плодове и зеленчуци. Научи го да опъва леглата.
Там си намери и три другарчета - децата се опитваха да играят с него, но той не ги търсеше. Носиха му от техните играчки. Останах доволна. Там имаше два пъти седмично ресурсен и психолог /можеше и без него, тъй като той не беше от най-редовните/.

Относно статията: След Вашите коментари нямам и желание да я прочета. Отдавна съм се отказала да се нервирам от хорската простотия.

# 523
  • Пловдив
Цитат
Ако в един отбор по футбол пуснеш двама със СОП, то какви резултати да очакваш? И Меси, и Роналдо да вкараш, отборът няма да са подобри.
И понеже сутринта гледах една реклама с някакви спортисти в съблекалня, та се сетих пак за статията на тоя идиот и пак се ядосах: баси довода. Никой не бута СОП-аджии при Меситата и Роналдовците. Сега дай и до селските отбори да не им позволяваме да припарят. Дори и като участващи само в тренировките според възможностите си. Щото, нали, както целта на всеки отбор е максимално висок резултат в състезанията, така целта на всяко училище е да постигне максимален успех, като за целта подбере само най-добрите ученици. А не да научи на грамотност и, немаловажно, на живот в обществото, възможно повече деца - при, разбира се, разумен разход на средства и усилия, тоест и аз не смятам, че това трябва да се прави на всяка цена.

# 524
Отвратителна статия  Sick
Моето дете досега ходи на частна занималня и въпреки това отново купувам/подарявам, но не защото мисля, че това променя отношението им, а защото аз съм доволна и искам да им благодаря. Скоро предстои да тръгне на държавна, там вероятно отново така ще бъде.
Иначе каквото и да си говорим има си деца и деца. Колкото и да не ни се иска има деца, които нямат място в масовите училища. До училище съм съгласна, че в градината нито ще пречи толкова, а и първите години наистина са важни и е по-добре да е с нормални деца.
Иначе аз никога не съм крила за състоянието му, и независимо дали съм казвала, че е аутист, от спектъра, че има аутизъм или прочие - навсякъде съм срещала само възхищение от това, че съм толкова спокойна и че мога да говоря за проблема без притеснение. Онзи отсреща, ако е тъпак, ако ще каквато и терминология да използваш пак няма да те разбере  Peace

Общи условия

Активация на акаунт