Любители на Котки - Тема 108

• 46 982
  • 755
  •   1
Отговори
# 45
За дефинбахията и подобните от това семейство - да. И деца могат да се отровят, ако го надъвчат или си облизват ръчичките след като са го мачкали растението. Или го сложете на място, където е 10000% сигурно, че няма да го докопа котето, или го дайте на някой познат.
За сухата храна всички доктори го препоръчват - да не се смесва с човешка храна, да не се дава мляко! В гранулите (ако са хубави, а не уискас или китекат или другите подобни, които са по левче килото) има всичко необходимо за котето (в началото трябва да е подбрана храната специално за малки котета) паучовете да се дават като награда или лакомство, не по-често от веднъж месечно...
Котето може да не яде 1-2 дни от стреса заради преместването, за първо време му сложете отворена тоалетна с бентонит, а не силикон, да може да свикне по-лесно с нея. Прекалено много стрес и новости му идват, улеснете го малко поне...

# 46
  • София
Kristal, махни капака на тоалетната докато свикне. Като си научи мястото, тогава го сложи и то с отворена вратичка. Третият етап ще е пускане на вратичката. Освен това е важно "пясъкът" да е от същия тип, на който е свикнало да ходи котето. Ако си сменила бентонит със силикон, трудно ще започне да я ползва.

Много растения са отровни за котките, а не само Дефинбахията. Ако си цветарка, не е лошо да погледнеш линковете в първи пост. Ще се учудиш колко отровни растения за котките отглеждаме.

За храната съм пас. Колкото хора, толкова и мнения. Аз лично не давам суха храна. Единственото сигурно е, че сухите храни в супермаркетите и голяма част от предлаганите в зоомагазините водят до заболявания, особено при котараците. Ако ще храниш със суха храна, прочети кои са добрите. И в това отношение не слушай много ветеринарите и продавачите, защото в повечето случаи са заинтересовани да рекламират някоя храна, независимо с какво качество е. Търговци са. Wink

# 47
  • София
Разбирам, че е от стрес. Все още ни следи зорко и подскача при всяко наше движение. Иначе е гушлив. Предните две седмици е ходил в тоалетна от пресовани стърготини без проблеми. Донесоха ми същите и част от него използваното в WC за да не прави разлика и да си мирише на него. До сега е хранен с гранули и паучове от масово предлаганите в супермаркетите. От Док купихме гранули, каквито препоръча за тази възраст. И да, от сутринта тоалетната е с отворен капак. Мисля, че преди малко сам влезе и я използва за малка нужда. Хубавото е, че не съм цветарка. Единствено това растение живее с кеф при мен от 10 години. Всички останали умряха. Дори и в работата ми около мен растенията вехнат. Вещица съм аз  Laughing.

# 48
За котките естествената храна е месо и общо взето нищо друго не може да им бъде основна такава. Освен това природата им е да си набавят вода основно от храната. Често се случва котки, които ядат само гранули, да са хронично обезводнени.
Ако начинът ви на живот не позволява да предлагате само истинско месо, сурово или домашно приготвено, то вариант би бил комбинацията гранули и мокра храна (било то приготвена или пауч, консерва и т.н.)
Ако ще давате гранули, прочетете назад в темата за какво трябва да гледате в съдържанието им. Но общо взето трябва да имат поне 70-80% месо и то обозначено от какво животно. Защото ако пише само месо или животински протеин, имайте предвид, че може да е от евтанизирани кучета, котки и т.н. Без царевица, ечемик, пшеница. Минимално картоф, ориз, грах. Писано е много.

Пауч само за награда бих го определила като пълно безумие относно диетологията.

Но да, млякото не е полезно за котките след като вече са отбити от майките си. Още по-малко пък млякото за телета. Но много котки го обичат и би могло кисело мляко да се дава за награда, аконр козе, по-добре от краве.

# 49
  • София
Благодаря за отговорите! Ще се опитам да приготвя и дом. храна само за котето. Видях доста рецепти. Ще даваме и гранули и пауч понякога.

# 50
Като сте подхванали храната да се оплача.
Днес ходихме с котката на преглед, водим го всеки месец профилактично заради проблема му.
Исках да му взема някаква консерва да хапне нещо различно.
Предложиха ми на РК някаква за алергични котки, отказах любезно и се почна: как това била най-най храна, че била полезна и  blahblah Аз си трая, но мм като почна и стана една. ooooh! Слава Богу сдържа нервите си и разговора протече нормално, но доктора не беше доволен от поведението му. Пита какви консерви му взимаме по принцип - Applaws. И се почна, че било пазарна политика, че храната била еди каква си и т.н. Крайно разочарована съм, на път към къщи купихме консервичка с риба тон, Роял Канина изобщо не пожелах да го взема. Доктора се обиди, че не следваме препоръките му, но той бил длъжен да ни каже какво трябвало да яде котката.
Не сме го хранили правилно според него, вие какво мислите:
Яде гранули на Applaws, пилешко месо или риба 2 пъти седмично /това го спазваме и ветеринарите в Щатите така ни посъветваха/, консерва яде на 2 седмици.
Този е втори ветеринар, който ни казва, че не храним "качествено" котката.
Вече не знам. Crossing Arms

Последна редакция: сб, 08 окт 2016, 14:42 от Ивекс

# 51
...
Док е хомеопат. Препоръча да храним котето само със суха храна, без паучеве  newsm78. Вие как храните любимците?
...
Стопанинът на котка може да съчетава или избира измежду добре направени гранули от месо и добре направена домашна храна от месо. Доста лекари за жалост съвместяват професията си с търговията на заместваща храна, най-вече от марките Eukanuba, Hill's, и Royal Canin. Техните гранули са богати най-много на зърно, т.е. растителни, високовъглехидратни и високогликемични. Последната марка е дори направена с изкуствени консерванти.
Четиригодишният ни котарак изкара първите две години на смесена диета, основно с качествени гранули, и израстна здрав и бодър. Към третата му година минахме главно на комбинация от гранули и консерви. Последните няколко месеца сме изцяло на домашно приготвена храна.
Двумесечното ни коте кара вече 31-ви ден на домашна храна, вкл. месо, сърца, жълтък, малко кашкавал, малко пилешки дроб, и все по-малко мляко. Макар съдържанието на някои вещества в тази диета и особено мед (Cu, микроелемент) да изглежда по-ниско от препоръчваното за израстващи котета, нашето се развива добре.

ПС. Ивекс, Аплаус сякаш има нужда от набавянето на още от някои от водноразтворимите витамини. Това може да става с даването на малко пил. сърца и дроб през седмицата.

Последна редакция: сб, 08 окт 2016, 14:51 от за животните

# 52
# 53
  • на брега на морето
ПС. Ивекс, Аплаус сякаш има нужда от набавянето на още от някои от водноразтворимите витамини. Това може да става с даването на малко пил. сърца и дроб през седмицата.
Колко пъти и какво количество?

# 54
Ограничила съм му дреболиите.
Рядко му давам дроб или сърца, вярно е.
Преди му давах веднъж седмично сърца, а на 2 седмици дроб.

# 55
  • Варна

Някой ден мисля да дойда да свърша една тежка статистическа работа. Mr. Green
Да преброя космите на Късметка.  Crazy smile3508
Мъка! Ще се наложи да ровя с пръсти в козината й месец-два, три ... smile3521
 hahaha
[/quote]
Profi, сега тъкмо изкарва космаците между пръстите и на ушаците, после на Филип Тотю мустаците и ще стане зор статистиката. Та искам да кажа, идвай Simple Smile

# 56
  • София
Благодаря за отговорите! Ще се опитам да приготвя и дом. храна само за котето. Видях доста рецепти. Ще даваме и гранули и пауч понякога.

Kristal, на първа страница на темата има линкове как се приготвя домашна храна за котки. Не представлява кой знае каква трудност, но ползата от нея е неоценима за здравето на котето. Имай предвид, че мъжките котки са по-уязвими по отношение на пикочните пътища, затова, за да не страдаш заедно с него някой ден, по-добре положи усилия да предотвратиш това сега, с подходяща храна. Вече доста се изписа в темата за по-добрите сухи храни, но те не могат да бъдат равностойна алтернатива на месото. Имай предвид също, че рибата поради високото съдържание на фосфор предизвиква запушвания при котараците, ако се дава твърде често. Не се лъжи по това, че я ядат със страст. Но мисля, че по веднъж на седмица-две няма да навреди.

# 57
  • София
Сварих пилешко филе малко и дребокъка го излапа бързо. Преди това не искаше да погледне и помирише нито гранули, нито гурме пастет... Ще видим как е и следмващите дни. Ще се разровя в рецептите. Знам основни неща при храненето- какви меса, по колко пъти и т.н. Ще се справим. Важното е да се отпусне.

# 58
  • на брега на морето
И аз без снимка в темата. КОтьо, бе много пораснало котенцето ти.
Наистина, често си спомням какъв фастък беше.

Снимката е днешна, много обича да влиза в чанти и пликове  Crazy

# 59
  • Козлодуй
Много ти е сладко котето, Котьо и се плези Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт