VIP Brother 2016 - тема 5

• 239 112
  • 3 206
  •   1
Отговори
# 1 800

Ами в нейните представи най-малко Сорбоната Joy

# 1 801
Кобилкин лицей е завършила Laughing

# 1 802
  • София
Моята баба пък грам не можеше да готви, нито да чисти - точно, защото са ползвали услугите на "професионални домакини" в семейството. Тя ги наричаше по друг начин де...Проблем ѝ беше,  че ни воловани ни мусака можеше да стъкми като хората  щото като пораснала и в комунистическо време е  нямало вече такъв тип услуга. Нищо де, дядо ми си я обичаше и така. Не знаех, че курсовете, с които се сдобиваш с кетап за домашна помощница са се наричали лицей Rolling Eyes... Но човек винаги може да научи нещо ново  Peace

Та, с много думи ни казваш, че сте род аристократи (доколкото изобщо по нашенско аристокрацията и новите еснафи са били малко спорни), а всяка, която готви е проста слугиня? Хубаво, отчетохме го, вече ще се обръщаме към теб с "милостива госпожо, какво ще заповядате"! Лицеите не са били за домашни помощници, а за госпожици, където се е учил етикет, готварство, домашна икономика, музика, литература, чужди езици и науки, и изобщо всичко, което е трябвало да знае една знатна госпожица като бъдеща съпруга, която да има необходимия комплект, присъщ на класата.

# 1 803

Баба й на тефтери от Спорт Депо е писала  Whistling Whistling Whistling
О, това са прочутите френски кроасани от баба ѝ. Мислех, че рецептата трябва да се пази за поколенията, а не да се развява по списания и форуми като гащите на Лили. Naughty

# 1 804
Моята баба пък грам не можеше да готви, нито да чисти - точно, защото са ползвали услугите на "професионални домакини" в семейството. Тя ги наричаше по друг начин де...Проблем ѝ беше,  че ни воловани ни мусака можеше да стъкми като хората  щото като пораснала и в комунистическо време е  нямало вече такъв тип услуга. Нищо де, дядо ми си я обичаше и така. Не знаех, че курсовете, с които се сдобиваш с кетап за домашна помощница са се наричали лицей Rolling Eyes... Но човек винаги може да научи нещо ново  Peace

Та, с много думи ни казваш, че сте род аристократи (доколкото изобщо по нашенско аристокрацията и новите еснафи са били малко спорни), а всяка, която готви е проста слугиня? Хубаво, отчетохме го, вече ще се обръщаме към теб с "милостива госпожо, какво ще заповядате"! Лицеите не са били за домашни помощници, а за госпожици, където се е учил етикет, готварство, домашна икономика, музика, литература, чужди езици и науки, и изобщо всичко, което е трябвало да знае една знатна госпожица като бъдеща съпруга, която да има необходимия комплект, присъщ на класата.

Е, явно баба ми не е завършила това, та може да минете без "милостива госпожо" - няма да ми пречи простоватия произход Laughing Пък и Ирина е писала за лицей за професионални домакини...това сигурно си е същото де Thinking

Последна редакция: чт, 13 окт 2016, 18:00 от ЗАНДАЛИ

# 1 805

Моята баба е била във френски пансион. Наистина е изучавала изброеното от теб, но няма никаква титла. Затова попитах какво означава "професионална домакиня".

# 1 806
  • София
Ако не съм разбрала нещо - извинявам се.

Аз това за Ирина и професионалните домакини съм го пропуснала, дори не знаех, че има такова нещо. Предполагам, че ако го има, то е било като обучение за икономки, което не зная какво на практика означава в нашенските условия.

# 1 807
  • София
едни ги обучават за гейши, други ги обучават за подли камериерки Wink

# 1 808
Скрит текст:
Ако не съм разбрала нещо - извинявам се.

Аз това за Ирина и професионалните домакини съм го пропуснала, дори не знаех, че има такова нещо. Предполагам, че ако го има, то е било като обучение за икономки, което не зная какво на практика означава в нашенските условия.

И аз не знаех. Понеже тя я нарича "готвачката", предположих, че обучението е било с такава насоченост.

# 1 809
За какви лицеи иде реч бе дами, баба ми в девическото стопанско училище в Дупница е учила точно готварство, везане, етикет, поддръжка на дома и говореше сносен френски. Това обаче не я прави нито домашна помощница нито аристократична госпожица с добри обноски- обожавах нейните български баници и пърженица. За какви аристократични нагласи ала Ирина си говорим. Милата ни България след османско владичество преминава в друго такова комунистическо и сега ще се бием в гърдите чия баба е по , по- аристократка- смЕх. Joy

# 1 810
Професионална домакиня да не е нещо като професионален домоуправител  Mr. Green

# 1 811
едни ги обучават за гейши, други ги обучават за подли камериерки Wink

rotfImbo newsm10 rotfImbo

# 1 812
Скрит текст:

Баба й на тефтери от Спорт Депо е писала  Whistling Whistling Whistling
О, това са прочутите френски кроасани от баба ѝ. Мислех, че рецептата трябва да се пази за поколенията, а не да се развява по списания и форуми като гащите на Лили. Naughty

Тая рецепта я има и в тефтерите на баба ми. Със същия чертеж към нея. Баба ми ни лицей е завършила, ни някакво класно школо. В тефтера и тези "изискани"рецепти за сладки, сладкиши, соленки, кифлички и пр. са записани със заглавия от типа на- "Кекс на Иванка", "Соленки на Донка", "Кифли на Едрева" и пр. имена на колежки, съседки, приятелки. Отличните кулинарни умения не са признак на аристократизъм, понякога са свързани с професионалната реализация, понякога са въпрос на чревоугодничество, не винаги са белег на изтънчен вкус.
Сори, че нахълтах в темата ви. В темата за миналия Брадър(с Кица) се включвах активно, сега нещо не ме впечатляват участниците.
Ирина е трудно поносима, за мен, нетърпима е дребнавостта и, прекаленото драматизиране, морализаторството и многословието, дежурните тиради, монолози..., монотонният носов тон, говоренето без правилна артикулация(не си отваря достатъчно устата, затова говорът и наподобява мънкане, Ернестина или Цеца Алексова трябва да и предадат няколко урока)дразнещо е вечното  дебнене кой какво ядял, кой какво облякъл, кой се изкъпал, кой миришел...  Rolling Eyes

# 1 813
  • София
еее, то и на девическото обучение е имало сегменти - някой за по-обикновени, други за хай. Не знам, моята баба е завършила девическа гимназия, ама съвсем обикновена, също като мъжката гимназия. Не са имали някакви специални домакински предмети.

# 1 814
Никой не говори за аристократични нагласи - преди комунистическото "равенство" е имало  по-богати и по-бедни. По-богатите са  си имали  помощен персонал. И сега е така. Нито е аристократично, нито претенциозно, просто е удобно... Не си меря бабите и дядовците, просто ми стана смешна  претенцията на Ирина, че е Клааас, щото баба ѝ била готвачка...оп, извинявам се - завършила лицей по  продуктово позициониране.

Общи условия

Активация на акаунт