Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 95 037
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
Питам ви, възможно ли е цветът на желето от дюли да не е с червеникав цвят?
Преди години съм варила и беше червеникаво.Вчера пак направих, ама този път
на цвят е някакво такова с цвят на бира Rolling Eyes.Така ли трябва да бъде newsm78?

# 436
  • Русе
В гювеча сложих свинско ,картофи , гъби ,лук ,моркови,,черен  пипер ,малко чубрица  но се чудя за пикантина ,,за ястия и супи " дали няма да разваля гювеча че нещо сега ми изглежда бедно на вкус ?!?! newsm78

Добави 2-3 скилидки чесън, малко смлян кимион, дафинов лист /две малки листенца/ и 50 мл червено вино.Накълцан пресен магданоз малко преди да извадиш гювеча от фурната, друго не е нужно.Не слагай фиксове.
Приятен апетит!

# 437
  • София
на цвят е някакво такова с цвят на бира Rolling Eyes.Така ли трябва да бъде newsm78?

Колкото повече се вари, толкоа по-тъмно става. Мисля, че има значение и колко бързо са почиствани дюлите (много бързо потъмняват).

# 438
  • София
Развали ми се пасатора. Мога ли да направя майонеза с друг уред и как?

# 439
  • Русе

Възможно е.  Simple Smile

# 440
В гювеча сложих свинско ,картофи , гъби ,лук ,моркови,,черен  пипер ,малко чубрица  но се чудя за пикантина ,,за ястия и супи " дали няма да разваля гювеча че нещо сега ми изглежда бедно на вкус ?!?! newsm78

Добави 2-3 скилидки чесън, малко смлян кимион, дафинов лист /две малки листенца/ и 50 мл червено вино.Накълцан пресен магданоз малко преди да извадиш гювеча от фурната, друго не е нужно.Не слагай фиксове.
Приятен апетит!
....чубрица,малко от пикантината около ч.л. и магданоз накрая ..... Получисе доста добре но следващия път ще сложа и чесън и д.лист  Hug chef

# 441
  • област Софийска
Купих голям буркан лютеница. Въпросът ми е как да го съхраня след отваряне. Имаше нещо от сорта да се разсипе в по-малки бурканчета и те да се кипнат, колкото за капачката. Така ли е?

# 442
Какъв грамаж е буркана?

# 443
  • област Софийска
От тези най-големите на Олинеза. Около 2 кг. мисля.

# 444
  • София
Винаги раздавам рецептите си, те не са мои , а са на големи майсторки - готвачи. Въртя всякакви сайтове, къде наши, повечето чужди и копирам и правя сладкиши. Слабост си имам някаква, а и сега понеже съм сама, а и съм в дълъг отпуск по болест, захранвам всички приятели и приятни съседи.  Simple Smile
Започвам, но пак повтарям ,че съм силно обяснителна и винаги изписването ми е много, а самите рецепти са лесни и бързи. Важното е да има хубави висококачествени продукти, с такива работя само, да има и кантарче, защото повечето рецепти са ми в грамажи. Там където мога ще пусна линк, но повечето съм ги превеждала сама, то не е и трудно. Не ми търсете правописните грешки, защото ще пиша бързо. И последно , винаги работя със сметана висок процент - 35-40 % Със сметаната на  Hopla - не става!

Къпкейк с какао и крема сирене.
Скрит текст:
Фурна - 170-189 градуса
12 бр хартиени капсули
КРЕМА СИРЕНЕ ФИЛАДЕЛФИЯ
Работи се с миксер!
227 - 230 г Филаделфия
65 - захар кристал
1 яйце L
1/2 ч.л. ванилия екстракт
Горната смес се разбива до пухкава и гладка.
КАКАОВО ТЕСТО:
195-200 г брашно
200 захар кристал
30 г какао висок процент
1 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
240 мл вода
80 мл зехтин
1 с.л. бял оцет
1 ч.л. ванилия екстракт
КАКАОВОТО ТЕСТО НЕ СЕ РАБОТИ С МИКСЕР!! А С ЛЪЖИЦА
В голяма купа се пресява брашното, добавя се захарта, какаото през цедка за да няма бучки, сол, сода за хляб.
В друга купа се смесва водата, зехтин, оцет и ванилията. Прави се кладенче  на сухите съставки и се добавя течната смес, разбърква се до хубава гладка и лъскава смес.
Каякаовото тесто се насипва в хартиените капсули с 1 лъжица за сладолед или супена такава, но да не е пълна капсулата до горе. В средата на всяка капсула със супена лъжица се изсипва от крема сиренето.
Пече се на 170-180 градуса за около 20-25 мин.
.

КАРТОФЕНО ПЮРЕ С ДОБАВКИ И ИЗПЕЧЕНО В МЪФИН ФОРМА
Скрит текст:
Мъфин форма с гнезда - 12 бр
Фурна - 180 градуса
ПЮРЕ:
4 бр по- големи картофа се сваряват обелени на парчета и с лъжицата за пасиране се смачкват . Добавя се към тях:
3/4 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. масло
1/4 ч.ч. закв. сметана
Всичко горноизброено се измесва и се добавя още към него:
1/4 ч.ч. предварително задушена шунка на кубчета. Ползвам хубавата немска шунка.
1/4 ч.ч. наситнен пресен лук
1/4 ч.ч. настърган пармезан.
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.ч. настърган Чедър
В купа се смесват всимки продукти на тесто с голяма лъжица или с ръка. Намасляват се гнездата на формата за мъфин със спрей-масло или с четка и с лъжицата за сладолед или съпена такава се поставя от картофеното пюре. Във всяка топка тесто се прави дупка и се поръсва с Чедър.
Пече се на 180 градуса за 30-35 мин
Охлажда се за около 10 мин и се поднася с топка закв. сметана и поръсена с наситнен зелен лук.
PS Пармезана и Чедъра не го стъргжа на ренде за да не си съсипя ръцете , а го минавам през блендер на принципа на СТАРТ-СТОР докато стане на парченца и  това е.  
.

МАКОВИ КЕКСЧЕТА НА ЙОЛИ
Скрит текст:
Не ми разрешава да го копирам, защо.... newsm78 и затова пиша:
Фурна - 180 градуса
Мъфин форма с 12 бр книжни капсули
2 яйца
125 пудра захар
120 мл прясно мляко
180 г маково семе
кора лимон
ванилия екстракт 1 ч.л.
220 брашно
1 ч.л. бакпулвер
щ. сол
125 г разтопено масло
ПЪЛНЕЖ:
250 г крема сирене Филаделфия
1 ч.л. сметана висок %
ванилия екстракт
1 с.л. настъргана кора портокал
тъмно сладко по избор. Аз избрах домашно малиново сладко
РАБОТИ СЕ С МИКСЕР!
В купата на миксера се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Добавя се прясното мляко, маковото семе, ванилията и лим. кора. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйчената смес. Сол. Разбива се до хомогенност . Накрая се прибавя и маслото разтопено.
Разпределя се в книжни капсули 2/3 от сместа.
С миксер се разбиват всички продукти за пълнежа. Изсипват се в пош с по-широк накрайник и в средата на всяко кексче се забива накрайника да опре до дъното. Шприцова се докато изпълни цялото тесто и книжната капсула.
Пече се на 180 градуса до хубав загар
След като се охладят достатъчно време във/получила  в длъбнината която се е образувала при печенето се изсипва с ч.л тъмно сладко.  
.

КЪПКЕЙК С БОСТЪНСКИ КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА
Скрит текст:
195 г брашно закръгля се на 200 г
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
113 г масло стайна температура
200 г захар кристал
2 яйца L стайна температура
1 1/2 ч.л. ванилия екстракт
120 мл прясно мляко стайна температура
КРЕМ:
2  жълтъка - или 35 г
40 г захар кристал
20 г царевично нишесте или 2 с.л.
1/8 ч.л. сол
6 г или 1/2 с.л. масло
1/2 ч.л. ванилия екстракт
ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
120 г черен шоколад
42 г или 3 с.л. масло
1 с.л. ликьор. Ползвах Cointreau защото има много хубав аромат.
1. Започва се с крема за да може да е охладен добре.
В купа с тел за разбиване се разбиват жълтъците и захарта до побеляване. Прибавя се нишестето, сол и се разбърква добре.
В тенджера се изсипва млякото и се затопля до момента в който се появят малки мехурета по края. Сваля се от огъня и на тънка струйка се прибавя към жълтъците, като се разбърква много бързо и непрекъснато. След това цялата смес се връща на котлона и се поставя на умерена температура и при непресъкнато разбъркване се вари до хубав и гъст крем - около 5 до 7 мин. Сваля се от огъня и се добавя бучката масло и ванилията. Изсипва се в купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади напълно.
2. КЪПКЕЙК
Форма за мъфин добре намаслена-12 бр
Фурна - 180 градуса
В купа се разбърква брашното, бакпулвера и солта.
В миксер се разбива маслото за около 1-2 мин. Добавя се захарта и се разбива до побеляване около 304 мин. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се разбива. Ванилия. На ниска скорост на миксера се прибавя на ТРИ ПЪТИ брашното, а млякото на ДВА ПЪТИ, като се завършва с брашно.
С лъжица за сладолед или друга такава се запълват дупките на формата.
Пече се на 180 градуса - 16/18 мин. до суха клечка. Охлаждат се напълно.
ГЛАЗУРА:
шоколада и маслото се стопяват на водна баня. Сваля се от огъня и се добавя ликьора.
В пош с по-голям накрайник се шприцова крем от долната страна по средата на всяко кексче, също и от горната точно по средата докато се появят малки пукнатини в изпеченото тесто. Леко се заглаждат с пръс на ръката.
На всяко кексче се изсипва по 1-2 с.л. шоколад по средата му като се оставя да се стича по страните.
Охлажда се за 1 час на стайна температура.
.

МЪФИН ПЮРЕ ОТ ТИКВА И ШОКОЛАД
Скрит текст:
2 яйца стайна температура
200 захар кристал
60 мл зехтин/олио
360 г печена тиква - пюре. смачква се с вилица.
125 г брашно
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. инд. орехче
1 ч.л. ванилия екстракт
50 г нарязани с нож орехи или друг вид ядки
120 г нарязан черен шоколад, може и по-сладък ,по избор е.
1 п бакпурвер„
сол
Фурна - 180 градуса
Форма да мъфин с 12 бр гнезда и книжни капсули
1. В купа с ТЕЛ се разбърква брашното, бакпулвера и всички  сухи подправки.
2. В друга купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване , може и с миксер,  здобавя се пюрето от тиква, мазнината, ванилията и се разбърква много добре. Добавя се и 100 г шоколад на парченца , като се отделя 20 г - 1 шепа и малко, за поставя отгоре на готовите и горещи мъфини.
Със супена лъжица се изсипва сместа в хартиените капсули. Отгоре се поръсва богато с орехи.
Пече се на 170-180 градуса за около 30-35 мин.
.

БРИОШ
Скрит текст:
250 мл прясно мляко стайна температура
1 1/4 ч.л. суха мая или 7 г.
530 г брашно
2 яйца разбити с вилица
80 г захар кристал
75 г  масло на кубчета стайна температура
1/4 ч.л. сол
кора лимон
ВАЖНО Е ДА СЕ СПАЗВА ПОРЕДНОСТТА НА ПОСТАВЯНЕ НА ПРОДУКТИТЕ , ТАКА КАКТО Е В РЕЦЕПТАТА ПОКАЗАНО!
При тази рецепта сухата мая предварително се разтваря в топлото прясно мляко за да шупне леко или докато се появят малки мехурчета. Излива се в купата на миксера. Прибавят се разбитите яйза и лим. кора. Разбърква се. Добавя се пресятото брашно, захра и сол. Разбива се на бовни обороти за около 4-5 мин. докато се обединят  съставките. Без да се спира миксера се добавя постепенно парметата меко масло и се разбива на средна скорост за около 5-6 мин или докато се усвои маслото  и тестото започне да се увива около бъркалките. Получава се гъста, лепкава, гладка маса тесто. Прехвърля се в дълока  леко намазнена купа като се обръща от всички страни за да се намасли леко тестото и се оставя да втасва за 1 НОЩ  в хладилник като се покрива с фолио.
На сутринта или когато е удобно се изважда  тестото, поставя се върху набрашнен плот и се дели на две равни части, като леко се и премесва за да излезе въздуха от него. Едната част се прибира в хладилник като се покрива с фолио, а с другата се работи. С тестото се работи докато е студено, ако започне да лепи означава че е топло и се прибира за малко време отново в хладилник.
Бриошите се оформят по следния начин: Взима се топче тосто по-голямо от кайсия, разтърква се м/у дланите, като се издължава в единия край като вратле" и накрая му се оставя малка топка тесто, ама малка да е!. Придава му се форма на круша. С пръсти се пробива дупка в дебелата му част, разширява се с ръка леко, да не се скъса, и тънкия край с топчето се провира отдолу и леко се  изважда топчето като капаче. Все едно се прави бримка на дантела. Оформя се допълнително с ръце. Всеки бриош се поставя в книжна капсула и се поставя във формата за мъфин. Намазва се с жълтък и се оставят да втасат отново за около 30-40 мин. След това отново се намазват с жълтък и се посипва едра кристална захар или ванилена захар или канелена захар.
Поставят се в гореща фурна на 180 градуса за около 20-25 мин.

.
Ако има нещо винаги ме питайте, готова съм на всякакви разговори относно всякакви рецепти.
Ползвам ванилия екстракт - течна, но не е проблем да се ползва и пакетче ванилия. Въпрос на избор е.
 Hug

Една девойка ме помоли за рецепта за Лазаня без Бешамел, ето я тук , нека да я разгледа.
http://recepti.gotvach.bg/r-50606-Лазаня_от_Тиквички_без_Бешамел

Последна редакция: вт, 01 ное 2016, 01:56 от marchеva14

# 445
Купих голям буркан лютеница. Въпросът ми е как да го съхраня след отваряне. Имаше нещо от сорта да се разсипе в по-малки бурканчета и те да се кипнат, колкото за капачката. Така ли е?
Може да сложиш малко олио върху лютеницата и да съхраняваш в хладилник, така няма да потъмнее или ги разсипеш в по-малки бурканчета и да ги кипнеш пет минутки за капачка Simple Smile

# 446
Моля, за изпитана рецепта за свинско контра филе( рибица) около кг. прясно месо. Някаква тънкост да не стане сухо?
Няма грам мазнина по него. До сега от това съм правила само сушено мезе, сега ми се ще да сготвя нещо.

# 447
  • Русе
Моля, за изпитана рецепта за свинско контра филе( рибица) около кг. прясно месо. Някаква тънкост да не стане сухо?
Няма грам мазнина по него. До сега от това съм правила само сушено мезе, сега ми се ще да сготвя нещо.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/04/blog-post_24.html

# 448

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/04/blog-post_24.html

Благодаря, Пейч!  bouquet

# 449
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/

Билян@,  видях, че Ванката ти е дал линк, но прегледай и тези на Пепи

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3415.msg132533.html#msg132533 
Печено свинско филе

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3415.msg140809.html#msg140809 
Печено свинско филе със синап и черен пипер

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3415.msg140611.html#msg140611 
свинско филе с карамелизиран лук и гъби

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg841.html#msg841   
СВИНСКО/ПИЛЕШКО/ТЕЛЕШКО  С ГОРЧИЦА И ТОПЕНО/ПУШЕНО СИРЕНЕ

Laughing

Общи условия

Активация на акаунт