Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна

• 77 225
  • 732
  •   1
Отговори
# 495
  • Bristol
Зависи какви са очакванията на хората и приоритетите им. В началото и аз имах културен шок, но с времето свикнах и открих, че доста от нещата, които отричах, в същност не са никак лоши.
"Калпол  и вода" и мен ме шокираше, исках си по-силни лекарства, сиропи за кашлица и капки за нос, но с времето установих, че с тях и без тях, обикновените настилки и грипове си минават, дори и при силно възпаление сливи и болки в ушите. За дъщерята вече имах трейнинг и като се роди само с калпол и вода съм я лекувала  Laughing Още е жива Mr. Green
Има си проблеми в училищата, моите деца в българско училище не са ходили, така че сравнявам с моя опит като ученичка и това, което споделят познати и приятели в България и на тази база мисля, че тук е по-добре. Аз не съм учителка и само за около година ходех редовно в училището да помагам при обучението в часовете на малките, не видях нищо толкова шокиращо, каквото Дорет описва. Предполагам пак опира до лични очаквания и приоритети, а може и разлика от училище до училище да е. Имам близки учители и помощник учители в начални училища и в гимназии, слабост ми е темата образование и училища, редовно обменям информация за това.
Аз не съм фен на академиите и мисля, че с тези академии се губи контрола и ще се занижи качеството на обучението. Ще се радвам ако греша и някой, който е в "кухнята" ме убеди, че греша  Rolling Eyes Това е и причината толкова да не долюбвам Гов, повечето от реформите му в образованието не ми допаднаха.

# 496
Нормално е да има културен шок - две коренно различни държави са. За мен не е нормално да очакваш в Анг. да я караш по български... щото ако тук я караха по нашенски - едва ли щеше да е привлекателна дестинация  Joy Съвършени системи няма, пък и хипотетично да имаше - то все ще се намери българин дето да не е доволен - "все за нещо ще намери да се начумери...ту му млякото горещо, ту пък друго нещо"....Чичо Стоян
Имаше тема за образователните системи - извода който си направих в нея е, че от българската образователна с-ма по-съвършена няма.... Mr. Green нищо, че на мен не ми харесва...
Много искам и да намеря пропуски в здравната им с-ма, някакво неадекватно отношение, или пък неправилно изписано лекарство, че да си осигуря ранно пенсиониране/като следствие на едно обезщетение/, ама на - на мен все не ми се случва....Късмет какво да се прави....

# 497
  • ENGLAND
Не знам дали някой ще ми повярва ако разкажа какво става в градините и училищата като работещ там. Отвън нещата изглеждат много захаросани и на англичанките това не им прави никакво впечатление, но за българките, полякините, рускините това си е направо шок, дори само от гледна точка на  родители. Различна кутура, различни навици.

Мери, да виждаш някъде някакви описания?

Лейдибърд, по-кротко с оценките за мен, май само ника ми е достатъчен и да започнеш с атаките срещу мен. Повече няма да ти отговарям. Рядко пиша тук, но пък винаги отговарям когато ме питат на лични.

И да не се чудите, защо днес не съм на работа, болна съм. В сряда се наложи сутринта да работя с дете със специални нужди, в класната стая температурата беше колкото отвън, 1-2 градуса, децата седяха с якетата, на брейка децата ми споделиха, че краката им са замръзнали, питам ги дали е само днес, а не така било всеки ден. А учителя ми се усмихва и ми вика, а при нас в началото е малко студено, ама после се постопляме. Няма да сравнявам какво се прави в България при този случай. А като го разказвам на мъжа ми не можеше да повярва, днес вече вярва като съм на легло. Той и за викането не можеше да повярва, ама и в това се убеди.

Повече няма да пиша, че Лейдибърд ще ме обвини в лъжа.

dejie, успех с курса и плейсмънта, ти нямаш стаж в България и за теб ще е доста по-лесно да се приспособиш към тукашната система, просто няма да срвняваш, а ще приемаш всичко като ново. Ако имаш нужда от помощ, обади се.

# 498
  • ENGLAND
Нормално е да има културен шок - две коренно различни държави са. За мен не е нормално да очакваш в Анг. да я караш по български... щото ако тук я караха по нашенски - едва ли щеше да е привлекателна дестинация  Joy Съвършени системи няма, пък и хипотетично да имаше - то все ще се намери българин дето да не е доволен - "все за нещо ще намери да се начумери...ту му млякото горещо, ту пък друго нещо"....Чичо Стоян
Имаше тема за образователните системи - извода който си направих в нея е, че от българската образователна с-ма по-съвършена няма.... Mr. Green нищо, че на мен не ми харесва...
Много искам и да намеря пропуски в здравната им с-ма, някакво неадекватно отношение, или пък неправилно изписано лекарство, че да си осигуря ранно пенсиониране/като следствие на едно обезщетение/, ама на - на мен все не ми се случва....Късмет какво да се прави....

Освен да ти пожелая да ти се случи нещо да видим каква песен ще запееш или ще мълчиш са не се излагаш.

А за темата за образователните системи, такива неверни неща написа, че дори и останалите се увериха, колко знаеш за тук.

# 499
  • Bristol
Дорет, коментарът ми не беше на база само последната ти публикация.

Както казах, зависи от очаквания, нагласа, а и от конкретното училище явно. Аз пък недоволствам, че е много топло в училищата. Децата ми се мотат с полошъртс вътре, после излизат навън така, за да не губят време в преобличане. Добре че в началното училище ги контролираха учителите. Затова и дебели обувки, потници и чорапогащи не съм им слагала. Цял ден да са навлече и да се потят в класната стая не е никак здравословно.

А аз съм на работа  Mr. Green имаме организиран коледен обяд днес, ще работим само до обяд Wink

# 500
  • Cambridge, UK
Мога ли да споделя моите впечатления? Когато детенце стана на 3.5 години се преместихме тук той започна нърсъри веднага, без език, без нищо.

В София всяко негово оставяне на ясла или детска градина отнемаше поне 20 минути: плачеше, молеше ме да го взема първи и казваше че иска да седи вкъщи, а не да бъде там. Учителките и в двете заведения дори не направиха опит да го приобщят. Искам да вметна че той е много контактно дете и има хиляди приятели от малък, проблема беше само в градината и яслата преди това.

Когато му стоварихме Англия на главата бях много притеснена как ще започне градина - излишно! Още на втория ден затваряше вратата след мен и ми махаше усмихнато с bye mommy.

След 4 месеца престой тук се върна отново в София, в същата детска градина с неговите си приятели. Положението същото: мамо, вземи ме първи, не искам да спя тук, 20 мин поне изпращане.

В продължение на 2 години групата беше 35 деца, нямаха помощник учителка, само 2 учителки които се сменяха на обед. Слагаха ги да спят в 11:30 и бяха в леглата до 3:30, преди и след това се закусва и гледа телевизия или ядат следобедна закуска и започват да чакат родителите да ги вземат пак с телевизия.

Родителите сме плащали такса, консумативи, вода, кърпи, дори веднъж купувахме чаршафи, в началото на всяка година се закупуват материали с които ще работят. Отчет какво точно прави детето, какво е научило, дали е нарисувало нещо никой не ти дава. Когато поискаш те размотават. Пари сме събирали за какво ли не. И за да не кажете че бюджета им е малък - не е така. Сигурна съм че в повечето градини в страната положението е било такова, в случая това е градината в която ходи внука на кметицата.

Когато започнаха задължителната предучилищна група в стаята нямаше място за игра. Беше толкова претъпкано от легла, чинове (които не бяха достатъчен брой) и маси за хранене, че оставаше едно коридорче широко 1 метър и дълго около 8 през което 35 деца се разминаваха, за да си седнат по местата. Площадката на която играеха, сигурно не е ремонтирана от 20 години, поне.

Знам че много хора пазят топлия спомен за детската градина която са посещавали. С дългите коридори, усмихнатите лелички и госпожи и лудата игра в двора. Това обаче е само спомен! В нашата мила държава корупцията и далаверите са на почит, а не бъдещето - децата! Никой не инвестира в тях. Има млади учители които искат да променят системата, но възрастните не им позволяват.

Не оспорвам, че тук има някои неща които на нас българките ни правят впечатление, бърсането на носа например, но от нация която смята това за грешно, защото по-бързо ще оздравееш ако секрета изтече, а не се издухва, за да не се нараняват незнамсикоеси, няма как да очакваш различно отношение.

Можеш обаче да очакваш че като си заведеш детето на нърсъри или в училище, то ще бъде посрещнато като свое и ще му бъде обърнато внимание, и ще му се помогне да се чувства равен с другите, независимо дали е бяло, жълто, кафяво или черно, дали говори език или не.

# 501
Сърдечно благодаря за добрите пожелания  bouquet
Аз се зачудих за хората които са тук от доста години и така и не са намерили нищо хубаво - в случая ме провокира Дорет - от нея нищо добро не съм чула за Анг.  Grinning
Лейдибърд, по-кротко с оценките за мен, май само ника ми е достатъчен и да започнеш с атаките срещу мен....
Дорет, Дорет......нито те атакувам, нито те обвинявам в нещо, а камо ли в лъжа  Joy Просто се чудя как може да има хора, които да са вечно недоволни от тукашния си живот, вечно да са неоценени, да си виждат настоящия живот в черно... и някъде само на 30000км да е рая - прекрасната работа, страхотните колеги, доброто образование за детето, доброто здравеопазване за семейството, доброто място за живеене..... Чудя се как може да има хора, които избират гадното....
Много ми е интересно при 2гр. в България затварят ли училищата?

# 502
И аз се включвам, все още не съм в Англия, но имаме такива планове, искам да ви разкажа как е при нас.
Синът ми е 2ра група и с нежелание ходи на градина. Едната госпожа вчера сама е украсявала елхата, защото само тя може, децата може да счупят играчките, които ние родителите сме купили. Thinking да не говорим че играчките, печка и дори килим купихме (моя позната пък купуваха телевизор за детската)
 И двете  госпожи строяват децата на столчетата сутрин да гледат телевизия,след като се събудят следва същата процедура, задължително през деня трябва да се изгледа един филм, който е с времетраене между 1.30-2 часа. Заниманията с книжките им включват "ДЕЦА нарисувайте НЕЩО" и това е. Да не разказвам че си го взех веднъж с чисто синьо чело и учителката дори не беше забелязала,че се е ударил, а когато се върнах да я попитам какво е станало, тя е била в почивка тогава.
Скоро имахме задача да направим есенна украса ние родителите  newsm78, те там имат друга работа.
Никога не обясняват на какво ниво са, как се справят имат ли проблем с нещо и как да го правят след като основното им занимание е телевизия, а вярвайте аз не съм от майките на които не им пука. Поне в нашата група е така.
Различни са отзивите за вашите училища и градини, но основно чета положителни, все пак масово се пускат деца, които не знаят една дума на англииски и за седмица - две свикват и ходят с желание, това говори много добре. В БГ ако чужденци си пуснат децата в нашите градини, без да знаят и дума не мога да си представя как биха се адаптирали изобщо

# 503
  • постоянно
Не знам дали някой ще ми повярва ако разкажа какво става в градините и училищата като работещ там. Отвън нещата изглеждат много захаросани и на англичанките това не им прави никакво впечатление, но за българките, полякините, рускините това си е направо шок, дори само от гледна точка на  родители. Различна кутура, различни навици.

Мери, да виждаш някъде някакви описания?

Лейдибърд, по-кротко с оценките за мен, май само ника ми е достатъчен и да започнеш с атаките срещу мен. Повече няма да ти отговарям. Рядко пиша тук, но пък винаги отговарям когато ме питат на лични.

И да не се чудите, защо днес не съм на работа, болна съм. В сряда се наложи сутринта да работя с дете със специални нужди, в класната стая температурата беше колкото отвън, 1-2 градуса, децата седяха с якетата, на брейка децата ми споделиха, че краката им са замръзнали, питам ги дали е само днес, а не така било всеки ден. А учителя ми се усмихва и ми вика, а при нас в началото е малко студено, ама после се постопляме. Няма да сравнявам какво се прави в България при този случай. А като го разказвам на мъжа ми не можеше да повярва, днес вече вярва като съм на легло. Той и за викането не можеше да повярва, ама и в това се убеди.

dejie, успех с курса и плейсмънта, ти нямаш стаж в България и за теб ще е доста по-лесно да се приспособиш към тукашната система, просто няма да срвняваш, а ще приемаш всичко като ново. Ако имаш нужда от помощ, обади се.

Дорет,
ако наистина децата са в тези условия (1-2'С)  се надявам , че си уведомила съответните инстанции за  проблема.  Hug

И аз мисля , че в училището на сина ми е прекалено топло . Той е от типа на , който все му е горещо и вечно се съблича по риза .  Hug

# 504
  • UK
Аз имам наблюдения върху няколко бг семейства, които наскоро пристигнаха, децата им, всички до едно се влюбиха в училището/градината от ден първи, ето че и тук се дават такива примери. Просто е ралично. За хигиената какво да кажа - предпочитам да яде пясък, но да е щастлив. Наскоро в градината им се развали бойлера, обадиха ми се да ми кажат че два дни няма да има отопление, да не я водя.
По мое време В България, когато температурата в училище падне под 16 градуса ли беше, не помня точно, обявяваха "дървена" ваканция.
В нашето училище също е много топло, не ми допада много тази шокова температурна разлика, защото те са по цял ден вътре-вън-вътре-вън. В нърсърито към училище се отопляват с подово - децата играят и седят по пода много. 

Дорет, благодаря! Ти вече ми помогна веднъж на лични с информация и мнение, много полезна ми беше!  bouquet

# 505
  • До хладилника, който обичам
Някои можем да сравним начално образование в България и в Англия като краен ползвател със скорошен опит, а не как е било преди 30 години, когато ние сме ходили Wink
Интересна тема ми е. В голямата ФБ група пишат няколко българки учителки в Англия - начални и в гимназия - като цяло са позитивни.

# 506
  • След завоя в дясно
Момичетата с деца в secondary school каква е традицията взимате ли по нещо за учителите? Аз не ги познавам повечето, само директора, зам. директора и има един учител, който отговаря за техният house, но не му преподава. И тези гореупомонатите ги познавам само от срещите с родителите.

# 507
  • Манчестър
Само един въпрос към хората с опит от Бг градини.

Колко такса плащахте на месец за пълно посещение?

Щото аз в УК плащах преди 12 г ,700 лири  на месец плюс си носех млякото и памперсите докато ги махне. Нормално е такава такса да осигури издръжката на градината и да не се искат пари от родителите. Плюс градините могат да получават и grants от държавата които не се връщат.

Някой в БГ да е плащал 1500 лв градина на месец? С такава такса съм сигурна и в БГ ще има по добри градини....

# 508
  • Cambridge, UK
нека не намесваме цените, защото стандарта е различен  Peace

само за сведение моя приятелка плащаше 800 лв за английска детска градина в София, чака  3 месеца за място
всеки ден й даваха рапорт какво е яло детето, колко, с какво се е занимавало

# 509
Обръщам стока/услуга в процент от нетния месечен доход и така сравнявам.
И така такса от 1000 лири за ДГ при нето 3000 е 33%. Такса 60 лв при нето 1800 е 3,33%. Ами, в България градините са по-евтини, 10 пъти по-евтини. Нормално е да има разлика и в качеството на услугата.

Общи условия

Активация на акаунт