Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 465
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
Момичета здравейте, моя въпрос е малко странен, но имайки предвид, че Хашимото засяга повече жени, а ние държим на външния си вид. Искам да ви питам, някой поставял ли си е филъри или ботокс? Защото аз се интересувах и ми казаха, че нашето заболяване влиза в противопоказания.

# 406
Не е препоръчително. Организмът може да реагира бурно на чужди за него вещества с производство на нови антитела. Имаше подобно питане в тази или предишната тема.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=935465.615;topicrefid=20

Последна редакция: ср, 23 ное 2016, 14:54 от Ваяна

# 407
Да, наистина, наскоро разисквахме въпроса. По принцип не е препоръчително, но и не е сигурно, че точно на твоя организъм ще се отрази по неблагоприятен начин. Има дами с Хашимото, които са си правили пластични корекции и всичко е наред, така че тук вече зависи дали на теб лично ти се рискува, ако мога така да се изразя. Peace

# 408
Здравейте! Искам да ви питам някой от вас има ли впечатления от лаборатория д-р Ноневи? Имат пакет от 5 показатели за ЩЖ. Искам да ги направя защото отдавна не съм изследвала нищо освен ТСХ. Д-р Начев не ги иска. Имаше, мисля, връзка между цикъла и ТСХ, фт4, ТАТ и МАТ? Очертава се когато съм в София да ми е първи ден и искам да знам дали да изследвам?

# 409
  • София
Тези хормони не се влияят от цикъла.

# 410
  • София - Варна
На мен преди доста време от темата за хормонални изследвания ми бяха отговорили следното:

"TSH  не е константа и е нормално да играе и до 3,0, дори до 3,50, не би трябвало да го усещаш.
ТСХ има месечен ритъм - по-нисък е в края на МЦ и по време на М., и по-висок /физиологично, нормално/ през останалите дни от МЦ. Също така и сезонен - зимата нивата са по-ниски, лятото - по-високи."

Оттук би следвало, че и другите хормони играят. Честно казано не ми е ясна връзката и не ми се задълбава, просто се сетих да го постна.

Мериан, ти колко време беше на Т3? И в какви дози го приемаше? И наистина ли спазваше съотношение 1:4 в полза на Т4? Защо го спря? И защо започна да го приемаш на първо място?

# 411
  • Бургас
Да, точно така, ТСХ не е константа, нормално е леко да варира според това и онова. Дали има връзка между месечния цикъл и ТСХ не знам със сигурност, но гледам да не съм в цикъл като го пускам. Мисля, че не може да няма някакво значение.

# 412
  • София

Мериан, ти колко време беше на Т3? И в какви дози го приемаше? И наистина ли спазваше съотношение 1:4 в полза на Т4? Защо го спря? И защо започна да го приемаш на първо място?
Когато ми откриха хашимотото първия ми ендокринолог започна с 25 микрограма, след това 50, 75 и 100 микрограма. Междувременно след обременяване с глюкоза ми откри ИР. Тогава започнах да взимам Глюкофаж, като той смяташе, че чрез него ще сваля килограми, но не се получи. И тогава прибягнахме към Т3. Дозата беше 100 мкг елтирокс и 25 мкг Т3. След което доктора се премести, вече е в отделение на Света Ана и поне аз не зная да има прием извън отделението, така че се преместих при друга лекарка. Тя пък ми каза, че Т3 натоварва сърцето и увеличава пулса (аз и без това имам доста ускорен пулс) и ми каза да го спра. Междувременно вече дозата ми е само 100 мкг елтиракс, понеже по някаква причина TSH ми беше стигнало 0,03. Това е.

# 413
  • София - Варна
Благодаря ти, Мериан.
А с тази доза ФТ3 премина ли горна граница някога? И направо от 25 ли почна?
Защото аз почнах от 12.5 горе-долу, а това е доста ниска доза. И 25 е ниска.
ТСХ повече няма да гледам, ако ще и 0 да е. Ще си гледам ФТ3 и това как се чувствам.
Сега още не съм стигнала до доза от 25 микрограма, и нямам промяна в симптомите, но бавно ще увеличавам, докато не почувствам ефекта на Т3.
Аз вчера засялох пулс 49-51, така че си имам нужда от Т3 и да изляза от тая хипофункция проклета.

# 414
  • В един копнеж!
Влизам да споделя. ooooh!
Преди половин година бях с ТСХ 0,0016, ft4- 44, МАТ- 555, ТАТ- приблизително към 500 единици и той.
Предписаха ми Тирозол/най-малката разфасовка/ по схема+ Конкор кор всеки ден.
Данни от вчера: ТСХ- 23,94, ft4- 9,41. Спряха ми Тирозола за една седмица, след което го започвам отново по 1/2 табл. от най-ниската разфасовка, за да не изпадна в ремисия. А от днес ми предписаха и Euthyrox 2,5 заради ft4 * 1 табл дневно. Попитах лекарката да пусна ли пак изследванията след тази една седмица, каза- не.
На контролен преглед съм преди Коледа.
Като ми установиха хипера, минах на протеини, изключих бял хляб, тестени изделия, бобови.  Много добре ми беше. Сега, обратното ли?! От две седмици се чувствам като понадут балон. Ям, но не съм гладна. Сутрин ядях по едно кисело мляко и ме държеше до вечерта заситена. А, все едно бях яла здравата.  Лекарката каза, че това е от задържане на вода и Еутикорса щял да ми помогне.  newsm78
Какво да я правя тая хипофункция сега?! Да променям ли диета?!

# 415
Ако отключването на заболяването е от половин година, мисля че храненето няма отношение в случая, а по-скоро е стартирало Хашимотото с хиперфункция и нерядко в рамките на няколко месеца преминава в трайна хипофункция.
Дозите са минимални. 1 таблетка тирозол не може да вдигне ТСХ до такава степен, ако не е налична хипофункция. Писала си най-малка разфасовка по схема, но колко таблетки от 5 мг си пила, не ми стана ясно.
Дали да си само на тироксин или както в твоя случай + ниска доза тирозол, доктор преценява. След седмица няма нужда от контролно изследване. След месец ще се види накъде вървят нещата и при нужда ще се увеличи тироксина и ще се спре тирозола. А може просто да си била предозирана с тирозол.
Сподели колко време си пила тирозола и по колко хапчета на ден, за да имаме по-ясна представа.

# 416
  • В един копнеж!
Ако отключването на заболяването е от половин година, мисля че храненето няма отношение в случая, а по-скоро е стартирало Хашимотото с хиперфункция и нерядко в рамките на няколко месеца преминава в трайна хипофункция.
Дозите са минимални. 1 таблетка тирозол не може да вдигне ТСХ до такава степен, ако не е налична хипофункция. Писала си най-малка разфасовка по схема, но колко таблетки от 5 мг си пила, не ми стана ясно.
Дали да си само на тироксин или както в твоя случай + ниска доза тирозол, доктор преценява. След седмица няма нужда от контролно изследване. След месец ще се види накъде вървят нещата и при нужда ще се увеличи тироксина и ще се спре тирозола. А може просто да си била предозирана с тирозол.
Сподели колко време си пила тирозола и по колко хапчета на ден, за да имаме по-ясна представа.
smile3525

За един месец пих Тирозол 2+1+1, останалите пет месеца 1+1.

# 417
Множко ми се вижда ТСХ на 2 таблетки, та може и наистина да си минала в хипофункция без да е следствие лекарствата. Времето ще покаже, ако потъне пак ТСХ след месец, вероятно е било заради предозиране, а ако е все още високо, вероятно си минала в хипофункция.
Не съм доктор, но според мен е можело да се изчака с тироксина. Да се спре тирозола за седмица, после да се мине на ниска доза тирозол и да се проследи. И едва тогава да се прецени за тироксина. При всички случаи, предписания тироксин не е във висока доза, та ще се "чуе" накъде отиват нещата.

# 418
  • София
Благодаря ти, Мериан.
А с тази доза ФТ3 премина ли горна граница някога? И направо от 25 ли почна?
Защото аз почнах от 12.5 горе-долу, а това е доста ниска доза. И 25 е ниска.
ТСХ повече няма да гледам, ако ще и 0 да е. Ще си гледам ФТ3 и това как се чувствам.
Сега още не съм стигнала до доза от 25 микрограма, и нямам промяна в симптомите, но бавно ще увеличавам, докато не почувствам ефекта на Т3.
Аз вчера засялох пулс 49-51, така че си имам нужда от Т3 и да изляза от тая хипофункция проклета.
Т3 съм тествала отдавна, когато бях при първия си лекар и не помня колко беше, евентуално трябва да проверя у дома, че сега съм на работа. Винаги съм взимала Т3 от 25 мкг, понеже такава беше разфасовката.

# 419
  • В един копнеж!
Още един въпрос. Понеже все още нямам деца.  Как при хипофункция се случват нещата, при положение, че четох, затова че ТСХ за забременяване е желателно да е под 2?
Като започнах лечението, лекарката тогава ми забрани забрани бремености, вчера отново ме попита, след което коментира " В такъв случай трябва да правим сметката да те вкараме и в норма..."

Общи условия

Активация на акаунт