Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 339
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
Най -вероятно става въпрос за Хашимото (висок мат), но това трябва да го прецени ендокринолог. Добре е да се види жлезата на ехограф. Има и хипофункция (тсх е висок), поради което ще ти изпишат хормон.

# 436
Здравейте, за първи път пиша тук с надеждата, че някой може да ми разчете резултатите от изследванията. Имам час чак за петък и до тогава ще се побъркам:
ТАТ - 24,4
МАТ - 1130
TSH 18.1
FT4 1.89
FT3 3,0
На 21 съм и не правя опити за забременяване.

Не се безпокой, няма нищо чак толкова фатално. Hug Всички сме минали през това. Както са те посъветвали и по-горе, направи ехография на ЩЖ, за всеки случай. Поне, за да се потвърди диагнозата "Хашимото". Peace

# 437
Здравейте, за първи път пиша тук с надеждата, че някой може да ми разчете резултатите от изследванията. Имам час чак за петък и до тогава ще се побъркам:
ТАТ - 24,4
МАТ - 1130
TSH 18.1
FT4 1.89
FT3 3,0
На 21 съм и не правя опити за забременяване.

Не се безпокой, няма нищо чак толкова фатално. Hug Всички сме минали през това. Както са те посъветвали и по-горе, направи ехография на ЩЖ, за всеки случай. Поне, за да се потвърди диагнозата "Хашимото". Peace

Първо направих ехограф и тогава изследванията. Имам възел и в ляво и в дясно. Нямам почти никой от симптомите, които ми описаха, така че ми дойде като шок.
Ако се потвърди,че е Хашимото означава ли, че ще пия хапчета цял живот - така ми каза лекарката на първия преглед?  Sad

# 438
Ако се потвърди,че е Хашимото означава ли, че ще пия хапчета цял живот - така ми каза лекарката на първия преглед?  Sad

Сега, да не те излъжа, защото самата аз имам от сравнително скоро болестта, но - да, като цяло хапчетата се приемат цял живот. Това е хронично автоимунно заболяване, неизлечимо, единствено може да влезе в т.нар. "ремисия". TSH при теб ми се вижда доста височко, при беше една идея по-ниско, и въпреки това всички лекари ми казаха, че едва ли ще има как да не си пия хапчетата на някакъв етап. А когато ти правиха ехографията, какво ти казаха? То се вижда дали става въпрос за Хашимото. Изследванията само го потвърждават...

# 439
Аз отидох при случен ендокринолог тук в София, защото само уча тук  ... Та тя не ми обясни почти нищо, поне ми даде снимки и мисля да отида с тях при друг лекар. Явно ще трябва да си избера някой и да ходя при него за цял живот/ може да препоръчате за София/. Трябва ли да се притеснявам за този висок МАТ, почти 30 пъти по висок от нормалното.
Как се почувствахте, когато разбрахте?... какво трябва да направя/променя. Когато започне приема на хапчета има ли странични ефекти?
Аз се притеснявам много, а дори не знам какво ми предстои. Само на 21 съм, 40кг и се надявам някога да имам здрави деца. В семейството ми е не ми е известно да е имало друг с тази диагноза.

# 440
Когато разбрах за заболяването, го приех относително спокойно - със сигурност ми стана неприятно и малко тъжно, но към онзи момент вече имах зад гърба си няколко доста сериозни здравословни състояния, та като че ли леко бях претръпнала.

За София, един от най-популярните ендокринолози е д-р Емил Начев. Практикува в "Ендокринологията" на "Майчин дом". Мисля, че работи с направления, но дори да отидеш и на частен прием при него, цените са съвсем нормални. Само първоначалният преглед е малко по-скъп, от 30 до 50 лв., с включена ехография и консултация. По-нататъшните прегледи за промяна дозата на лекарството са едва по 10 лв., доколкото знам. Друг много препоръчван специалист е доц. Катя Тодорова, но при нея записването на часове е изключително трудно, защото работи предимно в Плевен, а в София идва само от време на време. Записва часове за месеци напред... Но нищо не пречи по-натам да отидеш на преглед и при нея, ей-така, за второ мнение, защото наистина е страхотен специалист.

Ако се застоиш в темата, ще научиш много неща за Хашимото. Трудно е всичката информация да се синтезира в един-единствен пост. Simple Smile Като цяло, основните препоръки са: избягване на всякакъв стрес и напрежение, максимално изчистено и здравословно хранене (лишено от глутен и по възможност - въглехидратни храни), умерена спортна активност, стриктен режим на спане и време за почивка, спиране на цигарите и всякакви вредни навици (ако налице са такива), приемане на полезни хранителни добавки. Естествено, тези насоки са много общи и това не означава, че трябва да водиш крайно спартански начин на живот. Laughing Все пак, си младо момиче и трябва да се наслаждаваш на младите си години. Но и не трябва да залиташ към трайно нездравословния начин на живот.

Жените с Хашимото раждат здрави деца, няма за какво да се опасяваш. Естествено, по време на бременността трябва да се следиш и да си обръщаш внимание, но това важи за всяка една бременна жена, в общи линии. Peace

И последно - хубаво е по-натам да си пуснеш и някои допълнителни изследвания, защото хората с Хашимото често имаме нарушения и в някои други показатели, например - Витамин D, Витамин B12, Феритин (това е Желязо, най-общо казано), Магнезий, Пролактин, евентуално да си направиш 3-кратно обременяване с глюкоза, защото болните от Хашимото честно страдаме и от ИР (Инсулинова Резистентност), но понеже ти написа, че нямаш никакъв проблем с килограмите и си по-скоро кльощава, едва ли имаш ИР. Всяко от тези изследвания, без обременяването с глюкоза, струва горе-долу около 20 лв. Ако те притеснява финансовата част на нещата, не е нужно да пускаш всичко наведнъж, разбира се. Може и по един показател на месец, примерно.

Успех! Simple Smile И ако има още нещо - питай, ще помагаме. Hug

# 441
И да се допълня, че съм пропуснала - от лекарството не би трябвало да имаш странични ефекти; напротив, много от дамите с Хашимото споделят, че след започване на терапията, са почувствали значително облекчение в симптомите и оплакванията. Ти писа, че нямаш такива, но поне лекарството няма да ти навреди, а напротив - ще вкара TSH в норма и би трябвало да се почувстваш по-добре от това, поне на теория е така.

MAT са антителата. Те се изследват еднократно, по принцип, защото на тях е много трудно да им се повлияе, а и това, че са в норма, да речем, нищо не значи - може само месец по-късно пак да са се повишили. Логично е, като спазваш относително здравословен и балансиран начин на живот, антителата да влезнат в норма, но не е на 100% сигурно и задължително. Понякога се нормализират от само себе си, без да правиш нещо специално за това. Peace

# 442
Благодаря ти за изчерпателния отговор!  Hug
Относно начина ми живот - наистина е много нездравословен, последните 2 месеца бях под ужасен стрес, както и преди самите изследвания и не знам дали може да е дало отражение. Дали е от значение, че не ям месо от малка ... любими са ми картофите, а те са точно въглехидрати.
Ще продължавам да следя темата. Cry Confused

# 443
Дори и този стрес, който споменаваш, да е оказал някакво минимално влияние, диагнозата си я имаш със сигурност.

Относно храненето - както казах и по-нагоре, не е необходимо да стигаш до крайности, особено при положение, че нямаш оплаквания към момента. Peace Хапвай си картофки, щом обичаш, но не прекалявай. И по възможност да не са от тези на "McDonald's". Laughing Месо е хубаво да вкараш в диетата си - но не колбаси или консервирано, а прясно сготвено месце, с гарантиран произход, доколкото това е възможно. В общи линии, трябва да избягваме пакетираните храни, бъкани с консерванти и всякакви други химии. Тестените неща също са вредни за нас, защото съдържат много глутен, а глутенът възпалява жлезата... Максимално изчистените и близки до природата храни са нашата диета. Peace

# 444

Благодаря за  препоръките за изследвания Гърне без похлупак. Аз днес пуснах моите. Ето и резултати:
FT 4 - 14.29 (ref. 9.15-23.86)
TSH - 3.545 (ref. 0.35-5.00)
FT 3 - 5.34 (ref. 2.25-6.00)
Anti TG - 454.9 (ref. < 115.00)
Anti TPO - 478.51 (ref.<12.00)

Ferritin - 5.9 (ref. 5-148)
Желязо - 8.77 (реф. 10.7-32.2)

Вит. В12 - 39.4 (реф. 25.1-123.00)
вит.Д3 - 9.64 (сериозен дефицит <12)

Има ли нещо ужасно притеснително, освен сериозния дефицит на вит. Д и как да си го набавям?

# 445
  • София - Варна
Sevgito, всичко ти е ниско и трябва да си вдигнеш нивата и на феритина, и на желязото, и на Б12, и на Д.

# 446
Sevgito, всичко ти е ниско и трябва да си вдигнеш нивата и на феритина, и на желязото, и на Б12, и на Д.
Благодаря. За желязо имам ferrotone
A за другите показатели какво ще ми препоръчате.

# 447
  • София - Варна
Дадените референтни граници на желязото май се отнасят за мъже. За жените май са от 6.60-26, но предполагам си зависи и от лабораторията. Дори и да са за мъже твоите референтните граници, пак ти е ниско желязото.
Аз приемам Вигантол капки за повишаване нивата на витамин Д.
За Б12 пия някакви таблетки Б комплекс на Допелхерц (в тях има и Б1, който е важен за ЩЖ, и фолиева), само че като ми свършат, ще ги сменям евентуално. Аз имам и мутация за неусвояване на Б12, макар че нивата са ми по средата на границите, че и отгоре, и без никакъв допълнителен прием на Б12, и за хора с тая мутация (тя е масова и много хора я имат без да подизират) е по-добре да се приема метилкобаламин, а не цианкобаламин. Само че аз засега си приемам обикновен Б12, цианкобаламин, а не метил-Б12...
То изобщо метил формата на Б12 и фолиева е винаги по-добрата, независимо имаш ли мутация за неусовяване, или не.

Последна редакция: вт, 29 ное 2016, 16:12 от afrikancho

# 448
Дадените референтни граници на желязото май се отнасят за мъже. За жените май са от 6.60-26, но предполагам си зависи и от лабораторията. Дори и да са за мъже твоите референтните граници, пак ти е ниско желязото.
Аз приемам Вигантол капки за повишаване нивата на витамин Д.
За Б12 пия някакви таблетки Б комплекс на Допелхерц, само че като ми свършат, ще ги сменям евентуално. Аз имам и мутация за неусвояване на Б12, макар че нивата са ми по средата на границите, че и отгоре, и без никакъв допълнителен прием на Б12, и за хора с тая мутация (тя е масова и много хора я имат без да подизират) е по-добре да се приема метилкобаламин, а не цианкобаламин. Само че аз засега си приемам обикновен Б12, цианкобаламин, а не метил-Б12...
Да, ниски са ми стойностите, но имах изписан ferrotone  за пиене. Та ако съм постоянна, ще го нормализирам. Остава за Б12 и за Д да си ги набавям с добавки. Споделете вие какво приемате.

# 449
Вигантол съм чела, че е най-добре от предлаганото тук и затова много хора го приемат
За Б12 търси метилколбамин в каквато форма предпочиташ- има и спрей, и за мсучене, таблетки ти н.

Общи условия

Активация на акаунт