Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 299
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Знаете ли преди изследване за пролактин и андростендион дали трябва да се пие както всеки ден еуторикс или се пропуска или нямат влияние едното на другото   Rolling Eyes

# 571
  • София - Варна
nkeif, задай си тук въпроса:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=926031.new#new

# 572
  • София
момичета, препоръчайте добър ендокрилонолог, който е склонен да лекува, освен с традиционни средства /хормон/ и с алтернативни методи като хомеопатия,  и който да разбира от витамини, минерали и др. С две думи такъв, който няма просто да ми предпише хормона или да промени дозата на хормона и да ме отпрати Thinking С хашимото съм, хормоните ми са в норма, но страдам от засилен косопад вече близо година и според мен не се дължи на Хашимотото, а на някакъв дефицит /вероятно желязо, но предстои да се установи със сигурност/.

# 573
Д-р Катя Тодорова, но побързай да си запишеш час, че в София доколкото знам преглежда само един уикенд в месеца.

# 574
  • София - Варна
СтелаАртоа, не си прави експерименти с хомеопатия според мен. Косопад се причинява от хипофункция, но ако хормоните са ти ОК, другата основна причина е много нисък феритин.
В този ред на мисли искам да попитам, особено Гърне (май тя беше като мен), как се вдига феритин, когато желязото ти е високо/нормално. Моят феритин е като на мъртвец, желязото ми е към високо.
При хора с Хашимото/автоимунни е характерно точно падане на феритина и витамин Д, а и след тях се повличат и други дефицити.

# 575
В този ред на мисли искам да попитам, особено Гърне (май тя беше като мен), как се вдига феритин, когато желязото ти е високо/нормално. Моят феритин е като на мъртвец, желязото ми е към високо.

afrikancho, да, аз съм с много нисък феритин, но при скорошното ми лабораторно изследване се показа, че и желязото ми е точно на долната референтна граница, така че няма как да дам съвет точно по твоя случай. Пия "Iron" на "Now Foods", както съм писала и по-назад. Било много добро, защото е под формата на Ferrochel (извинете, ако не се изказвам по най-правилния начин), това го научих от темата тук. Обаче, чудя се - при положение че от няколко месеца приемам по едно хапче дневно от добавката на "Now Foods", защо желязото ми продължава да е ниско? newsm78 Не би ли трябвало приемът на добавка да окаже някакво влияние?

# 576
  • София - Варна
Благодаря ти, Гърне!

# 577
  • София
СтелаАртоа, не си прави експерименти с хомеопатия според мен. Косопад се причинява от хипофункция, но ако хормоните са ти ОК, другата основна причина е много нисък феритин.
При хора с Хашимото/автоимунни е характерно точно падане на феритина и витамин Д, а и след тях се повличат и други дефицити.

феритинът ми е 21 при реф. /4-104/. Имаш ли косопад? И аз се чудя, ако се пие желязо, възможно ли е стойностите на желязото да се вдигнат над нормата, а феритинът да стои нисък? Тогава как се процедира? И не е ли опасно желязото да е над горна граница?
Сега хвърлих око на Iron на NOW и виждам, че съдържа 18 мг. желязо. Мисля си, че за попълване на железен дефицит това е доста малко. В темата за косопада едно момиче беше писало, че хематолог й е назначил Сорбифер за 2 месеца по 2 на ден, което е 200 мг. желязо дневно. Нейният феритин беше, мисля,  15 Thinking

# 578
  • София - Варна
Моят феритин е 13 при същите граници. Имам лек косопад, да, но аз съм и в хипофункция, та може да е от нея. Желязото ми е 18 при граници 6/7-26. Ама все се успокоявам с това, че изследванията са правени 4 месеца след брем. и раждане. По време на бременността желязото ми падна до 7, а в началото беше 26, това без да приемам желязо. Феритин никога не бях изследвала. Сега само се е качило за 4 месеца от 7 на 18, без да пия нищо,, ще му дам някой друг месец, както и на феритина.

# 579
  • София
Моят косопад е сериозен. Родих преди три месеца и буквално още в родилното почна да пада доста коса. Сега, особено като си мия косата, ми се плаче. Знам, че след раждане е нормално това положение, но вече три месеца не спира. Освен това такъв силен косопад имах още преди да забременея и за него така и не открих причина, все си мисля, че сегашният косопад е просто продължение от предишния и не е причинен от хормони Thinking
П.П. за да няма косопад феритинът трябвало да е поне 40-50.

# 580
  • София - Варна
Значи и твоят феритин може да е нисък от раждането.

Ами аз до 40-50 никога не мога да го вдигна, това значи желязото да ми стане и то 40-50. Joy
Ще почна прием на Малтофер освен. В него има много желязо, както в Сорбифера. Мога да опитам един курс от 15-тина дни.
И моят косопад е отпреди, откакто съм в хипофункия де факто.

# 581
  • София
Този феритин го изследвах още преди да забременея/ м.август 2015/.Сега след раждането не съм го проверявала,но едва ли е по-висок.Освен да ида на хематолог да видя той какво ще каже Thinking
П.П.аз си самоназначих Сорбифер и го пия от около две седмици,засега без ефект.Покрай бебето не мога да намеря време за лекар.Но ще трябва,тъй като знам,че натрупването на желязо може да е токсично и трябва да се следи от лекар Peace

# 582

afrikancho, да, аз съм с много нисък феритин, но при скорошното ми лабораторно изследване се показа, че и желязото ми е точно на долната референтна граница, така че няма как да дам съвет точно по твоя случай. Пия "Iron" на "Now Foods", както съм писала и по-назад. Било много добро, защото е под формата на Ferrochel (извинете, ако не се изказвам по най-правилния начин), това го научих от темата тук. Обаче, чудя се - при положение че от няколко месеца приемам по едно хапче дневно от добавката на "Now Foods", защо желязото ми продължава да е ниско? newsm78 Не би ли трябвало приемът на добавка да окаже някакво влияние?
Гърненце, хранителните добавки не вдигат желязото, а по-скоро коригират хемоглобина. Най-добро за покачванена желязото са ампулите на Тотема или таблетки фероградумет. При мен фероградумета даде резултат след прием около 2 и половина месеца влязох в референтните граници. След още един месец, вече бях на средата и съответно и хемоглобина ми скочи от 109 на 129. При автоимунни заболявания като нашето, често се наблюдава затруднено усвояване на лекарства и медикаменти, било то за лечение на нещо или пък хранителна добавка. Peace bouquet
Относно косопада, мога да ви споделя моя опит- имам го откакто съм с Хашимото и хиперфункция на жлезата. Не се повлиява от нищо. То не бяха витамини какви ли не, хининова вода, козметични глупости, ампули специални ми пращаше майка ми от Англия, сега желязо, преди това бяха, вит. Б12 и вит. Д. Сега съм бременна, от месец и половина съм си вкъщи и мога да кажа, че като не ходя на работа, не се изнервям толкова, нямам кой знае какво натоварване и явно това оказва влияние, защото значително намаля. Както казва Начев, ако искаш да се вкараш в ремисия за по - дълго време е хубаво да се свикнеш с мисълта, че автоимунните заболявания най-често се отключват от стрес и нервно напрежение, така, че направи нещо по въпроса Simple Smile  Laughing Laughing

# 583
  • София
И аз по време на бременността нямах никакъв косопад, а косата беше жива и лъскава.Поникнаха много нови косми.Сега пада дори и новата коса,ужасно е Confused

# 584
  • София - Варна
Е, моят хемоглобин като е 140, аз наистина не знам какво да пия за тоя феритин.

Общи условия

Активация на акаунт