С какво ви дразнят свекървите- 71

• 92 189
  • 798
  •   1
Отговори
# 735
Моята свекърва живее на разстояния 35-40мин. с кола.
Скрит текст:
Свекъра се самопокани да спят у нас след рожденият ден. Окей, няма проблем. Но пък и да се самопоканят една седмица преди рожденият ден, вече ми идва в повече.  ooooh!
Да, бих отишла при сестра ми и ще се върна ден преди РД. И е грубо, но е не по-малко грубо от това да се натресеш някъде. Поканили сме десетки гости, ако всички дойдат една седмица по-рано къде да ги сложа?

Аз като една бъдеща свекърва разсъждавам така. Първо съм майка на сина си. Снахата е негов избор не е мой. Не мога да я командоря и да й давам наклон. Природата не случайно е измислила децата да порастнат и да създадат свое семейство. Когато съм станала майка е ясно, че ще правя жертви за децата си. И ако те искат да организират някакво събитие сами ще се съобразя с тях, щом това им носи радост. Не бих се натресла никъде, само защото съм майка.
И моята майка е майка, но ако ги оставя и двете да се месят гаранция ще ни разведат рано или късно.
Свекърва ми все гледа на нея да й е удобно, ако ние искаме нещо, което тя не харесва започва - вие не ме слушате, вие не ме уважавате, вие имате деца, ще видите вие и т.н.

Зои, сега прочетох. Не искам да изолрам никого. Мъжът ми си е взел два дни отпуска, защото иска да готвим заедно и да подготвим всичко заедно. Искаме да посрещнем гости по нашият начин, в нашият дом.  Peace Не искаме да се съобразяваме с прищявките на бабите.
При това положение аз изобщо не бих нощувала там....    Laughing
Обичам си леглото и удобствата и ако мога да избегна неудобствата, го правя на драго сърце.
Значи, разбрахме се.     Grinning

# 736
Джони, не съм ти казала, че искаш да я изолираш, просто вметка, че и те са част от празника ( ако искаш, разбира се). Аз много исках моите родители да присъстват, защото беше в Гърция и щеше да ми е много самотно, ако нямаше никой от моя страна, на такъв ден. По тази причина и се ослушвам за кръщенето на малката, много е трудна логистиката, а искам да имам близки. На баткото плащахме хотел за две нощувки на моята рода.

# 737
Моите родители живеят на 350 км, А свекърите - на 400. Какво правим ако и двете двойки баби и дядовци решат да празнуват рожден ден на внуците по една седмица? Не живеем в палат, в обикновен тристаен сме. Или едната е повече баба от другата?

# 738
Нашта като вдигна един панаир "Те си имат и друга внучка, аз нямам." Задърпа детето от майка ми, че да му се радвала, защото тя да се радвала на другата внучка, щото имала на кого.  Цирка беше пълен. Затова добре си знаеш, хич да не идва, че да няма панаири.
Как си се натресла на тая простотия?!....  ooooh!
То имаше и още много на този РД, като например вдигна същата панаир, и още няколко месеца повтаря, как можело да не сме на ресторант, и да си поръчва кой каквото иска, а да сме на предварително избрано от нас с ММ меню в местно заведение, което просто наехме, заради пространството. Но пък бяхме преценили, че само така може да нахраним 20 човека без да се натоварваме излишно, разходите разбира се си бяха за наша сметка, да не решите, че тя е платила нещо. Всички бяха доволни, само не им харесало, после приятели и тем подобни на уше ми се оплакваха, че баба свеки им надула главата с мрънкането си. Че даже поставяше ултиматом на ММ да тръгва с тях, че да им даде обяснение насаме  ooooh!
На 2-3 РД вече сме без баби и роднини.
Веселка ето тук не си права. Ако имат някой мощен джип, сигурно ще стигнат за 5ч, но ако са с влака, за по-евтино, им отива цял ден в пътуване.
Та от мен един съвет към снахите тук, не си го причинявайте. Аз уж да угодя на цялата рода, и пак излязох лошата, няма угодия. Каквото и да направите все ще сте лошите. Ако не ги поканите, ще е ето каква е злобна, не иска да ме покани. Ако ги поканите, не сте ги посрещнали добре. Изобщо  #2gunfire
Джони ти сега така приказваш, ама като вещицата да ти отмъкне сина, друга песен ще запееш  Grinning

# 739
  • София
Милена, и две вечери да спят не ми пречат. Обаче една седмица ми идват в много. Просто знам какво ще стане една седмица със свекървата у нас. Ще се хванем за косите, няма да ми издържат нервите след всичко, което съм търпяла досега и ще я изпратя да си ходи.
Защо да си го причинявам?

Скрит текст:
Краси, разбирам гледната ти точка и съм съгласна с нея по принцип.
Дефакто трябва да има граница в отношенията.  Peace

А, помня тя какви ги беше вършила при раждането. Дано при нея разумът да е повече от ината.

# 740
Моята майка е такъв типаж...винаги "Аз, аз"...все едно тя е детето и винаги трябва да е център на събитията
Поради което нямаме контакт с нея от няколко години, след години мъки и мъчения...
Има си такива хора.

# 741
  • София
Ако отношенията са добри и седмица, и десет дена не са проблем. Но, ако свекървата и снахата не се обичат особено, 2 нощувки са предостатъчни, за да се спази добрият тон. Какъв е този мазохизъм да стоиш цяла седмица в компанията на човек, когото не харесваш?

Е, какво като не харесва снахата? Синът е неин, внучето е нейно и тя ще си прави каквото си иска Crossing Arms

Понеже с рожденният ден на големият ми син имахме големи драми, то като стане дума за празник у нас винаги е драматично, като наближи първият рожден ден на вторият ми син/роден е през декември/ в прав текст попитах свекървата: Вие за рожденният ден на детето ли ще дойдете или за Коледа? А пък тя ми казва: Ами  аз искам и за двете. Аз: Shocked Да поясня, че живеят на 400 км от София и да дойдат за двата празника със свекъра, би означавало да седят две седмици точно. Казах й: Няма да стане, избери си единият празник и ми кажи. Тя си избра Коледа. От тогава не е продумвала да идва на рожден ден през декември.  Laughing
Но да кажа, че за моята свекърва е много важно да дойде на гости точно на Коледа и Великден или някакъв друг празник. Другото не се признава въобще. Веднъж след като бяха идвали на Коледа, някъде в средата на март ми обяснява колко й било мъчно за децата. Аз й казах да идват, ако искат и следващият уикенд, няма проблем, нямаме никакви планове. А тя веднага се дръпна: А, не, след един месец е Великден и ако дойда сега, няма да имам пари да дойда за Великден. Казвам: Но нали ти е мъчно за децата сега, ела тогава сега, трябва ли да чакаш да дойде празник, за да ги видиш? После пък ела пак през май и т.н. Не, не може, трябва да е на празник. Така след този разговор някак ми просветна, че на свекърва ми въобще не й пука за децата. Тя си има някакви фикс идеи и гледа да си ги постигне, пък хората около нея служат само, за да й обслужват фиксациите.

# 742
О, Скарлет, и аз съм решила на малката само ние вкъщи и без това нищо не разбира. С баткото беше лудница, народ, приготовления, детето се стресна, превъзбуди, накрая и двамата с него се разболях не и тръшнахме на легло. Излишен стрес.

# 743
Yellow, аз го разбирам това с празниците, така са възпитани, така го чувстват, така го искат. Целият свят се събират по Коледа и Великден, няма лошо, ако се измисли правилно.
Сега извън твоето написано, да не се закачиш Wink Аз пък не разбирам мерака за самостоятелно кукуване тогава. Особено, ако децата вече разбират е весело да има движение гости/ходене на гости, подаръци, лакомства, така се разбира, че е празник. На почивка някъде  на Коледа точно ми е неприемливо на мен, но пък някои го правят.

# 744
Zoi, и аз харесвам празници с цялото семейство, баби, дядовци и т.н., но ако отношенията са лоши и се събират по задължение, тогава вече не е празник, а живо мъчение.

# 745
  • София
Зои, не се обиждам. Работата е там, че аз имам и баща, а той е вдовец от 19 години и ако не го поканим аз или сестра ми, означава, че трябва да стои сам на празниците. Случвало ми се е да го поканя, а той първо пита: А родителите на ... не искат ли да идват? Т.е. ако ще ви правя проблем, по-добре да не идвам. И няма как аз да си прекарвам празниците винаги със свекърите, а сестра ми да е длъжна да е винаги с баща ми. И освен родители си имаме и свой живот. Да ги чакам да умрат, за да си прекарвам празника по мое желание, а не по сценария на свекървата. Тя иначе за много чувствителна и добра се има, обаче като се натиска да идва на Коледа нито веднъж не е попитала: А татко ти сам ли ще прекара празника? Живеят в един град, на съседни улици и се познават много добре.

# 746
Zoi, и аз харесвам празници с цялото семейство, баби, дядовци и т.н., но ако отношенията са лоши и се събират по задължение, тогава вече не е празник, а живо мъчение.
Мъчение си е, когато не сте от един град. Ако те ми дойдат на гости, не се сещат да си тръгнат, прескачаме се у нас, а и трябва да прислужвам, на много народ, да се съобразявам с всеки. Чувствам се некомфортно. Най-малкото, че 5 човека трябва да се изредим в една тоалетна.
А у тях, аз не мога да спя, детето също, на чуждо място, шумно ми е, леглото и възглавницата са ми неудобни, абе мразя да спя у тях. Но ММ настоява, и като не съм спала 2 нощи и съм парцал, му казвам, че въпреки техните настоявания да пали колата и да тръгваме, защото просто не издържам.
Та празниците за мен са наказания. Само като се сетя, че другият месец е Коледа  #2gunfire  

# 747
Събиранията по празници са хубаво нещо, стига да има възможност за събиране на маса за няколко часа и после кой от къде е  Laughing
За съжаления, когато хората не живеят близо, този вариант е непостижим

# 748
Аха, значи, ако на бабата се налага да пътува и тя се чуди как да изкара снахата виновна, че нея я мързи, то задължително гостуването е колкото каже свеки. Това как снахата смята да организира РД на собственото си дете, няма никакво значение. Коя е тя, че да определя?
Не си разбрала.....    Laughing
Аз хич не ща да се меся, нека си организира РД както й харесва, хич нямам желание да се товаря с каквото и да било.Просто ако е на достатъчно голямо разстояние, очаквам да гостувам поне 3-4 дни.

Ако ще е "както трябва", според представите на бабата, по - добре хич да не го бъде.

И в моето обкръжение майките предпочитат бабата да стои по - настрана и да се оправят сами, отколкото да бъде "както трябва" и бабата да е навсякъде.
Аз "съм от бабите" (в кавички, защото още не съм    Simple Smile  ), които си обичат живота и изобщо не щат да са навсякъде.Напротив, ще съм супер хепи, ако снахите си организират всичко както им харесва, а аз да съм само баба, която се радва на внучето 1 път в месеца (примерно) за няколко часа.    Laughing
Точно на противоположния полюс на "бабата да е навсякъде" съм.

Е аз понеже има точно такава свекърва-щом ще е само за един път месечно, честно предпочитам въобще да не ѝ виждам очите.
И без друго детето има логопедката ни повече за баба, отколкото нея.
Обаче само заради свекъра (който е душа човек и се скъсва да бачка за да може тя да хайманосва) я търпим.
Тъй че хич няма да се трогна от такива заявления, ами даже тайно ще отворя шампанското  Mr. Green ама надали.
Даже и на празниците ми идва в повече, затова като наближи Коледа или Великден треска ме затриса  Crossing Arms

# 749
  • София
Та празниците за мен са наказания. Само като се сетя, че другият месец е Коледа  #2gunfire  

За мен също. Затова вече прекратих тази практика.
Дълги години се съгласявах да прекарвам празниците с тях, само мир да има. Иначе започваха едни мрънкания, после скандали, после заплахи и обиди. Затова реших, че ще се прежалвам за 3-4 дни вместо темата да се дъвче с месеци. Да, обаче с годините много ми дотежа, докато две години подред не си причиних здравословни проблеми от притеснения и яд. Знам, че няма да ми повярвате, обаче след едни празници прекарани с тях получих нещо като срив и цялото тяло ме болеше на различни места повече от месец. Джи Пи -то ми се побърка с мен. При всякакви доктори ме праща, нищо ми няма, а пък аз не мога да стана от леглото. И не, не е имало скандали или разправии, защото се съгласявах всичко да става по нейният начин.
Не става така - да живееш живота си по свирката на някой друг. Един-два пъти може да направиш компромис , но цял живот компромиси не могат да се правят. Един живот живеем, имаме право на глас как да го изживеем.  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт