Математически турнири - 39

• 130 173
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Мерси.

А вие разгледахте ли скалата за медалите на МБГ? Има нов момент. Въведено е вече максимално време, което е различно за всеки клас: http://mathematicalmail.com/category.php?id=156
Не знам как се изчислява, сигурно след получаване на резултатите.

Примерно, клас 3:
- минимум 24 точки за макс. 43 минути - златен медал
- минимум 20 точки за макс. 52 минути - сребърен медал
- минимум 18 точки за макс. 60 минути - бронзов медал

Явно вече времето оказва влияние и не трябва да караме децата да стоят до края.

# 376
  • София
То е ясно, че бонуса е детето. Но ако има бонус за учител от държавно училище, защото е помагал на децата, давал е допълнителни задачи и т. нататък би било разбираемо. В противен случай, когато детето ходи по школи, бонус за учителя от държавното училище е смешен.
За МБГ регламента винаги е бил такъв, просто не е имало много деца с еднакви резултати. Сега като са си сметнали процентите и са разделили най-ниските точки за даден медал и по-време. По-добре да стои до края и да реши всичко, отколкото да излезе на 20 минута с 10 решени. Това е мое мнение, но единици са тези дето са решили всичко без грешка за 20 минути. Поне при нас, може да е решила 18 задачи за 20 минути, но в останалото време се е борила да реши и останалите две, което може и да не стане, но поне се е опитала, а не направо да излезе.

# 377
За МБГ регламента винаги е бил такъв, просто не е имало много деца с еднакви резултати.

Или защото не е имало толкова много деца досега.

Последна редакция: вт, 08 ное 2016, 10:59 от Анонимен

# 378
  • София
Може и това да е, но все пак медалите са  процент от явяващите се, поне в това състезание. АКо са им дошли твърде много тези с 20 точки, са взели за сребро само най-бързите, останалите бронз. И така. Те си знаят. Дълбоко се съмнявам, че ще се стигне до там, че дете с най-висок резултат да получи бронз. Като на финала на отборното :І

# 379
Резултатите от Пловдив са качени на официалната страница на турнира.
http://www.math.bas.bg/ch/

# 380

За МБГ - жалко, че няма точки. А задачи и отговори дали ще се публикуват?

Има и задачите и отговорите в сайта на състезанието.

# 381

За МБГ - жалко, че няма точки. А задачи и отговори дали ще се публикуват?

Има и задачите и отговорите в сайта на състезанието.

Аз не ги виждам,къде точно са?

# 382
  • Sofiq
Може и това да е, но все пак медалите са  процент от явяващите се, поне в това състезание. АКо са им дошли твърде много тези с 20 точки, са взели за сребро само най-бързите, останалите бронз. И така. Те си знаят. Дълбоко се съмнявам, че ще се стигне до там, че дете с най-висок резултат да получи бронз. Като на финала на отборното :І

Значи дете отишло, решило почти всичко-златен медал, а след това идва дете, отишло, изрешило по-лесните задачки за няколко минути и си тръгнало-и то също получава златен медал. Това приравнява труда на второто с първото, а не мисля, че са сравними. Ако да кажем 3 деца са с еднакви точки и въпросът е кое от тях да е по-отгоре в листата, разбирам да преместят най-бързото. Но да го преместят до детето, което е решило най-много, което се трудило с всички сили да реши повече, а не да бяга, ми е крайно странно. Все пак, не съм против да има различни формати състезания, както и да могат повече деца да се изявят. Щом има търсене, да има и предлагане.

# 383
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Смолян също качиха резултатите на официалния сайт на турнира Черноризец Храбър

# 384
  • Sumen, Shumen, Bulgaria

Значи дете отишло, решило почти всичко-златен медал, а след това идва дете, отишло, изрешило по-лесните задачки за няколко минути и си тръгнало-и то също получава златен медал. Това приравнява труда на второто с първото, а не мисля, че са сравними. Ако да кажем 3 деца са с еднакви точки и въпросът е кое от тях да е по-отгоре в листата, разбирам да преместят най-бързото. Но да го преместят до детето, което е решило най-много, което се трудило с всички сили да реши повече, а не да бяга, ми е крайно странно. Все пак, не съм против да има различни формати състезания, както и да могат повече деца да се изявят. Щом има търсене, да има и предлагане.
Това не е така-  времето е фактор само ако има струпвания на еднакви резултати и то фрапиращо. Примерно повече от двадесет деца с еднакви точки, които имат резултат за медал , едва тогава се гледа времето. Много по-важно е да се решат правилно всички задачи, отколкото да се претупат и напишат какви и да са отговори. Не забравяйте, че накрая за финала се вземат двата най-добри резултата като точки, а не като време от предварителните кръгове. По-добре да вземе сребърен медал на предварителен кръг , заради времето, отколкото никакъв за краткото време на решаване....

# 385
  • София
На родители бонуси раздават ли се? Питам за една приятелка.  Grinning

Преди 3 години на награждаване на ЧХ в НПМГ получихме грамота за родители, освен това че детето получи купа и грамота Simple Smile

# 386
МБГ не е с лош регламент, най-много ми харесва това, че половината задачи са с отворени отговори - а там или знаеш, или не, няма как да налучкваш. Това с отворените отговори е и при САСМО, и при  други състезания, добра практика е.

# 387
Според мен МБГ се развиват.
Видяха, че набират популярност и доразвиха регламента.
Например с двете точки при отворените отговори.
Миналата година имаше задачи с два верни отговора и някъде даваха по половин точка за единия от тях, а другаде /като в нашето училище/ единия верен отговор не получаваше половинка и цялата задача минаваше за грешна. Намерили са начин и са отстранили този спорен момент в оценяването. Набират скорост и вече имат много участници и ето че дойде време фактора ВРЕМЕ да изиграе своята роля не само на финал.
Според детето тази година задачите са били и по-трудни, и по-интересни от трите теста от миналите години и каза, че се е забавлявал докато ги решава. Щом и децата забелязват промяна и развитие, значи състезанието има голям потенциал. Организаторите са амбициозни да предложат нещо ново в състезателната ниша и се стараят.
А това с отворените отговори и на мен много ми харесва на фона на заграждането с кръгче на един от 4-5 отговора. А и това, че са по-високо оценени точно тези задачи трябва да е сигнал за малките, че математиката е нещо повече от заграждане на верните отговори. Ако вкарат и задача за разписване още повече ще им симпатизирам.

Искам да попитам, понеже провеждането и награждаването на ЧХ е организирано без участие на конкретно училище, ако детето не се яви лично да си получи грамотата губи ли я, или ще му я изпратят в училището.

# 388
Извинявам се ако въпросчо ми е тъп, ама на ЧХ областно ли е награждаването, щом класирането е организирано само областно и няма общо?

# 389
На ЧХ и класиранията, и награждаванията са по области. Миналата година за София беше в БАН.

Общи условия

Активация на акаунт