Финансова зависимост и динамика в семейството

• 36 793
  • 373
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
Под "не може" имах предвид точно бременност, гледане на деца.Наистина е лукс и е възможно най-доброто за семейството и децата.И някак да е обезпечена за да не изпада в неприятна ситуация.Хубаво щеше да е да има възможност и тук за почасова работа, но като гледам по-скоро обратното става - масово са взели съботата, масово обедната почивка са я набутали в раб.време.Един мъж и да работи повече, но жена с такова раб.време кое по-напред.Виждат се и резултатите от вечно заетите родители.

# 256
  • Най-красивата страна
Жената може да не ходи на работа и пак да е осигурена и да има доходи.
Обикновено в такива семейства не се разчита само на заплата.

# 257
  • София
Къде да тръгвам? Кой ще гледа децата?
Аз съм си у нас.
Не работя от един месец и издивявам вече.

# 258
Жената може да не ходи на работа и пак да е осигурена и да има доходи.
Обикновено в такива семейства не се разчита само на заплата.

Ами това е супер, но колко са тези жени? Средностатистически не са много. А и такива осигурени без да работят, обикновено не си седят у дома, за да създават уют и да гледатдеца, а си имат чистачки, детегледачки, кетъринг, и само ходят на процедури и спа и на шопинг в мола.. а може и в Дубай за разнообразие.

# 259
  • Sofia
Как са осигурени тези жени, ако не работят?!
Или под "не ходи на работа" се има предвид, че са "хоум офис"?

# 260
  • София
Всъщност аз винаги или съм работила или съм имала някакъв доход. Понякога е бил повече, понякога по-малко, ама поне за лични разходи ми е стигал.
Ако се напъна, мога и сама да се издържам напълно с децата. Вече го доказах. Но следващата стъпка ми е при адвокатката ми. 😉

# 261
Според мен "осигурена, без да работи" /и без да е от мъжа, нали да е независима/ е примерно с богати мама и тати, осигурили няколко имота, от които да се взема наем, или някакъв разработен бизнес, който обаче се управлява от друг, а тя само прибира оборота. Аз друг начин не се сещам за "осигурена без да работи и без да е от мъжа"

# 262
  • София
Реализирала си е някакви проекти, които й носят дивиденти и си домакинства на спокойствие без огризения, че Мунчо я издържа докато му гледа детето.

# 263
  • Sofia
Според мен "осигурена, без да работи" /и без да е от мъжа, нали да е независима/ е примерно с богати мама и тати, осигурили няколко имота, от които да се взема наем, или някакъв разработен бизнес, който обаче се управлява от друг, а тя само прибира оборота. Аз друг начин не се сещам за "осигурена без да работи и без да е от мъжа"
Е, то, това не е баш моята дефиниция за "осигурена". В смисъл... Парите и имотите на родителите са си пари и имоти на родителите. Дъщерята какво общо има с това? При такива обстоятелства, е редно да се каже: "Ако мъжът ѝ я натири и ѝ врътне кранчето, техните ще си приберат принцесата и ще си я гледат, както допреди да се омъжи.". Не ме разбирайте погрешно – няма нищо осъдително в този модел, но да пишем, че такава жена е "осигурена"... Смешно е просто.
Колкото до втория сценарий, включващ разработен бизнес. Ами, много малко вероятно. Какво ще е това начинание, от което всеки месец ще капят хиляди левове (нали толкова ще се изискват да си гледа децата, ако остане сама), без да се налага собственичката да се занимава? Освен ако пак не е нещо, "снесено" от родителското тяло. Бизнес се гради трудно, изискват се многогодишни усилия и отдаденост. Просто не става така – излизаш в майчинство за n на брой години, пък той, бизнесът, си просперира на самотек.

Реализирала си е някакви проекти, които й носят дивиденти и си домакинства на спокойствие без огризения, че Мунчо я издържа докато му гледа детето.
Добре, но дай пример за такъв тип проекти в България? Знам за хора (но не ги познавам лично), които са се "пенсионирали" на младини и сега само берат плодовете на навременната си предприемчивост, но те са буквално единици, на фона на стотици хиляди. И нямам представа дали е случайност, но всички са в IT сферата.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 16:47 от Blаck Cat

# 264
Под "не може" имах предвид точно бременност, гледане на деца.Наистина е лукс и е възможно най-доброто за семейството и децата.И някак да е обезпечена за да не изпада в неприятна ситуация.Хубаво щеше да е да има възможност и тук за почасова работа, но като гледам по-скоро обратното става - масово са взели съботата, масово обедната почивка са я набутали в раб.време.Един мъж и да работи повече, но жена с такова раб.време кое по-напред.Виждат се и резултатите от вечно заетите родители.
Затова се заделят средства от доходите на двамата преди бременността. Първата година този, който е по майчинство си получава почти цялата заплата, така че не е без доход. За следващите 1-2 се допълват със заделените средства. След това градина/училище. За боледувания се редуват за болнични, за да не се отразява само на работата на единия родител. Като цяло, освен ако детето няма сериозен проблем и не се нуждае от специални грижи, двама възрастни ще успеят да си разпределят отговорността по него без особени сътресения.
Около мен нямам наблюдения да имат проблеми двойките. Който има желание се справя, който няма, си намира оправдание.

# 265
  • София
Така е. И аз наблюдавам някакъв баланс при двойките с деца около мен. Или единият работи по-малко, за да е на разположение с логистиката на децата, или другият. Няма значение от пола - всеки влага каквото трябва в семейството.

# 266
  • Пловдив
Как са осигурени тези жени, ако не работят?!
Или под "не ходи на работа" се има предвид, че са "хоум офис"?
Има си жената един-два-пет-десет апартамента на нейно име и ги дава под наем. Например.

# 267
  • Sofia
Има си жената един-два-пет-десет апартамента на нейно име и ги дава под наем. Например.

Няма нищо лошо в това. Но как / кога е успяла да закупи и изплати 10 имота, преди да роди първото си дете?
Ако, обаче, теоретично поразсъждавам върху твоята постановка, наемът от един или дори два апартамента не би стигал за издръжката на самотна майка + 2 деца, да речем. Освен ако не се лишават от редица базови неща.

# 268
  • Пловдив

Няма нищо лошо в това. Но как / кога е успяла да закупи и изплати 10 имота, преди да роди първото си дете?
Ако, обаче, теоретично поразсъждавам върху твоята постановка, наемът от един или дори два апартамента не би стигал за издръжката на самотна майка + 2 деца, да речем. Освен ако не се лишават от редица базови неща.
Няма значение как. Подарени са и първите два от баба и. На апартамент с два спални в моя квартал в Пловдив наема е 800 лв в момента. Две по 800 - 1600лв - това е съвсем средна работна заплата.

# 269
  • Sofia
Как да няма значение? Нали се опитваме да представим някакво разумно / реалистично решение на казуса, касаещ самоиздръжката на една средностатистическа жена? Ако говорим за някаква митична дама, наследила 8 мезонета в "Лозенец", то поне за мен дискусията се обезсмисля. Отделен е въпросът кога и как ги е наследила, ако е едва на 25-30 г., когато повечето жени раждат първото си дете.
Все си мисля, че в обмяната на мнения трябва да има някаква съдържателност, а не да си говорим на общо основание и какво "можело да бъде".

Общи условия

Активация на акаунт