Финансова зависимост и динамика в семейството

• 36 762
  • 373
  •   1
Отговори
# 180
Аз бях 6 години в майчинство. След това започнах работа, но заплатата ми е ниска (за сметка на малкото работно време). Така че най- спокойно мога да заява, че мъжът ми основно издържа семейството. Не се намирам за зависима, защото и двамата сме на мнение, че това е негово задължение. Ако даде Господ и скоро пак изляза в майчинство, то той пак ще се превърне в основния източник на финанси Simple Smile

# 181
Чакай ся... Ти какво искаш да ми кажеш? Че се справяш с тези разходи сама? Добре ако е така. А защо ми подскачаш? Наясно ли си, че огромен процент от жените успяват да покрият малък процент от изброеното от теб?
Или искаш да ми кажеш, че няма такива момичета и жени?

Защото е смешно да наричаш разходите по едно дете смешни.
Само че... аз казвам не че разходите са дребни по принцип, а че има жени, които успяват да помагат само с дребна част от тях. И мъжете приемат своя жребий. Не винаги, защото искат. Понякога жените ги поставят в тази ситуация.
В повечето случаи мъжете изобщо не биха се навили да работят по 4 часа на ден И да гледат деца, И да въртят дома, ако жената предложи да ходи на работа и да изкарва прехраната.

Ако и двамата кажат, че искат бляскава кариера и 3-4 цифрена заплата, съответно работят по 8-10 часа на ден, кой ще помага с деца и бит? Предполагам, че в много случаи се опира до бабите, а не всеки има баби. Който няма баби прави прост избор: оставя детето на целодневна градина и си работи, обръща му внимание само и евентуално (ако не е прекалено изморен) вечер, или единия се заема с по-голямата част от прехраната, докато другия забавя малко кариерното развитие и отделя повече внимание на деца и домакинстване. ИЛИ кариерата се оказва достатъчно бляскава, че да позволява високоплатена бавачка тип гувернантка + чистачка, разбира се.

За справка, аз още нямам деца, обичам да работя и не бих си седяла вкъщи при никакви обстоятелства, но и не смятам да се състаря преждевременно, опитвайки се да се натоваря с всичко, докато си го меря с мъжа ми по заплата.

Веднага ти казвам, вземат целодневни гледачки и шофьор. Всичко по децата се обслужва от тези двамата, а майката и бащата печелаят към 30 000 на месец без бонусите. Ми то не е да си го мериш с мъжката заплата. Все едно всяка кариеристка е такава, за да се мери с мъжете. Нищо подобно! Кариерата и парите са като наркотик, дори и  препиятствията, които преодоляваш по пътя си. Нищо общо няма с полови сравнение. Някои намират особена радост да растат в кариерата и да управляват други хора.

# 182
Bella Anna, напълно съм съгласна, че има хора, които се чувстват щастливи така, но за много хора е пълен кошмар.  Peace Нито една от двете групи не е по-лоша от другата, просто различни приоритети.

Аз се чувствам някъде по средата. Искам средно сериозна кариера - да се кефя на моите интереси, да си се развивам спокойно и да си правя експериментите. Същевременно не бих заменила домашния уют и възможността да прекарвам много време с деца и семейство за никакви пари, както и за отговорностите при управлението на много хора. Simple Smile

Не познавам семейство с 30 000 месечен доход. Може би, защото съм в диапазона 20-25г. и повечето ми познати също.

# 183
Google76, аз съм в следващия възрстов диапазон и пак не познавам хора с такива доходи Simple Smile
Но не бих си оставила детето на шофьор и детегледачка. Ми то по- добре да го дам за осиновяване направо!!!

# 184
Bella Anna, напълно съм съгласна, че има хора, които се чувстват щастливи така, но за много хора е пълен кошмар.  Peace Нито една от двете групи не е по-лоша от другата, просто различни приоритети.

Аз се чувствам някъде по средата. Искам средно сериозна кариера - да се кефя на моите интереси, да си се развивам спокойно и да си правя експериментите. Същевременно не бих заменила домашния уют и възможността да прекарвам много време с деца и семейство за никакви пари, както и за отговорностите при управлението на много хора. Simple Smile

Не познавам семейство с 30 000 месечен доход. Може би, защото съм в диапазона 20-25г. и повечето ми познати също.

Разбира се, че за повечето хора е пълен кошмар. За мен е пълен кошмар. Време за пари не разменям, защото ако нямам време, просто не ми трябват. Кога ще ги харча? За това и малко хора са кариеристи. Защото е изпиващо. Аз също съм по средата, малко съм мързеливичка, да ми харесва работата, да не е стресираща, но пък да е над средното ниво като заплащане. С деца мога да стоя до 2.5 г. повече не, категорично. И колкото по-бързо станат самостоятелни, толкова по-добре. Че с такава майка, друг избор нямат.

Познавам с такива доходи, защото са ми били шефове и работя отдавна. Познавам и хора с, много, с много  повече, пак защото сами били шефове. Чужденци преди всичко. Ти си млада, имаш време, ще ги срещнеш. Laughing

# 185
За мен не е точно сметкаджийство. Все пак не е речено, че щом гърбът е мъжки и сто тояги може да понесе. Става дума за обикновени хора със средни доходи. Богатият мъж естествено няма да се притесни даже и жената никога да не работи.

Въобще не се бъркам на никой в семейните отношения. Темата е за финансовата зависимост. Всяка жена в определен период е зависима. Въпросът е, че понякога сама се поставя в тази зависимост по-дълго от обичайното, защото ѝ харесва домашния уют или докато детето тръгне на градинка... пък после докато стане ученик... Не говоря за авторката, а по принцип.

Повечето мъже приемат за свой дълг да изкарват повече и повече и повече. И никога няма да кажат нищо. Но отвътре биха се радвали ако по някое време половинката им помогне в общия бюджет.

Общо взето кой - както си го направи.Представям си как жена ми гледа децата и аз и давам каквото влезе да го управлява, защото ще има време и т.н., а дали е 1000 или 30 000, нека тя да действа с приоритет, семейството ни. Зависимост няма, както ти казваш, сама се поставя в нея. Съревнование има при...
Познавам двойка, в която жената около 4-5г. имаше 1.5 пъти по-висок доход, сега тя е в майчинство, а мъжът й стана голям шеф 2016г. и нае нейната директорка, всичко си слагат в общата сметка после, така се прави!  Wink Wink Wink

# 186
  Моите наблюдения - на 25 съм и работех от 18 годишна с идеята да трупам пари и стаж и да изглеждам като успелите жени в американските филми - независима, свободна и оправна във всяка ситуация.

Естествено каквото търсиш намираш и доскоро вярвах, че да съм управител във фирма , да мъча магистратура, да готвя вкусно , да ходя на танци и да имам още 2-3 хобита ме прави супер -жена и това е начинът.
Страничните ефекти на подобен възглед обаче се оказаха доста - преумора , стрес , недостатъчно време за собсвения си външен вид.

Сега разбирам ,че хилядата неща ,с които се занимавам и откаченото желание за независимост са признаци на  несигурност ,ниско самочувствие, че се страхувам да не би да съм не достатъчно жена за партьора ми,не достатъчно хубава , че се чувствам не самодостатъчна без 100-те етикета "Най-".
Чета книгата "Бягащата с вълци" (горещо я препоръчвам) и в момента правя генерални промени.
Носейки женски организъм ние жените имаме нужда от женско време , женска почивка и женски "ритуали".

Нашият актив е красотата и женствеността - вътрешна и външна преди всичко.
Винаги кокетните и хубави жени са ми правили впечатление по улиците . И понеже самата аз се заглеждам по тях , съм сигурна ,че и приятеля ми ги забелязва.
Тя смятат ,че ЗАСЛУЖАВАТ да бъдат обгрижени , дори да е само една роза или готово кафе сутрин. А защо не и с парични средства?
И смятат ,че е редно да изглеждат добре, да сложат червено червило и да се усмихват.

Та - вече не искам да съм независима от всичко и всички. Ако мъжете ги тръшваше менструация всеки месец и бременност няколко пъти сигурно всичко щеше да е различно.
Но не смятам, че трябва да бягаме от природата си.

Искаме бебе от месец и съм решила ,ако е момиче - да я уча как да реши косата си и да изучава модата ,как да свири на пиано и танцува и как да сади цветя. Ако е момче - как да води битки и да се грижи за принцеси без да ги пита за какво и защо харчат.

Майка ми все казваше- "Не е важно какво имаш на главата , а е важно какво е под нея." Цял живот работи и не си е купила нищо за себе си, като компенсация на безработния ми баща.

П.С. Това не значи ,че не трябва да работим . Но нека поне работим това , което ни прави още по женствени и уверени и нека си почиваме ,когато решим ,че имаме нужда.

# 187
  Моите наблюдения - на 25 съм и работех от 18 годишна с идеята да трупам пари и стаж и да изглеждам като успелите жени в американските филми - независима, свободна и оправна във всяка ситуация.

Естествено каквото търсиш намираш и доскоро вярвах, че да съм управител във фирма , да мъча магистратура, да готвя вкусно , да ходя на танци и да имам още 2-3 хобита ме прави супер -жена и това е начинът.
Страничните ефекти на подобен възглед обаче се оказаха доста - преумора , стрес , недостатъчно време за собсвения си външен вид.

Сега разбирам ,че хилядата неща ,с които се занимавам и откаченото желание за независимост са признаци на  несигурност ,ниско самочувствие, че се страхувам да не би да съм не достатъчно жена за партьора ми,не достатъчно хубава , че се чувствам не самодостатъчна без 100-те етикета "Най-".
Чета книгата "Бягащата с вълци" (горещо я препоръчвам) и в момента правя генерални промени.
Носейки женски организъм ние жените имаме нужда от женско време , женска почивка и женски "ритуали".

Нашият актив е красотата и женствеността - вътрешна и външна преди всичко.
Винаги кокетните и хубави жени са ми правили впечатление по улиците . И понеже самата аз се заглеждам по тях , съм сигурна ,че и приятеля ми ги забелязва.
Тя смятат ,че ЗАСЛУЖАВАТ да бъдат обгрижени , дори да е само една роза или готово кафе сутрин. А защо не и с парични средства?
И смятат ,че е редно да изглеждат добре, да сложат червено червило и да се усмихват.

Та - вече не искам да съм независима от всичко и всички. Ако мъжете ги тръшваше менструация всеки месец и бременност няколко пъти сигурно всичко щеше да е различно.
Но не смятам, че трябва да бягаме от природата си.

Искаме бебе от месец и съм решила ,ако е момиче - да я уча как да реши косата си и да изучава модата ,как да свири на пиано и танцува и как да сади цветя. Ако е момче - как да води битки и да се грижи за принцеси без да ги пита за какво и защо харчат.

Майка ми все казваше- "Не е важно какво имаш на главата , а е важно какво е под нея." Цял живот работи и не си е купила нищо за себе си, като компенсация на безработния ми баща.

П.С. Това не значи ,че не трябва да работим . Но нека поне работим това , което ни прави още по женствени и уверени и нека си почиваме ,когато решим ,че имаме нужда.

Цитирам, защото доста често съм писала ей за тоя тип жена, дето трябва да "гори свещта от двата края" и все да е заета. Това за тия, дето все ме питат- а ти днеска сготви ли мусака...

# 188
Ох, много съжалявам, но това пък е другата крайност. Да, за всяка жена е важно да е фина, хубава и поддържана. Това по никакъв начин не означава, че трябва да се бори с все сили да стане кифла. А това с пре-женственото момиченце, което ще се учи да си реше косата и тн... Всяка жена може да си реше косата и да кокетничи. Нищо от това не изисква голямо обучение. Модата е преходна, вкусът е нещо съвсем отделно.

Често, за да си красива, е достатъчно да си енергична и да обичаш да се движиш - да имаш хармонично тяло и сили, живец*. Останалото е елементарен подбор на козметика и не създава красавици.

*И генетиката има роля.

Това колко ще се стресираш за дадено постижение и успех е въпрос на нагласа. Всичко може да става и с по-малко (или минимални) нерви.

# 189
Сега като чета и все едно слушам себе си преди няколко месеца.
Цитирам себе си : "Как така ще висят по салоните по цял ден?" , "Как така няма да се опитат да постигнат нещо?" и т.н.
Всъщност, никоя от тези жени не виси по цял ден по салоните. Просто през моята призма е изглеждало така. И повечето от тях в даден момент намират хоби ,което превръщат в нещо повече с времето.
И аз не го виждам като крайност.

Виждам себе си като крайност, ходеща с вързана уж "небрежно" коса и олющен маникюр (сега гледам да не случва  Blush ) ,чакаща някой да види вътрешната й красота.
Когато отворим фейсбук се заглеждаме по снимките с хубавите жени. Факт.

Аз и сега работя. Само че по 4 часа. И интересното е ,че никой не ме наби при тази промяна. Приятелят ми ме гледа с други очи, когато съм с оформена прическа или види ,че спортувам.
Пита ме дали имам нужда от нещо и ми оставя пари да си купя каквото реша без да съм го молила.
Ние създаваме границите си и след това се оплакваме .

И защо да не възпитаваме децата си в красота? Следим на караме красиви коли и да имаме красиви покривки. Инвестираме време и пари в тези неща. Защо се гледа лошо на жени с красиви коси , гърди и очи?

# 190
И забравих нещо - не всяка жена може да си реше косата и да кокетничи . Аз все още се уча как да си изсуша косата със сешоар и на кое му се вика гел-лак  Joy Joy Joy

# 191
Напълно съм съгласна със Sabinessska  Peace

# 192
  • Sofia
   Едни от най-големите работохолички, които познавам, са с безупречна визия, та "не там е заровено кучето". Peace Един човек, ако е перфекционист по природа, е такъв по отношение на всеки един аспект от живота си. Мърлите във визуално отношение, обикновено са мърли и в работата си. Закономерност, к'во да пра'иш...

# 193
Цитат
И защо да не възпитаваме децата си в красота? Следим на караме красиви коли и да имаме красиви покривки. Инвестираме време и пари в тези неща. Защо се гледа лошо на жени с красиви коси , гърди и очи?
Няма лошо.Само че какво ще правих когато остарееш и не си вече толкова красива,м?Или пък,ако имаш момиче и то не е красавица?За мен красотата започва първо отвътре, колкото и да е клише.

# 194
Аз постовете на Sabinessska ги разбрах не толкова като жената да е просто красива кукла, колкото до това да е женствена и да не бяга от своята природа, превръщайки се в работохоличка, опитвайки се да бъде силна, перфектна и независима и да се съревновава с мъжете, а да се съсредоточи върху женските си качества. Ако е така няма значение на каква възраст си нито дали си супер красавица по общо приети стандарти  Peace

Общи условия

Активация на акаунт