Финансова зависимост и динамика в семейството

• 36 739
  • 373
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
Сега ще ми кажеш, че няма жени в България да наследяват апартамент? Аз не говоря за несметно количество, а за два, което си е съвсем реално.

# 271
Сега ще ми кажеш, че няма жени в България да наследяват апартамент? Аз не говоря за несметно количество, а за два, което си е съвсем реално.

Така е, много хора наследяват имоти. Може би по-скоро се има предвид, че далеч не всеки наследява имоти в София, Пловдив или друг голям град. Често наследственият имот може да е на село, или в малко градче, където - ако изобщо наематели се намерят, парите от наема няма да стигнат за самостоятелна издръжка. Аз нищо не съм наследила засега (и дано не наследявам още дълго време), но със сестра ми бихме си делили един апартамент в София като наследство плюс две къщи на село, които вървят по 1000 лв барабар със земята…

Аз познавам няколко човека в София с 5-6-7 наследствени имота под наем, има ги, но не е толкова често срещано. Едва ли в други населени места е различно.

# 272
  • Sofia

Има такива жени, но ти говориш за адски частен случай – млада жена, наследила 2 или повече от два апартамента, преди да роди първото си дете. Разбираме, че апартаментите задължително трябва да спадат към графа "апетитни имоти", за да им се вземе добър наем. Освен това, въпросната жена трябва да се пада единствен наследник на тези жилища – много по-често срещан е вариантът, при който се наследяват идеални части от имота (предвид наличието на братя, сестри, полубратя, полусестри или дори братовчеди в някои по-особени случаи). Това са прекалено много условности. Сигурно по-малко от 0.01% от българските жени отговарят на този профил.
Повечето хора наследяват жилища (със спорна имотна стойност), чак като наближат 40-50 г.
Цялата тази полемика тръгна от няколкото поста по-назад в темата, в които уверено се твърди, че имало как една жена да не работи, но да е "осигурена". Полюбопитствах какъв е начинът, но в крайна сметка, се разбра, че просто разчита на благосъстоянието на родителите си – нищо ново под слънцето. Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 16:32 от Blаck Cat

# 273
  • София
Ако имах потребност да разказвам личният си живот, щях да обясня как.

# 274
  • Бургас
Да, има наследства, има подаръци от родители.Има хора, които като млади работят по кораби/чужбина и  успяват да си купят имот, има жени занимаващи с МЛМ, има учителки, които могат да дават уроци, но с натовареност каквато те преценят, масажистки, гримьорки и т.н..Не е точно като да ходиш на работа, но имаш някакви доходи.Дали са достатъчни за издържане на семейство е друг въпрос, но и на работа да ходиш пак не е гаранция, че ще взимаш достатъчно, заплатите, особено на жените са доста ниски.

# 275
Можеше да разкажеш в стил "познавам една жена, която..."

# 276
  • София
И в тоя стил не ми е в натюрела.

Обаче съм казвала, как сервитьорка в Хепи купи мой апартамент само с потребителски кредит. Каза - спуквам се от работа,  оставила съм за ремонт (тотал беше), да заделя средства, че искамЕ догодина да правим бебе, искам да ми е спокойно.
Мъж с нея не видях, хем имахме достатъчно срещи, защото ѝ пращах майстори.
Сама си опука всичко одма.

# 277
  • Sofia
Е, никой не е любопитствал конкретно за твоя личен живот. Просто помолих да се обосновеш за какъв тип проекти става дума. Да дадеш пример как се случват нещата, не непременно свързан с твоя персонален опит, а да речем с този на твои познати. Може да е от полза на някои майки в темата, които биха се радвали да имат допълнителни доходи. Аз не се сещам за подходящ начин, за жалост, затова и не бих могла да ги посъветвам.
Иначе, вече споделих, че единствените хора, за които със сигурност мога да потвърдя, че към момента не работят (дългосрочно), а се издържат изцяло от пасивни доходи, са базирани в IT сферата, на много високо ниво. Но това, нека бъдем реалисти, не е нито релевантно, нито посилно за огромна част от хората, та изобщо не мога да го посоча като адекватен пример или модел за подражание.

Обаче съм казвала, как сервитьорка в Хепи купи мой апартамент само с потребителски кредит.
Това вече си е нещо стандартно. Сервитьорките в Happy и аналогични заведения правят немалко пари (или поне правеха навремето). Сега, в условията на пандемията, не знам как е. Аз пък имам няколко познати, които 2010 / 2012 г. си купиха апартаментите изцяло кеш – със спестени средства от 3-4 бригади в Щатите. Нищо невероятно, предвид тогавашната ниска цена на недвижимите имоти и капацитета за печелене на добри пари в САЩ (изкарах точно $15 000 за едно лято). И други варианти има, разбира се, но пак не виждам какво общо има това с феномена, смело развяван тук: "Не работя, но съм осигурена.". Звучи ми доста категорично, чак леко фантасмагорско. Така и не се разбра как става този номер. Confused

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 17:36 от Blаck Cat

# 278
  • София
Козметички, фризьори, маникюристи, миглонезнам си какво имат доход, имат и възможност вкъщи да работят (имам познати)
Сервитьори, аниматори, хора на контракти в развлекателния бизнес - научени са да заделят за времето извън заетост.
Момичета, обучен персонал във всички сфери - караха майчинство дистанционно с гледачки, защото нямаше кой просто да застане на тяхно място.

Инвестиции във финансови инструменти - трябва много четене и гледане, но не е невъзможно да се самонаучиш.

И най- важното - финансова култура, на която трябва от малък да си научен.
Несметни богатства не, но заделени пари задължително.

Всички знаем две и двеста. Няма нищо по- естествено от повратностите на съдбата. Трябва да си научен да свиваш перки когато трябва и да не си позволяваш неща, когато не трябва.

Младите момичета и майки винаги съм казвала, са крайно уязвими, ако са си избрали някой мухльо за мъжленце.
Трябва да научим момичетата да не изпитват срам и страх от действията на друг човек, трябва да могат да говорят.

# 279
Повечето ми познати с такива въжделения за независимост изкараха по 3-5 години в чужбина като масажистки, например и си купиха без проблем мечтания апартамент. Може и компаньонки да са работили, преди да се заженят, амаха, дори някое айти ще изкара за апартамент, ако поикономисва няколко години. А със съвременната дефиниция за млада жена, на която ѝ предстои първо майчинство, имат време до 35.

# 280
  • Пловдив

Има такива жени, но ти говориш за адски частен случай – млада жена, наследила 2 или повече от два апартамента, преди да роди първото си дете.
Ама чакай сега - аз не казвам, че ВСЯКА жена го има, казвам, че се среща. Нито е чак толкова рядко.

# 281

Инвестиции във финансови инструменти - трябва много четене и гледане, но не е невъзможно да се самонаучиш.

Тук искам да допълня, че на тая работа не й излиза сметката, ако човек разполага с малко пари. За да можеш спокойно да се издържаш само от инвестиции, ако знаеш какво правиш, трябва доста сериозен капитал.

С останалото съм съгласна, особено за финансовата култура. На мен ми се струва, че много хора я нямат.

# 282
  • София
И малки инвестиции с регулярна доходност са нещо.
С големите пари и баба знае Laughing

# 283
И малки инвестиции с регулярна доходност са нещо.
С големите пари и баба знае Laughing

Аз имам инвестиции с регулярна доходност, където се изплащат дивиденти всяко тримесечие, в немалък размер по българските стандарти. Миналата година дивидентите бяха около 500€. Бях останала с впечатление, че се имаше предвид човек да се издържа от инвестиции, а не от време на време да получава съвсем по малко, но може би грешно съм те разбрала. А за и баба знае, недей така, че какви примери имам пред очите си 😭😂

Това ми е една от любимите теми на разговор, но тук става дума мисля за друго, та не искам да оспамвам. Във всеки случай абсолютно подкрепям финансовата култура и смятам също като теб, че който има възможност е добре да започне от рано, дори и с малко. Чудела съм се защо поне основите не се изучават в училище, важни са и за двата пола и биха им помогнали евентуално в бъдеще.

# 284
  • София
В духа на темата - винаги съм твърдяла, че трябва да има часове по семейно планиране и да не са проформа.
Както и по финанси, Професионална ориентация и сексуално здраве, ама….

Общи условия

Активация на акаунт