Нормално ли е това?

• 12 208
  • 109
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Обърни се към директора на детското заведение, защо към форума се обръщаш?!
просто ми стана много чудно дали това е нормална практика  newsm78

Според мен, не. В нашата държавна градина има и камери, както и абсолютна забрана да се предават деца без визуален контакт с вземащия. Дадоха опция, който иска детето му да бъде пускано само да слиза, да подпише декларация, че е съгласен и всичко е на негова отговорност. Групата ни е на втория етаж и след 17:00ч входната врата долу е отключена, качваме се и си взимаме децата, а и тогава питаме разни неща, защото нашите г-жи са на работа до 18:00ч. После от 18:00 до 19:00ч има сборна група и тамошните г-жи може да не ме познават, но и тогава по реакцията на детето може да се разбере дали го взима познат човек или не (то крещи "мама дойдееее" и се радва).

# 31
В яслата децата се гледат основно от лелички, има една медицинска сестра и един педагог - там всички са една група. Заплатата на леличка не е равна на заплатата на учител, а както написахте - таксите са еднакви.

# 32
  • Sofia
Ами истината е, че за 50лв. - толкова. Другият вариант е частна детска градина и там всеки може да има претенции. За тази цена просто не може да се осигури толкова персонал.
Изобщо не мисля, че това е претенция и че човек трябва да се примири, защото за 50лв (а то май са 60) - толкова. Никое дете не струва 50-60 лв, че да го рискуваш по този начин. А и градината, като държавна/общинска, не се издържа само от тази такса.

# 33
Градината е социална придобивка в България, в много държави таксата е равна приблизително на една ниска  заплата (Англия, някои щатове на САЩ и т.н., някои провинции на Германия). Така че, за който иска повече, има частни варианти.
И никой не казва, че децата струват еди колко си, просто това също е вид услуга, а всички услуги имат определена стойност. Стойността на детската градина е занижена, за сметка на качеството и няма как да е друго.

# 34
  • Варна
Сега се сетих, че в нашата градина има и забрана да се предават деца дори и на собствените им родители, ако последните са в нетрезво състояние. Така че за да се прецени състоянието на вземащия, трябва да му се видят очите все пак...Таксата ни е 48лв.

# 35
Обърни се към директора на детското заведение, защо към форума се обръщаш?!
Това мисля да направя, просто ми стана много чудно дали това е нормална практика  newsm78
Нали форумите са обмяна на информация?
Би трябвало да имате родителска среща, на която да ви бъдат прочетени вътрешния правилник на градината, както и общинските разпоредби. И да ви поискат "данъка" за посещение на градината. Но няма как да не се направи родителска среща. Ако видите, че не се случва - подайте жалба до директорката с копие до Инспектората (пускате жалбата , искате си входящия номер и ви гарантирам, че ще има ефект).
Не във всички градини има камери. Ако на някой му е проблем слизането самостоятелно на 4-годишно дете (???) - търси частна детска градина.

# 36
  • София
В яслата децата се гледат основно от лелички, има една медицинска сестра и един педагог - там всички са една група. Заплатата на леличка не е равна на заплатата на учител, а както написахте - таксите са еднакви.

20 деца, имаха две лели, две сестри и педагог идваше няколко пъти в седмицата, даже бяха две за яслата.
детето ми беше в сдя, групите бяха шест.
дори не са ми искали пари за нищо, а сега купуваме  какво ли не  Rolling Eyes

# 37

20 деца, имаха две лели, две сестри и педагог идваше няколко пъти в седмицата, даже бяха две за яслата.
детето ми беше в сдя, групите бяха шест.
дори не са ми искали пари за нищо, а сега купуваме  какво ли не  Rolling Eyes
Групите условно са 6, реално в детската градина се разделят на групи. В детската градина много често има 2 учителки на смени на група и една леля на 2 групи. Такава е ситуацията.

# 38
  • Sofia
Не мога да разбера какво е това "повече", което да иска човек. Та това е минимумът - да ти предадат вечер твоето дете в твоите ръце. Интересно как човек с минимална или средна заплата ще си позволи частна градина, само защото иска сигурност за детето си.
И не става въпрос за това, че 4-годишно не може само да слезе по стълбите, а че трябва някой да се убеди, че като слезе, попада в правилните ръце. Дори за децата до 12 години в училище се иска да бъдат вземани от родител или родителят да подпише декларация да се прибират сами, какво остава за 4-годишно.

Мен лично не ме касае, детето ми не е в ДДГ, но е гадно родители да бъдат поставяни в ситуация да правят компромис със сигурността на детето си, защото, видиш ли, градината била със занижени качества поради това, че е държавна. Изискванията за детските градини са еднакви, независимо от това частни ли са, държавни ли са.

# 39
Ами това е положението в държавата, ако е една госпожа на смяна и една лека на 2 групи, няма откъде да се появи някой, който да предава децата. За целта трябва да има за всяка група учителка и лека, които да са на смени, т.е. по 2 учителки и 2 лелки на група, което явно е непосилно за държавния бюджет.

# 40
Стига с тези изцепки, че това било социална услуга.  Stop Не е социална услуга, защото не е безвъзмездно. Съвсем нормална услуга си е, заплатена нелошо при това.
За тази услуга се плаща такса не само от родителите, държавата също привежда немалки средства на градината Naughty така че е нелепо да се твърди, че за 50 лева трябва да се очаква толкова. Не са само 50 лева, доста повече са.

Айде да бъдат така добри да си изпълняват стриктно задълженията от ДГ, моля Naughty

И като няма кой да слиза да извежда детето, да пуснат родителите горе да си го вземат от групана. Това не е казарма все пак...

# 41
  • Sofia
Факт е (както се вижда и от темата), че в някои градини някак са се организирали със същия този държавен бюджет. Така че останалите нямат извинение.

# 42
Не са изцепки, това е реалността, когато нещо е направено с държавни субсидии, за да е общодостъпно, то е социално.
 Аз мисля, че бюджетът на всяка градина, ясла, училище е публичен (http://cdg5varna.com/clients/9/files/files/cdg5varna-biudjet2016.PDF) и не е въпрос на интерпретация малко ли са или много 50 лв. и с колко са увеличени от държавната издръжка. Щом в този бюджет не може да се предвиди заплата за още 2-ма, означава, че той е недостатъчен за това.
А това, че някои градини са го измислили - то пак е за сметка на нарушение, защото родителите по закон не могат да влизат.

# 43
Градината е социална придобивка в България, в много държави таксата е равна приблизително на една ниска  заплата (Англия, някои щатове на САЩ и т.н., някои провинции на Германия). Така че, за който иска повече, има частни варианти.
И никой не казва, че децата струват еди колко си, просто това също е вид услуга, а всички услуги имат определена стойност. Стойността на детската градина е занижена, за сметка на качеството и няма как да е друго.

Това е абсолютно несериозно. Детските градини не са нито социални придобивки, нито социални услуги. Това, което държавата плаща за тях, всъщност плащаме отново ние. Ненормално е да нямаме критерии за качество при това положение, дори и да не ставаше дума за собствените ни деца. По тая логика - междуградската пътна мрежа е скапана, защото стойността на винетките е занижена, държавата така я е направила мрежата, но няма причина да мрънкаме за това, а по-добре да потърсим "частни варианти"?

В България детските градини са част от образователната система и посещението е задължително и за 5-годишните деца. Има минимални стандарти за дейността на детските градини, които са едни и същи за държавните и за частните градини, контролиращите органи също са едни и същи.

# 44
И как точно плащаме за образователната система? Къде във фиша си мога да открия каква част от данъка ми отива за това? Или това е част от ДОД?
И какво тогава са детските градини, ако не социална придобивка? След 5 години е различно, подготвителните групи могат да са или в градина, или в училище. А до тогава?

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 11:24 от amonqk

Общи условия

Активация на акаунт