Лютеницата - за, против, въздържали се ...

  • 86 525
  • 1 934
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 30 802
А къде ти е протеинът?

Не мога бе, изнервям се, ако ям само въглехидрати. 

Как къде? Сиренето ти служи за протеин, даже в детската градина филията беше намазана с лютеница и сирене, не само с лютеница. А ако майка ти те обича, слага и дебел слой масло отдолу.

Недей, че тази закуска с вид и мирис ми предизвиква гадене. Комбинация от две възкисели храни...ужас! че и миризливи.

Освен това сушеница и сирене са прекалено солени. Не е същото като готвено.

# 76
  • Мнения: 13 354
И примерно ако знам, че след 3 часа ме чака бяла покривка, няма да си нося сандвичи и закуски. Ще си планирам деня така, че да имам нормални хранения, без да опирам до заместители.
E, това си ти. Не са всички хора. Аз примерно съм слаба и с бърз метаболизъм - ям (поне) 3 пъти на ден. Не става с покривки само, въпреки че джънка и похапването на крак ги избягвам поради обикновен здрав разум.

А сиренето може да е прясноквасено или обезсолено чрез обикновено киснене във вода - съдържат никаква или почти никаква сол.

# 77
  • София
  • Мнения: 12 345
Споко, не замразявам домати. Ако искам инстантна лютеница, правя я само от замразени печени чушки, чесън, лук, зехтин и подправки. С вилица или пасатор, според настроението.


Това не е лютеница Laughing

# 78
  • София
  • Мнения: 15 170

Лютеница не съм правила. Правила съм сладко, а и ми правят и подаряват сладка, които не се продават. Прости сладка от дюли или круши, например.


Но не съм сигурна, че разбирам темата, затова писах в нея  Wink Laughing


А вземи се засрами! Видях ти тиквеника днес  Crossing Arms. Ти правиш сладки и разни печива. Аз в това се провалям тотално. Мога да правя туршии и лютеница, а и колбаси.
Снимам печивата, защото са постижения. Не ми бяха сила изначално  Wink Иначе мога всичко, но не всичко бих правила. Трябва да има смисъл, т.е. това което ще направя да е по-добро или по много различна рецепта от онова, което се продава. Затова не правя туршии и лютеници. Ям рядко и онова, което се продава ме устройва. Но нямам градина, което прави мероприятието и финансово, и всякак нерентабилно.

# 79
  • Мнения: 14 651
Освен това сушеница и сирене са прекалено солени. Не е същото като готвено.

Не знам за вас, обаче ние готвено ядем само на обяд и вечеря, често пъти само на вечеря, за закуска си правим сандвичи най-често. Сиренето не го обичам солено, изкисвам го във вода, както и майка ми правеше едно време.

# 80
  • Мнения: 30 802
Добре де, какво е лютеница, ако не някакво силно миришещо на чушки пюре?

Е, освен когато е носител на носталгия и спомени, тогава е институция.

Та въпросът е- хранителен продукт ли защитаваме или хранителна традиция. И ако е второто, защо?

# 81
  • Мнения: 22 036

Лютеница не съм правила. Правила съм сладко, а и ми правят и подаряват сладка, които не се продават. Прости сладка от дюли или круши, например.


Но не съм сигурна, че разбирам темата, затова писах в нея  Wink Laughing


А вземи се засрами! Видях ти тиквеника днес  Crossing Arms. Ти правиш сладки и разни печива. Аз в това се провалям тотално. Мога да правя туршии и лютеница, а и колбаси.
Снимам печивата, защото са постижения. Не ми бяха сила изначално  Wink Иначе мога всичко, но не всичко бих правила. Трябва да има смисъл, т.е. това което ще направя да е по-добро или по много различна рецепта от онова, което се продава. Затова не правя туршии и лютеници. Ям рядко и онова, което се продава ме устройва. Но нямам градина, което прави мероприятието и финансово, и всякак нерентабилно.

Това е така. Смисълът на консервите е да се използва сезонната продукция. Аз правя, зашото не мога да си купя. Скъпо и трудоемко е, но правя по малко, ако ни се дояде. С печивата съм скарана, освен с тиквеник и щрудел. За хубав тутманик убивам.

# 82
  • Мнения: 16 125
Освен чушки, в лютеницата има още моркови, патладжани и домати. Така че горе долу при нас поне съотношението чушки други продукти е 1:1. Но си е въпрос на вкус и рецепта. Честно обаче не бих се сетила да се снимам как бъркам лютеница.

# 83
  • Мнения: 12 722
Нека всеки си покаже лютеницата. Може да я включим и в годишните номинации.

# 84
  • Мнения: 24 130
Добре де, какво е лютеница, ако не някакво силно миришещо на чушки пюре?

Е, освен когато е носител на носталгия и спомени, тогава е институция.

Та въпросът е- хранителен продукт ли защитаваме или хранителна традиция. И ако е второто, защо?

Ами не знам как лютеницата толкова силно ти мирише на чушки, след като обявяваш някакъв сурогат, приготвен само от чушки и подправки, за лютеница. Той по-слабо ли мирише на чушки от лютеницата?

Ако извършваш селскостопанска работа - примерно имаш отдалечена градина, където си гледаш зеленчуци и плодове, цял ден ще стоиш гладна ли, защото нямало бяла дантелена покривка и готвено? То не се е и работи такъв тежък физически труд гладен. Една позната така преди години на гроздобер си беше взела буркан с мусака или някаква друга манджа, защото сухоежбина не ядяла. Тя тая манджа вкисна, докато стане време за почивка и после яде, че и ушите ѝ плющяха, защото физическа работа не беше видяла, от сандвичите, които си бяха донесли другите.

На излет, ако отидеш - от сутринта до вечерта някъде, с преход, който изисква физически усилия, пак ли ще стоиш гладна, да чакаш вечерта у вас да се нагрухаш? А ако си с деца, които не могат гладни да стоят толкова време, какво ще правиш? Не е задължително да им дадеш точно филия с лютеница, но пак ще е някаква сухоежбина.

# 85
  • Мнения: 12 722
Последното не го разбрах - ако не ядеш лютеница на полето или в планината, жив си загинал?

# 86
  • Мнения: 2 052
Да ви имам и градската култура, щом е драматично да си си направил сам лютеницата.
Меся и пека хлябове, забърквам на момента всякакви сосове и пестота, домашни сладоледи, сладкиши, бонбони и прочие дреболии. Намирам го за най-нормалното нещо на света и въобще не го правя на въпрос.
Малък процент от тях също така снимам, много добро упражнение е за любители - фотографи. Повечето хора си мислят, че е елементарно да щракнеш една манджа и тя да изглежда на снимка също толкова апетитна, колкото и на живо, но едва след като опита човек разбира, че това далеч не е така.

# 87
  • София
  • Мнения: 15 170
Нека всеки си покаже лютеницата. Може да я включим и в годишните номинации.
Онези, които нямаме можем ли да покажем тиквеник? Все пак копнеем за изява и внимание.

# 88
  • Мнения: 16 125
Аз пращам лютеница срещу тиквеник.

# 89
  • Мнения: 30 802
На излет, ако отидеш - от сутринта до вечерта някъде, с преход, който изисква физически усилия, пак ли ще стоиш гладна, да чакаш вечерта у вас да се нагрухаш? А ако си с деца, които не могат гладни да стоят толкова време, какво ще правиш? Не е задължително да им дадеш точно филия с лютеница, но пак ще е някаква сухоежбина.

Лозе не съм копала, но имам доста преходи. В началото имах нужда от много храна по време на дневното ходене, но с повишаване на атлетизма стигнах дотам, че мога да изкарам без обедно хранене, само на вода. Но иначе точно лютеница да носиш на планински преход е абсурд- прекалено голяма тежест за прекалено малко калории.

На излет съм носила шоколад, кашкавал, понякога варени яйца, сушени плодове, ядки, евентуално мед, зиме и сланина. Но мога да мина и без тях. За децата разбира се, че ще носиш нещо, но както казах- не е задължително да е лютеница и не е подходяща храна за планина. За дете бих носила нещо сладко, сандвич и сок, банан и ябълка, стафиди.

Колкото до градините- отдалеч съм наясно, че хич не съм за тежък физически труд и ще му намеря колая.

Общи условия

Активация на акаунт