Лютеницата - за, против, въздържали се ...

• 86 463
  • 1 934
  •   1
Отговори
# 60
На мен току-що приготвената лютеница не ми е особено вкусна. Вкусът ѝ се разгръща, когато поседи 2 месеца поне в бурканите. А рецептата на Мамасита, която се прави само с чушки, лук и чесън, не е лютеница, а лютика, в лютеницата не се слага нито лук, нито чесън, защото ще стане нещо като сос за кюфтета по чирпански.
Лук в никакъв случай. Но цели скилидки чесънчета слагам в буркана. Прибавят аромат и добре се връзват с доматите. А и са сладки като ги хрускаш.
А съотношението на чушки към домати ми е 3:1 иначе ми киселее.
Абе колкото готвачи, толкова и лютеници.

# 61
С инстантната лютеница избягвам точно тоя прекалено силен вкус на чушки/дъх на буркан от преседяване, който не понасям.

# 62
Сега съм се заклела, че истинско готвене няма да има, преди най-малкото бебе да навърши пет. То и без това малките нищо не ядат, големите нямаме време да седнем...
Нали само преди две страници "никога" не ядеше набързо? Какво стана с гурмето отпреди 2 часа?

... никога не съм стигала до мушване на филия с лютеница набързо. Ако нямам нещо хубаво за ядене, стоя гладна, докато дойде време- на маса, приготвено. Няма такъв филм да съм съвсем без време за готвене- планирам си го и си отварям време, защото ми е важно.

Или викаш, пишем да минава времето?

# 63
Инстантно правя само кьополу. Лютеница в никакъв случай.

# 64
Сега съм се заклела, че истинско готвене няма да има, преди най-малкото бебе да навърши пет. То и без това малките нищо не ядат, големите нямаме време да седнем...
Нали само преди две страници "никога" не ядеше набързо? Какво стана с гурмето отпреди 2 часа?

Има разлика между това да готвиш проста рецепта с 2-3 операции (например домашно печено) и да се намуаш с хляб и лютеница от буркан.

Истинско готвене включва над 5 операции. Без спестяване на време и усилия.

Та има някакъв баланс между петстепенно меню и отваряне на буркани.

# 65
При белене на по-голямо количество домати сокът започва да ти киселее на кожата все повече и повече, като китайско мъчение е.

Има машинки за мелене на домати, при които семките и люспите на доматите се отделят от машинката. Фактически трябват смлени домати за лютеницата специално. Иначе не знам как ги белиш доматите, но когато се потопят за няколко секунди в гореща вода, се белят лесно и не съм забелязала никакво киселеене на кожата. Затова и ние за консервиране в буркани на парчета домати никога не ги белим, те после много лесно се обелват, след като са претърпели термична обработка, а и са по-полезни, когато я претърпяват тази термична обработка ведно с люспите. За чушките това не важи - особено ако са печени и с овъглена обелка, хич не е полезно да се стерилизират или замразяват с люспите. Мисля, че и трудно се белят, ако са замразени с люспите.

# 66
Но цели скилидки чесънчета слагам в буркана. Прибавят аромат и добре се връзват с доматите. А и са сладки като ги хрускаш.

Това ще го пробвам някой ден, звучи ми много вкусно. Баба ми правеше една зимнина, наречена "късани чушки", там имаше такъв чесън, дето хруска и си изпобождахме ръцете в борба кой да го обере.

# 67

Има разлика между това да готвиш проста рецепта с 2-3 операции (например домашно печено) и да се намуаш с хляб и лютеница от буркан.

Домашното печено върви екстра с лютеницата от буркан и хляба.
А ако те мързи да печеш пък кво ти пречи да си хапнеш лютеница с хляб? Пак е много по-добре от джънка.

# 68
  • София
"За" всичко, което е вкусно и приятно. И още едно "За" снимките на всичко, което е вкусно и приятно, направено лично и става за показване.

Лютеница не съм правила. Правила съм сладко, а и ми правят и подаряват сладка, които не се продават. Прости сладка от дюли или круши, например.

Но не съм сигурна, че разбирам темата, затова писах в нея  Wink Laughing

# 69
Е, аз анализ на текст мога да правя и всяка дума в тези два цитата противоречи на другия.
В единия нямала време да седне - в другия държала да седи на маса с бяла покривка и карамфили...

Ама нейсе. Не е за пръв път да си противоречиш, защото всъщност нямаш теза, а просто искаш да се изявиш вербално Grinning

Иначе лютеница аз не правя, не знам как. Като малка я обичах много и съм изяла доста филии. Сладка съм правила от дъжд на вятър по 3-4 бурканчета, защото купешките в България не ми харесват. Но да извадиш костилките на 2 кг череши си е пипкава работа.

# 70
А къде ти е протеинът?

Не мога бе, изнервям се, ако ям само въглехидрати. 

Параход, измисляш си го за бялата покривка. Мога да потърпя, докато имам приемливи условия- не чак бяла покривка, но няма нужда да хапна нещо на момента. Капиш? И примерно ако знам, че след 3 часа ме чака бяла покривка, няма да си нося сандвичи и закуски. Ще си планирам деня така, че да имам нормални хранения, без да опирам до заместители.

# 71
А къде ти е протеинът?

Не мога бе, изнервям се, ако ям само въглехидрати. 

Как къде? Сиренето ти служи за протеин, даже в детската градина филията беше намазана с лютеница и сирене, не само с лютеница. А ако майка ти те обича, слага и дебел слой масло отдолу.

# 72
"За" всичко, което е вкусно и приятно. И още едно "За" снимките на всичко, което е вкусно и приятно, направено лично и става за показване.

Лютеница не съм правила. Правила съм сладко, а и ми правят и подаряват сладка, които не се продават. Прости сладка от дюли или круши, например.

Но не съм сигурна, че разбирам темата, затова писах в нея  Wink Laughing

А вземи се засрами! Видях ти тиквеника днес  Crossing Arms. Ти правиш сладки и разни печива. Аз в това се провалям тотално. Мога да правя туршии и лютеница, а и колбаси.

# 73
Ами има една чудесна селска сушеница...

# 74
Набарах я тая тема и сега да си излея всичко, нищо, че може да я омажа тотално Twisted Evil
Обожавам лютеница Heart Eyes. както и всякакви домашни консерви. Спомням си блаженото минало. Майка ми и баща ми направиха в близко до Пловдив село вила, на наследствено дворно място и садяха зеленчуци и плодове. Е, ако щете вярвайте, всяка зима домъкваха оттам по 1000 буркана. Всичко правено на огън, отвън на двора, веднага след като е откъснато. Лютеницата беше по 3-4 вида. Безкрайни редове буркани в избата, както и на тавана.  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
После нямаше кой да прави вече и започнахме да купуваме, но рязко снижихме консумацията заради гадния вкус на купешката лютеница.
От 8 години не ям такова нещо, забранено ми е. По 2-3 пъти в годината купуваме някое бурканче и само боядисвам филията с малко от съдържанието, за да ми припомни за други незабравими години в това отношение.
Ех, да си спомня и дългите редове домашна луканка, която чакахме с нетърпение да изсъхне, но най-често не дочаквахме..... eat Буркани с месо, направено толкова вкусно, че може да го ядеш и без да го готвиш. И сланината с подправки, която тогава кой знае защо подминавах....Просто храната, която готвехме, имаше друг вкус и нямаше как да не е така. А за домашната енотека Joy не знам какво да кажа. Мъжете я оценяваха особено високо.
така че: долу ръцете от домашните консерви! Stop Яжте домашна лютеница, ако има кой да ви направи, докато можете. bowuu
 chef

Общи условия

Активация на акаунт