Лютеницата - за, против, въздържали се ...

  • 86 455
  • 1 934
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 14 478
Все още се сещам как майка ми ме инсталираше на балкона с чушкопека за цял ден.
Затова предпочитам да виждам само готови буркани, даже им се радвам като ми подарят.
Дядо ми ги нареждаше на тенекия и ги опичаше с горелката. Става инстантно. Проблема на този метод е че губи малко от вкуса на чушката.
Тва с чушкопека е за китайци с овчо търпение...но пък стават по-вкусни чушките.
 Кво да правиш-хубавата лютеница иска майсторлЪк, добра рецепта и много търпение.
 Аз слагам патладжани и чесън, като чесънчетата ги пускам вътре цели.

# 46
  • Мнения: 14 914
 Grinning Free Agent и аз имам същия спомен от детството.

# 47
  • Мнения: 30 802
С майка ми само един път участвахме в масово консервиране на белени домати. Оттогава някак ми секна ентусиазмът- няма как с настроение да сготвя нещо, чието приготвяне е било горещо, сърбящо, кисело и миризливо.

Освен това, за да мина теста със skin in the game, съм правила сладко от зелени смокини (захар в крайна сметка).

Сега съм се заклела, че истинско готвене няма да има, преди най-малкото бебе да навърши пет. То и без това малките нищо не ядат, големите нямаме време да седнем...та караме на модерни рецепти. Тоест прости.

# 48
  • Мнения: 14 478

Сега съм се заклела, че истинско готвене няма да има, преди най-малкото бебе да навърши пет. То и без това малките нищо не ядат, големите нямаме време да седнем...та караме на модерни рецепти. Тоест прости.
Като навърши пет и тръгнеш на работа пак няма да ти се готви.

# 49
  • Мнения: X
Тоя номер с чушкопеците на балкона и на мен ми се случваше. С 4 броя наведнъж и 2 чувала с чушки до мен... Разбира се, с книга на коленете, иначе полудявах.

# 50
  • Мнения: 28 791
Ако догодина се хвана пак да правя лютеница, ще поканя Мамасита с децата.  Flutter
Тя ще опече чушките, децата ще си развият фината моторика, белейки ги, а аз ще наблюдавам благосклонно процеса и ще давам наставления отстрани. А, и ще правя снимки, естествено!
Накрая, за благодарност, ще ѝ ги подаря (снимките) и ще ѝ позволя да ги публикува където си ще – кеф ѝ Фейсбук, кеф ѝ Инстаграм...   Hug  Laughing

# 51
  • Мнения: 16 124
Всяка година без прекъсване съм правила белени домати и никога не са ми били горещи, кисели и миризливи. Чак ми е странно какво сте затваряли.

# 52
  • Мнения: 14 651
Доматите ги даваш на роднината-метъл да се оправя с тях, не се пипкаш и връткаш с майка си, само да си пилите нервите взаимно. Пуска си Диму Боргер за настроение, снажда мелачката с боршашината и за 20 митути е смелил всичко, дето си му заръчала, единственият дефект е, че и помещението ще изглежда като в клип на Диму Боргер.

# 53
  • София
  • Мнения: 20 725
Е, това явно си е висш пилотаж. Само печенето на чушките отне повече от 4 часа Simple Smile
Да не съм луда? Казах - на фурна, всичко сурово. А, може да се пекат във фурната, високо под горния реотан, стават доста чушки за нула време.
Човек трябва да се научи да готви, за да може да опростява рецептите и да знае кое си заслужава да се пипкаш с него и кое - не.
С 2 деца е тъпо да говоря как сега "всичко се продава".
Скрит текст:
Веднъж след изпичане на 10 кг чушки, се изкъпах, сресах си дългата руса коса и излязох без мъжа си в събота вечер. Като казах какво съм правила - компанията  #Crazy

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 15:23 от Cuckoo

# 54
  • Мнения: 24 105
Какво му е простото  и бързото да печеш чушки на момента, когато ти се прияде лютеница. Нали така беше първоначално постановката?  После изведнъж станаха печени и замразени чушките. Да печеш и да белиш чушки, които да се замразят, не е малка хамалогия - все някой трябва да я направил, преди да отвориш фризера и да извадиш замразените чушки.

# 55
  • Мнения: 14 478

Бързите работи никога не са толкова вкусни. Това особено силно важи за лютеница.
Майка ми правеше от инстантните лютеници и си мухлясваше в мазето.
Ядяхме само онази бавната, селската, на баба ми...
Какво му е простото  и бързото да печеш чушки на момента, когато ти се прияде лютеница. Нали така беше първоначално постановката?  После изведнъж станаха печени и замразени чушките. Да печеш и да белиш чушки, които да се замразят, не е малка хамалогия - все някой трябва да я направил, преди да отвориш фризера и да извадиш замразените чушки.
Сигурно не ги бели чушките. Майка ми ги мелеше сурови с люспите и после ги вареше. Е няма такава гадост честно...

# 56
  • Мнения: X
Смейте се вий, ама моите набори тая есен наводниха фейса със снимки на лютеницата си. Втори сезон я правят вече- първият сезон беше малко като така иронично, наужким...сега сериозно поколението Х прави зимнина и я пуска в Инстаграм.
Докато четях в смешките, се питах няма ли някой да пусне тема "За и против лютеницата". От мен едно "за" лютеницата и "против" хамалогията на приготвянето ѝ. Понеже съм живото въплъщение на принципа "Накарай мързеливия на работа, за да те научи на ум", съм намерила начин да минимизирам хамалогията. Давам си труда да приготвя единствено буркани с доматен сос, който освен за лютеница използвам и за пици  спагети. Печени чушки  и патладжани имам в завидни количества във фризера. Зеленчуците купувам от познати от село, така че са сезонни, чисти и вкусни. Всеки път като ни се прияде, мушвам една доза в робота и после "Мняммммм".  chef

# 57
  • Мнения: 30 802
При белене на по-голямо количество домати сокът започва да ти киселее на кожата все повече и повече, като китайско мъчение е.

Иначе инстантната лютеница:
10 чушки в тава, включвам фурната, изключвам я на усет.

Кукумицинка, особено ако пека и друго, нищо не пречи да мушна и 2-3 тави чушки, на които после кожичката пада с едно движение, слагат се в пликче и отиват във фризера.

Като ме удари музата, вадя тавата, обелвам ги- ако съм ги подбрала хубаво, се белят лесно, добавям подправки, смилам с пасатора. Ефектът е на много качествена лютеница. Зехтин, сол, оцет и готово. Начесвам си крастата за седмици напред, защото в крайна сметка и аз съм била дете и вкусването на лютеница е еквивалент на мъфина на Марсел Пруст в "По следите на загубеното време".

Между другото, тая пианистка от клипчето е много яка баба, истинска дама. Не бих могла да свиря като нея- като за начало има огромни ръце, а това винаги е предимство за пианиста.

# 58
  • Мнения: 14 651
На мен току-що приготвената лютеница не ми е особено вкусна. Вкусът ѝ се разгръща, когато поседи 2 месеца поне в бурканите. А рецептата на Мамасита, която се прави само с чушки, лук и чесън, не е лютеница, а лютика, в лютеницата не се слага нито лук, нито чесън, защото ще стане нещо като сос за кюфтета по чирпански.

# 59
  • Мнения: 22 036
Т.нар. бързи лютеници не са лютеница и не виждам смисъл да ги правя.

Общи условия

Активация на акаунт