"Oткраднат Живот"сезон 2 -ТЕМА 12

• 88 491
  • 791
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Айде сега още 15 серии отиват в опазване на тайната от Сашо и накрая някой ще се изпусне, всъщност както върви така - от уста на уста, цялата болница ще научи за размяната и как никой не чу Жени като крещя с пълно гърло ''Александър е мой син'' newsm78  smile3514

# 451
Биляна като лекар нищо не знае за синдрома на Даун, че се налага да чете в интернет

На мен играта на Биляна не ми хареса

# 452
  • Mediterraneo

И на мен. За миг не повярвах на сълзите й, т.е. никак не го изигра добре.

# 453
Епизода ми хареса. Поплаках си и аз.  Ако Жени не беше казала истината на Биляна би било престъпление. И без това за мен Евгения има предпочитания към Калин. Може би изпитва неудобство от Александър, но много пестеливи са опитите да се докосне до него. В началото на сериала имаше много по-голяма близост между двамата. Сега не я усещам.
Хареса ми реакцията на бащата Захариев. Струва ми се, че дори детето да има Даун не би посъветвал Биляна да направи аборт.
Според мен Биляна четеше в интернет за синдрома, защото едно е да си учил за изпит, съвсем различно е, ако имаш съмнения, че това се случва с твоето дете.
Жекова беше божествена - прекрасна игра. Мисля, че от разговора с нея Биляна взе решение да не прави аборт. В такъв момент на човек му е нужен позитивен човек, а не като мама Вили...
Не разбрах Стилиянова спомни ли си какво се е случило при катастрофата  Thinking И там малко разводняват случая. Не вярвам, че Захариев ще си остави магарето в калта и няма да се бори за сина си - да му даде името и да го вижда. Но сега е зает да компрометира  Вили, а може би не иска да разстройва майката на бебето в след родилния период.
Има много недомислици в сериала, но на фона на индийски, латино, турски сериали, не е чак толкова зле.

# 454
  • 221B Baker Street
Възможно е Сашо да не е знаел, бащата каза, че тя е починала, много вероятно е и да е била оставена в дом, било е честа практика.
Даун синдром е генетичен дефект, но не е наследствена болест.
Получава се случайно при разпределението на хромозомите в половите клетки, а не е рецесивен ген, който се носи скрито поколения наред и се проявява, когато се срещнат такива гени от двамата родители.
Хората с Даун така или иначе не могат да имат деца, че да го предадат наследствено.
Освен това при отглеждане в семейна среда те проговарят, развиват се - може да напредват по-бавно от другите деца, но се справят с много задачи, в училище се научават да четат и пишат.
Риск за живота има само когато е засегнато сърцето, но при съвременната медицина може да се оперират различни сърдечни дефекти. В някои случаи се налага прием на хормони за щитовидната жлеза.
Майката на детенцето знаеше повече от всички "дипломирани" лекари в сериала - малко срамно ми се вижда за лекарската професия. Ами да вземат да прочетат. Ако търсеха повод да разкрият истината за разменените деца, можеше да сложат някоя наистина наследствена болест.
Транслокационната форма на Тризомия 21 е наследствена. От 3 до 4% от хората със синдром на Даун имат този тип, при който освен, че се наблюдава утрояване, допълнителната от тройката хромозоми 21 се свързва друга хромозома – най-често номера 13, 14, 15 или 22, рядко със самата себе си. Такова удължаване на хромозомите в генетиката се означава като транслокация. Кариотип: например при транслокация на Робъртсън по-дългото рамо на 21-вата хромозома се свързва с 14-та хромозома – 45,XX,t(21;14)(q10;q10) съотв. 45,XY,t(21;14)(q10;q10). Човек с този тип транслокация е напълно нормален, но при създаване на поколение е възможно в неговата гамета да се утрои 21-вата хромозома и детето да е със синдром на Даун. В този случай възрастта не е от значение и наследствения фактор може да се прояви както от майката, така и от бащата.

# 455
  • Пловдив

И на мен. За миг не повярвах на сълзите й, т.е. никак не го изигра добре.
+1 Peace Как стоеше изпъната,докато жената в парка и разказваше историята си...Изглеждаше огромна,каквото си е  Mr. Green И въобще не и се получи-нищо!Ни съчувствие,ни трепет...

Аз за друго си мислех-за сърдечната операция Thinking Как ей тъй се решава такава сложва операция,без подготовка,да започна за 10 мин newsm78

# 456
  • Разпиляна във въображението
Те пък кога ли са се подготвяли както трябва. Май се брои на пръстите на едната ръка. Даже търсеха в онази медицинска мрежа и списание.

# 457
  • София
Как стоеше изпъната,докато жената в парка и разказваше историята си...Изглеждаше огромна,каквото си е  Mr. Green И въобще не и се получи-нищо!Ни съчувствие,ни трепет...
Да не говорим за облеклото - като лелка, плюс токчета в парка, а тя обикновено ходи небрежно-спортно облечена.

# 458
  • Варна
Аз пък не съм чак толкова учудена, че не са запознати в детайли със синдрома на Даун. Доста лекари в реалния живот не са запознати с уж елементарни неща извън своята специалност. Вероятно са ги назубрили като студенти и после са ги забравили. Мен лично двама лекари са ме питали как е възможно след Ин витро да се получи извънматочна бременност. Единият личен лекар с Обща медицина, другият - кардиолог.

# 459
Аз сега чакам Наталия да бди над леглото на Калин, да го обгрижва и най-после да се залюбят. И да поканят за кумове Сашко и Билянка. Даже може да използват и предишните покани от несъстоялата се сватба, само да оправят промяната със стрелкички, както се шегуваше Жекова.
За Тони и детето й съм чела в едно списание, смела и силна жена, възхищавам й се. Дано има повече като нея.

# 460
+1 Peace Как стоеше изпъната,докато жената в парка и разказваше историята си...Изглеждаше огромна,каквото си е  Mr. Green И въобще не и се получи-нищо!Ни съчувствие,ни трепет...

Аз за друго си мислех-за сърдечната операция Thinking Как ей тъй се решава такава сложва операция,без подготовка,да започна за 10 мин newsm78
Понякога в реалния живот нямат и 5 минути за подготовка.

# 461
  • There I was on a July morning
Аз пък не съм чак толкова учудена, че не са запознати в детайли със синдрома на Даун. Доста лекари в реалния живот не са запознати с уж елементарни неща извън своята специалност. Вероятно са ги назубрили като студенти и после са ги забравили. Мен лично двама лекари са ме питали как е възможно след Ин витро да се получи извънматочна бременност. Единият личен лекар с Обща медицина, другият - кардиолог.
Такава е реалността и важи за всички професии, няма "специалисти по всичко". Peace

# 462
  • София
честно казано се надявах, Биби както се върна успокоена първо да каже, че е решила да не го маха, пък после да й съобщят, че няма генетична връзка..
иначе ми хареса как реагира като й каза Жени... той е мой син... изхили се, толкова невероятно звучи

и да, защо Калин е инкогнито, с такава прическа и как стигна от судан до бг за един ден, ако никой не знае къде е, самолет няма да е ползвал..

днес няма ли да има

# 463
# 464
  • Анкх-Морпорк
Транслокационната форма на Тризомия 21 е наследствена. ...
Ама 3-5 % само са с транслокационен Даун - ние нищо друго не знаем за лелята.
Ами ако е била с мозаечен Даун, който пък дори не засяга всички клетки на организма?
Все пак това е бг-мама, не е нужно сега всички бременни да си въобразят, че имат бебе с Даун.

Сериалът доби поучителен характер - първо, не трябва да си въобразяваме болести и да решаваме съдбата на "Нероден Петко", и второ, дори да се е случило нещо такова, това не е края на света.

Хора като Виолета лесно решават, че дете с Даун ще й "загрози" рода - самата тя продава бебета, върти далавери, лъже, заплита интриги, ама точно детето ще посрами фамилията.

Общи условия

Активация на акаунт