Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 905
  • 997
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Преди да прочета отговорите на другите да отговоря и аз.

И моите наблюдения са такива, даже още по-неприятни. Традицията в липсата на самоуважение и в това момичетата да свалят момчета, да им се натискат, да ги ухажват явно вече е преминала в следващото поколение, защото се наблюдава още при деца на 7-8-9 годишна възраст. При големите вече е правило за едно момче/мъж да се борят няколко жени, те да му звънят, да го канят на срещи и да го черпят. А след това, веднъж сдобили се с него, да го търпят дори да е пияница, комарджия или просто задник, който не работи и само стои като мебел вкъщи.

Това от една страна идва, заради патриархалното възпитание на поколения мъже, което е напълно неадекватно днес. Те са възпитани, че са ценност само, заради пола си и вероятно някога е било така, но сега в резултат масово са инертни геймъри, които са готови да стоят при мама до 40-50 годишна възраст, ако някоя напориста жена не ги покори. В същото време жените, пак патриархално, и пак без всякакво основание, са възпитани, че без мъж не струват нищо, че основната им задача е да се омъжат и да народят деца, а в същото време, за да компенсират недъзите на погрешния пол, правят и кариера, изкарват пари и изглеждат добре.

Аз нямам момиче, но като майка на момче съм ужасена. А за възпитанието има само една рецепта – не можеш да научиш детето си на неща, които ти самият не знаеш. Затова опитите на мухльовци да възпитат лидери завършват като резултат с перфектно възпитани агресори. Та една майка, която подчинено трепери над безценния търтей, или е в другата популярна крайност – хванала мъж с пари и също му трепери, могат да възпитат само такива дъщери. Нищо не може да се направи. Примерът остава най-силен възпитател.

# 61
Не съм съгласна.
Такива са само тези, които има кой да ги търпи.

Така е.

Помня леля ми като се разведе. Бях малка, може би на 8-10 години, не съм сигурна. Много обичах свако си и ми беше криво, докато не разбрах, че той системно я е биел. Не знам баща ми и майка ми дали са знаели какво се случва. От братовчедките ми никога не съм чувала нищо по тази тема, дори и след толкова години. Дори и от баба ни не съм чувала. Случи се просто ей така изведнъж за мен. Не ми се иска някой ден да разбера, че всички тези хора са знаели и са мълчали и не са й помогнали - баба ми, баща ми, майка ми. Това е ужасно...........

# 62
  • n/a
В духа на казаното от Как`Сийка и Пълна луна: Имаме ли шанс да противостоим на тези медийно налагани клишета? Как? Подкрепяме ли статуквото, като водим десетгодишни деца на депилация и оформяне на вежди? Примерно.

Шанс има. Като се развенчават, примерно, посланията на рекламите
(включително с покупка на някой и друг пакет дамски превръзки от
всички рекламирани марки, за да се покаже, че не са по-добри). Но
това не е достатъчно.
Проблем се явява намирането на баланса между това да се впише де-
тето сред връстниците си и да се държи настрана от гадостите, едно-
временно.

# 63
Аз мисля, че става с личен пример...
Всъщност когато личният пример е отрицателен има шанс и да станат доста крайни по въпроса в обратната посока. Имаме близък приятел с баща алкохолик, който е шамаросвал всички подред вкъщи, особено майката. Той самият не близва алкохол и смята удрянето на жена за недопустимо.
НСЧ, нали не забравяш, че ми говориш за 1 /словом - един/ човек.
Аз пък имам примери за обратното.
Възпитанието се извършва чрез личен пример. Децата копират това, което виждат вкъщи, и това отдавна е доказано. Цяла наука има за целта. Да, стремиш се да бъдеш различен, но това е трудно изкоренимо.
Приятелят ти най-вероятно е бил жертва на насилие. Той смята нещо си - ти в къщата му ли си и знаеш ли реално какво става там... Много сте категорични, и гледате разни 'Приятели' как се държат на маса, а пък какво е зад вратата .....

# 64
  • София
Ако трябва да бъдем честни, медийно налаганите клишета и за мъжете не са малко.

# 65
Така е, Не се сърди, човече , изход има , но ужасно труден и трънлив.
Ако нямаш помощ и подкрепа от семейството , какво ти остава?
Да се махнеш от насилника барабар с двете деца в някое убежище на жени, претърпяли физическо насилие ? Да се слееш с контингента от жени, родени с по-малко късмет - сираци, проституиращи, от малцинствата?
Или ще замижаш с едното око, ще си стоиш на дупето , само и само децата ти да спят в удобни легла, да си имат дом и среда ?
Никак не е лесно ако нямаш подкрепа от майка и баща.
А тук какви неща съм чела от майки. Цитати по памет - "Е как така ще се връщаш при родителите си и ще им разваляш рахата като им се цопнеш с малко дете !!? Как така !? Ще си плащаш за грешките , майка ти вече има свой личен живот , не стига , че ти е сменяла пелените като бебе ... " Ето така съм гледала -  Shocked като съм ги чела тези глупости , но е факт , че не всички родители подкрепят вече порасналите си деца.
И тогава става много трудно за една жена да се измъкне от насилника.

# 66
В духа на казаното от Как`Сийка и Пълна луна: Имаме ли шанс да противостоим на тези медийно налагани клишета? Как? Подкрепяме ли статуквото, като водим десетгодишни деца на депилация и оформяне на вежди? Примерно.

Отново и отново и отново: чрез личен пример. Не ходя на фризьор и на козметик, не ходя в МОЛ, не пускам телевизия с реклами НИ-КО-ГА, напоследък не пускам телевизия изобщо, т.к. при дъщеря ми се появи говорен проблем и в такъв случай не препоръчват тв, комп. и всякакви аудио и визуални средства. На път съм да спра тотално тв и нета вкъщи .. Е, не съм толкова крайна, но изолирам тези неща, не ги допускам изобщо да стигнат като идея до дома. Нямам фиксация върху външен вид, дрехи и тем подобни. Това по темата за сексуализирането на жената, която според мен е основен проблем.
Не спирам да говоря вкъщи, че ценността на човека е в много неща. Един умее да готви, друг е прекрасен шофьор, трети рисува отлично, четвърти танцува. Животът е многопластов и не може да се изчерпи с това, което ни дават по тв-то. То е тенденциозно и едностранно. Не спирам да повтарям, че телевизията лъже и е създадена почти ЕДИНСТВЕНО с рекламна цел. Т.е. първоначалната й идея е била друга, но в момента, в 21 век нещата стоят така. И т.н., спирам за момента.

# 67
Така, нали се сещате как в този форум дразня с "прекалено самочувствие"? Е точно това самочувствие смятам да предам и на дъщерите си, защото въпреки неуспешния брак, с него съм се държала надалеч от доста неприятни екземпляри, за които имам щастието да научавам само виртуално.

Първо- няма да повтарям, важен е семейният модел. Мъжете, които съм виждала са от типа съвестни и съзнателни, раздаващи се, правещи компромиси, без чупене на стойки. Мъжете, които са ми посочвани като нежелателни- лъскавите, нахаканите, "душата на компанията".

Вече го писаха- за съжаление доста от свестните мъже изглеждат "смотани". Обаче взимаш готин и той се оказва не готин, а арогантен. Точно арогантните са ме научили да не ги понасям, направо да се гнуся. Някак по осмоза, като съм виждала как баба ми и майка ми са се погнусявали, като говорят за такива мъже.

Така, защо се оказах с бившия си мъж и защо го напуснах в последствие? Ами оказах се, защото беше настоятелен и защото не бяхме без пресечни точки. А защо напуснах? Защото пресече прекалено много граници. Поиска от мен да стана нещо, което не съм. Обаче аз съм кораво животно и си имам интереси, хобита и професия. Имам идентичност. Смятам се всъщност за доста готина и се харесвам. Мога да си стоя сама и да си намирам занимания цяла вечност. И адски много се дразня, ако някой ми каже, че тия занимания били смешни, непрактични или каквото там се сетите. Ама много.

Ей точно тия смешни и непрактични неща тип "бъди себе си" са ми канарчето в мината за потенциални насилници. Сещам се за разказ на една жена от форума, дето разкарала гадже, посмяло да я попита "какво е това, сложи си нещо друго", защото я видял с пончо. Бившия ми мъж в началото не ми влияеше, отсмивах го, като се захване за нещо, но след като се роди детето, вече бях уморена и усетих как малко по малко започва да ми износва съпротивата и мога да се превърна в нещо доста смачкано, а най-вече- да се съмнявам в себе си и да не се обичам.

Това ще правя с момичетата: от малки да ги науча, че най-голямата радост се крие в себе си, че животът трябва да е пълен при всяко положение, а не да се запълва с боклуци на принципа проба-грешка и кое парче ще пасне.

Плюс професия, евентуално имоти и fuck-you-money, би трябвало да свършат работа за момичетата. Ако не- пистолет, трион и лопата и мама и татко пак ще оправят работата.

# 68
За космите няма какво да се лъжем, и едно време се подиграваха на тези с брадите и мустаците. Сега като гледам какви рунтави вежди са модерни, направо е напредък Laughing доста звезди се появяват и с косми по ръцете, има дебели модели (това някога представяли ли сте си го?), дори забрани за кльощави и т.н.

Пълна луна, дала съм конкретен пример, но имам още много пред очите си, не мога да изброя всички, виждам, че и други след мен имат същите наблюдения.

Sladka-rosichka, не е лесно. Казвам, че е възможно, ако човек реши да го направи. А заради децата си трябва да го направи.

# 69
А не правиш ли сметка, че и от жените не всяка "става"?
И сред тях има достатъчно безотговорни, пияници и каквито се сетиш.
Много едностранно гледаш на нещата. Тамън са си и от двете страни  Laughing
Ами сигурно защото около мен няма, да ти кажа честно. Явно средата ми е такава. Ми не, нямам близки, колежки, приятелки, познати - които да са безотговорни и т.н. Права си вероятно, да, сигурно има и такива.
Признавам - едностранно гледам - от личния си опит.

# 70
  • София
Скрит текст:
Преди да прочета отговорите на другите да отговоря и аз.

И моите наблюдения са такива, даже още по-неприятни. Традицията в липсата на самоуважение и в това момичетата да свалят момчета, да им се натискат, да ги ухажват явно вече е преминала в следващото поколение, защото се наблюдава още при деца на 7-8-9 годишна възраст. При големите вече е правило за едно момче/мъж да се борят няколко жени, те да му звънят, да го канят на срещи и да го черпят. А след това, веднъж сдобили се с него, да го търпят дори да е пияница, комарджия или просто задник, който не работи и само стои като мебел вкъщи.

Това от една страна идва, заради патриархалното възпитание на поколения мъже, което е напълно неадекватно днес. Те са възпитани, че са ценност само, заради пола си и вероятно някога е било така, но сега в резултат масово са инертни геймъри, които са готови да стоят при мама до 40-50 годишна възраст, ако някоя напориста жена не ги покори. В същото време жените, пак патриархално, и пак без всякакво основание, са възпитани, че без мъж не струват нищо, че основната им задача е да се омъжат и да народят деца, а в същото време, за да компенсират недъзите на погрешния пол, правят и кариера, изкарват пари и изглеждат добре.

Скрит текст:
Аз нямам момиче, но като майка на момче съм ужасена. А за възпитанието има само една рецепта – не можеш да научиш детето си на неща, които ти самият не знаеш. Затова опитите на мухльовци да възпитат лидери завършват като резултат с перфектно възпитани агресори. Та една майка, която подчинено трепери над безценния търтей, или е в другата популярна крайност – хванала мъж с пари и също му трепери, могат да възпитат само такива дъщери. Нищо не може да се направи. Примерът остава най-силен възпитател.
Напълно съм съгласна – проблемът не е от днес и днешните медии и клишетата им. Сега се рекламира образът на кифлата, за да може кифлата да се харесва на мъжете, преди се е рекламирал образът на домакинята, за да може домакинята да се харесва на мъжете. Не врат, ами шия. Това е днешният симптом на начин на мислене и манталитет от миналото. Не е нужно да се харесваш на мъжете или на баба Пенка, а на себе си. Тогава медийният образ на кифлата въобще няма да те интересува. Това възпитание трябва да се промени.

# 71
Росичке, преувеличаваш и само ти си знаеш защо. Готова съм да се обзаложа, че няма една тема в този форум, в която на жена, оплакала се от домашно насилие, да й се обяснява да се седи при насилника, за да не досади на родителите си. И да е имало някоя такава кукувица, със сигурност е била насметена на момента ако е изръсила подобна тъпотия. Не бъркай съветите да не живеят две поколения семейства под един покрив, с това да седиш при насилника на всяка цена.

# 72
  • София

Напълно съм съгласна – проблемът не е от днес и днешните медии и клишетата им. Сега се рекламира образът на кифлата, за да може кифлата да се харесва на мъжете, преди се е рекламирал образът на домакинята, за да може домакинята да се харесва на мъжете. Не врат, ами шия. Тове е днешният симптом на начин на мислене и манталитет от миналото. Не е нужно да се харесваш на мъжете или на баба Пенка, а на себе си. Тогава медийният образ на кифлата въобще няма да те интересува. Това възпитание трябва да се промени.
Още повече, медиите, рекламата, ползват вече наличните модели в обществото. Не се налагат ей така неща от телевизора, нерентабилно е. Изследвано е какво харесват хората и това им се продава и предлага. Както Загорка яхнаха носталгията по соц-а, така и останалите са хванали онова, което се харесва на масата в момента. Това са традиционните тук ценности и естетика, които по модерен начин може би звучат скандално, но и преди си бяха факт.

# 73
Лоана, точно, да - това е трудното. Как хем да не му купя плейстейшън, хем да има самочувствие, не на базата на игрите.
Много е страшно, оказва се, че от класа сигурно 1 или 2 момчета нямат плейстешън. Изумена бях и гледах тъпо доста време, като го разбрах. И после - проблеми с поведението в час имали и с не знам си какво си там ....  ooooh!

# 74
Ще напиша мнение от личен опит. Аз съм от семейство, където жената е по-силният характер, майка ми определяше правилата, носеше по-висока заплата, вършеше повечето работа вкъщи. Баща ми винаги е проявявал уважение и към нея, и към мен, имах силна връзка с него , но пасивността му не ми харесваше. Аз също съм амбициозна, финансово независима, не съм давала буквално на гадже да ме почерпи, имам повече „мъжки“ черти на характера. Но от друга страна не умея да флиртувам, не кокетнича, не показвам слабост и нужда от закрила. Не съм била особено привлекателна за мъжете (не съм красавица, но и нямам някакви отблъскващи физически дефекти или пък съвсем да съм се запуснала). Създавам много лесно приятелства с мъже, но не и връзки. Мъжът ми беше първата ми и единствена сериозна връзка. Вече сме заедно 13 г., нещата не са добри. Останах с него именно, защото ме беше страх, че ще съм сама, той все пак беше „приемлив“ вариант, а исках семейство и деца. Но с времето конфликтите ескалираха, имаме чести скандали и неразбирателства. Много ми е трудно да си тръгна, нямам финансови причини, не съм и кротка, дето е научена да търпи. Наистина не знам кое ще е по-добро за сина ми. Очаквам конфликтите между нас да продължат и след раздяла. Очаквам и мъжът ми да пробва да ми отмъсти през детето и от това най-ме е страх. И ето – озовах се в нежелана връзка. Не пие, не бие и не изневерява не е достатъчната формула. Също така  възпитанието жената да си търси добра партия – финансово обезпечен, да я глези и носи на ръце, пък дали го обича или не – няма значение, за мен е залог за лош брак. Ако не искаме да бъдем използвани, не трябва и ние да използваме мъжете. Ако семейната среда е това, което описва НСЧ – това дава най-добри основи. Аз имам добра самооценка като професионалист, но не и като жена. И направих много типичната грешка – да се оженя, да имам дете, че ще изпусна всички влакове (бях на 32 г., но вече имах 6-годишна връзка с мъжа ми). С две думи – най-важно е  изграждането на реалистична самооценка и самоуважение и може би възпитаване на ценности, че е по-добре да останеш сама, отколкото да направиш компромис с мъж, с който не се обичате и не гледате в една посока. Мисля, че във възпитанието и на сегашното поколение е втълпено на жената, че най-страшното е да остане сама, без деца и в името на това много жени са готови да си затворят очите и да родят от неподходящи мъже.

Общи условия

Активация на акаунт